Begrippenlijst

In de wereld van ongediertebestrijding wordt veel jargon gebruikt. Omdat het niet voor iedereen duidelijk is wat er met bepaalde termen wordt bedoeld hebben we een handige begrippenlijst gemaakt. Hierin vind je de definities van veelgebruikte vaktermen.

Mist er een begrip of heb je een betere definitie? Neem dan gerust contact met ons op.

Alfachloralose

Alfachloralose is een chemische stof dat kan worden gebruikt als actieve stof in ratten- en muizengif. Het middel is zeer giftig en werkt bewustzijnsverlagend.

Anticoagulans

Anticoagulans zijn stoffen die de bloedstolling vertragen. In de volksmond wordt anticoagulantia ook wel bloedverdunners genoemd.

Biocide

Biocide zijn chemische middelen om levende organismen te bestrijden. Een biocide bevat één of meerdere werkzame stoffen.

Brodifacoum

Brodifacoum is een anticoagulans dat zorgt voor een verminderde bloedstolling. Het middel wordt doorgaans gebruikt als werkzame stof in ratten- en muizengif.

Bromadialon

Bromadialon is een anticoagulans dat het bloedstollingsmechanisme afremt. Het is een toxische stof voor zoogdieren, waaronder muizen en ratten.

Coumarinederivaat

Coumarinederivaten zijn stoffen waarvan de structuur overeenkomst met die van coumarine. De verbinding gaat bloedstolling tegen door diverse stollingsfactoren te verhinderen. Coumarinederivaat gaat de werking van vitamine K tegen.

Difenacoum

Difenacoum is een giftige stof dat wordt gebruikt als rodenticide in lokaas om ratten en muizen te bestrijden. Difenacoum komt voor in stof, korrels, geperste blokken van gemalen graan of als een gel.

Difethialon

Difenthialon is een rodenticide dat inwendige bloedingen veroorzaakt. Difenthialon wordt als werkzame stof verwerkt in ratten- en muizengif en kan al dodelijk zijn bij één inname.

Flocoumafen

Flocoumafen of flocumafen is een coumarinederivaat dat als werkzame stof wordt toegevoegd in vergif tegen muizen en ratten.

Knaagdieren

Een knaagdier is een zoogdierensoort die beschikt over lange voortanden om goed te kunnen knagen.

Muizen

Een muis is een knaagdier welke veelal tot ongedierte wordt gerekend. Muizen worden gekenmerkt door de spitse snuit, grote oren en ogen en een lange, dunne staart.

Ongedierte

Ongedierte zijn voornamelijk kleine dieren die als schadelijk of lastig worden beschouwd door mensen.

Ongediertebestrijding

Ongediertebestrijding is een vakgebied dat zich toewijdt in het verwijderen of doden van dieren die overlast veroorzaken.

Pesticiden

Pesticiden zijn chemische bestrijdingsmiddelen welke worden gebruikt om ziekten, plagen of onkruiden te bestrijden.

Plaagdier

Een plaagdier is een dier die door mensen als beschadigend, lastig of ongewenst wordt beschouwd.

Ratten

Een rat is een knaagdier met een lange staart en een veelal stugge vacht.

Rodenticide

Rodenticide wordt ook wel rattengif genoemd is een verzamelnaam voor verschillende vergiften die zijn bedoeld voor het verdelgen van ratten. Sommige rodenticide kan worden gebruikt voor het vergiften van muizen.

Spouwmuur

Een spouwmuur is een muur die uit twee evenredige delen bestaat. De ruimte tussen beide muren wordt de spouw genoemd en heeft een isolerende werking.

Ultrasoon

Ultrageluid of ultrasoon is geluid waarvan de frequentie te hoog is voor het menselijk gehoor. Het ultrasone geluidsgebied reikt van 20.000 hertz (20 kHz) tot 800 miljoen hertz (800 MHz). Ultrasoon kan worden ingezet voor het weren van ongedierte zoals muizen.

Zoogdieren

Zoogdieren (mammalia) zijn (meestal) levendbarende gewervelde dieren met een constante (warme) lichaamstemperatuur, longen, poten, melkklieren en beharing. Kenmerkend is dat een zoogdier zijn jongen met melk voedt.

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 394 reviews.