Vrijwel iedereen heeft er wel eens last van gehad: mieren. Deze kleine, kruipende beestjes zijn vaak zwart of bruin van kleur, maar komen ook voor in de kleuren geel, rood, groen, zilvergrijs en zelfs goud. Toch zien we in huis of in de tuin vooral bruine of zwarte mieren. Mieren zijn klein van stuk en hebben voelsprieten op hun hoofd. Met deze voelsprieten kunnen mieren ruiken en voelen. Daarnaast hebben veel mierensoorten ook ogen, maar aangezien ze meestal in een kolonie onder de grond leven, hebben de ogen weinig functie.
Mieren zijn insecten die leven in een kolonie. Een mierenkolonie bestaat uit meerdere soorten mieren. Zo is er altijd een koningin, maar zijn er ook werksters. De werksters beslaan de grootste groep mieren in een kolonie. De werksters verdelen verschillende taken die ontstaan uit verkenners, verzamelaars (van voedsel), onderhoudplegers aan het nest, kinderverzorgers en zelfs een soort van soldaten. Wanneer een mierenkolonie groot genoeg is, worden larven opgekweekt tot mannetjes en koninginnetjes. Deze paren vervolgens met elkaar, waarna de mannetjes mieren sterven en de koninginnen een ander nest stichten.
Mieren zijn eigenlijk altijd op zoek naar voedsel. Hiervoor gebruiken ze dan ook hun voelsprieten. Ook gebruiken ze deze voelsprieten om de communiceren. Mieren communiceren door middel van feromonen. De voelsprieten van de mieren kunnen deze feromonen oppikken en vervolgens kunnen de mieren de boodschap interpreteren. Deze gevoelige voelsprieten kun je ook in je voordeel gebruiken om mieren te bestrijden!
Hoewel mieren in huis vervelend kunnen zijn, zijn mieren onwijs nuttige en interessante dieren. Mieren ruimen schadelijke insecten en afval op. Zo houden ze de leefomgeving netjes en opgeruimd. Echter kunnen mieren ook voor problemen zorgen, zo zorgen ze voor overlast en kan een flinke mierenkolonie zelfs een heel terras ontwrichten.
Waarom krijg je last van mieren?
Hoewel iedereen last kan krijgen van mieren in huis, zijn er wel factoren die ervoor kunnen zorgen dat je eerder last krijgt van mieren dan andere huishoudens. De redenen die ervoor kunnen zorgen dat je eerder last krijgt van mieren, hebben we hieronder opgesomd.
- Je hebt etensresten niet goed opgeborgen: mieren zijn gek op voedsel. Dit hebben ze nodig om de kolonie te voeden en verder voort te planten. De sterke voelsprieten van mieren sporen voedselresten, vooral zoetigheid, makkelijk op. Doordat je bijvoorbeeld afwas laat staan, limonade glazen laat staan of koekkruimels niet goed hebt opgeruimd, kan het voorkomen dat je last krijgt van mieren.
- Je huis is te toegankelijk voor mieren: wanneer je huis kieren of gaten bevat, is de kans groter dat mieren je huis binnendringen. Dat is ook de reden dat veel mensen in de zomer vaak last krijgen van mieren. De deur staat open, het raam staat open en het huis wordt veel toegankelijker om binnen te treden.
- Je hebt veel mieren in de tuin: als je overmatig veel last hebt van mieren in de tuin, wordt de kans dat ze naar binnenkomen ook veel groter. Het voorkomen van mieren in huis gaat dus hand in hand met het voorkomen of bestrijden van mieren in de tuin.
Hoe komen mieren in huis?
Mieren zijn heel klein, hierdoor kunnen ze op veel manieren je huis binnenkomen. Zo hoeft niet per se een deur of raam open te staan om last te krijgen van mieren in huis. Mieren kunnen zelfs door de kleinste gaatjes of spleetjes je huis binnendringen.
Mieren komen vooral je huis binnen doordat zij een kier of spleet hebben gevonden. Deze kan zich overal bevinden, maar meestal is dit bij een raam, kozijn, buitenmuur of deur. Soms kunnen de mieren zelfs via het fundament van je huis naar binnenkomen!
Een andere populaire plek onder mieren om je huis binnen te dringen zijn ventilatieopeningen. Deze zie je vaak in de buitenmuur in de vorm van een stootvoeg, maar het kan ook een ventilatierooster zijn waardoor de mieren naar binnen kruipen. In sommige gevallen lopen er leidingen of kabels via de buitenmuur. Deze zorgen ook vaak voor een kleine opening waardoor mieren naar binnen kunnen komen. Soms komen mieren ook via de vloer je huis binnen. Dit kan wanneer er spleten, barsten of kleine openingen in je vloer zitten. Dit kan vooral het geval zijn wanneer deze openingen zich in de buurt van de buitenmuur bevinden.
De laatste en misschien wel meest bekende methode waarop mieren je huis kunnen binnenkomen, is door een openstaande deur of raam. Dit is vaak het geval in de zomer wanneer de temperaturen hoog zijn en je verkoeling zoekt door een raam of deur open te zetten. Mieren zien dit als een uitgelezen kans om in jouw woning op zoek te gaan naar voedsel.
Mieren in huis voorkomen
Gelukkig is het goed mogelijk om mieren in huis zoveel mogelijk te voorkomen. We zeggen expres ‘zoveel mogelijk’ omdat er natuurlijk altijd wel ergens een miertje doorheen kan glippen. Maar als je onderstaande tips in acht neemt, voorkom je een mieren besmetting zoveel als mogelijk.
- Dicht alles af: wanneer je huis helemaal dicht is, is het voor mieren natuurlijk bijna onmogelijk om naar binnen te komen. Zorg hiervoor dat de randjes goed afgekit zijn, kieren en gaten zijn gedicht en er geen barsten in de gevel te zien zijn. Voor ventilatiegaten zoals stootvoegen en ventilatieroosters, kun je insectenwering aanschaffen. Dit soort wering behoudt de ventilerende functie, maar zorgt voor een gaas zodat insecten niet naar binnen kunnen.
- Houd je huis schoon: mieren komen af op voedselresten. Hun voelsprieten zijn hier constant naar op zoek. Door je huis goed schoon te maken en voedselresten direct op te ruimen, zorg je ervoor dat mieren minder worden gelokt naar jouw huis. Haal dus extra vaak een doekje over het aanrecht en stofzuig en dweil je vloer regelmatig. Ook laten mieren een geurspoor achter als ze voedsel hebben gevonden. Dit geurspoor wil je zo snel mogelijk schoonmaken zodat de andere mieren het spoor niet zullen volgen.
- Sluit voedsel goed af: wellicht is dit een lastige, maar het beste is om al het voedsel op te bergen in luchtdichte containers of zakjes. Zo kunnen mieren er niet bij en kunnen ze het minder goed ruiken. Berg voedsel dus zoveel mogelijk op in potten, bakjes of zakjes. Dit helpt trouwens niet alleen tegen mieren, maar ook andere soorten ongedierte houd je hiermee buiten de deur.
- Verwijder mierennesten in de tuin: mieren in de tuin komen natuurlijk makkelijker naar binnen. Vooral wanneer de nesten dichtbij het huis zitten, komen de mieren makkelijk je huis binnen. Door de nesten in de tuin te behandelen, voorkom je dat deze mieren naar kunnen kunnen komen.
Wat helpt tegen mieren in huis?
Zoals je hebt geleerd zijn er veel methodes om mieren in huis te voorkomen. Toch lees je dit artikel waarschijnlijk pas nadat je al last hebt van mieren. Vaak denk je namelijk pas aan het voorkomen van mieren in huis, nadat je last hebt gekregen van mieren. Om mieren in huis te bestrijden, zijn er veel dingen die je kunt doen! Met de juiste producten ben je vaak al een heel eind op weg om de mieren in je huis te bestrijden.
Schoonmaken en afsluiten
Een van de meest simpele acties die je kunt ondernemen om de mieren te bestrijden is goed schoonmaken. Mieren zijn altijd op zoek naar voedsel. Als ze dus nergens etensresten of afval kunnen vinden in je huis, is het al geen interessante plek meer. Daarnaast laten mieren een geurspoor achter, zo weten de andere mieren waar ze naartoe moeten. Als je dit geurspoor tijdig verwijdert, zullen andere mieren het niet meer volgen. Ook is het belangrijk om de bron aan te pakken. Dicht dus de kieren af, maak gaten dicht en zorg dat er geen toegangswegen voor mieren zijn.
Geuren inzetten tegen mieren
Mieren laten zich erg leiden door geuren. Dit doen ze om voedsel te vinden. Dit kun je echter ook in je voordeel gebruiken. Er zijn namelijk ook geuren waar mieren helemaal niet van houden. Door deze geuren te strooien, zorg je ervoor dat de mieren er niet meer komen. Geuren waar mieren niet van houden zijn bijvoorbeeld kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffie. Het nadeel van deze methode is wel dat je elke paar dagen de geuren opnieuw moet aanbrengen omdat de geur na verloop van tijd afneemt. Ook kun je de geur natuurlijk zelf ruiken.
Mierenspray
Met mierenspray kun je mieren direct besprayen en doden. Vaak heeft mierenspray ook nog een nawerking, zodat mieren die later (tot wel 3 maanden) op de behandelde plek komen alsnog zullen sterven. Mierenspray is super handig en in veel situaties een geschikte keuze. Lees altijd eerst goed de productinformatie door zodat je veilig en doeltreffend aan de slag gaat met mierenspray.
-
-
-
Edialux Topscore Spray kruipende insecten en wespen (400 ml)
Met spuitspriet | Tegen vele insecten | Lange nawerking
Mierenpoeder
Mierenpoeder is een ideale oplossing tegen mieren. Je strooit het poeder gewoon in de buurt van waar je vaak mieren hebt gezien en de mieren worden gedood door het gif dat in het poeder zit. Mierenpoeder heeft als voordeel dat mieren het meenemen de kolonie in, en hiermee de kolonie van binnenuit kunnen doden. Daarnaast kun je het makkelijk in kieren en gaten strooien. Wel is het nadeel dat je goed moet oppassen met kinderen en huisdieren. Lees altijd eerst goed de productinformatie door zodat je veilig en doeltreffend aan de slag gaat met mierenpoeder.
Mierenlokdoos
Mierenlokdoosjes heb je vast wel eens zien staan. Dit is een veelgebruikt middel om mieren in huis te bestrijden. Vaak zijn de lokdoosjes voorzien van super aantrekkelijk lokmiddel waardoor de mieren het doosje in worden gelokt. In het lokdoosje vinden de mieren gif dat zij lekker vinden en meenemen naar het nest. Door het gif wordt de kolonie van binnenuit gedood. Mierenlokdoosjes bevatten giftige stoffen, hierdoor is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Al is het gif natuurlijk wel wat afgeschermd door het lokdoosje. Lees altijd eerst goed de productinformatie door zodat je veilig en doeltreffend aan de slag gaat met mierenlokdoosjes.
-
-
KB Home Defense Mierenlokdoos (2 stuks)
Bestrijdt de hele kolonie| Twee lokdoosjes | Makkelijk in gebruik
-
Knock Off Mierenlokdoos (2 stuks)
3 maanden effectief | Voor binnen en buiten | Extreem aantrekkelijk
Mieren verjagen met geluid
Wist je dat je mieren ook gewoon kunt verjagen met geluid? En nee, dat doe je niet door hard met een pan te gaan slaan of te schreeuwen, maar met ultrasoon geluid. Ultrasoon geluid is geluid op een dermate hoge toon, dat het voor mensen en de meeste huisdieren niet te horen is. Insecten zoals mieren hebben er echter een hekel aan en zullen elders op zoek gaan naar een fijne plek. Ultrasone verjagers tegen insecten zijn er in verschillende soorten en maten, waarin het meeste verschil zit in het bereik van het geluid.
-
Edialux Ultrasonic Defend insectenverjager (50 m²)
Geen stopcontact nodig | Duurzaam | Bereik: 50 vierkante meter
-
Luxan Ultrasone insectenverjager (90 m²)
90 m2 bereik | Verjaagt maar doodt niet | Tegen veel soorten insecten
-
Luxan Ultrasone insectenverjager (230 m²)
230 m2 bereik | Verjaagt maar doodt niet | Tegen veel soorten insecten
Alles tegen mieren vind je bij Pestor
Heb je last van mieren in huis en wil je er vanaf? Bekijk dan ons assortiment van effectieve producten tegen mieren. Wij verkopen enkel kwaliteitsproducten waarvan is bewezen dat ze effectief zijn tegen mieren. Heb je een vraag over een van de producten of heb je een andere vraag voor onze bestrijdingsexperts? Neem contact op met onze klantenservice. We helpen je graag bij alle vragen.