Is muizengif verboden?

Terug naar Blog

Muizengif is op dit moment nog niet verboden. Wel zal het vanaf 2023 verboden worden voor particulieren om het meest gebruikte muizengif in te zetten.

In 2015 werd het voor particulieren al verboden om het muizengif buitenshuis in te zetten. Nu komt er dus een totaalverbod voor particulieren waardoor alleen professionele ongediertebestrijders het muizengif in sommige situaties nog mogen gebruiken.

Welke soorten muizengif worden verboden?

Muizengif is verkrijgbaar in veel soorten en maten, zo komt muizengif voor in korrelvorm (of graan), blokvorm en zelfs als een soort pasta. Daarnaast verschilt het gif van elkaar door de werkzame stof die wordt gebruikt.

Het meest gebruikte muizengif werkt op basis van anticoagulantia. Dit is de stof die verboden wordt in 2023. Anticoagulantia is een biocide dat werking heeft op de bloedstolling van de muis. In het bloed van de muizen ontstaat een tekort aan bloedstollingsfactoren waarna de muizen zullen sterven aan een interne bloeding. In de meeste gevallen is het nodig dat de muizen meerdere keren van dit gif eten voordat ze eraan sterven, wat zorgt voor langdurig leed bij de muizen. Dit wordt in vaktermen multi-dosis vergiften genoemd.

Vanaf 2023 worden ook rodenticiden op basis van cholecalciferol verboden. Deze werkzame stof wordt ook wel vitamine D3 genoemd. Een overdose van deze actieve stof veroorzaakt verkalking van bloedvaten, nieren, maagwanden en longen. Dit zorgt ervoor dat muizen en ratten sterven.

Welk muizengif mag na 2023 nog wel gebruikt worden?

Naast muizengif op basis van anticoagulantia bestaat er ook muizengif met de werkzame stof alfachloralose. Alfachloralose is een vergif dat het zenuwstelsel van de muizen verstoort. De muizen zullen na het even van dit vergif vrijwel direct verward raken en snel sterven. Anders dan bij muizengif op basis van anticoagulantia is bij dit muizengif dus in veel gevallen slechts eenmalige consumptie voldoende. Een stuk diervriendelijker dus dan muizengif met multi-dosis vergiften.

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB) besluit in Nederland welke bestrijdingsmiddelen verkocht en gebruikt mogen worden. Het CTGB beoordeelt of de middelen werken en of er risico’s zijn voor mens, dier en milieu. Deze organisatie is onafhankelijk maar opereert wel binnen de Europese en nationale wetgeving en beleidsregels. De beoordelingen zijn grotendeels openbaar. Zodoende kan worden nagegaan welke onderzoeken zijn gedaan en welke overwegingen een rol hebben gespeeld.

Waarom wordt het vergif voor muizen verboden?

Er is al langere tijd veel kritiek op het inzetten van muizengif met de werkzame stof anticoagulantia. Er zijn dan ook verschillende redenen voor de overheid om het inzetten van het vergif met anticoagulantia te verbieden.

Resistentie

Multi-dosis vergiften hebben niet alleen als nadeel dat het langer duurt voordat de muizen eraan sterven. Ook kan het voorkomen dat de muizen er wel van eten, maar vervolgens niet vaak genoeg van het vergif eten om eraan te sterven. Hierdoor worden de muizen resistent voor dit vergif. Wat ertoe leidt dat nieuwe generaties muizen van dezelfde stamboom minder gevoelig zijn voor het vergif.

Doorvergiftiging

Een andere reden om het inzetten van muizengif deels te verbieden is doorvergiftiging. Doorvergiftiging is een term die wordt gebruikt voor wanneer andere dieren of mensen ook vergiftigd worden door het muizengif.

Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je kat een muis opeet die muizengif heeft gegeten. Het muizengif kan zo een werking hebben op je kat, waarna de kat ziek kan worden en zelfs kan sterven.

Muizengif is namelijk niet alleen gevaarlijk voor muizen, maar ook voor vrijwel alle andere soorten dieren en mensen is muizengif erg giftig en kan zelfs fataal zijn. Pas dus altijd goed op bij het gebruik van muizengif en gebruik altijd een muizenvoerdoosje om het gif af te schermen.

Dierenleed

Een andere reden dat het muizengif met de werkzame stof anticoagulantia verboden zal worden is doordat muizen er vaak van moeten eten voordat ze sterven. Dit gaat gepaard met veel leed voor de deze dieren. Muizengif dat na één keer eten vrijwel altijd fataal is, zoals alfachloralose, is een veel humanere manier van muizenbestrijding. Het valt daarnaast op dat het muizengif de laatste jaren in populariteit lijkt af te nemen en veel meer mensen overstappen op diervriendelijke ongediertebestrijding.

Wat zijn de gevolgen van het verbod op muizengif?

Experts denken dat het verbod op muizengif zal leiden tot een grote muizenplaag (bron). Wij zijn het hier deels mee eens. Niet alleen dit verbod zal namelijk leiden tot meer ongedierte, maar ook het verbod op rattengif uit 2015 en het verbod om buiten te bestrijden met gif hebben hier naar onze mening invloed op. Er zijn gelukkig veel alternatieven om muizen te bestrijden zonder gif, maar toch worden er grote problemen met muizen en ratten voorzien.

Hoe bereid je je voor op de verwachte muizenplaag?

Verschillende experts verwachten een grote ratten- en muizenplaag in Nederland. We kunnen ons voorstellen dat dit even schrikken is om te lezen, want hoewel sommige mensen muizen als huisdier houden, zitten de meeste huishoudens niet te wachten op deze harige indringers in hun woning. Het is aan te raden om je woning hierop voor te bereiden. Er zijn verschillende manieren om je huis minder aantrekkelijk te maken voor muizen en muizenoverlast te voorkomen.

In onze shop vind je diverse muizenwering artikelen die je kunnen helpen om je woning optimaal voor te bereiden op een eventuele landelijke muizenplaag.

Alternatieven voor muizengif

Krijg je toch last van muizen? Dan zijn er genoeg andere bestrijdingsmiddelen om de muizen aan te pakken. Zo kun je zelf aan de gang met een muizenval, maak hierbij wel een doordachte keuze bij het bepalen van de beste muizenval voor jouw situatie. Daarnaast kun je tot 2023 nog al het reguliere muizengif gebruiken en kun je na 2023 nog steeds muizengif inzetten, maar dan zonder de werkzame stof anticoagulantia.

Merk je dat het niet goed lukt om de muizen te bestrijden? Neem dan contact op met een professionele ongediertebestrijder.

Deel dit bericht

Terug naar Blog
Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.7/10 gebaseerd op 73 reviews.