Alles wat je moet weten over muizenlijmplanken

Terug naar Blog

Een muizenlijmplank is een plank waarop lijm en een lokmiddel is aangebracht. Het lokmiddel heeft een aantrekkelijke werking op muizen en andere ongedierte. De lijm op de plaat (meestal van stevig karton) zorgt ervoor dat muizen blijven kleven en geen kant op kunnen. Een lijmval kan worden gebruikt om muizen te vangen en te doden. Een lijmplank wordt ook wel een lijmstrip of lijmplaat genoemd.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »
 

Hoe werkt een muizenlijmplank?

De meeste lijmvallen hebben een boekvorm in A4 formaat. Voor het gebruik van een lijmplank dient deze alvorens uitgepakt te worden. De harde kartonnen ondergrond zorgt ervoor dat de lijmkaart stevig op de grond blijft liggen. De lijmplanken worden doorgaans neergelegd op de looproute van muizen. Meestal is dit langs de wanden of plinten of in donkere, stille hoesjes zoals achter de koelkast of fornuis.

Een lijmval is altijd voorzien van een speciaal lokstof. De sterke geur van het aas zorgt ervoor dat ongedierte wordt aangetrokken. Het lokaas heeft doorgaans een aantrekkende werking op o.a. muizen, ratten, kakkerlakken en insecten. De binnenkant van de lijmplaat is voorzien van sterke lijm. Dit zorgt ervoor dat dieren die hiermee in aanraking komen blijven kleven. De lijmval is zo sterk dat vluchten geen optie meer is en de dood onvermijdelijk is.

Een lijmstrip is één van de meest omstreden bestrijdingsmiddelen tegen muizen. Muizen die over de plank lopen zitten levend vastgelijmd. Hierdoor gaan ze een langzame en pijnlijke dood tegemoet. De meeste muizen sterven aan een stressvolle dood. Soms proberen ze los te komen duur hun eigen poten af te knagen. Het gebruik van een lijmval tegen muizen is daarom erg dieronvriendelijk.

Is het gebruik van een lijmval verboden?

Het gebruik van een muizenlijmplank voor het bestrijden van muizen en ratten is wettelijk verboden. Het is niet toegestaan om het gebruik ervan als dierenmishandeling wordt beschouwd. Met het gebruik van lijmvallen ontstaat dierenleed waarvan ook andere dieren de dupe worden zoals duiven, vogels, honden en katten.

De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) houdt toezicht op het gebruik van lijmplanken. In zeer uitzonderlijke gevallen kan er ontheffing worden aangevraagd voor het gebruik voor het bestrijden van muizen en ratten. Dit is alleen toegestaan als er geen andere oplossing is of als andere bestrijdingsmiddelen niet voldoende werken. Meestal krijgen alleen bedrijven toestemming om de volksgezondheid of voedselveiligheid te waarborgen. Bij onrechtmatig gebruik reskeer je een boete die kan oplopen tot enkele duizenden euro’s.

De Dierenbescherming roept op om geen lijmplanken te gebruiken. Als ervaringsdeskundige weten zij als geen ander dat er vaak andere dieren onbedoeld in de lijmvallen terecht komen. Vaak lukt het de medewerkers van dierenambulances niet om de dieren te bevrijden.

Kat in lijmval
Een kat in een lijmplank die geschoren moet worden om van de lijm af te komen (Bron: Dierenbescherming).

Ondanks dat lijmplanken voor het bestrijden van muizen illegaal is, zijn er verschillende ongediertebestrijder die de lijmstrips verkopen. Omdat wij dierenleed niet in de hand willen werken hebben wij besloten om geen lijmplanken te verkopen. Uit ervaring weten wij namelijk dat er verschillende diervriendelijke alternatieven zijn om muizen te bestrijden.

Wat zijn de alternatieven voor de lijmstrips?

Als je last hebt van muizen zijn er verschillende manieren om van je muizenprobleem af te komen. Er zijn verschillende alternatieven die je kunt gebruiken in plaats van een lijmplank. Het meest geschikte bestrijdingsmiddel is afhankelijk van de situatie. Om je op weg te helpen hebben wij een overzicht van bestrijdingsmiddelen gemaakt. Hierin vind je per situatie welk type bestrijdingsmiddel je het beste kunt gebruiken.

In onze webshop vind je diverse diervriendelijke bestrijdingsmethodes, waaronder:

Hulp nodig bij het bestrijden van muizen?

Heb je last van muizen? In onze webshop vind een groot aanbod bestrijdingsmiddelen die je kunt gebruiken om zelf snel en effectief muizen te bestrijden. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van de juiste producten? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Onze bestrijdingsexperts staan voor je klaar om je vragen (al dan niet over muizenlijmvallen) te beantwoorden.

Terug naar Blog
De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 381 reviews.