Hoe kun je veldmuizen bestrijden?

In vrijwel heel Nederland komen veldmuizen voor. Met name als er een piek is in de veldmuizenpopulatie kan er overlast worden veroorzaakt. In stedelijk gebied is er relatief weinig overlast van veldmuizen. De overlast komt voornamelijk voor in open gebieden zoals weilanden, in de landbouw en in boomgaarden. In dit artikel leggen we precies uit hoe je een veldmuis kunt herkennen. Daarnaast vertellen we wat je kunt doen om veldmuizen te bestrijden.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van muizen? In onze webshop tref je verschillende producten waarmee je zelf veldmuizen kunt bestrijden.

Hoe ziet een veldmuis eruit?

Een veldmuis (microtus arvalis) is een zoogdier dat tot de groep van knaagdieren (rodentia) wordt gerekend. In de taxonomie  valt de veldmuis onder de woelmuizenfamilie (cricetidae). Qua uiterlijk lijkt de veldmuis dan ook erg op andere woelmuizen, zoals de aardmuis, rosse woelmuis, ondergrondse woelmuis en Noordse woelmuis.

De veldmuis wordt gekenmerkt door een lompe lichaamsbouw met een stompe kop. De ogen en oren zijn relatief klein en in de kortharige vacht verborgen. De staart is vrijwel altijd korter dan het lichaam. Veldmuizen hebben een bruine of grijsbruine rug. De buik is meestal lichtbruin van kleur. De behaarde staat is aan de bovenkant donkerder gekleurd dan de onderzijde.

Veldmuis

Typische kenmerken van de veldmuis

  • Lompe lichaamsbouw
  • Korte vacht
  • Stompe kop
  • Kleine ogen
  • Kleine oren
  • Korte behaarde staart

Hoe leven veldmuizen?

Een veldmuis leeft graag in open gebieden met grassen en granen. Denk hierbij aan graanakkers, wegbermen, dijken, slootkanten, graslanden en boomgaarden. Een veldmuizenfamilie heeft een leefgebied dat reikt van  300 tot 1500 m2. De veldmuis blijft doorgaans binnen een afstand van 6 tot 8 meter van zijn nest.

Het nest wordt wordt meestal onder de grond gemaakt. Soms kan het nest tot wel 50 cm diep zitten. De nesten worden gemaakt van hooi, gras en plantenstengels.

Veldmuizen zijn meestal ‘s nachts of in de schemering actief. Overdag zijn de veldmuizen nauwelijks zichtbaar. Kenmerkend aan veldmuizen is de activiteit die wordt afgewisseld met rustpauzes van 2 tot 3 uur. Veldmuizen komen meestal tegelijkertijd om te gaan eten. Hierdoor is de kans op predatie door roofdieren minimaal.

Wat eten veldmuizen?

Veldmuizen zijn herbivoren en eten voornamelijk plantaardig voedsel, zoals grassen, russen en kruiden. Daarnaast bestaat het dieet ook uit zaden, granen, wortels, knollen, vruchten, kolen, aardappelen, boomschors, bladeren, mos en koolzaad. Als er voedselschaarste optreedt dan wordt het plantaardige dieet incidenteel aangevuld met spinnen en wormen.

Hoe herken je sporen van veldmuizen?

De sporen van veldmuizen zijn vaak duidelijk te herkennen. Zo is er vaak knaagschade aan de de bast van jonge bomen. Daarnaast zijn er in weilanden typische looppaden te vinden. In sommige gevallen zijn er zelf kleine hoopjes aarde te vinden waarin de nesten zijn gemaakt. Daarnaast zijn er vaak uitwerpselen te vinden. De keutels zijn echter lastig te onderscheiden van andere muizen en zijn 0,4 tot 0,7cm lang en groen of bruin van kleur.

Kan een veldmuis schade aanrichten?

Veldmuizen komen zelden voor in huizen. In enkele gevallen kan een veldmuis in de tuin worden gezien. Zolang dit om een enkeling gaat is dit onschuldig. Wanneer er zich een grote populatie zich manifesteert kunnen er problemen ontstaan.

Veldmuizen richten met name schade aan in weilanden. Zo kan de gehele grasmat worden losgeknaagd, waarbij soms een bruine verdorde vlakte overblijft. Op op landbouwgrond kan schade worden aangericht. Zo worden granen, bieden en aardappelen aangeknaagd. Daarnaast worden kolen uitgehold en kunnen bloembollen worden vernield. Voor de agrariër heeft dit vaak een enorme kostenpost tot gevolg.

Hoe planten veldmuizen zich voort?

De voortplantingsperiode is van maart tot oktober. Gedurende deze periode kan een vrouwtje 4 tot 6 nesten per jaar krijgen. Dat is gemiddeld Een worp telt gemiddeld 5 á 6 jongen. Kenmerkend is dat een jongen naakt en blind wordt geboren. Na circa 2,5 week verlagen de jongen het nest waarna ze soms na één maand al geslachtsrijp kunnen zijn.

Veldmuizen staan bekend om de sterke schommelingen in aantallen. De populatieontwikkeling van de veldmuis kent een cyclus van gemiddeld drie jaar. Door goede omstandigheden (zoals een droog voorjaar, een zacht najaar en een zachte winter) kan ik piek in de populatie ontstaan omdat de voortplantingsperiode hierdoor wordt verlengd. Na de piek stort de populatie doorgaans weer in door een voedseltekort, vorst, kou, stress en predatie.

De veldmuis heeft relatief gezien een korte levensverwachting. Een veldmuis kan 4 tot 24 maanden oud worden.

Wat te doen tegen veldmuizen?

Veldmuizenplagen komen voornamelijk voor in landelijke gebieden. Het is verboden om de veldmuis met gif te bestrijden. Het gebruik van gif buitenshuis is wettelijk niet toegestaan.

De veldmuis wordt beschermd door de  flora- en faunawet. In artikel 9 staat dat het verboden is om beschermde dieren te doden, te verwonden of te vangen. Hierdoor mogen dodende bestrijdingsmiddelen zoals klemmen en elektronische vallen niet worden ingezet. Ook is het inzetten van vangende middelen zoals inloopvallen en vangkooien tegen veldmuizen niet toegestaan.

Boeren die last hebben van veldmuizen kiezen er meestal voor om het land onderwater te laten lopen. De jonge veldmuizen zullen vervolgens verdrinken. Volwassen veldmuizen komen vervolgens naar boven waar ze door natuurlijke vijanden zoals ooievaars, meeuwen en andere (roof)vogels worden opgegeten.

Als je onverhoopt toch last hebt van veldmuizen in je tuin kun je het beste kiezen voor het verjagen. Door de omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk te maken is de kans klein dat de veldmuis zich in jouw omgeving gaat nestelen. Het gebruik van een ultrasone muizenverjager kan je hierbij helpen. Dit apparaat produceert hoge tonen die voor het menselijk gehoor niet waarneembaar zijn. Muizen hebben een hekel aan dit geluid. Hierdoor zullen ze op zoek gaan naar een nieuw territorium.

Professionele hulp tegen veldmuizen nodig?

Is de overlast van veldmuizen dusdanig groot dat het niet lukt om de plaagdieren zelf aan te pakken? Dan kan een professionele ongediertebestrijder vaak de uitkomst bieden. Een certificeerde bestrijder weet precies welke middelen het beste kunnen worden ingezet. Zo weet je zeker dat je een snelle en effectieve aanpak hebt om de veldmuizenplaag te bestrijden.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 355 reviews.