Hoe verwijder je een teek?

Teken zijn vervelende parasieten. Ze lijken op kleine spinnetjes en bijten zich vast in de huid. Dit kan jouw eigen huid zijn, maar ook die van een hond, kat of ander huisdier. Eenmaal vastgebeten in de huid voeden ze zich met bloed. Hierdoor worden ze groter en zul je de teek waarschijnlijk pas ontdekken nadat hij zich volgezogen heeft met bloed. Het is belangrijk om teken snel te verwijderen, omdat ze ziektes kunnen overdragen. Het verwijderen van een teek dient correct te worden uitgevoerd, om te voorkomen dat je besmet wordt met een ziekte. In dit artikel vertellen we je alles over het verwijderen van teken bij jezelf, een ander, jouw hond of jouw kat.

Wat is een teek?

Een teek is een kleine parasiet die zich kan vastbijten in de huid van mensen of dieren. Zij bijten zich vast in de huid omdat ze zich voeden met bloed van de gastheer. De beet van de teek is vaak pijnloos en heeft vaak geen grote gevolgen. Wel zijn sommige tegen besmet met bacteriën waar je flink ziek van kunt worden.

Het leven van de teek bestaat uit 4 stadia. Eerst is teek een ei, vervolgens wordt de teek een larve. Na de fase van de larve, verandert de teek in een nimf en daarna wordt hij pas een volwassen teek. In alle levensstadia, behalve het ei stadium, heeft de teek bloed nodig om verder te groeien.

Teken zijn te vinden in de natuur. Ze bevinden zich vaak in duinen, weilanden, parken en tuinen. Ze zitten dan vaak in het gras, in de planten of tussen losse bladeren. Hoewel veel mensen zeggen van wel, vallen teken niet uit bomen of planten en kunnen teken ook niet springen. Een teek kruipt op zijn gastheer en zoekt vervolgens een warm plekje om zich vast te bijten. Dit is vaak achter je oren, onder je armen, in de lies, knieholtes of bilspleet.

Een teek kan verschillende bacteriën met zich meedragen. Wanneer de teek jou of je huisdier bijt, kunnen deze bacteriën worden overgedragen en kun je ziek worden. De ziekte die je hiervan kan krijgen heet de ziekte van Lyme. Om de ziekte van Lyme te kunnen krijgen van een tekenbeet, moet de teek minimaal twaalf uur op de huid blijven zitten.

hoe verwijder je een teek

Hoe ziet een teek eruit?

Teken zijn donkere, kleine diertjes die er voordat ze je bijten uit zien als kleine spinnetjes. Ze hebben acht poten en hebben een donker lijf. Het lichaam van een teek wordt ongeveer 3 millimeter groot, waardoor een teek helemaal niet opvalt. Op je huid denk je vaak dat het een zwart puntje is.

Wanneer een teek zich heeft vastgebeten, zuigt hij zich vol met bloed waardoor hij een stuk groter wordt. Hierdoor groeit het lichaam van een teek in dat geval vaak wel tot de grootte van een erwt. Vaak valt een teek dus vaak pas op, wanneer hij zich al heeft vastgebeten en heeft volgezogen met je bloed.

Is een teek gevaarlijk?

Sommige teken dragen een bacterie met zich mee. Wanneer deze teken je bijten, kan het zijn dat je door die bacterie de ziekte van Lyme krijgt. Honden en katten kunnen net als mensen besmet raken met de ziekte van Lyme.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een ziekte die wordt veroorzaakt door de Borrelia bacterie. Je kunt deze ziekte krijgen door de beet van een teek. Je kunt besmetting herkennen doordat er een vlek of ring op je huid ontstaat rond de plek waar je door de teek bent gebeten. Ook kan de plek zich elders op je lichaam bevinden.

De vlek op de huid ontstaat vaak al een paar dagen nadat je bent gebeten, maar dit kan ook veel later ontstaan. De vlek is vaak roze of paars. Op een donkere huid wordt de plek vaak blauwer van kleur.

De ziekte van Lyme kan zorgen voor allerlei klachten. De meest voorkomende klachten zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en moeheid. Maar ook vele andere klachten kunnen veroorzaakt worden door de ziekte van Lyme. Wanneer je besmet bent met de ziekte van Lyme, krijg je medicijnen tegen bacteriën. Dit krijg je altijd via de huisarts of een specialist.

De kans dat je de ziekte van Lyme krijgt door een tekenbeet is gelukkig klein. Ongeveer 3 op de 100 mensen die worden gebeten door een teek krijgen de ziekte van Lyme. Hoelang een teek in je huid zit, heeft ook invloed op de kans dat je besmet bent met Lyme. Wanneer een teek korter dan 24 uur in je lijf zit, wordt de kans dat je Lyme krijgt al stukken kleiner. Het is dus belangrijk dat je de teek snel verwijdert.

Teken kunnen ook andere ziektes bij zich dragen. Dit zijn echter ziektes waar je vaak helemaal niets van merkt. Die gaan ook vanzelf weer over. Teken kunnen ook het TBE-virus meedragen. Dat is echter in Nederland bijna nooit het geval. In het buitenland kunnen teken dit virus soms wel meedragen. Het TBE-virus kan een ontsteking van de hersenen of een hersenvlies ontsteking veroorzaken.

Wanneer neem je contact op met de huisarts of de dierenarts?

Wanneer je bent gebeten door een teek hoef je niet meteen contact op te nemen met de huisarts. Wel raden we je aan de huisarts te bellen als het niet lukt om de teek te verwijderen. Ook dien je de huisarts te bellen als de teek langer dan 24 uur in je lichaam heeft gezeten of als er een vlek of ring ontstaat op je huid. Daarnaast raden we je aan contact op te nemen met de huisarts als je je ziekt voelt.

Ben je zelf niet gebeten door de teek maar gaat het om je huisdier zoals een kat of hond? Ook dan hoef je niet direct contact op te nemen met de dierenarts. We raden je wel aan om contact op te nemen met de dierenarts als je huisdier ziek wordt. Ook als je de teek niet uit je huisdier krijgt kun je contact opnemen met de dierenarts. Hetzelfde geldt als er bijvoorbeeld een deel van de teek in de huid blijft zitten, of als er een plek of ring ontstaat na de tekenbeet.

teek verwijderen bij een mens

Teek verwijderen bij een mens

Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk uit je huid te verwijderen. Zo maak je de kans om ziek te worden van een tekenbeet namelijk stukken kleiner. Een teek verwijderen is echter niet zo makkelijk als het klinkt. Het is belangrijk dat je de juiste techniek toepast om te voorkomen dat er stukken van de teek achterblijven. Om een teek bij jezelf of een ander persoon te verwijderen, raden we je aan om de volgende stappen te volgen:

 1. Kies het juiste hulpmiddel. Wij raden aan om een tekentang te gebruiken om het verwijderen van een teek goed en veilig te doen. Als je geen tekentang bij de hand hebt, kun je een puntig pincet gebruiken (gebruik géén plat pincet).
 2. Gebruik bij het verwijderen van een teek geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie.
 3. Plaats de tekentang of het pincet zo dicht mogelijk bij het hoofd van de teek. Zet de tekentang of het pincet haaks op het lichaam van de teek, zodat je het lichaam niet plat knijpt als je druk zet.
 4. Het kan zijn dat er een klein stukje teek achterblijft. Dit is vaak niet erg en valt er na een paar dagen vanzelf weer uit.
 5. Ontsmet het wondje van waar de teek heeft gebeten. Je kunt hiervoor gebruikmaken van alcohol 70% of jodium. Was ook meteen je handen met water en zeep.
 6. Schrijf op waar op de huid en wanneer je bent gebeten door de teek. Houd ongeveer 3 maanden de huid rondom de beet in de gaten en let erop dat je geen kring of vlekken op die plek krijgt.

Tip: wist je dat er ook spray bestaat waarmee je de teek meteen kunt bevriezen? Vaak valt de teek er dan al vanzelf uit, en anders wordt het verwijderen van de teek extra makkelijk.

teek verwijderen bij een kat

Teek verwijderen bij een kat

Katten kunnen net als mensen besmet raken met de ziekte van Lyme. Alleen al om deze reden is het belangrijk om een teek bij je kat snel te verwijderen. Om een teek bij je kat te verwijderen, kun je de volgende stappen aanhouden.

 1. Zorg dat je de teek goed kunt zien. Trek de vacht van de kat rondom de teek opzij zodat de teek goed bereikbaar wordt.
 2. Kies het juiste hulpmiddel. Wij raden aan om een tekentang te gebruiken om het verwijderen van een teek goed en veilig te doen. Als je geen tekentang bij de hand hebt, kun je een puntig pincet gebruiken (gebruik géén plat pincet).
 3. Gebruik bij het verwijderen van een teek geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie.
 4. Plaats de tekentang of het pincet zo dicht mogelijk bij het hoofd van de teek. Zet de tekentang of het pincet haaks op het lichaam van de teek, zodat je het lichaam niet plat knijpt als je druk zet.
 5. Het kan zijn dat er een klein stukje teek achterblijft. Dit is vaak niet erg en valt er na een paar dagen vanzelf weer uit.
 6. Ontsmet het wondje van waar de teek de kat heeft gebeten. Je kunt hiervoor gebruikmaken van alcohol 70% of jodium. Was ook meteen je handen met water en zeep.
 7. Schrijf op waar op de huid en wanneer de kat is gebeten door de teek. Houd ongeveer 3 maanden de huid rondom de beet in de gaten en let erop dat je kat geen kringen of vlekken op die plek krijgt.

Tip: katten kunnen zich wild gaan gedragen als je de teek wil verwijderen. Om jezelf te beschermen tegen de nagels van de kat, kun je de kat inwikkelen in een dekentje. Let er altijd op dat je de kat geen pijn doet.

teek verwijderen bij een hond

Teek verwijderen bij een hond

Net als mensen, kunnen honden ook besmet worden met de ziekte van Lyme nadat ze zijn gebeten door een teek. Het is dus net zo belangrijk om een teek bij je hond snel te verwijderen, om de kans op besmetting te verkleinen. Hoe je de teek bij je hond kunt verwijderen, leggen we je uit in de volgende stappen.

 1. Zorg dat je de teek goed kunt zien. Trek de vacht van de hond rondom de teek opzij zodat de teek goed bereikbaar wordt.
 2. Kies het juiste hulpmiddel. Wij raden aan om een tekentang te gebruiken om het verwijderen van een teek goed en veilig te doen. Als je geen tekentang bij de hand hebt, kun je een puntig pincet gebruiken (gebruik géén plat pincet).
 3. Gebruik bij het verwijderen van een teek geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie.
 4. Plaats de tekentang of het pincet zo dicht mogelijk bij het hoofd van de teek. Zet de tekentang of het pincet haaks op het lichaam van de teek, zodat je het lichaam niet plat knijpt als je druk zet.
 5. Het kan zijn dat er een klein stukje teek achterblijft. Dit is vaak niet erg en valt er na een paar dagen vanzelf weer uit.
 6. Ontsmet het wondje van waar de teek de hond heeft gebeten. Je kunt hiervoor gebruikmaken van alcohol 70% of jodium. Was ook meteen je handen met water en zeep.
 7. Schrijf op waar op de huid en wanneer de hond is gebeten door de teek. Houd ongeveer 3 maanden de huid rondom de beet in de gaten en let erop dat je kat geen kringen of vlekken op die plek krijgt.

Tip: wist je dat er ook spray bestaat waarmee je de teek meteen kunt bevriezen? Dit is geschikt voor mensen, honden en katten. Vaak valt de teek er dan al vanzelf uit, en anders wordt het verwijderen van de teek extra makkelijk.

Oplossingen tegen teken

Om het jezelf makkelijker te maken om een teek bij jezelf, een ander persoon, je hond of kat te verwijderen, kun je juiste gereedschappen tegen teken kopen. In onze webshop vind je diverse oplossingen om teken te verwijderen. Onze favoriet is de tekentang. Deze komt vaak in een handige set met daarin ook een spray om de teek te bevriezen. Het bevriezen van de teek zorgt ervoor dat het verwijderen veel makkelijker wordt. Daarnaast wordt de kans dat de teek speeksel achterlaat met daarin bacteriën stukken kleiner.

Een tekenbeet bij je hond of kat voorkomen

Een teek verwijderen bij je huisdier kan soms lastig zijn. De hond of kat vindt het vaak niet leuk en kan flink gaan tegenstribbelen. Hierom is het goed om dit een stap voor te zijn. Want je kunt namelijk ook voorkomen dat je hond of kat wordt gebeten door een teek. Om dit te voorkomen, kun je allerlei middelen gebruiken. De meest bekende zijn de pipettes. Hiermee breng je druppeltjes aan in de vacht van je hond of kat waarna teken het dier niet meer interessant vinden. Maar naast deze pipettes, zijn er nog vele andere oplossingen die je kunt inzetten om tegen te voorkomen. Wist je bijvoorbeeld dat er ook spray, shampoo en lotion verkrijgbaar zijn tegen teken?

Alles tegen teken vind je bij Pestor

Ben je klaar om teken te bestrijden? Bij Pestor vind je alles dat helpt tegen teken. Of het nu is om teken te voorkomen of ze te bestrijden, wij bieden een ruim assortiment aan producten tegen deze vervelende parasieten. Heb je een vraag over een van onze producten? Neem gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 409 reviews.