Wat is het alternatief voor muizengif?

Heb jij last van muizen? Het bestrijden van muizen met muizengif is een zeer effectief middel. Toch is het gebruik van sommige muizengif vanaf 2023 verboden. In dit artikel leggen we uit waarom muizengif verboden is. Ook kun je lezen voor welke soorten muizengif het verbod geldt. Daarnaast vertellen we welke alternatieven je het beste kunt inzetten om muizen te bestrijden.

Wil je direct aan de slag om muizen te bestrijden zonder gif? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om zelf een muizenplaag te lijf te gaan.

Update (juli 2023)

Er geldt een wettelijk verbod op de verkoop van muizengif op basis van anticoagulantia. Alleen muizengif op basis van alfachloralose mag nog worden verkocht.Bekijk de alternatieven »

Lees ook: in 2024 is het gebruik van muizengif op basis van alfachloralose nog wel toegestaan. In onze top 5 ontdek je welke muizengif je het beste kunt gebruiken.

Lees het artikel »

Waarom is muizengif vanaf 2023 verboden?

Vanaf 2023 is sommige soorten muizengif verboden. Er zijn verschillende soorten werkzame stoffen. Over het algemeen is er onderscheid te maken tussen twee verschillende groepen muizengif.

Anticoagulantia wordt vanaf 2023 niet meer toegelaten

Anticoagulantia is een groep van bestrijdingsmiddelen die uit verschillende werkzame stoffen kan bestaan, zoals: brodifacoum of difethialon. De werking van deze vergiften berust op het verstoren van de bloedstolling van muizen. Wanneer muizen het gif hebben opgenomen zal een muis sterven aan interne bloedingen.

Biocide op basis van anticoagulantia zijn zeer moeilijk afbreekbaar. Hierdoor is er een groot risico op doorvergiftiging. Hiervan is sprake wanneer een ander dier, zoals een hond, vogel of roofdier een dode, vergiftigde muis opeet. Het muizengif kan zo ook voor andere dieren voor een fatale afloop zorgen.

Aanleiding van de wijziging in de wetgeving is dat sommige soorten muizengif een lange en pijnlijke dood met zich meebrengen. Daarnaast is het risico op doorvergiftiging hoog en wordt muizengif door particulieren vaak verkeerd gebruikt.

Vanaf 1 januari 2023 wordt anticoagulantia niet meer toegelaten. Dit muizengif mag nog worden verkocht tot de verloopdatum verstrijkt. Voor de meeste werkzame stoffen is dit tot 29 juni 2023. Anticoagulantia mag wettelijk gezien nog tot 26 december 2023 worden gebruikt door particulieren.

Muizengif op basis van alfachloralose is wél toegestaan

Muizengif met alfachloralose als werkzame stof mag nog wel worden gebruikt. Het werkingsmechanisme van deze soort muizengif zorgt ervoor dat muizen het bewustzijn verliezen. De stof alfachloralose werkt in op het centraal zenuwstelsel.

Alfachloralose kan al na één opname zorgen voor dat muizen sterven. Eerst werkt het middel hypnotiserend. Vervolgens verliezen de muizen het bewust zijn. Doordat de stofwisseling wordt vertraagd verlaagd de lichaamstemperatuur. Hierdoor raken de muizen in coma waardoor ze sterven aan onderkoeling. Aangezien dit minder dierenleed veroorzaakt mag muizengif op basis van alfachloralose vooralsnog wel worden gebruikt.

Hoe kun je muizen bestrijden zonder gif?

Muizengif is één van de meest populaire bestrijdingsmethode. Dit komt omdat muizengif vaak effectief werkt tegen een muizenplaag. Toch zijn er verschillende manieren om muizen te bestrijden zonder gif. Er zijn verschillende alternatieven, waaronder:

Hoe kun je muizen vangen?

Een populair alternatief voor muizengif is om muizen te vangen. Hiervoor kunnen zowel muizenvallen als muizenvangkooien worden ingezet. Muizenvallen hebben over het algemeen een dodelijk effect. Met een muizenvangkooi kunnen muizen levend worden gevangen, hierdoor wordt deze methode ook wel een diervriendelijke val genoemd.

Muizenvallen

Als je muizen wilt doden is het gebruik van een traditionele muizenval het beste alternatief. Vroeger werd er meestal een houten muizenval gebruikt. Dit is een plank van het met daarop een veer die kan worden aangespannen. Wanneer een muis het lokaas probeert te pakken slaat de klem om. Door de klap wordt de muis in één keer gedood.

Tegenwoordig zijn er ook elektrische muizenvallen verkrijgbaar. Dit type muizenval zorgt ervoor dat muizen een schok krijgen zodra ze de val in lopen. Hierdoor sterft de muis vrijwel direct. Een elektrische muizenval is erg betrouwbaar.

Diervriendelijke muizenvallen

Het gebruik van diervriendelijke muizenvallen wordt steeds populairder. Deze soorten bestrijdingsmethodes zijn een diervriendelijk alternatief voor muizengif omdat muizen niet worden gedood. In plaats daarvan worden muizen levend gevangen.

De muizen die zijn gevangen kunnen vervolgens weer worden vrijgelaten in de natuur. Wij raden aan om dit enkele kilometers te doen van de plek waar de muis gevangen is. Zo voorkom je dat de muis weer terugkomt.

Er zijn verschillende diervriendelijke muizenvallen verkrijgbaar. Eén van de meest gebruikte methodes is een inloopval. Hierin kunnen meestal meerdere muizen tegelijk worden gevangen. Daarnaast kunnen ook kantelvallen en metalen vangkooien worden gebruikt als alternatief voor muizengif.

Bij het gebruik van een muizenval is het belangrijk om aantrekkelijk lokaas te gebruiken. Pindakaas, chocolade, spek en kaas werken vaak effectief. Daarnaast kun je ook kiezen voor professioneel lokmiddel. Deze lokstoffen hebben een aantrekkende werking op muizen.

Kun je muizen verjagen met geluid?

Muizen kun je bestrijden door te te doden of te vangen. Daarnaast is het ook mogelijk om muizen te verjagen. Muizen kunnen namelijk niet tegen hoogfrequente geluiden. Deze kunnen worden ingezet om muizen te verjagen.

Met een ultrasone muizenverjager kunnen hoge geluiden worden geproduceerd. Deze geluiden hebben een dusdanig hoge frequentie dat deze voor mensen nauwelijks hoorbaar zijn. Muizen horen deze tonen echter wel. Het ultrageluid vinden ze vervelend, waardoor ze snel de benen zullen nemen. Zodoende kun je hiermee muizen verjagen.

Kun je muizen verjagen met geur?

Muizen hebben een zeer goed reukvermogen. De plaagdieren gebruiken hun neus om te navigeren en voedsel te vinden. Hierdoor kan geur effectief werken om muizen aan te trekken. Echter is het ook mogelijk om muizen te verjagen met geur. Zo zijn er verschillende geuren waar muizen niet van houden, waaronder: azijn, peper, eucalyptus, ui, chloor en wierook.

Er zijn ook professionele geurstoffen die kunnen worden ingezet om muizen te verjagen. Zo heeft Shield Up speciale geurzuilen die muizen op afstand houden. Deze zuilen zijn voorzien van 100% biologische vloeistof die ervoor zorgen dat muizen niet in de buurt willen komen.

Veelgestelde vragen over muizengif

Onze bestrijdingsexperts krijgen met enige regelmaat vragen over het bestrijden van muizen met muizengif. We hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Muizengif kan worden gebruikt om muizen te bestrijden. Vaak werkt muizengif erg goed bij een grotere muizenplaag. Door vergif te gebruiken is het mogelijk om meerdere muizen in een korte tijd te doden. Dit is anders dan een muizenval of inloopval die na elke vangst handmatig geleegd dient te worden.

Wij raden aan om alleen gebruik te maken van muizengif als het echt niet anders kan. Aan het gebruik van biocide om muizen te bestrijden zitten namelijk altijd risico’s. Het middel is per definitie giftig en kan schadelijk zijn voor de gezondheid van zowel mens als dier.

Muizengif mag alleen binnenshuis worden ingezet. Bij het gebruik van muizengif dien je altijd voorzichtig te werk gegaan. Wij raden aan om altijd gebruik te maken van een muizengifdoosje. Zo voorkom je dat kinderen en/of huisdieren in aanraking kunnen komen met het gif.

Het gebruik van muizengif werkt het effectiefst in ruimtes waar veel muizen lopen. Onderzoek daarom eerst waar de muizen zich bevinden. Plaats het lokaasdepot vervolgens op de looproutes van muizen. Gebruik bij het prepareren altijd (rubber)handschoenen om te voorkomen dat er menselijke geur op het gif terecht komt.

Controleer vervolgens regelmatig of er van het muizengif gegeten is. Wanneer het gif op is dien je deze weer bij te vullen. Dit doe je net zolang tot er geen muizen meer aanwezig zijn.

Bij het gebruik van biocide dien je altijd voorzichtig te werk te gaan. Muizengif brengt namelijk altijd risico’s met zich mee. Het bestrijdingsmiddel is namelijk altijd giftig. Hierdoor kunnen niet alleen muizen, maar ook andere dieren vergiftigd raken.

Wanneer ander dieren zoals honden, vogels of andere roofdieren een vergiftigde muis opeten kunnen zij ziek worden en dood gaan. Bij het gebruik van muizengif bestaat er een risico op doorvergiftiging.

Hoe snel muizengif werkt is afhankelijk van de gifvorm die je gebruikt. Anticoagulantia heeft een relatief langzame werking. Daarnaast speelt ook de hoeveelheid opgenomen muizengif een belangrijke rol. Meestal sterft een muis na 3 tot 5 dagen nadat een muis van het gif heeft gegeten.

Muizengif op basis van alfachloralose werkt veel sneller. Muizen raken vrijwel direct het bewustzijn kwijt. Vervolgens wordt de lichaamstemperatuur dusdanig laag waaraan de muis sterft. Dit gebeurt vrijwel direct. Hierdoor wordt deze soort muizengif vaak als diervriendelijk bestempeld.

Het gif dat je het beste kunt gebruiken verschilt per situatie. Meestal kan muizengif worden ingezet in zowel vochtige als droge ruimtes. Dit is wel afhankelijk van het soort muizengif dat wordt gebruikt. In de regel kan er onderscheid worden gemaakt tussen verschillende soorten muizengif, namelijk: muizenkorrels, muizenpasta muizengif in blokken.

In muizengif kunnen verschillende werkzame stoffen zijn verwerkt. Deze kunnen worden onderverdeeld in de groepen anticoagulantia en alfachloralose. Beide stoffen hebben een ander werkingsmechanisme. Soms kan er resistentie optreden. Muizen eten dan niet meer van het gif of gaan niet dood. In dat geval is het aanbevolen om over te stappen op een muizengif met een andere werkzame stof.

Mag een gecertificeerde bestrijder muizengif inzetten?

Heb je in jouw omgeving veel last van muizen? In dat geval kun je er ook voor kiezen om een gecertificeerde bestrijder in te schakelen. Onder strenge voorwaarden mag een professional muizengif inzetten bij de bestrijding van muizen. Vanaf 1 januari 2023 is het nieuwe IPM-systeem van kracht. Deze integrale aanpak richt zich voornamelijk het voorkomen van overlast. Desondanks mag er in uitzonderlijke gevallen muizengif op basis van anticoagulantia worden ingezet.

Een gecertificeerde bestrijder weet precies hoe een muizenplaag in kaart kan worden gebracht. Daarnaast kan een professional de juiste middelen inzetten om de muizenplaag snel en effectief te bestrijden. Als je benieuwd bent of muizengif (of een alternatief) in jouw situatie goed kan worden ingezet raden we aan om contact op te nemen met een lokale bestrijder.

Wil je het bestrijden van muizen toch liever zelf doen? In onze webshop vind je vrijwel alle bestrijdingsmiddelen die je nodig hebt om zelf muizen te bestrijden.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 343 reviews.