Pissebedden kunnen voor veel overlast zorgen. Vooral als ze in grote aantallen voorkomen, kunnen ze aanzienlijke schade veroorzaken. Heb je last van pissebedden? Begin dan zo snel mogelijk met de bestrijding ervan. Zo kun je een grotere plaag voorkomen.
In dit artikel vertellen we je de belangrijkste dingen die je moet weten over het bestrijden van pissebedden. We beschrijven onder andere de kenmerken waaraan je deze kruipende beestjes kan herkennen. Daarnaast leggen we uit wat je kunt doen om de plaagdieren te bestrijden en te voorkomen.
Wil je direct aan de slag met het bestrijden van pissebedden? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve behandeling.
Wat zijn pissebedden?
Pissebedden (Isopoda) behoren in de taxomonie tot de kreeftachtigen (Custacea). De beestjes zijn eigenlijk geen insecten. Insecten (Insecta) hebben namelijk 6 poten. Spinachtigen (Arachnida) worden gekenmerkt door 8 poten. Pissebedden hebben 14 poten. Hiermee vormen zij een van de einige ordes schaaldieren die op land leven.
In de volksmond wordt een pissebed ook wel een keldermot of een platte zeug genoemd. De Engelse naam is woodlice, wat staat voor houtluizen. In Nederland en België komt de ruwe pissebed (Porcellio scaber Latreille) het meeste voor. Daarnaast kun je ook de kelderpissebed (Oniscus asellus) en de berijpte pissebed (Porcellionides pruinosus Brandt) aantreffen.
Hoe kun je pissebedden herkennen?
Pissebedden zijn eenvoudig te herkennen aan de uiterlijke kenmerken. Ondanks dat de beestjes erg klein zijn, kun je ze vaak in groepen tegenkomen op verschillende (voornamelijk vochtige) plekken.
Uiterlijke kenmerken
- 12 tot 18 mm lang
- Ovaal en plat lichaam
- Glad lichaam
- 14 segmenten
- 2 grote antennes
- 14 poten
- Grijs tot bruin van kleur
- Vlekken op het lichaam
De pissebedden worden gekenmerkt door het ovale en platte lichaam. Het lichaam is vaak gevlekt en doorgaans grijs tot bruin van kleur. In verhouding met het lichaam hebben pissebedden een relatief grote antenne. Daarnaast bevinden zich op het achterlijf twee aanhangels. In totaal beschikken pissebedden over een 14-tal poten.
Het lichaam van een pissebed heeft in totaal 14 segmenten. Het eerste segment is het kopsegment (cephalon). Deze wordt gevolgd door het borststuk (pereon) dat uit zeven segmenten bestaat. Elk segment van het borststuk bestaat uit twee poten. Het achterlijf (pleon) bestaat uit zes segmenten.
Welke sporen laten pissebedden achter?
Pissebedden zitten vaak verstopt op vochtige en beschikte plekken. Hierdoor kun je ze niet altijd zien kruipen. Toch laten de beesten verschillende sporen achter waaraan je de aanwezigheid kunt vaststellen.
Uitwerpselen
Pissebedden produceren kleine, zwarte, cilindervormige uitwerpselen. Deze zijn vaak te vinden op plaatsen waar ze actief zijn, zoals onder stenen, hout, en in vochtige ruimtes.
Geur
Als je pissebedden in huis hebt, dan kan dit gepaard gaan met een specifieke geur. Met name als ze in grote aantallen aanwezig zijn verspreiden ze een lichte, muffe geur die te herkennen is in een slecht geventileerde en vochtige omgeving.
Afgeworpen exoskeletten
Pissebedden beschikken over een exoskelet. Het skelet bevindt zich aan de buitenkant van het lichaam. Het exoskelet dient als een pantserhuid en is erg sterk en flexibel. Hierdoor beidt het goede bescherming tegen natuurlijke vijanden.
Het exoskelet groeit niet mee met het lichaam. Hierdoor moeten pissenbedden de huid regelmatig wisselen. Dit fenomeen staat bekend als verveling of ecdysis. Jongepisse bedden vervellen circa eens in de twee weken. Bij volwassen pissebedden neemt de frequentie af tot meestal enkele keren per jaar.
Pissebedden vervelen met enige regelmaat. De afgeworpen exoskeletten kun je soms vinden in de buurt van hun schuilplaatsen.
Schade aan planten
Pissebedden voeden zich met rottend organisch materiaal. Hierdoor kan de aanwezigheid worden opgemerkt door de schade aan planten. Dit is vooral te zien aan de sporen op planten en bladeren die dicht bij de grond liggen.
Waar zitten pissebedden verstopt?
Pissebedden zijn voornamelijk ‘s nachts actief. Hierdoor zul je ze overdag meestal niet zien lopen. De kruipende beestjes zijn erg gevoelig voor uitdrogen. Hierdoor kun je ze vaak aantreffen op vochtige en donkere plaatsen.
Over het algemeen leven pissebedden gewoonlijk onder stenen, schors, afgevallen bladeren, stapels brandhout en tuin ornamenten. Daarnaast kun je ze ook regelmatig aantreffen in composthopen en bij tuinafval. Met dit rottende plantaardige materiaal kunnen ze zich goed voeden.
Pissebedden komen alleen in gebouwen voor waar de luchtvochtigheid en temperatuur gunstig is. Daarnaast zijn ze veelal alleen in panden te vinden waar plantaardig materiaal aanwezig is. Hierdoor kun je pissebedden soms ook tegenkomen in kelders, kruipruimtes en opslagplaatsen.
Op de onderstaande plekken komen meestal pissebedden voor:
- Onder stenen en hout;
- In composthopen en bladafval;
- Onder tuinbedden, bloempotten en ornamenten;
- In vochtige kelders en kruipruimtes;
- In scheuren en kieren in muren, vloeren en fundamenten;
- Achter loszittend behang of onder tapijt;
- In of onder verrot hout.
- In vochtige buiten omgevingen langs oevers, vijvers en moerassen.
In de regel leven pissebedden in groepen. Hierdoor hebben ze namelijk een grotere overlevingskans en zijn ze beter beschermd tegen natuurlijke vijanden.
Zijn pissebedden gevaarlijk?
Over het algemeen zijn pissebedden niet gevaarlijk voor mensen of huisdieren. De beestjes kunnen namelijk niet beten of steken. Daarnaast hebben ze ook geen giftige klieren. Alhoewel pissebedden wel infecties kunnen oplopen, zijn er geen bekende dragers van ziektekiemen die overdraagbaar zijn op mensen of huisdieren.
Pissebedden spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. De beestjes eten bij voorkeur dood of rottend plantenmateriaal. In sommige gevallen kunnen ze zich ook voeden met dierlijke resten. Door het afbreken van organisch materiaal dragen ze bij aan de humusvorming en voedingsstoffen in de bodem.
Ondanks dat pissenbedden zelf niet gevaarlijk zijn voor dieren, hebben ze wel een aantal natuurlijke vijanden. Pissebedden worden onder andere gegeven door Insecten, spinnen, amfibieën en vogels.
Welke schade kunnen pissebedden veroorzaken?
Pissebedden richten over het algemeen niet snel schade aan. Alleen als ze in grote getallen aanwezig zijn, kunnen ze overlast veroorzaken. Hierbij kunnen ze ook schade aanrichten.
Overlast van pissebedden komt met name buitenshuis voor. Zo kunnen de beestjes schade veroorzaken aan planten en gewassen. Ze kunnen de bladeren en stengels aanvragen. Dit kan leiden tot een belemmering van de groei en zelf het afsterven van de klant.
Pissebedden kunnen ook schade veroorzaken aan hout. Dit gebeurt met name bij hout dat doorgaans al in een slechte staat verkeert.
In huis kunnen pissebedden ook overlast veroorzaken. Zo kunnen ze uitwerpselen, vervelende resten en een onaangename geur achterlaten. Alhoewel dit niet vaak voorkomt, kunnen ze ook schade veroorzaken aan textiel en papier. Ook kunnen pissebedden voedselvoorraden binnendringen die zich in vochtige kelders of opslagruimtes bevinden.
Pissebedden kunnen soms ook te vinden zijn in badkamers en keukens. De aanwezigheid kan wijzen op vochtproblemen die aangepakt moeten worden om verdere overlast te voorkomen.
Hoe kun je pissebedden bestrijden?
Als je overlast hebt van pissebedden dan is het verstandig om snel in actie te komen. Onder gunstige omstandigheden kunnen pissebedden meerdere generaties per jaar voortbrengen. Dit kan leiden tot een snelle populatiegroei.
De behandeling tegen pissebedden is relatief eenvoudig. De bestrijding kun je in vrijwel alle gevallen zelf uitvoeren. Lukt het niet om de pissebedden zelf te bestrijden? Of wil je de bestrijding van pissebedden liever overlaten aan een professional? Dan kun je er ook voor kiezen om een gecertificeerde bestrijder in te schakelen.
Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen die je kunt inzetten om pissebedden te bestrijden. De keuze is afhankelijk van de situatie waarin je het bestrijdingsmiddel wilt gebruiken.
Insectenspray
Insectenspray is een breedwerkend middel dat effectief werkt tegen verschillende soorten insecten. De insecticide kan ook worden gebruikt om pissebedden te bestrijden. De werkzame stof is giftig voor pissebedden, waardoor ze sterven als ze hiermee in aanraking komen. Opgedroogde spray is ook nog steeds giftig. Hierdoor heeft insectenspray een langdurige werking.
- Eenvoudig in gebruik
- Snelle en effectieve werking
- Langdurige werking
- Bevat chemische bestrijdingsmiddelen
- Niet geschikt voor buitenshuis
-
Edialux GreenChoice Biosect Spray Vliegende en Kruipende insecten (500 ml)
Frisse geur | Geen vlekken | Kant-en-klaar
-
Luxan Eco Ongediertespray tegen kruipende insecten (500 ml)
Kant-en-klaar | Plantaardige stof | Direct resultaat
-
Luxan Freeze Spray tegen kruipende insecten (400 ml)
Zonder giftige stoffen | Werkt direct | Voor binnen- en buiten
Insectenvallen
Een insectenval is een effectief bestrijdingsmiddel tegen pissebedden. In een insectenval worden geen chemicaliën gebruikt. Hierdoor kun je een insectenval veilig inzetten in de buurt van kinderen en/of huisdieren. De vallen zijn voorzien van lokstof die een aantrekkelijke werking hebben op pissebedden. De plakstrip aan de binnenkant zorgt ervoor dat pissebedden blijven zitten.
- Zonder chemicaliën
- Met aantrekkelijk lokstof
- Gemakkelijk te plaatsen
- De insectenval (of plakstrip) dient regelmatig vervangen te worden
- Niet geschikt voor buitenshuis
Insectenpoeder
Insectenpoeder is een insecticide in poedervorm. Hierdoor kan het makkelijk op moeilijk bereikbare plaatsen worden aangebracht. De werkzame stof is dodelijk voor pissebedden. Insectenpoeder kan zowel binnen als buiten worden ingezet.
Wanneer pissebedden in aanraking komen met het poeder, dan blijft het middel aan de poten plakken. Dit zorgt ervoor dat het vergif ook wordt meegenomen in het nest. Hierdoor kan met één behandeling een hele groep pissebedden worden besmet.
- Geschikt voor zowel binnenshuis als buitenshuis
- Eenvoudig te strooien op moeilijk bereikbare plekken
- Langdurige werking
- Niet geschikt voor plekken waar kinderen en/of huisdieren komen
- Kan sporen achterlaten
-
Luxan Vermigon mierenpoeder (250 gram)
Werkt al na 1 uur | Speciaal voor buiten | Bestrijdt de hele kolonie
-
Hoe kun je pissebedden voorkomen?
Het komt regelmatig voor dat pissebedden woningen, schuren of gebouwen binnendringen. Dit gebeurt met name als het buiten erg droog is. Ze zijn dan op zoek naar beter geschikte leefomstandigheden. Om te voorkomen dat pissebedden naar binnen komen kun je een aantal preventieve maatregelen nemen.
- Voorzie licht- en ventilatieroosters van fijnmazig gaas. Zo voorkom je dat pissebedden via de spouwmuur je woning of pand in kunnen komen.
- Dicht eventuele kieren en naden onder de ramen, deuren en kozijnen.
- Ventileer regelmatig door deuren en ramen tegen elkaar open te zetten.
- Los eventuele problemen met vocht in de keuken of badkamer tijdig op.
- Bewaar tuinafval in een afgesloten container. Laat de container regelmatig legen.
- Zorg voor een opgeruimde tuin. Beperk de aanwezigheid van stapels hout en composthopen.
Bestrijdingsmiddelen tegen pissebedden bestellen?
Wil je zelf aan de slag met het bestrijden van pissebedden? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt om pissebedden te bestrijden. In ons aanbod vind je onder andere vallen, insecticide en werende materialen die je kunt gebruiken bij het bestrijden én voorkomen van een plaag van pissebedden.
Bij Pestor kun je rekenen op een snelle en discrete levering. Wij zorgen ervoor dat je bestelling zo snel mogelijk wordt verzonden. Hierdoor kun je meestal de volgende dag al aan de slag met het bestrijden van pissebedden. Daarnaast worden alle bestellingen discreet verpakt. Hierdoor komt de bezorger en de buren niet te weten dat je last hebt van plaagdieren.