Wat doe je in een muizenval?

Ben je van plan om een muizenval in te zetten? Door aantrekkelijk lokmiddel te gebruiken, lok je muizen eenvoudig in de val. Wij vertellen je precies wat je in een muizenval kunt doen. Daarnaast leggen we je uit hoe je een muizenval het beste kunt plaatsen. Zo kun je de kans op vangst aanzienlijk vergroten.

Heb je snel het aantrekkelijk lokaas nodig? In onze webshop vind je diverse professionele lokmiddelen om muizen te bestrijden.

Waarom trappen muizen niet in mijn muizenvallen?

Als muizen niet in de val trappen, dan doe je mogelijk iets verkeerd. Muizen laten zich relatief gemakkelijk vangen. Met name huismuizen kun je eenvoudig zelf in de val lokken.

Als eerste is het belangrijk dat je een goede muizenval gebruikt als je muizen wilt vangen. De beste muizenval die je kunt gebruiken verschilt per situatie. Als er geen kinderen en/of huisdieren aanwezig zijn kun je gebruik maken van een klassieke muizenval of elektrische muizenval. Wanneer je muizen liever op een diervriendelijke manier wilt bestrijden kun je het beste een kantelval, inloopval of vangkooi gebruiken.

Ten tweede is het belangrijk dat de muizenval op de juiste plek wordt neergezet. Het beste kun je een muizenval plaatsen naast beschutting, zoals een muur, meubel of ander groot object. Wanneer je een muizenval midden in een open ruimte plaatst lopen muizen niet zo snel in de val.

De derde reden waarom muizen niet in de val trappen is meestal omdat het verkeerde lokaas wordt gebruikt. Bekende lokmiddelen zijn pindakaas, chocolade, spek en kaas. Het lokaas was je het beste kunt gebruiken verschilt per muis. Daarnaast worden muizen soms immuun voor het lokaas, waardoor het niet goed meer werkt. Daarom kun je het beste af en toe wisselen tussen verschillende soorten lokstoffen.

Welke soort muizenval kun je het beste gebruiken?

Er zijn verschillende soorten muizenvallen die je kunt gebruiken bij het vangen van muizen. De bekendste is een klassieke muizenval. Daarnaast zijn er ook moderne manieren om muizen te vangen, bijvoorbeeld met een elektrische muizenval. Bij dit soort muizenvallen zijn muizen vrijwel direct dood.

Als je gebruik wilt maken van een klassieke muizenval dien je erg voorzichtig te zijn. Zo kun je deze val allen gebruiken in ruimten waar geen kinderen en/of (huis)dieren komen.

Wanneer je muizen op een diervriendelijke manier wilt bestrijden kun je kiezen uit een kantalval, inloopval of muizenvangkooi. Met deze soorten vallen kun je muizen levend vangen. Vervolgens kun je de muizen uitzetten in de natuur.

Klassieke muizenval

De klassieke muizenval is één van de bekendste manieren om muizen te vangen. Vroeger werden dit soort muizenvallen voornamelijk gemaakt van hout. Hierop is een metalen klem met slagveer aangebracht. Een houten muizenval is soms lastig schoon te maken.

Tegenwoordig is de traditionele muizenval verder doorontwikkeld. Zo worden muizenklemmen ook wel gemaakt van plastic. Dit materiaal is hygiënischer en de muis is makkelijker te verwijderen, nadat deze is gevangen. Daarnaast is het triggerplateau gevoeliger waardoor de klem sneller afgaat.

Elektrische muizenval

Met een elektrische muizenval kun je op een veilige manier muizen bestrijden. Wanneer een muis in de val loopt krijgt de muis een stroomstoot door het metalen plaatje. De snelle werking zorgt ervoor dat de muizen geen pijn lijden. De meeste van dit soort vallen geeft tevens nog een tweede schok. Hierdoor zijn elektrische muizenvallen zeer betrouwbaar.

Een elektrische muizenval kan steeds opnieuw worden gebruikt. Vaak is er op de val een indicatielampje aanwezig. Hieraan kun je zien of er een muis gevangen is en of je de val moet legen.

De meeste elektrische muizenvallen werken op batterijen. Daarnaast zijn er ook vallen die met een adapter in het stopcontact kunnen worden aangesloten.

Diervriendelijke muizenval

Met een diervriendelijke muizenval kunnen muizen levend worden gevangen. Hierdoor hoeven de muizen geen leed te ondergaan en kunnen ze weer vrij worden uitgezet in de natuur. Diervriendelijke bestrijding wordt steeds populairder.

Er zijn verschillende soorten muisvriendelijke vallen. Met een kantelval of vangkooi kun je meestal één muis per keer vangen. Heb je last van meerdere muizen? Dan kun je het beste een grote vangkooi of inloopval inzetten om muizen op een diervriendelijke manier te vangen.

Wat doe je met levend gevangen muizen?

Wanneer je een levende muis hebt gevangen, dien je de muis zo snel mogelijk te verwijderen. In de regel geldt: hoe eerder, hoe beter. Zo voorkom je het risico dat andere muizen het gevaar zullen herkennen waardoor ze zich niet snel meer laten vangen. Want meestal is er niet één muis, maar zijn er meerdere muizen aanwezig.

Als je een muis hebt gevangen kun je deze het beste in de natuur weer vrijlaten. Doe dit bij voorkeur in een beschutte omgeving, zoals bij struiken of bomen. Het is aanbevolen om muizen enkele kilometers rondom de plek waar je de muist hebt gevangen uit te zetten. Muizen doorkruisen niet graag het territorium van een andere muizenfamilie. Door muizen op een grote afstand vrij te laten voorkom je dat muizen de weg terug kunnen vinden.

Wat vinden muizen lekker?

Muizen zijn dol op vet en eiwitrijk voedsel met veel koolhydraten. Voorbeelden hiervan zijn: fruit, groente, peulvruchten, noten, zaden, granen en insecten. Door lokaas te gebruiken die muizen lekker vinden kun je plaagdieren eenvoudig in de val lokken.

Wat eten muizen?

Muizen zijn alleseters. Per dag eten muizen tussen de 3,5 en 5 gram voedsel. Muizen eten de hele dag door op 20 tot 30 verschillende in kleine hoeveelheden. Wanneer er voldoende vocht in het voedsel zit, kunnen muizen overleven zonder water.

Wat een muis eet is verschillend per muizensoort. Over het algemeen is het dieet van muizen zeer variërend en het uit het volgende voedsel:

  • Fruit, zoals: bananen, druiven, bosbessen, perziken en vijgen.
  • Groente, zoals: broccoli, komkommer, kolen, selderij, spruitjes en wortels.
  • Peulvruchten, zoals: bonen, linzen, kikkererwten en kidneybonen.
  • Granen, zoals: haver, gerst, rogge, tarwe, lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten
  • Insecten, zoals: kevers, rupsen, kakkerlakken, sprinkhanen, slakken en wormen.
  • Vlees, zoals: spek, worstjes, burgers.

Muizen eten ook voedsel dat door mensen wordt gemaakt, zoals koekjes, snoep, ontbijtgranen, biscuit, brood en boter. Bij gebrek aan voedsel eten ze ook ongewone producten, zoals zeep, kaarsen, lijm, karton en (kranten)papier.

Houden muizen van kaas?

In principe eten muizen vrijwel alles wat ze tegenkomen. Als het moet eten muizen ook kaas. Het is niet per se dat muizen geen kaas lusten, echter is er vaak ander voedsel dat muizen lekkerder vinden. Hierdoor is kaas niet altijd geschikt om muizen mee aan te trekken.

Welk lokaas gebruik je in een muizenval?

Het lokaas wat je het beste in een muizenval kunt gebruiken verschilt per situatie. Het is aanbevolen om verschillend aas uit te proberen. Zo kom je erachter wat voor jou werkt om muizen in de val te lokken. Doorgaans kunnen je de onderstaande etenswaren als lokaas gebruiken in een muizenval:

  • Pindakaas (met havermout);
  • Chocolade (zoals Nutella);
  • Vet, boter & spek;
  • Granen of noten;
  • Vette zaden;
  • Professioneel lokstof.

Tips bij het zetten van een muizenval

Om de kans op een succesvolle vangst te vergroten geven we je graag een aantal praktische tips.

1. Kies de juiste muizenval

Gebruik een muizenval die past bij jouw situatie. Als je geen kinderen en/of huisdieren hebt kun je een klassieke muizenval (ofwel muizenklem) gebruiken. Hiermee kun je doorgaans één muis tegelijk vangen.

Heb je meerdere muizen of wil je op een diervriendelijke manier muizen bestrijden? Kies van voor een muisvriendelijke val zoals een kantelval, inloopval of muizenvangkooi.

2. Zet de val op de juiste plek

Muizen kunnen slecht zien. Ze lopen daarom vaak langs randen om de weg te bepalen. Door de muizenval op de looproute te zetten verhoog je de kans op een succesvolle vangst. Het beste plaatst je de muizenval langs de muur.  Zet de val niet lukraak in een open ruimte maar altijd op een beschutte plaatst, zoals naast een meubel, langs de plint of een ander groot object.

3. Gebruik aantrekkelijk lokstof

Maak gebruik van aantrekkelijk lokaas om muizen in de val te trekken. Het gebruik van het aas hangt af van de muizensoort die je wilt vangen. Huismuizen zijn dol op kaas, spek, chocolade en pindakaas. Daarnaast zijn er ook muizen die aangetrokken worden door noten, zaden, mais of een stukje wortel. Als je het lokaas niet goed werkt kun je ook professioneel lokaas gebruiken.

4. Controleer de val regelmatig

Wanneer je de muizenval hebt geplaatst dien je deze regelmatig te controleren. Het is aanbevolen om minstens één keer per dag te kijken of je een muis gevangen hebt. Ruim de (dode) muis zo snel mogelijk op. Zo voorkom je dat de geur van de muis andere muizen afschrikt.

Hoe kun je een muizenval schoonmaken?

Wanneer je een muizenval opnieuw wilt gebruiken dien je deze goed schoon te maken. Daarnaast adviseren we tevens om de plek waar je de muis hebt gevangen te desinfecteren.

Muizen laten overal keutels en urine achter. Deze zitten vol met ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Hierdoor kunnen ziektes van muizen op mensen worden overgedragen. Ga daarom voorzichtig te werk en gebruik altijd (rubber) handschoenen als je een dode muis of ontlasting aanraakt.

Als er ontlasting en/of bloed op de muizenval zit dien je deze goed schoon te maken. Hiervoor kun je het beste ongeparfumeerde zeep en heet water gebruiken. Zo voorkom je dat er geur van mensen of van een dode muis achter blijft.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 357 reviews.