Ratten bestrijden

Heb je last van ratten? Rattenplagen zorgen in Nederland steeds vaker voor overlast. De knaagdieren kunnen beschadigingen vooroorzaken in gebouwen, woningen en in de tuin. Bovendien verspreiden ratten ziektes waardoor ze een gezondheidsrisico vormen.

Ratten bestrijden wordt steeds lastiger, onder andere door het verbod op rattengif. Toch is het mogelijk om zelf deze ongedierte te bestrijden. Wij leggen je precies uit wat je wél kan doen bij het bestrijden van ratten. Daarnaast geven we je een aantal tips om een (grotere) rattenplaag te voorkomen.

Bij een grote rattenplaag is het vaak raadzaam om een vakkundige bestrijder in te schakelen. In de meeste gevallen kun je ook zelf veel doen om ratten te bestrijden. In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt bij het bestrijden van ratten.

Hoe zien ratten eruit?

Ratten lijken soms erg op muizen. Hierdoor is het herkennen van ratten niet altijd makkelijk. Om de juiste bestrijdingsmethode te kiezen is het belangrijk om te weten om welk soort knaagdier het gaat. Om er zeker van te zijn dat je geen last hebt van muizen kun je het beste kijken naar het formaat. Als het knaagdier van kop tot staart 15 centimeter of groter is, dan is er meestal sprake van een rat. Muizen worden meestal niet groter dan 15 centimeter.

In Nederland komen verschillende soorten ratten voor. De ratten die de meeste overlast veroorzaken zijn de bruine rat (rattus norvegicu) en de zwarte rat (rattus rattus). Deze rattensoorten komen voor in stedelijke gebieden en leven veelal in de buurt van mensen. Daarnaast komt in Nederland ook nog de woelrat/waterrat (arvicola amphibius) en de Muskusrat (ondatra zibethicus) voor. Deze rattensoorten komen voornamelijk voor langs oevers in de buurt van water.

Bruine rat

Bruine rat

De bruine rat is te herkennen aan de kleur van zijn vacht. Deze heeft een grijsbruine tot roodbruine kleur. De buik is vaak wit of grijs en hierdoor lichter van kleur. De vacht is lang en vaak een beetje stug. De lichaamslengte is 21 tot 29 centimeter. De staart is tussen de 16 en 32 centimeter lang. Kenmerkend aan de staart is dat deze kaal is en is voorzien van ringen. De bruine rat heeft korte oren en een korte snuit.

Zwarte rat

Zwarte rat

De zwarte rat heeft niet altijd een zwarte vacht. In sommige gevallen is de kleur bruin tot donkerbruin. De kleur van de buik is vaak wit, grijs of lichtbruin. De zwarte rat heeft een lange en ruige vacht. De rattensoort is met 16 tot 24 centimeter vaak kleiner dan een bruine rat. De staart is tussen de 18 tot 26 centimeter. De zwarte rat heeft grotere ogen en langere oren dan de bruine rat. De snuit heeft een stompe vorm.

Hoe kun je een rattenplaag herkennen?

Ratten leven voornamelijk ‘s nachts. Hierdoor kun je ratten niet altijd zien. Toch zijn er een aantal signalen waaraan je een rattenplaag kunt herkennen. De onderstaande kenmerken kunnen erop duiden dat je last hebt van ratten.

  • Knaagschade. Ratten zijn knaagdieren met snelgroeiende tanden. Om deze tanden scherp en kort te houden knagen ze aan alles wat los en vast zit. Ze knagen aan (houten)meubels, vloeren, balken en andere constructies. Vaak zijn aan de beten te zien dat het gaat om ratten.
  • Rattennesten. In veel gevallen zijn rattennesten moeilijk te vinden. Deze worden vaak gemaakt op beschutte en vochtige plekken. Meestal onder grond, maar ook in bomen, op zolders of onder de daken. Het nest is vaak een samenraapsel van verschillende materialen, zoals hout, takjes, papiersnippers, karton, textiel en zelfs isolatiemateriaal. Ondanks dat de nesten niet altijd zichtbaar zijn kunnen er wel sporen van het nestmateriaal te vinden zijn.
  • Uitwerpselen. Ratten leggen ongeveer 40 keutels per dag. Bij een grote rattenplaag zijn er vaak keutels te vinden in en om het huis. De keutels zijn ongeveer 2 centimeter langs en een halve centimeter dik. Kenmerkend aan de keutels een puntige en stompe uiteinde heeft. Rattenkeutels zijn grijsbruin tot donkerbruin van kleur.
  • Buiksmeer. Ratten hebben meestal dezelfde routes van het nest naar voedselbronnen. Hierbij lopen ze graag langs beschutte plekken, zoals muren en plinten. Omdat de buik vaak langs de grond schuurt laten ze hier smeersporen achter. Dit wordt ook wel buiksmeer genoemd.
  • Geluiden. In huis is een rattenplaag vaak te herkennen aan rare geluiden. Met name ‘s nachts kun je ratten soms horen lopen tussen het plafond, de vloer of de muur.
  • Geur. Een rattenplaag gaat vaak gepaard met een penetrante, sterke geur. Deze is meestal afkomstig van de keutels en urine maar kan ook van de ratten zelf komen. De karakteristieke geur komt het meest overeen met de geur van ammonia.

Waarom is rattenbestrijding belangrijk?

Allereerst is het goed om te weten dat ratten vrijwel nooit alleen zijn. Ze leven vaak in kleine groepen. Daarnaast planten zowel bruine ratten als zwarte ratten zich in een razendsnel tempo voort. Ratten kunnen 5 tot 10 nesten per jaar krijgen. Vrouwtjes werken per nest gemiddeld 7 tot 12 jongen per nest. Hierdoor kan de komst van enkele ratten zich in een korte tijd ontwikkelen tot een enorme rattenplaag.

Als je last hebt van ratten is het bestrijden vrijwel altijd noodzakelijk. De belangrijkste reden is dat ratten ziektekiemen zoals parasieten, virussen en bacteriën met zich meedragen. Deze kunnen op mensen worden overgedragen. Hierdoor kun je besmet raken met onder andere Salmonella of de ziekte van Weil.

Ratten kunnen ook nog eens voor knaagschade zorgen. De knaagdieren beschikken over tanden die erg snel groeien. Om deze tanden kort te houden moeten de beesten veel knagen. Door dit knaaggedrag kan er schade ontstaan. Ratten knagen een materialen zoals hout, plastic, aluminium en beton. Zo knagen ratten ook aan bijvoorbeeld meubels, isolatiemateriaal en elektriciteitskabels. Met name dat laatste is gevaarlijk omdat hierdoor kortsluiting kan ontstaan met brand als gevolg.

Hulp nodig van een professionele bestrijder?

Wil je het bestrijden van ongedierte liever uitbesteden aan een professional? Wij kennen vrijwel altijd een bestrijder bij jouw in de buurt. Met gecertificeerde ongediertebestrijder ben je verzekerd van een snelle en effectieve aanpak.Schakel een professionele bestrijder in »

Top 3 producten om ratten te bestrijden

Ratten bestrijden kan op verschillende manieren. Er zijn verschillende producten verkrijgbaar om ratten te vangen, te doden en te verjagen. De meest populaire bestrijdingsmiddelen tegen ratten zijn, (ultrasone) rattenverjagers, rattenvallen en rattenvangkooien.

Wat te doen tegen ratten?

Als je last hebt van ratten is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen. Zo voorkom je een grotere rattenplaag. In de meeste gevallen is het mogelijk om ratten zelf te bestrijden. Met de juiste strategie kun je de plaagdieren volledig verdrijven.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Ratten bestrijden in huis

Ratten zijn dol op beschutte, warme plekken in de buurt van voedsel. Vaak vinden ze deze schuilplaatsen in huizen. Zo kunnen ze zich schuil houden in de kelder, kasten, kruipruimte of zolder.

In huis kunnen ratten voor veel overlast zorgen. Zo kun je ze (voornamelijk ‘s nachts) horen lopen tussen de vloeren, plafonds en muren. Daarnaast kun je etensverpakkingen aan treffen. Bij een grote rattenplaag zijn er tevens vaak sporen van ratten te vinden. Denk bijvoorbeeld aan nestmateriaal, keutels en buiksmeer.

Ratten kunnen knaagschade veroorzaken aan meubels, huisraad, elektriciteitskabels en isolatiemateriaal. Daarnaast brengen ratten ziektes met zich mee. Daarom is het aanbevolen om snel in actie te komen als je ratten in huis hebt. Voor het bestrijden van ratten in huis zijn er verschillende middelen die je kunt inzetten, zoals rattenklemmen en vangkooien.

Rattenklemmen

De meest populaire methode is door het gebruik van de traditionele rattenklem. Van oudsher is dit een houten plank met daarom een klemveer bevestigd. Wanneer een rat de trigger raakt slaat de klem om. Hierdoor breekt de rat zijn rug of nek waardoor deze vrijwel direct overlijdt.

Tegenwoordig zijn rattenklemmen meestal gemaakt van kunststof. Dit materiaal is makkelijker schoon te maken en hierdoor hygiënischer. Daarnaast worden er tegenwoordig elektrische rattenvallen gebruikt om ratten te bestrijden. Deze geven één of meerdere stroomstoten waardoor de rat wordt geëlektrocuteerd. De rat merkt hier vrijwel niks van en gaat een pijnloze dood tegemoet.

Wanneer je een rattenklem wilt inzetten in de buurt van kinderen en/of huisdieren raden we aan om een afgesloten lokaasdoos te gebruiken. Deze lokdozen zijn speciaal ontworpen dat alleen ratten naar binnen kunnen lopen. Zo worden de risico’s dat je huisdier of kind slachtoffer wordt van de rattenval stukken kleiner.

Rattenvangkooien

Een diervriendelijke manier om ratten te bestrijden is door gebruik te maken van een rattenvangkooi. Vaak is dit een kist van draadstaal waarin één of meerdere ratten kunnen worden gevangen. Een rattenvangkooi kan zowel binnenshuis als buitenshuis worden ingezet.

Om ratten in de val te lokken kan verschillend lokaas worden gebruikt. Het lokaas dat het beste werkt verschilt per situatie en rattensoort. De meeste ratten zijn dol op vet- en eiwitrijk voedsel. Hierdoor wordt vaak pindakaas, chocolade, noten en zaden ingezet om ratten te lokken. Daarnaast is het ook mogelijk om professioneel lokstof te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat deze niet gaat rotten, wat bij levensmiddelen wel het geval is. Daarnaast weet je hiervan zeker dat de ratten erdoor aangetrokken worden.

Ratten bestrijden in de tuin

Ratten in de tuin kunnen voor veel overlast zorgen. Door het knaaggedrag kan er schade ontstaan aan het tuinmeubilair. Daarnaast kan ook de schuur, het tuinhuisje en eventueel hekwerk beschadigd raken.

Met name de bruine rat staat erom bekend om burchten te graven. Zo kunnen er onder stoeptegels, langs muren en andere plekken rattenhollen worden gemaakt. Wanneer een groep ratten zich in de tuin heeft gevestigd kan een heel ondergronds tunnelstelsel ontstaan. Hierdoor kunnen verzakkingen optreden waardoor het gazon kan worden beschadigd.

Om ratten in de tuin te bestrijden is het belangrijk om de omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Zorg ervoor dat het het gras en de begroeiing zo kort mogelijk is. Dit zijn bij uitstek geschikte plekken voor ratten om zich schuil te houden. Daarnaast is het belangrijk om voedselbronnen weg te nemen. Zorg dat er geen vogelvoer, tuinafval, etc. in de tuin te vinden is.

Rattenverjagers

Een rattenverjager werkt vaak zeer effectief om ratten uit de tuin te verdrijven. Ratten beschikken over een zeer goed gehoor. Zo kunnen ratten ultrasone geluiden tussen de 200 hertz (0,2kHz) en 90.000 hertz (90 kHz) waarnemen.

Met een ultrasone verjager kunnen hoge tonen worden geproduceerd. Deze zijn voor ratten zeer aangenaam. Bij langdurige bloodstelling aan dit ultrasone geluid zullen ratten op zoek gaan naar een andere schuil- en nestplaats.

Rattenverjagers kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt. Let bij de aanschaf van een ultrasoon apparaat altijd op het bereik. Wanneer je een grote tuin hebt kun je het beste een ultrasone verjager aanschaffen met een groter bereik.

Automatische rattenval

Het bestrijden van ratten kan soms enige moeite kosten. Als je (bijna) geen omkijken wilt hebben naar de bestrijding kun je ook gebruik maken van een automatische rattenval.

Goodnature heeft een oplossing op de markt gebracht waarmee achtereenvolgens meerdere plaagdieren kunnen worden gevangen. De val is geschikt om buiten in de tuin in te zetten. Een CO2 patroon zorgt ervoor dat de val onder druk wordt gezet. Hiermee kan de val 24 keer worden getriggerd. Nadat er een rat gedood is reset de val zich automatisch. Een ingebouwde lokstofpomp zorgt voor de verspreiding van aantrekkelijk lokmiddel. Bij het gebruik buitenshuis worden dode ratten vaak door andere (roof)dieren weggehaald.

Hoe kun je een rattenplaag voorkomen?

Het bestrijden van ratten zonder preventieve maatregelen te nemen is vaak zinloos. Daarom is het belangrijk om een aantal maatregelen te treffen om een rattenplaag in de toekomst te voorkomen.

  • Houd de omgeving zo schoon mogelijk. Poets regelmatig en ruim rommel en etensresten op.
  • Berg afval op in afgesloten vuilnisemmers en containers. Laat geen onafgesloten afvalzakken in de keuken of in de tuin staan. Dit trekt plaagdieren zoals ratten (en muizen) aan.
  • Plaats speciale roosters voor de ventilatieopeningen. Zo voorkom je dan kleine knaagdieren je huis kunnen binnendringen.
  • Maak zoveel mogelijk kieren en gaten dicht. Een opening van 1,5 cm is voor een rat groot genoeg om doorheen te kruipen.
  • Laat geen dierenvoer in de tuin slingeren. Bewaar eventueel voer voor kippen en vogels in afgesloten containers. Ook vetbollen zijn ratten dol op.
  • Houd de planten en struiken in de tuin zo kort mogelijk. Ratten verstoppen zich graag in een hol onder begroeiing. Zorg er tevens voor dat het gras kort is en laat geen tuinafval slingeren.
  • Neem een kat. Katten zijn een natuurlijke vijand van de rat.
  • Los eventuele problemen met het riool zo snel mogelijk op. Een rattenplaag kan ontstaan via het riool.

Bij Pestor vind je verschillende rattenwerende materialen die je kunt gebruiken om een rattenplaag te voorkomen.

Veelgestelde vragen over ratten bestrijden

Onze bestrijdingsexperts krijgen regelmatig vragen over het bestrijden van ratten.  De meeste gestelde vragen hebben wij op een rijtje gezet.

Het gebruik van rattengif is bij wet verboden voor particulieren. Omdat de kans op resistentie en doorvergifiting te groot is mag er geen gif meer worden gebruikt bij het bestrijden van ratten. Toch zijn er voldoende bestrijdingsmiddelen die werken tegen ratten. Afhankelijk van je situatie kun je ervoor kiezen om rattenklemmen, rattenvangkooien, rattenvallen of rattenverjagers in te zetten bij het bestrijden van ratten.

Er zijn verschillende geuren waar ratten niet tegen kunnen. Zo houden ratten niet van de geur van azijn, chloor, eucalyptus, uien en kamille. Deze geuren kun je inzetten om ratten te verdrijven. Let er wel op dat deze geuren vaak een tijdelijk effect hebben. Ratten raken na verloop van tijd gewend aan de geur waardoor niet meer werkt om ratten af te schikken.

Ratten geven de voorkeur aan een beschutte en vochtige schuilplaats. Zowel bruine ratten als zwarte ratten leven vaak in de buurt van mensen. Dit komt omdat er vaak een ruim voedselaanbod aanwezig is. In huis verstoppen ratten zich vaak in kelders, voorraadkasten, kruipruimtes, zolders en tussen de muren, vloeren en plafonds.

Wanneer het niet lukt om zelf ratten te bestrijden kun je ervoor kiezen om een lokale ongediertebestrijder in te schakelen. Een gediplomeerde bestrijder weet in elke situatie precies welke bestrijdingsmiddelen het beste kunnen worden ingezet. Daarnaast geeft een professional advies om te voorkomen dat er in de toekomst weer een rattenplaag ontstaat.

Ratten vallen vrijwel nooit zomaar mensen aan. Vaak is een rat banger voor mensen dan mensen voor ratten. Als een ratten in het nauw zit kunnen ze zich wel bedreigd voelen. Ze gaan dan rechtop staan en slaan oerkreten uit. Wanneer je een rat probeert te pakken zullen ze proberen te bijten. Je kunt daarom het beste uit de buurt blijven van ratten.

Het bestrijden van ratten kun je in veel gevallen zelf. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de bestrijdingsmiddelen die je gebruikt. Vanaf € 6,95 zijn er al producten tegen ratten verkrijgbaar.

Je kunt er ook voor kiezen om de behandeling uit te besteden aan een gecertificeerde bestrijder. De kosten voor het laten bestrijden van ratten liggen gemiddeld tussen de €70,- en € 100,-.

Professionele rattenbestrijding

Als je last hebt van ratten is het belangrijk om in actie te komen. Ratten gaan nou eenmaal niet vanzelf weg. Bovendien planten ratten zich enorm snel voort als ze voldoende voedsel, water en warmte om zich heen hebben. Als je niks doet heb je binnen korte tijd een enorme rattenplaag.

In veel gevallen kun je ratten zelf bestrijden. In onze webshop vind je verschillende bestrijdingsmiddelen tegen ratten die je hiervoor kunt inzetten.

Mocht het niet lukken om de ratten weg te krijgen kun je ook een lokale bestrijder inschakelen. Een professionele bestrijder weet precies welke strategie het beste werkt per situatie. Op deze manier kun je snel en effectief korte metten maken met jouw rattenprobleem. Bovendien heb je zelf geen omkijken naar het bestrijden van ratten.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 340 reviews.