Ongediertebestrijding

Met ongediertebestrijding bestrijd je allerlei soorten ongedierte. Dit kun je zelf doen, of je kunt er een professional voor inschakelen. Het proces van ongediertebestrijding bestaat uit het reguleren, beheersen of elimineren van ongewenste dieren. Ook scharen wij het verjagen van ongedierte onder de noemer ‘ongediertebestrijding’. Binnen de ongediertebestrijding zijn er veel zaken die je zelf op kunt pakken. Toch is het in sommige gevallen nodig om een professional in te schakelen. In dit artikel vertellen we je alles over ongediertebestrijding.

Wat is ongedierte?

Om succesvol met ongediertebestrijding aan de slag te gaan, is het belangrijk dat we eerst snappen wat ongedierte is. De term ‘ongedierte’ verwijst naar dieren en insecten die hinderlijk of schadelijk kunnen zijn in sommige situaties. Vaak planten deze dieren zich heel snel voort, waardoor de problemen al snel uit de hand kunnen lopen. Veel mensen denken bij ongedierte aan muizen en ratten, maar ook vliegen, kakkerlakken, bedwantsen, marters, wasberen en nog veel andere soorten dieren kunnen als ongedierte worden beschouwd. Een andere term die vaak gebruikt kan worden voor ongedierte is ‘plaagdieren’. Deze naam hebben ze te danken aan dat dit soort dieren een heuse plaag kunnen worden wanneer je niet goed en snel genoeg ingrijpt.

Ongediertebestrijding

Wat kost ongediertebestrijding?

Ongediertebestrijding hoeft helemaal niet duur te zijn. Als je zelf aan de slag gaat kun je vaak al met een laag budget veel impact maken. Wanneer je een professional inhuurt kunnen de kosten wel oplopen. Wij vertellen je precies hoe je zelf aan ongediertebestrijding kunt doen, zodat je kunt besparen op de kosten.

Muizenbestrijding

Wanneer je last hebt van muizen, is het belangrijk dat je snel ingrijpt. Hoewel muizen er misschien schattig uitzien, zijn wilde muizen vaak smerig en kunnen ze veel schade aanrichten. Muizen zijn echte knaagdieren en moeten de hele dag door knagen om hun tanden kort te houden. Zo richten muizen veel schade aan, aan bijvoorbeeld je meubilair, isolatiemateriaal, houten constructies of vele andere dingen. Wanneer er echt niets te knagen valt, knagen muizen zelfs aan beton. Daarnaast zijn er gevallen voorgekomen waarin muizen begonnen te knagen aan elektriciteitskabels, waardoor kortsluiting en brand kan ontstaan.

Naast knaagschade, krijg je ook last van uitwerpselen van muizen. Wilde muizen kunnen allerlei ziektes met zich meedragen waardoor je van keutels en urine van muizen erg ziek kunt worden. Daarnaast kunnen ze ziektes en bacteriën meedragen in hun vacht waarvan je ook erg ziek kunt worden.

Er zijn dus genoeg redenen om aan de slag te gaan met je muizenprobleem. Er zijn veel methodes die je kunt inzetten tegen muizen, wij vertellen je de meest belangrijke.

Muizen vangen of doden

Je kunt muizen actief bestrijden door bijvoorbeeld muizenvallen te plaatsen. Hierin plaats je lokaas en zodra de muis het lokaas wil pakken, klapt de beugel dicht en is de muis gedood. Dit kan ook diervriendelijker door de muis te vangen met een diervriendelijke muizenval. Hierin wordt de muis levend gevangen, waarna je hem vrij kunt laten in de natuur. Beide methodes zijn bij het juiste gebruik even effectief.

Naast muizenvallen, kun je ook muizengif inzetten om muizen te bestrijden. Hoewel veel soorten muizengiffen sinds 2023 verboden zijn om te gebruiken, zijn er ook nog giffen die nog wel toegestaan zijn. Deze werken direct en brengen de muis direct in coma, waarna de muis sterft aan onderkoeling.

Muizen verjagen

Naast vangen of doden, kun je muizenbestrijding ook toepassen door de muizen te verjagen. Hiervoor kun je een muizenverjager gebruiken. Dat is een apparaat dat een hele hoge pieptuin uitzendt die wij niet of nauwelijks kunnen horen. Muizen storen zich hier echter mateloos aan. Daarnaast zijn er muizenverjagers verkrijgbaar die werken door middel van elektromagnetische pulsen. Deze zijn ideaal voor wanneer je muizen in het plafond of in de muren hebt zitten. Ook kun je muizen verjagen door slim gebruik te maken van bepaalde geuren.

Rattenbestrijding

Ratten zijn net als muizen echte knaagdieren. Ratten moeten knagen om hun tanden kort te houden. Wanneer je last hebt van ratten heb je dan ook waarschijnlijk veel last van knaagschade. Daarnaast zijn wilde ratten vieze dieren. Ze kunnen allerlei ziektes meedragen waarvan je flink ziek kunt worden. Hiervoor hoef je niet per se in contact te komen met de rat, maar ook door in contact te komen met zijn uitwerpselen kun je flink ziek worden. Een rattenprobleem is dan ook niet iets dat kan wachten. Gelukkig zijn er veel acties die je zelf kunt ondernemen om ratten te bestrijden.

Ratten vangen of doden

De meestgebruikte methode van ongediertebestrijding tegen ratten is het vangen of doden van ratten. Hiervoor kun je een rattenval gebruiken. Dit is een soort muizenval, maar dan groot genoeg om een rat te kunnen doden. Je lokt de rat naar de rattenval met wat lokaas, en wanneer de rat het lokaas wil pakken, klapt de rattenval dicht. Vervolgens is de rat gedood.

Ook hiervoor zijn gelukkig diervriendelijke varianten beschikbaar. Met een diervriendelijke rattenval kun je de val vangen in een kooi. Het principe is hetzelfde: de rat komt af op het lokaas, en wanneer hij het wil pakken, gaat de val af. De rat wordt opgesloten in de rattenvangkooi en vervolgens kun je de rat weer vrij laten in de natuur.

Ratten verjagen

Naast vangen en doden, kun je ratten ook verjagen. Hiervoor kun je bepaalde geuren inzetten. Daarnaast kun je een rattenverjager gebruiken. Dit is een apparaat dat een hoge pieptoon uitzendt waaraan ratten zich mateloos storen. Deze apparaten zijn beschikbaar voor binnen én buiten. Ook zijn er rattenverjagers beschikbaar die werken met elektromagnetisme. Hiermee kun je ongedierte bestrijden in de plafonds en de muren.

Vliegende insecten bestrijden

Een ander onderdeel van ongediertebestrijding gaat over insecten. Hierin richten we ons vooral op vliegende insecten. Vliegende insecten kunnen allerlei soorten insecten zijn. De meest voorkomende vliegende insecten waartegen mensen ongediertebestrijding willen inzetten zijn: vliegen, muggen, wespen, fruitvliegjes, motten, dazen en rouwvliegjes. Veel van deze soorten kunnen met dezelfde methodes bestreden worden. Echter zijn het vooral vaak wespen en dazen die net een andere bestrijdingsmethode nodig hebben.

Ongedierte bestrijden met een insectenlamp

Bijna iedereen heeft wel eens een insectenlamp gezien. In de volksmond wordt zo’n apparaat ook vaak een vliegenlamp genoemd. Een insectenlamp is ontworpen om vliegende insecten aan te trekken. Wanneer zij naar de lamp worden aangetrokken, worden zij vaak geëlektrocuteerd of vastgeplakt. Hierdoor heb je geen last meer van het vliegende ongedierte. Een insectenlamp is een effectief middel om verschillende soorten vliegende insecten te bestrijden. Een vliegenlamp werkt onder andere tegen vliegen, muggen en fruitvliegjes.

Een insectenlamp bevat vaak 3 essentiële onderdelen. Dat zijn een UV-lamp, een spanningsrooster (of kleefplaat) en een opvangbak. Het vliegende ongedierte wordt aangetrokken door de UV-lamp. Vervolgens worden zijn gedood door het spanningsrooster of plakken zij vast aan de kleefplaat. Wanneer er geen kleefplaat wordt gebruikt, valt het ongedierte in de opvangbak. Zo liggen er geen dode insecten onder de lamp waardoor je een insectenlamp vaak ook gewoon in een keuken of andere gevoelige plek kunt gebruiken.

Ongedierte bestrijden met insectenspray

Een andere methode om ongedierte zoals insecten te bestrijden is door middel van insectenspray. Insectenspray is verkrijgbaar voor zowel vliegende, als kruipende insecten. Insectenspray is een chemisch bestrijdingsmiddel dat kan worden ingezet om insecten te doden of te verjagen.

Insectenspray is een middel voor ongediertebestrijding dat pyrethroïden bevat. Dit zijn stoffen die giftig zijn voor insecten. Bij hele kleine hoeveelheden kunnen dit soort stoffen ook worden ingezet om insecten te verjagen in plaats van te doden. Wanneer je meer van het middel gebruikt zullen insecten sterven wanneer ze ermee in aanraking komen.

Wanneer je insectenspray gaat inzetten, moet je altijd goed de bijgeleverde informatie doornemen. Daarin staat precies hoe je het middel dient te gebruiken. Over het algemeen geldt dat insectenspray voor vliegende insecten vanuit het midden van de kamer, richting alle hoeken gesprayd dient te worden. Vervolgens verlaat je de ruimte en wacht je enkele minuten. Na enkele minuten betreed je de ruimte weer, en laat je alles goed luchten. Alle vliegende insecten zullen nu zijn gestorven. Haal hierbij altijd eerst alle huisdieren en mensen uit de te behandelen ruimte. Insectenspray tegen kruipende insecten dient vaak gewoon in de buurt van de besmetting gespoten te worden.

Ongedierte bestrijden met insectenvallen

Vallen zijn er ook gewoon voor insecten. Dit werkt in principe soortgelijk als bij muizen en ratten. De insecten worden aangetrokken door het lokaas en zitten vervolgens vast in de insectenval of worden direct gedood. Insectenvallen zijn er voor veel soorten insecten, maar kunnen voornamelijk worden gebruikt tegen wespen, vliegen, fruitvliegjes, muggen, motten, rouwvliegjes en dazen.

Insectenvallen zijn er in veel soorten en maten. Niet elke val is even effectief tegen elke insectensoort. Lees dus altijd goed de productinformatie door voordat je een product aanschaft. Ook kun je onze keuzehulp gebruiken om te bepalen welke insectenval goed werkt tegen jouw type ongedierte. De meest voorkomende insectenvallen zijn de vliegenstrip, de vliegenstickers, vliegenzakken, vliegenpotten, vangplaatjes en de kleefval. Daarnaast zijn er dazenvallen verkrijgbaar die uitsluitend werken tegen dazen.

Ongedierte verjagen met insectenverjagers

Soms is het doden van insecten helemaal niet nodig. Insectenverjagers werken vaak ook goed om ervoor te zorgen dat je minder last krijgt van ongedierte. Insectenverjagers zijn er in verschillende soorten. Zo heb je ultrasone insectenverjagers. Deze soort gebruikt ultrasoon geluid (hele hoge frequentie) om insecten te verjagen. Het fijne is dat de meeste mensen dit geluid helemaal niet kunnen horen. Daarnaast zijn er insectenverjagers die een bepaalde damp uitstralen waar insecten een hekel aan hebben.

Wat alle insectenverjagers gemeen hebben is dat zij werken op stroom. Je hebt er dus batterijen of een stopcontact voor nodig. Daarnaast is dit een diervriendelijke methode om aan ongediertebestrijding te doen. Je hoeft er namelijk geen insecten voor te doden om van je ongedierteprobleem af te komen.

Wat kost professionele ongediertebestrijding?

Misschien wil je helemaal niet zelf aan de slag met je ongedierteprobleem, of heb je alles dat je zelf kunt doen al geprobeerd. In dat geval kun je een professionele ongediertebestrijder inschakelen. Deze maakt altijd een goede analyse van de situatie en zorgt vervolgens voor een actieplan en voert ook de acties uit. Een professional inschakelen is vaak duurder dan zelf het ongedierte bestrijden. Echter heeft deze vakman of vakvrouw vaak jarenlange ervaring en de juiste opleidingen genoten om effectief aan de slag te gaan. Daar kun je zelf vaak lastig tegenop.

Er is geen vaste prijs voor ongediertebestrijding. De kosten verschillen per situatie en per type ongedierte. De kosten voor het bestrijden van muizen liggen gemiddeld tussen de € 65, – en € 95,-. Voor de kosten voor rattenbestrijding moet je uitgaan van € 70,- tot € 100,-. Wespen bestrijden is vaak wat goedkoper en hierbij liggen de prijzen tussen de € 50,- en € 90,-. Wil je vooraf weten waar je aan toe bent? Vraag dan altijd eerst een prijs aan bij een bestrijder. Zo weet je precies wat het kost bij het bedrijf dat je inschakelt.

Tip: vraag altijd eerst een kostenindicatie aan voordat je een professional zijn gang laat gaan. Niet iedereen is namelijk even eerlijk. Wil je zeker weten dat je een betrouwbare bestrijder in huis haalt? Schakel dan een professional in via Pestor. Wij hebben een breed netwerk van professionele bestrijders door heel Nederland.

Ongediertebestrijding bij Pestor

Morgen nog aan de slag met je ongedierteprobleem? Bestel dan alles wat je nodig hebt tegen ongedierte bij Pestor. In onze webshop vind je een breed, maar professioneel geselecteerd, assortiment van producten tegen ongedierte. We hebben een selectie gemaakt van de beste merken en producten, waardoor jij als klant zeker weet dat je een professioneel middel in huis haalt.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 355 reviews.