Hoe gebruik je een insectenlamp?

Een insectenlamp kun je gebruiken om vliegende insecten, zoals en fruitvliegjes, motten, muggen, vliegen, wespen, dazen en rouwvliegjes te vangen en te doden.

Bij de meeste insectenlampen wordt er gebruik gemaakt van een blauwe lamp met UV-straling om insecten mee aan te trekken. De lichtbron kan zowel uit een TL-buis, halogeen of LED-licht bestaan. Om sommige gevallen kan extra lokstof om de insecten in de val te lokken.

Afhankelijk van het soort insectenlamp worden insecten geëlektrocuteerd een hoogspanning of in een afgesloten bakje gezogen. Daarnaast zijn er ook insectenlampen met een kleefplaat waaraan insecten blijven plakken.

Een insectenlamp kan voor verschillende toepassingen worden ingezet. Zo kunnen de elektrische apparaten worden gebruik voor het bestrijden van vliegende insecten in huis, in de tuin of in de keuken. Daarnaast zijn insectenlampen ook geschikt voor professionele toepassingen, zoals in grootkeukens en in de horeca.

Voor een effectieve behandeling is het belangrijk dat de insectenlamp op de juiste wijze wordt gebruikt. De onderstaande richtlijnen kun je als leidraad gebruiken bij het inzetten van een insectenlamp.

  • Plaats de lamp in een ruimte/omgeving waar de insecten zich vaak ophouden
  • Bevestig de vliegenlamp op een hoogte van circa 2 meter (plafondhoogte)
  • Voorkom dat de lamp wordt geplaatst in een directe luchtstroom, zoals bij ramen of deuren
  • Doof eventueel andere lichtbronnen in de nabije omgeving

Onderhoud

Een insectenlamp vraagt relatief weinig onderhoud. Bij een insectenlamp met hoogspanningsrooster dient het opvangbakje met enige regelmaat geleegd te worden. Zo voorkom je dat het bakje vol komt te zitten. Daarnaast is het aan te raden om de spiraal zo nu en dan schoon te maken en de lamp te ontdoen van stof.

Wanneer er in een insectenlamp gebruik wordt gemaakt van extra lokstof is het aanbevolen om deze regelmatig te vervangen en/of bij te vullen. Afhankelijk van de stof dient dit periodiek te gebeuren.

Bij een insectenlamp met kleefplaat is het aanbevolen om na circa vier weken de kleefplaat te vervangen. De kleeffolie droogt namelijk langzaam uit, waardoor de insecten niet meer blijven zitten.

De effectiviteit van een insectenlamp is onder andere afhankelijk van de UV-lamp. Het advies is om deze na 9000 branduren te vervangen. Dit is doorgaans na een jaar volledig gebruik of na twee seizoenen.

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 361 reviews.