Kun je een muis vangen met een emmer?

Heb je last van muizen dan kan dat erg vervelend zijn. Muizen kunnen namelijk voor veel schade zorgen. Bovendien kunnen muizen ziektes verspreiden. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen en de muizen te bestrijden.

Het vangen van muizen is één van de populairste bestrijdingsmethodes. Het is een diervriendelijke methode van muizenbestrijding. Voor het vangen kun je een vangkooi of inloopval gebruiken. Daarnaast kun je ook met een emmer muizen vangen.

Om de pakkans te vergroten is het belangrijk dat je goed te werk gaat. Daarom leggen we je precies uit hoe je muizen kunt vangen met een emmer. We vertellen je ook hoe je zelf van een emmer een muizenval kunt maken.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van muizen? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt om zelf muizen te bestrijden. Van (diervriendelijke) muizenvallen en vangkooien tot lokmiddelen en muizenverjagers.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Hoe vang je een muis met een emmer?

Muizen zijn van nature erg nieuwsgierige dieren. Ze besteden veel tijd aan het verkennen van hun omgeving. Hierbij zijn muizen vooral afhankelijk van hun reukvermogen, tastzin en gehoor. Muizen kunnen namelijk niet goed zien. Doordat muizen graag op ontdekkingstocht gaan zijn ze vaak ook makkelijk in de val te lokken.

Er zijn verschillende manieren om (levende) muizen te vangen. Het gebruik van een emmer of prullenbak is een methode gemakkelijk kan worden ingezet. De emmer kan als opvangbak worden gebruik om vaak meerdere muizen in gevangen te houden.

Het gebruik van een emmer als muizenval heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere bestrijdingsmethoden, namelijk:

  • Diervriendelijke bestrijdingsmethode
  • Meerdere muizen tegelijk te vangen
  • Zonder biocide/gif
  • Veilig voor kinderen en/of huisdieren
  • Geschikt voor zowel binnen als buiten
  • De val is herbruikbaar
Muizenval emmer

Hoe kun je een muizenval met een emmer maken?

Met een emmer kun je eenvoudig zelf een muizenval maken. Een emmer van 10 liter is vaak al groot (en hoog) genoeg. Om ervoor te zorgen dat muizen in de emmer kunnen vallen heb je nog een aantal extra materialen nodig. Dit zijn vaak materialen die je al in huis hebt. Zo kun je snel aan de slag met het vangen van muizen.

Wat heb je nodig?

Voor het maken van je eigen muizenval emmer heb je een aantal materialen en gereedschappen nodig, te weten:

  • Emmer (ca. 10 liter)
  • IJzerdraad
  • Karton
  • Een lange plank (ca. 40 cm)
  • Lijm
  • Schaar of mesje
  • Boormachine of priem

Hoe maak ik een emmer muizenval?

Om het je makkelijk te maken hebben we een handleiding gemaakt die je kunt gebruiken om een muizenval emmer te maken. Door het onderstaande stappenplan te volgen kun jij zelf je eigen muizenval maken.

  1. Haal de deksel van de emmer.
  2. Neem het stuk karton en knip of snijdt deze in de vorm van een tafeltennisbatje. Het ronde gedeelte dient nét iets kleiner te zijn dan de emmer, zodat deze er precies in past.
  3. Maak onder de rand van de emmer een inkeping. De handgreep van het kartonnen tafeltennisbatje dient hier in te passen.
  4. Maak naast de inkeping aan beide zijde twee gaatjes.
  5. Doe het ijzerdraad door de gaatjes en door de kartonnen handgreep.
  6. Maak de uiteinden van het ijzerdraad aan elkaar vast
  7. Lijm het stuk hout tegen de emmer aan, op de plek waar de kartonnen handgreep begint.
  8. Plaats het lokaas in het midden van het kartonnen tafeltennisbatje.

De muizen komen af op het lokaas wat in de val licht. Via de het stuk hout wat tegen de emmer staat kunnen ze omhoog lopen. Door het gewicht van de muis zal het karton buigen waardoor het beest in de emmer valt. Om te voorkomen dat muizen gestrest raken kun je eventueel wat krantenpapier en voer in de emmer leggen.

De onderstaande video laat zien hoe de emmer muizenval in de praktijk werkt:

Als je een muis hebt gevangen kun je deze het beste zo snel mogelijk uit de emmer halen. Zo voorkom je dat het dier sterft van de honger of dorst. Controleer daarom regelmatig of er muizen in de emmer zitten.

Waar zet ik de muizenval emmer het beste neer?

Muizen hebben een slecht zicht. Hierdoor gebruiken ze hun snorharen als sensoren om te kunnen navigeren. Daarnaast volgen ze ook geursporen. Muizen blijven vaak dicht bij de muur of andere grote objecten. Ze hebben namelijk behoefte aan een veilige en beschutte looproute. Muizen zullen daarom niet snel door het middel van de kamer lopen.

Door de muizenval op strategische plekken neer te zetten is de kans op een succesvolle vangst aanzienlijk groter. Doe dit in de buurt van plekken waar muizen zich verstoppen. Bij voorkeur plaatst je de muizenval op de looproutes van muizen. Vaak is dit langs de muren of plinten. Om het de muizen makkelijker te maken kun je de opening het beste in de looprichting plaatsen.

Tip: bepaal de looproutes van muizen door bloem of talkpoeder te strooien op plekken waar muizen kunnen lopen. Vaak vind je de volgende dag poot- en staartafdrukken waaraan je de muizensporen kunt herkennen. 

Welk lokaas kan ik gebruiken om muizen te vangen?

Om muizen in de val te lokken is het belangrijk om aantrekkelijk lokaas te gebruiken. Het beste lokaas voor in een muizenval kan per muizensoort verschillen. Daarom is het vaak handig om te experimenteren met verschillende lokmiddelen.

Muizen zijn omnivoren, dit betekent dat ze alleseters zijn. Ze eten de gehele dag door in kleine hoeveelheden. Over het algemeen zijn muizen dol op vet en eiwitrijk voedsel met veel koolhydraten.

Wanneer je een muizenval hebt kun je verschillende etenswaren als lokaas gebruiken, bijvoorbeeld: pindakaas, chocolade, vet, boter spek, granen, noten of zaden. Je kunt er ook voor kiezen om professioneel lokaas te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat de speciale formule zeer aantrekkelijk werkt. Bovendien gaat professioneel lokstof niet rotten, wat bij de meeste etenswaren wel het geval is.

Kan een muis uit een emmer klimmen?

Muizen kunnen enorm goed klimmen. Op ruwe oppervlaktes zoals muren en bomen kunnen ze tot wel 2 meter hoog klimmen. Omdat de binnenkant van een emmer erg glad is kunnen ze niet makkelijk via de rand van de emmer omhoog klauteren.

Muizen kunnen ook erg goed springen. Sommige muizensoorten kunnen tot wel 25 cm hoog springen. In vergelijking met hun lichaamslengte is dit een behoorlijke afstand. Om de gevangen muis in de emmer te houden is het belangrijk dat er een deksel opzit. Zo voorkom je dat muizen uit de emmer kunnen springen.

Wat kun je doen met een gevangen muis?

Op internet zijn er verschillende verhalen waar mensen de muizen laten verdrinken door een laag water in de emmer te doen. De verdrinkingsdood is echt is echter een langzame en pijnlijke dood. De muizen krijgen veel stress en proberen voortvluchtig rond te blijven zwemmen om te overleven.

Als je de muizen persé wilt doden dan is de beste manier om dit te doen door de nek te breken. Deze slachtmethode zorgt ervoor dat de muis vrijwel direct het bewustzijn verliest. Hierdoor ondergaat de muis geen onnodig leed.

Er zijn ook diervriendelijke manieren om met gevangen muizen om te gaan. Het beste kun je de muis weer vrijlaten. Dit kun je doen in bijvoorbeeld het bos of park. Bij voorkeur in een beschutte omgeving, zoals bij bomen of struiken. We raden aan om de muis enkele kilometers van je huis uit te zetten. Muizen doorkruisen niet graag het territorium van een andere muizenfamilie. Zo voorkom je dat het dier de weg weer terug weet te vinden.

Hulp nodig van een professionele bestrijder?

Wil je het bestrijden van ongedierte liever uitbesteden aan een professional? Wij kennen vrijwel altijd een bestrijder bij jouw in de buurt. Met gecertificeerde ongediertebestrijder ben je verzekerd van een snelle en effectieve aanpak.Schakel een professionele bestrijder in »
Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 355 reviews.