Ratten in kruipruimte

Heb je last van ratten in de kruipruimte? Voor ratten is het goed vertoeven onder het huis. Ze zitten heerlijk warm en droog. Bovendien kunnen ze zich makkelijk verschuilen. Daarnaast kunnen de plaagdieren via de spouwmuren eenvoudig naar andere ruimtes, zoals de kelder en keuken waar vaak etenswaren liggen opgeslagen. In de zoektocht naar voedsel kunnen ratten veel schade aanrichten.

In dit artikel lees je precies wat je kunt doen tegen overlast van ratten. We leggen precies uit hoe je ratten kunt herkennen. Daarnaast vertellen we welke bestrijdingsmiddelen het beste werken in deze situatie. Tot slot geven we een aantal tips om ratten in de kruipruimte te voorkomen.

Wil je direct aan de slag om ratten in de kruipruimte te bestrijden? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve aanpak.

Last van ratten?

Overlast van ratten komt steeds vaker voor. De wetgeving omtrent het gebruik van ratten is de afgelopen jaren flink aangescherpt. Hierdoor mogen zowel particulieren als bedrijven niet zomaar alle middelen inzetten tegen ratten. Dit heeft ertoe geleid dat de rattenpopulatie enorm is gestegen, zo blijkt uit de Rattenmonitor van het RIVM.

De overlast van ratten is met name een probleem in de grote steden. Maar ook in landelijke gebieden komen steeds meer ratten voor. Om te overleven zijn ratten voortdurend op zoek naar voedsel en schuilplaatsen. De ideale plek om voort te planten zijn veilige, droge en donkere ruimtes. Hierdoor zijn kelders en kruipruimtes onder het huis uitermate geschikt als schuilplaats.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Hoe komen ratten in de kruipruimte?

Ratten kunnen op verschillende manieren in de kruipruimte komen. Zo kunnen ze van buitenaf door de openingen in de buitenmuren kruipen. Ratten hebben flexibele botten en gewrichten. Hierdoor kunnen ze door gaatjes van slechts 1,5 cm kruipen. Bovendien kunnen ratten ontzettend goed knagen. Hierdoor zijn ze in staat om door plastic ventilatieroosters heen te knagen. Zeker als de roosters in slechte staat verkeren, kunnen de ratten deze eenvoudig kapot knagen.

Problemen met het riool kunnen er ook voor zorgen dat ratten in de kruipruimte terechtkomen. Zo leven ratten graag in het riool. In principe hebben we hier weinig last van. Maar als er door een breuk of werkzaamheden een opening ontstaat, kunnen ratten via het riool toegang krijgen tot de kruipruimte. In veel gevallen kun je dit herkennen aan een rioollucht onder het huis.

Ratten in de kruipruimte
Ratten in het riool

Hoe kun je ratten signaleren in de kruipruimte?

Ratten laten zich niet graag zien. Hierdoor is het lastig om de aanwezigheid van ratten direct te constateren. De kruipruimte is namelijk donker, waardoor je de plaagdieren niet makkelijk kunt zien. Bovendien zullen ze zich snel verstoppen op het moment dat iemand de kruipruimte in komt.

Toch zijn er manieren om ratten in de kruipruimte te signaleren. Zo kan de aanwezigheid met name worden opgemerkt door de bovenliggende ruimtes. Zo komen de ratten vanuit de kruipruimte ook in andere delen van het huis, zoals de voorraadkelder, garage of zelfs de keuken. Ratten laten verschillende sporen achter waaraan je ze kunt opmerken, zoals:

  • Knaagschade aan kabels, loodplaten, beton, glas, papier, karton en isolatiemateriaal.
  • Uitwerpselen (de keutels zijn vaak 1 tot 2 cm lang en een 0,5 tot 1,5 mm dik)
  • Buiksmeer langs de muren waar ze hebben gelopen
  • Een penetrante geur door de urine die ze achterlaten
  • Een rattenhol in de tuin of rattennest elders in huis

Wat te doen als er ratten in de kruipruimte zitten?

De kruipruimte is voor ratten de ideale schuilplek. Het is er warm, droog en de ratten zitten er veilig. Bovendien is er vanuit de kruipruimte toegang tot andere delen in de woning, zoals de keuken, kelder en andere plekken waar voedsel wordt opgeslagen. Hierdoor is de ruimte onder het huis uitermate geschikt om te nestelen.

Als je signalen van ratten hebt dat er ratten onder je woning zitten, dan is het zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Zo kun je grotere problemen voorkomen. De kans dat er meerdere ratten zijn is namelijk erg aannemelijk. Zo leven ratten doorgaans in groepen van circa 20 tot 50 exemplaren. Bovendien planten de plaagdieren zich snel voort.

De aanwezigheid van ratten kan enig risico met zich meebrengen. Zo kunnen ze met name in de kruipruimte veel schade aanrichten. Zo kunnen ze knagen aan elektriciteitskabels. In het ergste geval kan hierdoor zelfs brand ontstaan. Daarnaast beschadigen ze waterleidingen en isolatiemateriaal die in de kruipruimte aanwezig is. Daarnaast kunnen ratten ook ziektes verspreiden. Dit zorgt ervoor dat ratten tevens een risico vormen voor de gezondheid.

Wist je dat?

Wist je dat de tanden van ratten steeds blijven groeien. Ratten moeten blijven knagen om de tanden kort te houden. Zo knagen ze onder andere aan kabels, hout, kunststof en zelfs beton. Daarnaast kunnen ze ook knagen aan voedselverpakkingen, tapijten, vloeren, meubels en isolatiemateriaal.

Hoe kun je ratten in de kruipruimte bestrijden?

Het bestrijden van ratten in de kruipruimte kun je in de meeste gevallen zelf. De eerste stap is om te onderzoeken of er sprake is van rioolproblemen. Als er een leiding lekt merk je dit vaak aan een nare rioollucht onder het huis. Het is belangrijk om de problemen met het riool op te (laten) lossen. Anders zullen er steeds meer ratten onder het huis komen.

De tweede stap is om te bepalen welke bestrijdingsmiddelen je wilt inzetten. Een effectieve methode is om muizenklemmen onder het huis te plaatsen. Deze traditionele methode is nog steeds erg populair. De vallen hebben een krachtige slagveer en een gevoelige trigger. Dit zorgt ervoor dat ratten snel, zonder onnodig leed, worden gedood. Er zijn ook modernere varianten verkrijgbaar, zoals een elektrische val of automatische rattenval.

Wil je liever op een diervriendelijke manier ratten uit de kruipruimte? Dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een inloopval of vangkooi. Hiermee kunnen ratten levens worden gevangen. In de meeste soorten vallen zelfs meerdere tegelijk. Vervolgens kunnen de ratten op een andere plek worden vrijgelaten.

Hoe kun je ratten in de kruipruimte voorkomen?

Bij het bestrijden van ratten uit de kruipruimte is het eveneens belangrijk om een aantal preventieve maatregelen in te zetten. Zo voorkom je dat ratten na de behandelingen zich opnieuw onder het huis gaan nestelen. De onderstaande richtlijnen kunnen je helpen bij het voorkomen van ratten in de kruipruimte.

  • Los problemen met het riool zo snel mogelijk op. Zo voorkom je dat er een nieuwe rattenkolonie onder het huis kan komen.
  • Plaats stootvoegroosters of Bijenbekjes in de stootvoegen. Hiermee kun je de openingen verkleinen waardoor ratten niet meer via de spouwmuur onder het huis kunnen komen.
  • Verwijder de begroeiing bij buitenmuren. Dit helpt tevens om te voorkomen dat ratten onder de planten gaan nestelen.
  • Houd de kruipruimte zo droog mogelijk, vochtige omgevingen kunnen ook ratten aantrekken.
  • Sla geen rommel op in de kruipruimte. Materialen zoals hout, textiel, papier, plastic en karton kunnen door ratten als nestmateriaal worden gebruikt.
  • Vervang kapotte ventilatieroosters om te voorkomen dat ratten deze doorknagen.
  • Maak eventuele andere kieren en gaten dicht met staalwol of werende kit.

Gecertificeerde bestrijder inschakelen?

In de meeste gevallen kun je ratten in de kruipruimte zelf bestrijden. Heeft het gebruik van rattenklemmen en/of andere vallen niet het gewenste resultaat opgeleverd? Dan kun je er ook voor kiezen om het bestrijden van ratten te laten uitvoeren door een lokale rattenbestrijder.

Wij beschikken over een landelijk netwerk aan bestrijders. Hiermee kunnen wij jou altijd vrijblijvend in contact brengen met een rattenbestrijder bij jou in de buurt.

Een gecertificeerde bestrijder is in staat om de situatie snel te overzien. Hierdoor kan snel een behandeling worden uitgevoerd om ratten in de kruipruimte te bestrijden. Daarnaast kan een bestrijder je adviseren om rattenoverlast in de toekomst te voorkomen.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 371 reviews.