Hoe kun je mieren bestrijden?

Wil je mieren bestrijden? In dit artikel vertellen we je alles over het bestrijden van mieren. We leggen precies uit hoe je een mierenplaag kunt herkennen. Daarnaast ontdek je hoe je deze kruipende insecten kan bestrijden. Tot slot vertellen we je hoe je overlast van mieren kunt voorkomen.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van mieren? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve bestrijding.

Welke soorten mieren zijn er?

Uit het Nederlands Soortenregister blijkt dat er in Nederland 75 soorten mieren bekend zijn. Deze mierensoorten kunnen worden onderverdeeld in een drietal hoofdsoorten, namelijk: bosmieren, tuinmieren en steekmieren.

Bosmieren

Bosmieren komen, zoals de naam al doet vermoeden, vooral in bosrijke omgevingen voor. In Nederland kennen we de Behaarde bosmier (Formica rufa), Kale bosmier (Formica polyctena), Zwartrugbosmier (Formica pratensis) en Stronkmier (Formica truncorum). Tot 2016 waren deze mierensoorten beschermd door de Flora- en faunawet. Kenmerkend aan de bosmieren zijn dat ze grote koepel nesten bouwen in open bossen, bosranden en heideterreinen.

Bosmier

Tuinmieren

Van de tuinmieren zijn de meest voorkomende soorten de Wegmier (Lasius niger) en Glanzende houtmier (Lasius fuliginosus). Deze mierensoorten komen overal voor waar zandgrond is. Daarnaast kunnen ze in woningen en gebouwen trekken. Als je een (zwarte) mier in je tuin of op het terras ziet lopen, dan is de kans groot dat het om een tuinmier gaat.

Tuinmier

Gewone steekmieren

De gewone steekmier (Myrmica rubra) is in Nederland (en België) een algemeen voorkomende mierensoort. Deze mier leeft bij voorkeur op vochtige plaatsen in weiden, velden en bossen. Echter kan deze mierensoort in verschillende habitats voorkomen. De Gewone steekmier is zeer agressief. Bij verstoring van het nest zal deze snel in de aanval gaan. Hierbij kunnen ze pijnlijke steken toebrengen.

Gewone steekmier

Hoe kun je mieren herkennen?

Mieren zijn eenvoudig te herkennen. In de taxonomie behoren de mieren thuis in de orde van de vliesvleugeligen (Hymenoptera). De meeste vliesvleugeligen worden gekenmerkt door vleugels. Mieren vormen hierop een grote uitzondering, omdat mieren geen vleugels hebben.

De uiterlijke kenmerken kunnen per mierensoort verschillen. De structuur van het lichaam lijkt erg veel op die van bijen en wespen. Zo heeft een mier een duidelijke kop, borststuk en achterlijf (schub). Mieren kunnen verschillende kleuren hebben. De meeste soorten mieren zijn zwart of bruin van kleur. Mieren kunnen echter ook een gele, rode of groene kleur hebben.

De kruipende insecten beschikken over drie paar poten. Op de kop van mieren bevinden zich twee voelsprieten (antennes). Deze gebruiken ze om te navigeren en te communiceren. Mieren hebben doorgaans een lengte van 2 tot 5 mm. De koningin is vaak iets groter en kan tot 1,5 cm groot worden. Veelal heeft de koningin een andere kleur, waardoor deze makkelijk te herkennen is binnen de kolonie.

Waar zitten mieren?

De kleine kruipende insecten zijn erg sociaal en leven in een kolonie. Mieren verblijven in een mierennest dat wordt geleid door een koningin. De kolonie wordt aangevuld door mannetjes en werksters. Eén kolonie kan uit wel 100.000 mieren bestaan.

In de winterperiode trekken de mieren zich terug in het mierennest. Hier hebben ze een voedselvoorraad aangelegd om de winter te kunnen overleven. Mierennesten kunnen zich op verschillende plekken bevinden.

Onder de grond

Een grote kolonie maakt het mierennest meestal onder de grond. De nesten bevinden zich vaak onder stenen of tegels. Het mierennest wordt uitgegraven waardoor er hoopjes zand naast het nest terechtkomen. Onder de grond leggen ze allerlei tunnels en kamertjes aan om zich in te kunnen verschuilen. Soms zitten deze gangenstelsels wel een meter diep. Een nest kan meerdere ingangen hebben die zich meestal bevinden tussen de tegels of in het zand.

In holle bomen

Sommige mierensoorten maken hun nest in hout. Holle bomen zijn hiervoor bij uitstek geschikt. De kruipende insecten kunnen in het hout gangen aanmaken. Hierdoor kan het hout beschadigd raken. Een mierennest in een holle boom biedt goede bescherming tegen natuurlijke vijanden, zoals vogels, spinnen en andere insecteneters.

In woningen of gebouwen

Mieren maken de nesten vaak op plekken waar ze goed kunnen schuilen en waar het voedselaanbod groot is. Mieren zijn dol op voedselresten en zoetigheden afkomstig van mensen. Hierdoor trekken ze soms ook naar binnen om een nest te maken. Zo kunnen mierennesten zich bevinden tussen de muren of onder de vloer van woningen of gebouwen.

In de zomerperiode ontwaken mieren uit hun periode van inactiviteit en komen ze weer tevoorschijn. Vanuit het niets kun je ze in grote getale zien lopen. Vaak laten ze zich zien op het terras en verplaatsen ze zich over de stoeptegels. Echter kunnen mieren ook in het gazon of de tuin lopen.

Hoe komen mieren je huis binnen?

Mieren zijn kruipende insecten die de beschikking hebben over zes poten. Hiermee zijn ze in staat om zich snel te kunnen verplaatsen. Mieren kunnen tot wel 100 keer hun eigen lichaamslengte per seconde afleggen. Bovendien hebben mieren goed ontwikkelde spieren waardoor ze erg sterk zijn. Hierdoor kunnen mieren tot wel 50 keer hun eigen lichaamsgewicht dragen. Mieren zijn daarnaast erg goede klimmers waardoor ze aanzienlijke hoogtes kunnen bereiken. Sommige mierensoorten kunnen zelfs zwemmen.

Door de fysieke eigenschappen kunnen mieren eenvoudig woningen en gebouwen binnendringen. Kieren van slechts 2 mm zijn al groot genoeg om doorheen te kunnen kruipen. Hierdoor kunnen mieren vanaf de buitengevel eenvoudig naar binnen komen. Mieren komen doorgaans een huis binnen via kieren onder de dorpels, kozijnen, ramen of deuren. Daarnaast kunnen mieren ook via de spouwmuur naar binnen komen.

Mieren werken uitstekend samen. Zo sturen ze verkenners op pad om de omgeving te verkennen en voedselbronnen te ontdekken. Als bewijsmateriaal nemen ze dit terug naar het nest. Hierbij laten ze feromonen achter. Hierdoor kunnen ze de weg naar de voedselbron kenbaar maken aan soortgenoten.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Zijn mieren gevaarlijk en schadelijk voor de gezondheid?

Over het algemeen worden mieren niet direct beschouwd als gevaarlijk voor mensen. Sommige mierensoorten kunnen wel bijten. Hierdoor kunnen pijnlijke en jeukende bultjes ontstaan. In uitzonderlijke gevallen kan hierdoor een allergische reactie ontstaan. In dat geval raden we aan om contact op te nemen met je huisarts.

Wanneer mieren zich in de keuken bevinden kunnen deze wel risico’s met zich mee brengen. Mieren zijn namelijk erg onhygiënisch en kunnen schimmels en bacteriën aan hun pootjes meedragen. Hierdoor kunnen ze voedsel besmetten waardoor je virussen kunt krijgen.

Ondanks dat mieren van omvang erg klein zijn, kunnen ze wel enorme schade toebrengen. Mieren werken samen en leven in grote kolonies. Ze kunnen onder terrassen en gazons enorme gangenstelsels aanleggen. Hierdoor kunnen er verzakkingen ontstaan.

Hoe kun je mieren bestrijden?

Mieren zijn erg nuttige insecten voor het ecosysteem, omdat ze zich voeden met andere soorten insecten. Desalniettemin kunnen mieren ook ontzettend vervelend zijn. Bij grote hoeveelheden kunnen ze veel overlast en schade veroorzaken. Daarom kan het soms nuttig zijn om de overlastgevende mieren te bestrijden. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen die kunnen worden ingezet om een mierenplaag tegen te gaan.

Mierenlokdoosjes

Een mierenlokdoos is een van de populairste bestrijdingsmethoden om mieren mee te bestrijden. Het middel is speciaal ontworpen om een mierenplaag mee tegen te gaan en is vaak tot enkele weken effectief. Het middel kan zowel binnen als buiten worden gebruikt en is daardoor breed inzetbaar.

Het mierenlokdoos bestaat vaak uit speciaal lokaas. Deze heeft een speciale formulering waardoor mieren er snel op afkomen. Het lokaas is voorzien van een werkzame stof, zoals pyrethroïde, spinosad, en imidacloprid. Deze zijn giftig voor mieren en tast het zenuwstelsel aan. Doordat de giftige stof niet direct werkzaam is, wordt het vergif meegenomen in het mierennest, waardoor vervolgens het hele nest bestreden wordt.

Mierenspray

Mierenspray is een insecticide die een goed alternatief is voor een mierenlokdoos. Het is een gerichte bestrijdingsmethode tegen mieren. De spray kan op looppaden en bij de in- en uitgangen van mierennesten worden gespoten. De werkzame stof zorgt ervoor dat mieren sterven. Hierdoor kan de populatie worden ingedamd waardoor de overlast van de plaaginsecten afneemt.

Mierenpoeder

Mierenpoeder is vergelijkbaar met mierenspray. Echter is deze insecticide in poedervorm. Hierdoor kan het middel eenvoudig worden verspreid op plekken waar de mieren lopen. De poeder blijft aan de pootjes kleven waardoor ze het giftige middel in het nest innemen. Hierdoor kan er met mierenpoeder een hele mierenkolonie worden uitgeroeid.

Mierengel

Voorheen was het gebruik van mierengel enkel toegestaan voor gecertificeerde bestrijders. Tegenwoordig kunnen consumenten ook speciale mierengel gebruiken om mieren mee te bestrijden. De mierengel is verkrijgbaar in tubes en voorzien van imidacloprid als werkzame stof. Deze kan worden gebruikt op looproutes van mieren maar kan ook als navulling in mierenlokdoosjes worden gebruikt.

Aaltjes tegen mieren

Aaltjes zijn een natuurlijke manier om verschillende soorten plagen te bestrijden. De parasieten zijn natuurlijke vijanden van verschillende soorten insecten, zoals rouwvliegjes, slakken, mieren, motten, rupsen, pissebedden en meer. Aaltjes zijn een biologisch alternatief voor chemische bestrijding.

Aaltjes (ook wel nematoden genoemd) zijn minuscuul kleine wormpjes. Deze bevinden zich doorgaans in de bodem, waar ze een belangrijke rol spelen in het afbreken van organisch materiaal. Aaltjes planten zich ontzettend snel voort en voeden zich met bacteriën en schimmels.

De parasieten zijn zo klein dat ze de larven van verschillende soorten insecten kunnen binnendringen. De larven overleven dit doorgaans niet. De aaltjes zelf zijn niet direct schadelijk voor mieren. Echter verjagen de aaltjes de mieren wel. Zo houden muggen niet van aaltjes in de leefomgeving. Zodra ze worden gesignaleerd in het mierennest gaan ze op zoek naar een nieuwe verblijfplaats.

Planten tegen mieren

Een natuurlijke manier om mieren te bestrijden is door het planten van specifieke plantensoorten. Mieren hebben een hekel aan de geur van sommige soorten planten. Door deze in je tuin te plaatsen kun je mieren op afstand houden. De geur schikt de mieren af waardoor ze elders een mierennest zullen bouwen.

Planten als Afrikaantjes (Tagetes) en Goudsbloemen (Calendula officinalis) zorgen ervoor dat mieren weggaan. Daarnaast hebben ook sommige kruiden een afschrikkende werking. Zo kun je onder andere de geur bieslook, munt, rozemarijn, salie, lavendel en knoflook gebruiken tegen mieren.

Lijmband

Heb je last van mieren in een boom of een plant met een dikke stam? In dat geval kun je een speciale lijmband gebruiken om de plaaginsecten te bestrijden. De lijmband kan om een boomstam of stengenval een plant worden gewikkeld. De kleefband is voorzien van een lijmlaag waarop kruipende insecten, zoals mieren, blijven plakken. Hierdoor kunnen ze niet verder omhoog kruipen. De meeste soorten lijmbanden bevatten natuurlijke hars en zijn hierdoor een duurzame en biologische oplossing om mieren te bestrijden.

Kokend water

Mieren zijn niet bestand tegen hoge temperaturen. Hierdoor kan kokend water worden gebruikt om mieren te bestrijden. De plotse temperatuurverhoging zorgt ervoor dat de insecten in shock raken en vervolgens sterven. Omdat mieren erg klein zijn, kunnen ze zich vaak schuil op moeilijk bereikbare plekken. Om deze bestrijdingsmethode toe te passen dien je eerst de ingang van het mierennest te vinden. Het vloeibare water zorgt ervoor dat het de schuilplekken kan bereiken. Voor een effectieve werking is het belangrijk om de behandeling enkele keren te herhalen.

Hoe kun je mieren voorkomen?

Het bestrijden van mieren kun je in veel gevallen zelf doen. Zonder preventieve maatregelen te voorkomen heeft de behandeling vaak een tijdelijk effect. Om te voorkomen dat mieren opnieuw een nest in of rondom je woning of pand bouwen is het belangrijk om de omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk te maken.

De onderstaande richtlijnen kun je gebruiken om je woning of pand vrij te houden van mieren.

  • Poets regelmatig je woning of pand. Wanneer mieren over de tafel, vloeren of het aanrecht lopen laten ze een geurspoor achter. Het feromoon zorgt ervoor dat andere mieren dezelfde weg kunnen vinden. Door regelmatig schoon te maken kun je deze geuren verwijderen.
  • Laat geen etensresten achter. Mieren zijn voortdurend op zoek naar voedselbronnen. Door de toegang tot voedsel te ontnemen, forceer je de mieren om zich elders te nestelen.
  • Berg voedselvoorraden goed op. Gebruik bij voorkeur afsluitbare en luchtdichte verpakkingen. Zo voorkom je dat mieren afkomen op de geur van het voedsel.
  • Leeg afvalbakken regelmatig. Wanneer afval te lang in container zit gaat het sterk ruiken. Deze geur heeft een aantrekkelijke werking op mieren (en overigens ook ander insecten).
  • Gooi rottend en gistend fruit tijdig weg. Met name in de zomer is de fruitmand een walhalla voor mieren (en fruitvliegjes). Het gistende fruit zorgt ervoor dat deze insecten worden aangetrokken.
  • Maak kieren en naden dicht. Mieren kunnen door hele kleine gaatjes tussen ramen, deuren en kozijnen kruipen. Door deze goed dicht te kitten voorkom je dat mieren van buitenaf naar binnen kunnen.
  • Ruim tuinafval zo snel mogelijk op. Mieren maken niet alleen nesten onder de grond. Ze kunnen ook rot hout, holle bomen en hopen bladeren gebruiken om zich onder te nestelen. Het is daarom verstandig om tuinafval tijdig af te voeren.

Bestrijdingsmiddelen bestellen?

Wil je zelf aan de slag met het bestrijden van mieren? In onze webshop vind je diverse bestrijdingsmiddelen die je kunt inzetten om een mierenplaag tegen te gaan. Van mierenpoeder tot mierenvallen. In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om mieren te bestrijden.

Bestel je bestrijdingsmiddelen tegen mieren eenvoudig online. Bij ons kun je rekenen op snelle en discrete levering. Zo weet je zeker dat je snel aan de slag kunt met het bestrijden van mieren. Heb je vragen of kom je ergens niet uit? Onze klantenservice staat voor je klaar om je te helpen.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 371 reviews.