Waarom trappen muizen niet in mijn muizenval?

Heb je last van muizen en heb je muizenvallen ingezet om de plaagdieren te bestrijden? Muizen laten zich niet altijd even makkelijk in de val lokken. Als muizen niet in de val trappen gaat er vaak iets mis in de aanpak.

In dit artikel leggen wij precies uit wat de meest gemaakte fouten zijn bij het gebruik van muizenvallen. We vertellen hoe je dit gemakkelijk kunt oplossen. Tot slot geven we een aantal tips om muizen in de sneller val te lokken.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van muizen? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt. Van traditionele muizenvallen tot aantrekkelijk lokstof.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Waarom werkt mijn muizenval niet?

Muizenvallen zijn één van de meest gebruikte bestrijdingsmethodes tegen muizen. De muizenval is met name populair geworden doordat het effectief werkt. Daarnaast zijn muizenklemmen zeer eenvoudig in gebruik.

Een klassieke muizenval bestaat van oudsher uit een houten plak met daarop een slagveer bevestigd. Wanneer de muis de trigger raakt slaat de klem in één keer om. Door de klap breekt de muis zijn rug of nek waardoor deze vrijwel direct overlijdt.

De houten muizenval is tegenwoordig verder doorontwikkeld. Zo kan een muizenklem ook gemaakt zijn van kunststof. Dit materiaal is eenvoudiger schoon te maken. Daarnaast zijn er ook elektronische muizenvallen verkrijgbaar die werken op netstroom of op batterijen.

Ondanks de populariteit trappen muizen niet altijd in de val. Als de muizenval niet werkt dan heeft dit in veel gevallen te maken met foutief gebruik. Om te voorkomen dat jij zelfde fouten maakt hebben we een overzicht gemaakt van de veelgemaakte fouten.

Fout 1: Het verkeerde lokaas gebruiken

Een belangrijke reden waarom muizen niet in de val trappen is omdat het verkeerde lokaas wordt gebruikt. Vaak wordt gedacht dat muizen dol zijn op kaas. In principe eten muizen ook kaas, maar vaak gaat de voorkeur uit naar ander voedsel. Hierdoor werkt kaas vaak niet zo effectief als gedacht.

Muizen zijn omnivoren, wat betekent dat ze alleseters zijn. Muizen eten vrijwel alles wat ze tegenkomen. De voorkeur gaat uit naar vet en eiwitrijk voedsel met veel koolhydraten. Er zijn verschillende soorten voedsel die als lokaas in een muizenval gebruikt kan worden. Lokmiddelen die over het algemeen effectief werken zijn: chocolade, pindakaas, vet, boter, spek, granen, noten en vette zaden. Daarnaast werkt ook gekookt voedsel zoals salami of spek erg goed om muizen aan te trekken.

Het kan per situatie en muizensoort verschillen welk lokaas het beste werkt. Advies is daarom ook te experimenteren met verschillende soorten lokmiddelen wanneer de muizenval niet lijkt te werken.

Bij het gebruik van een muizenval kunnen ook professionele lokmiddelen worden gebruikt. Het grote voordeel is dat de speciale formule vrijwel altijd aantrekkelijk werkt. Daarnaast gaat kunstmatig lokstof niet rotten, wat bij levensmiddelen vaak wel het geval is. Hierdoor kun je dit lokaas langer gebruiken en is het ook geschikt om buitenshuis muizen mee in de val te lokken.

Fout 2: Teveel lokaas gebruiken

Gedurende dag kan een muis op wel 20 tot 30 verschillende plekken eten. Een muis consumeert dagelijks circa 3,5 tot 5 gram voedsel. Hierdoor eten muizen altijd in zeer kleine hoeveelheden.

Wanneer je teveel lokstof gebruikt is de muis al verzadigd voordat de muis in de val is gelopen. Gebruik daarom altijd slechts een hele kleine hoeveelheid van het lokaas. In de meeste gevallen is de hoeveelheid ter grote van een erwt ruim voldoende.

In sommige gevallen kan het helpen om een beetje lokaas rond de val te plaatsen. Zo raden de muizen gewend aan de (nieuwe) voedselbron. Let wel op, want als muizen al goed doorvoed zijn kan dit soms averechts werken.

Fout 3: De val niet op de juiste plaats zetten

Een van de meest gemaakte fouten is om de muizenval lukraak op een willekeurige plaats neer te zetten. Het plaatsen van de val op de juiste plek is een essentieel stap om muizenvallen zo effectief mogelijk in te zetten.

Om de juiste plekken te bepalen is het belangrijk om na te gaan waar de muizen vaak lopen. Je kunt hier heel makkelijk achter komen door bloem of talkpoeder te strooien op plekken waar je het vermoeden hebt dat er muizen komen. Als er muizen zijn geweest kun je de poot- en staartafdrukken zien.

Muizen kunnen niet goed zien. De plaagdieren gebruiken daarom hun snorharen om de weg te bepalen. Muizen lopen daarom vaak langs grote objecten, zoals meubilair en muren. Dit geeft de muizen beschutting op de looproutes.

Typische plekken waar muizen vaak lopen zijn langs de plinten, achter kasten en in donkere hoeken. In huis zijn muizen vaak te vinden in de spouwmuur, in het plafond, op zolder of in de kruipruimte. Daarnaast gaan muizen vaak naar de keuken op zoek naar voedsel. Goede plekken om een muizenval te plaatsen zijn: achter de koelkast, voor het aanrecht en bij de ingang van de keuken.

Muizen kunnen zich ook schuilhouden op plekken buiten het huis, zoals de schuur, garage of het tuinhuisje. Daarnaast zijn muizen op het balkon ook erg gebruikelijk. Buitenshuis lopen muizen vaak langs de buitenmuur of langs regenpijpen.

Een muizenval kan het beste worden geplaatst in de looprichting van de muizen. Bij een traditionele muizenval geldt dat het lokaas in de richting van de muur dient te staan. Door deze op de looproutes te plaatsen trappen muizen sneller in de val.

Fout 4: Te weinig muizenvallen gebruiken

Muizen zijn kuddedieren. Ze leven vrijwel altijd in groepen. De kans dat je hierdoor te maken hebt met één muis is vrij klein. Daarom die je er altijd rekening mee te houden dat je meerdere muizen moet vangen om het muizenprobleem op te lossen. Bovendien planten muizen zich razend snel voort. Hierdoor kan een kleine muizenfamilie snel uitgroeien tot een ware muizenplaag.

Om de muizenplaag effectief aan te kunnen pakken is het aanbevolen om meerdere muizenvallen tegelijk in te zetten. Daarnaast kan een muizenval ook worden gecombineerd met andere bestrijdingsmiddelen, zoals muizengif of een vangkooi.

Wanneer je meerdere vallen tegelijk inzet is de kans om muizen te vangen aanzienlijk groter. De beste muizenval die je kunt gebruiken verschilt per situatie.

Fout 5: De muizenval verpesten

Van alle zintuigen is het reukvermogen van muizen het beste ontwikkeld. Hierdoor zijn de knaagdieren in staat om verschillende geuren te herkennen. Zo kunnen muizen ook de geur van mensen en dode muizen herkennen.

Bij het zetten van de muizenval is het belangrijk om geen geuren achter te laten. De menselijke geur kan argwaan opwekken bij muizen. Hierdoor zullen ze plaagdieren minder snel in de val trappen waardoor je de muizenval kunt verpesten.

Hoe kun je muizen in de val lokken?

Muizen kun je eenvoudig in de val lokken door de muizenval op de juiste manier te gebruiken. Zo is het met name belangrijk om de muizenval op de juiste plaatst te zetten en aantrekkelijk lokaas te gebruiken.

Daarnaast zijn er nog een aantal kleine tructjes om de kans op een succesvolle vangst te vergroten. De onderstaande tips kun je direct gebruiken om muizen in de val te lokken.

Tip 1: Kom zo snel mogelijk in actie

Een muizenplaag ontstaat vaak doordat er niet op tijd actie wordt ondernomen. Een muizenpaar kan ongeveer 12 nesten per jaar krijgen. Gemiddeld werkt een vrouwtje 6 tot 7 jongen. Hierdoor kunnen enkele muizen zich in een zeer snel tempo vermenigvuldigen.

Begin gelijk met meerdere vallen tegelijk in te zetten. Vaak worden in de eerste weken van de behandeling de meeste muizen gevangen.

Tip 2: Gebruik altijd (rubber)handschoenen

Een belangrijke tip bij het opzetten van een muizenval is om (rubber)handschoenen te dragen. Zo voorkom je dat je geur op de val komt. Dit kan muizen namelijk afschrikken, waardoor de val niet goed werkt.

Daarnaast is het ook belangrijk om handschoenen te dragen bij het opruimen van dode muizen. De plaagdieren dragen vaak ziektes met zich mee. Door aanraking met de blote handen of met de muizenkeutels kunnen deze ziektes worden overgedragen.

Tip 3: Controleer de val regelmatig

Het is aanbevolen om een geplaatste muizenval regelmatig te controleren. Wij adviseren om minstens eens per dag te kijken of je een muis gevangen hebt. Controleer ook of er van het lokaas gegeten is, en vul deze waar nodig bij. Als de muizen niet willen aanslaan op het lokaas kun je ervoor kiezen om te wisselen van lokmiddel.

Wanneer je een muis hebt gevangen is het belangrijk om de dode muis zo snel mogelijk op te ruimen. Zo voorkom je dat de geur van de muis andere muizen afschrikt.

Tip 4: Maak de val niet té schoon

Het is belangrijk om de muizenval na de vangst schoon te maken. Zo voorkom je dat de geur van de dode muis op de val aanwezig is. Dit heeft in veel gevallen een afschrikkende werking waardoor andere muizen vaak niet bij de val durfen te komen.

Muizen zijn van nature erg onhygiënisch. De knaagdieren urineren en poepen tijdens het lopen. Vaak doen ze dit op plekken waar ze zich veilig wanen. Hierdoor zijn de muizenkeutels vaak op meerdere plekken te vinden.

De urine zorgt vaak voor een ammoniak-achtige geur. Hierdoor maken veel mensen de plekken rondom de val grondig schoon. Voor muizen is deze geur een teken dat de kust veilig is. Hierdoor kan het soms helpen om de plekken rondom te vallen niet te goed schoon te maken.

Tip 5: Gebruik een lokaasdoos

Wanneer je kinderen en/of huisdieren hebt raden we altijd aan om gebruik te maken van een lokaasdoos. Door de muizenklem in een afgesloten lokdoos te plaatsen kunnen alleen muizen bij de klem. Zo voorkom je dat kinderen en/of huisdieren de val kunnen triggeren.

Tip 6: Zet altijd muizenwering in

Zonder preventieve maatregelen te nemen is het bestrijden van muizen vrijwel altijd zinloos. Daarom raden we aan om altijd muizenwering in te zetten.

Een kier of spleet van slechts 0,5 cm is groot genoeg voor een muis om doorheen te kruipen. Hierdoor kunnen muizen vaak eenvoudig toegang verschaffen tot een woning door bijvoorbeeld de spouwmuur. Door deze toegangswegen te blokkeren voorkom je dat muizen (opnieuw) je woning binnendringen.

Hulp nodig van een professionele bestrijder?

Wil je het bestrijden van ongedierte liever uitbesteden aan een professional? Wij kennen vrijwel altijd een bestrijder bij jouw in de buurt. Met gecertificeerde ongediertebestrijder ben je verzekerd van een snelle en effectieve aanpak.Schakel een professionele bestrijder in »
Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 357 reviews.