Muizen bestrijden

Heb je last van muizen in huis? Met name als het buiten kouder wordt, is de kans op muizenoverlast aanwezig. Muizen gaan dan namelijk op zoek naar een warme schuilplaats. Dit is meestal in de buurt van mensen vanwege de comfortabele huizen het het rijke aanbod aan voedsel.

Als je één muis hebt gezien dan kun je er vanuit gaan dat het meerdere muizen zijn. Muizen leven namelijk in kleine groepen. Daarnaast planten muizen zich snel voort. Een muizenpaar kan 5 tot 10 keer per jaar jongen krijgen. Hierdoor kunnen enkele muizen snel uitgroeien tot een ware muizenplaag. Het is daarom belangrijk om muizen snel te bestrijden.

Gratis stappenplan

Om je te helpen met het bestrijden van muizen hebben we een gratis stappenplan opgesteld. Hierin lees je precies hoe je muizen kunt herkennen, welke bestrijdingsmiddelen je het beste kunt gebruiken en hoe je een muizenplaag kunt voorkomen.

Muizen zorgen voor overlast

De aanwezigheid van muizen gaat vaak gepaard met overlast. Uit consumentenonderzoek is namelijk gebleken dat driekwart van de Nederlanders vindt dat muizen voor overlast zorgen.

Knaagschade

Muizen hebben snelgroeiende tanden. Om deze kort te houden moeten de beestje veel knagen. Dit kan schade veroorzaken aan huisraad zoals meubels en elektrische apparaten. Daarnaast kan er knaagschade ontstaan aan bijvoorbeeld het isolatiemateriaal, plinten en elektriciteitskabels. In het ergste geval zelfs met brand tot gevolg.

Muizenoverlast kan tevens ontstaan doordat de muizen knagen aan voedselvoorraden. Dit kan worden opgemerkt door aangevreten etensverpakkingen. In sommige gevallen zelfs op afgesloten plekken, zoals in de kelder of in keukenkastjes.

Ziektes

Muizen brengen daarnaast ook risico’s met zich mee als het gaat om de gezondheid. Hoewel ze soms onschuldig lijken, kunnen muizen ziektes bij zich dragen. Deze ziektekiemen kunnen ze verspreiden door hun uitwerpselen of door te bijten. Mensen kunnen hierdoor ernstig ziek worden.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Top 3 producten om muizen te bestrijden

Er zijn verschillende manieren om muizen te bestrijden. De meest populaire bestrijdingsmiddelen tegen muizen zijn: muizengif, muizenvallen en ultrasone muizenverjagers.

Tips tegen muizenoverlast

Overlast van muizen is al vervelend genoeg. Daarom geven we je een aantal praktische tips waarmee je zelf muizen uit huis kunt verjagen.

1. Maak je huis onaantrekkelijk voor muizen

Eén van de makkelijkste manieren om muizen te bestrijden is door je huis onaantrekkelijk te maken voor muizen. Goede hygiëne is hierbij erg belangrijk. Leeg regelmatig de prullenbak en laat geen etensresten slingeren om de muizen weg te houden.

Maak je huis regelmatig schoon en zorg dat je goed stofzuigt. Een kleine hoeveelheid kruimels onder de koelkast, onder het fornuis of in de keukenkastjes kan al genoeg zijn om muizen aan te trekken.

2. Berg voedsel goed op

Muizen komen af op voedsel. De meeste muizen nestelen zich in de buurt van waar eten aanwezig is. Muizen nestelen zich graag in keukenkastjes, onder de koelkast, tussen de muren of op zolder. Als er geen voedsel te vinden is, zullen muizen zich niet snel gaat vestigen in jouw huis.

Voorkom dat er voedsel of etenstesten voor muizen te vinden zijn. Muizen knagen eenvoudig door kartonnen en plastic verpakkingen heen. Berg voedsel goed op in afgesloten bussen en potten van metaal of hard plastic.

3. Maak kieren en spleten dicht

Muizen beschikken over een flexibel skelet. Een gaatje van slechts 0,5 cm is al groot genoeg om door binnen te dingen. Controleer daarom of er plekken zijn waar muizen toegang kunnen verschaffen tot je woning. Muizen komen vaak binnen via de kruipruimte, via de garage (of berging) die in verbinding staat met het huis of via het dak.

Met de goede muizenwering kun je kieren en spleten eenvoudig dichtmaken. Zo is er weringspasta en staalvol verkrijgbaar. Deze materialen zijn niet geschikt om doorheen te knagen waardoor het muizen afschrikt. Daarnaast kun je ook een stootvoegrooster gebruiken om de ventilatieopeningen kleiner te maken.

4. Zet een muizenval of muizenklem in

Een diervriendelijke muizenval of muizenklem is één van de meestgebruikte manieren om muizen te bestrijden. Er is een ruime keuze tussen muizenvallen.

Een houten muizenval werd vooral vroeger veel gebruikt bij het verdelgen van muizen. Daarom wordt dit soorten muizenval ook wel een ouderwetse muizenval genoemd. De muizenklem kan met een veer worden gespannen. Als muizen het triggerplatform raken dan slaat de klem om. De muis wordt dan in één klap gedood.

Een ander soort dodelijke muizenval is een elektrische muizenval. Deze muizenvallen werken via het netstroom of met batterijen. Als muizen de val inlopen dan krijgen ze een elektrische stroomstoot. Hierdoor is de muis vrijwel direct dood.

5. Gebruik muizengif als het echt nodig is

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat consumenten naast het gebruik van muizenvallen (66% – 69%) steeds steeds gebruik maken van rodenticiden (36% in 2017, 44% in 2019). Dit zijn biocide die worden gebruikt bij het bestrijden van muizen en ratten. In de volksmond wordt dit ook wel muizengif genoemd.

Gebruik muizengif pas als andere bestrijdingsmiddelen niet werken als muizenverdelger. Het gebruik van biocide brengt namelijk risico’s met zich mee. Het middel is namelijk giftig en kan ook andere dieren doden. Muizengif die je in de winkels krijgt is vaak wettelijk toegestaan. Bij het CTGB kun je controleren welk gebruikt mag worden.

Vanaf 2023 wordt muizengif op basis van anticoagulantia niet meer toegelaten. Afhankelijk van de werkzame stoffen mogen deze nog worden verkocht tot juni 2023. Consumenten mogen deze vergiften nog gebruiken tot eind december. Het alternatief is muizengif op basis van alfachloralose. Deze mag ook na 2023 nog worden ingezet om muizen in huis te bestrijden.

Bij dode muizen dien je altijd extra voorzichtig te zijn. Raak het lijk niet aan met de blote handen om infecties te voorkomen. Draag altijd (rubber) handschoen bij het opruimen van dode muizen. Verpak dode muizen in plastic zak. Sluit deze goed af en gooi deze in de vuilnisbak of container. Zo voorkom je dat andere dieren de dode, vergiftige muizen opeten.

Veelgestelde vragen over muizen bestrijden

Wij krijgen regelmatig vragen over hoe je zelf het beste muizen kunt bestrijden. Wij hebben de meestgestelde vragen op een rijtje gezet.

Muizen houden zich graag schuil in huizen vanwege de warme omgeving en voedselvoorraden. Omdat muizen nachtdieren zijn zul je ze overdag niet snel zien.

De aanwezigheid van muizen in huis herken je aan krassende geluiden tussen de muren of plafonds. Daarnaast weet je dat je muizen hebt als je knaagsporen hebt gevonden aan huisraad of etensverpakkingen. Als er meerdere muizen in huis zitten dan kan er ook stank ontstaan door de muizenkeutels en urine. Daarnaast worden ook de loopsporen goed zichtbaar.

Een muizenplaag herkennen doe je aan de hand van signalen zoals: muizenkeutels, knaagschade, krassende geluiden, muizennesten, buiksmeer, loopsporen, dode muizen of stankoverlast.

Muizen zijn voornamelijk ‘s nachts actief op zoek naar voedsel. Je zult ze daarom niet snel oog in oog staan met een muis. Muizen lopen meestal langs de muren en plinten. Strooi een beetje bloem of talkpoeder op plekken waar je denkt dat muizen langslopen. Zo kun je aan de poot- en staartafdrukken achterhalen wat de looproutes zijn.

Muizen houden van warmte en gaan graag op zoek naar een veilige schuilplaats. De voorkeur gaat uit naar plekken waar weinig mensen komen. De zolder, berging, garage of schuur zijn daardoor aantrekkelijke plekken voor muizen om te nestelen.

Elk jaar hebben ongeveer een kwart van de mensen een muis in of om het huis. Mensen die op een boerderij of in een vrijstaande woning wonen hebben vaker last van muizen.

De aanwezigheid van muizen is vaak ongewenst. Muizenoverlast gaat in veel gevallen samen met schade, ongewenste geuren en risico’s voor de gezondheid. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen tegen muizen.

Effectieve bestrijding begint bij het onaantrekkelijk maken van je huis. In een opgeruimde en schone omgeving zullen muizen zich niet snel welkom voelen. Zorg er tevens voor dat muizen niet binnen kunnen dringen. Maak alle gaten waar ze naar binnen kunnen komen dicht met kit of staal.

Een muizenplaag kun je zelf bestrijden. Hiervoor diverse middelen inzetten zoals een traditionele muizenval, muizengif of een muizenverjager. Het is ook mogelijk om het werk uitbesteden door een ongediertebestrijder.

In veel gevallen kun je zelf muizen bestrijden. Begin met het in kaart brengen van de schuilplaatsen en looproutes. Bepaal vervolgens welke bestrijdingsmiddel je wilt inzetten. Je kunt kiezen uit verschillende manieren van muizenbestrijding zoals een verjagende, vangende of dodende methode. Maak ook je huis onaantrekkelijk voor muizen en gebruik muizenwerende middelen.

Als het niet lukt om zelf muizen te bestrijden kun je ook een gediplomeerde ongediertebestrijder inschakelen. Een echte vakman heeft de kennis, kunde en middelen om snel en effectief muizen te bestrijden.

Om muizen te vangen heb je aantrekkelijk lokaas nodig om muizen naar de vol te lokken. Muizen zijn dol op kaas, pindakaas en chocolade. Het lokaas wat je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van het soort muis. Daarnaast kun je ook professioneel lokstof gebruiken om muizen aan te trekken. Lokmiddel kan worden gebruikt in houten muizenvallen maar ook in levende vallen.

Eén van de manieren om muizen uit huis te verjagen is door middel van geur. Er zijn namelijk verschillende geuren zoals azijn, chloor, peper en uien waar muizen niet tegen kunnen. Daarnaast kunnen muizen niet tegen hoogfrequent geluid van bijvoorbeeld een ultrasone muizenverjager.

Een muis kan een gevaar vormen voor de gezondheid. Muizen zijn dragers van ziekte zoals virussen en bacteriën. Deze ziektes kunnen ook op mensen worden overgedragen door aanraking met een dode muis, het bijten of krabben of het inademen van besmette stofdeeltjes. Ziektes die muizen kunnen verspreiden zijn onder andere salmonella, leptospirose en het hantavirus.

Het middel dat je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van de muizensoort. Sommige soorten muizen laten zich eenvoudig in de val lokken. Met name de huismuis kun je eenvoudig zelf bestrijden met een muizenval of houten muizenklem.

Muizen verjagen uit huis

Bij de bestrijding van muizen kun je verschillende middelen inzetten. Het vangen of doden van muizen is een voor de voordehandliggend oplossing. Echter is het ook mogelijk om muizen te verjagen.

Een effectieve methode om muizen te verjagen is door gebruik te maken van geluid. Muizen beschikken namelijk over een enorm goed gehoor. Hiermee kunnen ze ultrasone geluiden horen. Dit zijn toonhoogtes die door mensen onhoorbaar zijn. Voor muizen zijn deze geluiden erg vervelend. Hierdoor zullen ze snel de benen nemen. Een ultrasone muizenverjager is daarom een effectief middel om muizen te verjagen.

Er zijn speciale ultrasone muizenverjagers voor in de tuin. Deze zijn beter bestand tegen slecht weer en werken vaak op basis van een accu of zelfs met zonnepaneel. Daarnaast zijn deze vaak voorzien van meerdere standen waardoor je ze ook kunt gebruiken om andere dieren zoals katten en vogels uit de tuin te weren.

Muizen verdelgen in de tuin of buiten

Heb je last van muizen in de tuin? Grijp dan snel in. Vooral wanneer het kouder wordt gaan ze namelijk al snel op zoek naar een warm plekje om een nest te maken. Het is dus wachten tot ze je woning binnenkomen. Muizen verdelgen in de tuin vraagt om een speciale aanpak. Zo mag je bijvoorbeeld geen muizengif gebruiken in de tuin. Wij leggen je uit wat wél mag en hoe jij succesvol muizen in de tuin kunt verdelgen.

Muizenval

De ‘gewone’ muizenval, of de muizenklem, leent zich uitstekend om muizen in de tuin te verdelgen. Houd hierbij wel serieus rekening met risico’s. Het lokaas dat je gebruikt is voor andere dieren zoals vogels of katten ook aantrekkelijk. Je wil natuurlijk niet dat zij ook in je muizenval terecht komen.

Het beste kun je dus aan de slag met muizenvallen die in een muizenlokdoosje passen. Bekijk bijvoorbeeld eens de muizenvallen en lokdoosjes van het merk Unpest. Deze sluiten precies op elkaar aan en werken uitstekend samen.

Denk daarnaast goed na over je lokaas. Veel lokaas bederft snel in de buitenlucht. Door gebruik te maken van professioneel lokaas van bijvoorbeeld het merk Nara kun je langere tijd muizen in de val lokken zonder steeds het aas te moeten vervangen.

Diervriendelijk vangen van muizen

Uit onderzoek onder consumenten blijkt dat ongeveer tweederde het belangrijk vindt dat een maatregel tegen muizen diervriendelijk is. Er zijn dan ook verschillende manieren om muizen op een diervriendelijke manier te bestrijden.

De meest diervriendelijke manier is het levend vangen van muizen. Gebruik hiervoor een diervriendelijke muizenval zoals een vangkooi of kantelval. In de meeste gevallen kun je hier meerdere muizen tegelijk mee vangen.

Een diervriendelijke val kan zowel binnenshuis als buitenshuis worden ingezet. De lokval kan worden gevuld met lokmiddel om muizen aan te trekken. Hiervoor kunnen verschillende stoffen en geuren worden gebruikt. Pindakaas werkt om muizen te lokken. Daarnaast kan er ook professioneel lokstof worden gebruikt.

Wanneer je één of meerdere muizen hebt gevangen dan kun je deze vervolgens weer uitzetten in de natuur. Het advies is om dit minimaal 10km van je huis te doen. Hiermee voorkom je dat de muizen weer terugkomen nadat je ze hebt gevangen.

Gebruik geen lijmval om muizen te vangen

Het gebruik van een muizen lijmplank is verboden. Wettelijk gezien valt het vangen van muizen met een lijmval onder dierenmishandeling. Muizen sterven namelijk aan een pijnlijke en stressvolle dood. Daarnaast kunnen er ook andere onschuldige dieren in lijmplank vast komen te zitten. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kan ontheffing worden aangevraagd.

Er zijn diverse alternatieve manieren die meestal sneller en beter werken. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een inloopval of traditionele muizenval.

Muizen laten bestrijden

Is jouw muizenprobleem te groot geworden? Of wil je de bestrijding van muizen gewoon uitbesteden aan een vakman? Dan kun je ook een professionele muizenbestrijder inschakelen.

Een gediplomeerde bestrijder heeft doorgaans jarenlange ervaring op het gebied van muizenbestrijding. Zo zien ze snel de juiste oplossingen voor de bestrijding van muizen. Zo kun je snel en effectief korte metten maken met de muizen in jouw huis.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 340 reviews.