Hoe kun je muizen verdrinken?

Als je levende muizen hebt gevangen vraag je je misschien af wat je het beste kunt doen. Je kunt de muizen natuurlijk altijd vrijlaten in de natuur. Let wel dat je dit enkele kilometers verderop doet om te voorkomen dat ze terugkomen. Helaas is vrijlaten niet in alle gevallen een optie. Om te voorkomen dat de muizenplaag terugkomt zonder ze vrij te laten kiezen sommigen ervoor om op een humane manier een einde maken aan het leven van deze plaagdieren.

In dit artikel vertellen we je alles over muizen verdrinken. Daarnaast vertellen we wat de alternatieven zijn. Tot slot beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over het verdrinken van muizen.

Heb je last van muizen en wil je direct in actie komen? In onze webshop vind je verschillende producten waarmee je zelf muizen kunt vangen.

Boeren hebben last van een muizenplaag door veldmuizen

In Nederland hebben sommige agrariër last van muizen op het land. Deze muizenplaag komt voornamelijk door veldmuizen die zich nestelen op het boerenland. De veldmuizen leven voornamelijk onder het gras en eten van de wortels.

Doordat de veldmuizen de graslanden aanvreten is er minder gras over voor de koeien die op het land grazen. Veldmuizen platen zich snel voort, waardoor de populatie zich razendsnel kan uitbreiden. Dit zorgt ervoor dat in korte tijd grote hoeveelheid hectare grasland ernstig beschadigd kan worden. Voor de boer brengt dit extra kosten met zich mee omdat er extra voer voor het vee aangekocht moet worden.

De boeren die last hebben van een plaag doen er alles aan om de muizen te bestrijden. De veldmuis mag niet met gif bestreden worden. Het is bij wet verboden om buiten muizengif in te zetten. Daarnaast worden veldmuizen beschermd door de flora- en faunawet. Hierdoor zijn boeren genoodzaakt om andere bestrijdingsmethode in te zetten.

Het advies voor deze boeren is om het grasland onder water te zetten. Door een enorme worteldoek slang kan een perceel onder water worden gezet. Hierdoor zal een deel van de muizen (met name de jongen) verdrinken. De overige muizen zullen zwemmend uit de voeten kunnen en naar het oppervlakte komen. Hierdoor zijn ze een makkelijke prooi voor natuurlijke vijanden. Zo zullen ooievaars, meeuwen en andere (roof)vogels de dieren oppakken en opeten.

Hoe kan ik muizen op een diervriendelijke manier doden?

Het verdrinken is geen diervriendelijke manier om een muis aan zijn eind te brengen. De verdrinkingsdood is namelijk een langzame en pijnlijke dood. Toch zijn er verschillende alternatieven om muizen te doden zonder ze te verdrinken.

Om onnodig leed te voorkomen zijn er verschillende diervriendelijkere slachtmethoden. Bij deze manieren om muizen te doden hebben de dieren zo min mogelijk stress en verliezen ze vrijwel onmiddellijk het bewustzijn. De twee methodes die hiervoor het meeste geschikt zijn is het breken van de nek (cervicale dislocatie) of onthoofding (decapitatie).

De meest populaire bestrijdingsmethode om muizen te doden is door middel van een traditionele muizenval. Dit is een plankje met daarop een metalen beugel met veer. Een klassieke muizenklem gaat af wanneer een muis de trigger met lokstof aanraakt. De klem slaat dan in één klap om waardoor de muis zijn nek breekt.

Veelgestelde vragen over muizen verdrinken

Met enige regelmaat krijgen onze bestrijdingsexperts vragen over het verdrinken van muizen. Misschien zit jij ook met één van deze vragen. Daarom hebben we de meestgestelde vragen op een rij gezet. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Muizen kunnen goed tegen water. Over het algemeen houden muizen niet van water. Als muizen in het water terecht komen zullen ze over het algemeen proberen om snel mogelijk weer op het droge te komen. 

Voornamelijk huismuizen vinden water niet prettig. Bij het nestelen geven ze de voorkeur aan droge en warme plekken. Deze muizensoort zwemt dan ook zelden.

De meeste muizen zwemmen niet graag. Over het algemeen zullen ze proberen om zo snel mogelijk uit het water te komen. Muizen kunnen erg goed zwemmen. Door de snelle beweging van de pootjes zijn muizen in staat om het hoofd boven water te houden. 

Sommige soorten muizen zwemmen wel veel. Met name spitsmuizen kunnen enorm ver zwemmen. Daarnaast duikt deze muizensoort vaak onder water.

Muizen kunnen zeer goed zwemmen. Hierdoor zal een muis niet zomaar verdrinken. Wanneer een muis in het nauw zit zal hij lang door kunnen blijven zwemmen. Zodra een muis het niet meer volhoud zal hij uiteindelijk verdrinken. 

Uiteraard is het niet diervriendelijk om een muis in paniek rond te laten zwemmen voordat hij verdrinkt. Daarom kan ik het water ook alcohol worden toegevoegd. Door de alcoholdamp bedwelmt de muis. Hierdoor verliest de plaagdier uiteindelijk het bewustzijn. Vervolgens verdrinkt de muis in ongeveer anderhalve minuut.

Er zijn verschillende manieren om muizen te vangen. Om muizen levend te vangen kun je gebruik maken van een inloopval of muizenvangkooi. Dit wordt ook wel een diervriendelijke muizenval genoemd. De gevangen muizen kunnen vervolgens weer worden vrijgelaten in de natuur. 

Wil je liever muizen vangen met een fatale afloop? Dan kun je kiezen uit een traditionele muizenklem of elektronische muizenval.

Als je levend een muis hebt gevangen kun je deze uitzetten in de natuur. Uiteraard wil je voorkomen dat de muis weer terugkomt. Daarom is het aanbevolen om de muis enkele kilometers rondom de plek waar je hem hebt gevangen vrij te laten.

Heb jij last van muizen?

Ben je benieuwd wat jij kunt doen tegen muizen? In onze kennisbank vind je verschillende artikelen over muizenbestrijding. We adviseren welke bestrijdingsmiddelen je het beste kunt inzetten in jouw situatie. Daarnaast geven we je praktische tips om zelf muizen te bestrijden.

Lukt het niet om zelf van je muizenplaag af te komen? Dan kun je ook professionele ongediertebestrijdings inschakelen. Een gediplomeerde vakman weet precies welke middelen het beste kunnen worden ingezet. Zo heb je altijd de meest effectieve aanpak tegen ongedierte.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 360 reviews.