Interessante weetjes over muizen

Terug naar Blog

Wist je dat muizen slecht kunnen zien? En wist je dat muizen niet van kou houden? In dit artikel vertellen we je interessante feiten over muizen die je nog niet wist.

Ohja, en wist je dat je bij Pestor alles vindt wat je nodig hebt om muizen te bestrijden? Neem eens een kijkje in onze webshop.

Muizen kunnen slecht zien

Het gezichtsvermogen van muizen is zeer slecht. Muizen kunnen dan ook geen kleuren zien. Aangezien muizen niet goed kunnen zien moeten vertrouwen ze op andere zintuigen. Zo is het reukvermogen, tastzin en gehoor zeer goed ontwikkelt.

Muizen houden niet van kou

Warme omgevingen zoals huizen en kantoren zijn voor muizen de ideale schuilplaats. De plaagdieren geven de voorkeur aan een plek die warmte en beschutting biedt. Het liefst in een omgeving met een rijk voedselaanbod.

Muizen tanden stoppen niet met groeien

Muizen hebben zeer scherpte knaagtanden. De tanden groeien met een snelheid van circa 3 mm per dag. Om deze tanden kort te houden moeten muizen veel knagen. Door al dit knaaggedrag kan knaagschade ontstaan aan bijvoorbeeld huisraad, isolatiemateriaal en elektriciteitskabels.

Muizen hebben een goed gehoor

Muizen kunnen ultrasone geluiden horen tot ongeveer 90 kHz. Op deze frequentie communiceren de plaagdieren ook met elkaar. Deze tonen zijn zo hoog dat ze voor het menselijk oor niet waarneembaar zijn.

Muizen kunnen goed springen

Muizen kunnen enorm goed springen. Sommige muizensoorten kunnen een sprong maken tot wel 25 cm hoog. Dat is veel hoger dan hun eigen lichaamslengte van 3 tot 10 cm.

Muizen komen op licht af

Zwak licht trekt muizen aan. Op te vel licht komen muizen niet af. Dit komt omdat hun ogen het felle licht niet kunnen verwerken. Daarnaast wordt fel licht geassocieerd door vijanden.

Muizen zijn bang voor mensen

Sommige mensen zijn bang voor muizen. Maar wist je dat muizen ook bang kunnen zijn voor mensen? Ondanks muizen erg nieuwsgierig zijn, kunnen muizen soms ook voorzichtig zijn. De plaagdieren doen er alles aan om bij mensen en andere vijanden weg te blijven. Hierdoor zullen muizen niet snel bij je in de buurt komen.

Muizen leggen de hele dag door keutels

Op één dag kunnen muizen tot wel 80 keutels leggen. In veel gevallen liggen de muizenkeutels overal verspreid, want muizen poepen tijdens het lopen. De uitwerpselen zijn overigens een goede indicatie van een muizenplaag. 

Muizen zijn incontinent

Muizen urineren bijna onophoudelijk. Het gevolg hiervan is vaak een kenmerkende muffe en schimmelige geur van urine.

Muizen kunnen overleven zonder water

Per dag heeft een muis ongeveer 5 ml aan vocht nodig. In de meeste gevallen kunnen ze dit halen uit het voedsel dat ze eten. Zo kunnen ze enkele dagen overleven zonder water te drinken.

Muizen hebben een eigen territorium

Muizen hebben per familie een eigen territorium. De grootte van het leefgebied is afhankelijk van de dichtheid van de populatie en het voedselaanbod. In huis rijkt het leefgebied van 5 m2 tot circa 400 m2 buitenshuis. Muizen dulden geen pottenkijkers van een andere muizenfamilie in het territorium.

Muizen kunnen door kleine gaten kruipen

Muizen beschikken over een flexibel skelet. Hiermee zijn ze in staat om door kieren, spleten en gaatjes van slechts 0,5 cm te kruipen. Dit zorgt ervoor dat muizen via de ventilatiegaten in de spouwmuur een huis kunnen binnendringen.

Muizen zijn vrijwel nooit alleen

De kans dat muizen alleen zijn is erg klein. Muizen leven namelijk vrijwel altijd in groepen. Elke muizenfamilie heeft een eigen territorium. Bovendien planten ze zich razendsnel voort. Hierdoor kunnen enkele muizen snel uitgroeien tot een muizenplaag. 

Muizen zijn nachtdieren

Muizen zijn voornamelijk ’s nachts actief. Hierdoor kun je muizen in de nacht soms horen lopen tussen de muren, vloeren en plafonds. Ze rennen dan het hele huis door. Ze zijn van erg nieuwsgierig en gaan graag op ontdekkingstocht uit. Vaak op zoek naar voedsel.

Muizen zijn slim

Over het algemeen zijn muizen zeer intelligent. Zo beschikken muizen over een goed geheugen.

Muizen vechten soms met elkaar

In sommige gevallen kunnen muizen onderling vijandig naar elkaar zo. Zo kunnen met name de mannetjes vechten tot één van de twee dood is. Vrouwtjes hebben minder moeite met elkaar en kunnen soms het nest met elkaar delen.

Muizenvrouwtjes baren meerdere jongen

Een muizenvrouwtje kan drie tot twaalf jongen tegelijk werpen. Per jaar kan een muizenpaar vijf tot tien nesten krijgen. Gemiddeld is de draagtijd 19 tot 21 dagen. De jongen komen kaal, doof en blind ter wereld.

Muizen zijn alleseters

Muizen zijn omnivoren. Dit betekent dat muizen vrijwel alles eten. Hierdoor hebben de plaagdieren een gevarieerd dieet. Muizen hebben een voorkeur voor vet- en eiwitrijk voedsel zoals granen, zaden en noten. Groente, fruit en insecten behoren ook tot het muizenvoedsel. Daarnaast eten muizen ook ongewoon voedsel zoals papier, zeep, kaarsen en lijmresten. Etenswaren zoals chocolade, kaas en pindakaas kunnen ook worden gebruikt om muizen te lokken. 

Muizen kunnen goed klimmen

Muizen kunnen erg goed klimmen. Op ruwe oppervlaktes zoals muren en bomen kunnen ze tot wel 2 meter hoog klimmen. Daarnaast kunnen ze in sommige gevallen ook regenpijpen gebruiken om omhoog te komen.

Muizen kunnen goed zwemmen

Ondanks dat muizen niet van water houden kunnen ze goed zwemmen. Over het algemeen proberen muizen zo snel mogelijk om weer op het droge te komen als ze in het water zijn gekomen.

Muizen zijn zoogdieren

In de taxonomie worden muizen tot de zoogdieren toegekend. Andere zoogdieren zijn bijvoorbeeld koeien, schapen, varkens, honden en geiten. Kenmerkend is dat deze dieren beschikken over een skelet. Ze worden levend uit de buik van de moeder geboren. Daarnaast zogen ze na de geboorte melk. Daarnaast zijn muizen warmbloedig en hebben ze longen.

Muizen kunnen ziektes overdragen

Muizen zijn erg onhygiënisch. De beesten zijn dragers en verspreiders van ziektekiemen zoals parasieten, virussen en bacteriën. Deze zijn op mensen overdraagbaar. Door aanraking met een (dode) muis of de uitwerpselen kun je besmet raken. Hierdoor kun je verschillende ziektes oplopen, waaronder: salmonellose, leptospirose, Ziekte van Weil, Muizenbeetziekte en het Hantavirus.

Terug naar Blog
De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.4/10 gebaseerd op 495 reviews.