Wat is het alternatief voor muizengif?

Heb jij last van muizen? Het bestrijden van muizen met muizengif is een zeer effectief middel. Toch is het gebruik van muizengif vanaf 2023 verboden. In dit artikel leggen we uit waarom muizengif verboden is. Daarnaast vertellen we welke alternatieven je het beste kunt inzetten om muizen te bestrijden.

Wil je direct aan de slag om muizen te bestrijden zonder gif? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om zelf een muizenplaag te lijf te gaan.

Waarom is muizengif vanaf 2023 verboden?

Vanaf 2023 geldt er een aanpassing in de wetgeving omtrent het gebruik van muizengif. Het is dan niet meer toegestaan om muizengif op basis van anticoagulantia als particulier in te zetten.

Anticoagulantia is een groep van bestrijdingsmiddelen die uit verschillende werkzame stoffen kan bestaan, zoals: brodifacoum of difethialon. De werking van deze vergiften berust op het verstoren van de bloedstolling van muizen. Wanneer muizen het gif hebben opgenomen zal een muis sterven aan interne bloedingen.

Biocide op basis van anticoagulantia zijn zeer moeilijk afbreekbaar. Hierdoor is er een groot risico op doorvergiftiging. Hiervan is sprake wanneer een ander dier, zoals een hond, vogel of roofdier een dode, vergiftigde muis opeet. Het muizengif kan zo ook voor andere dieren voor een fatale afloop zorgen.

Aanleiding van de wijziging in de wetgeving is dat sommige soorten muizengif een lange en pijnlijke dood met zich meebrengen. Daarnaast is het risico op doorvergiftiging hoog en wordt muizengif door consumenten vaak verkeerd gebruikt. Daarom mogen alleen professionele ongediertebestrijders het gif nog inzetten.

Muizengif op basis van alfachloralose is wél toegestaan

Muizengif met alfachloralose als werkzame stof mag nog wel worden gebruikt. Het werkingsmechanisme van deze soort muizengif zorgt ervoor dat muizen het bewustzijn verliezen. De stof alfachloralose werkt in op het centraal zenuwstelsel.

Alfachloralose kan al na één opname zorgen voor dat muizen sterven. Eerst werkt het middel hypnotiserend. Vervolgens verliezen de muizen het bewust zijn. Doordat de stofwisseling wordt vertraagd verlaagd de lichaamstemperatuur. Hierdoor raken de muizen in coma waardoor ze sterven aan onderkoeling.

Hoe kun je muizen bestrijden zonder gif?

Muizengif is één van de meest populaire bestrijdingsmethode. Dit komt omdat muizengif vaak effectief werkt tegen een muizenplaag. Toch zijn er verschillende manieren om muizen te bestrijden zonder gif.

Muizenvallen

Als je muizen wilt doden is het gebruik van een traditionele muizenval het beste alternatief. Vroeger werd er meestal een houten muizenval gebruikt. Dit is een plank van het met daarop een veer die kan worden aangespannen. Wanneer een muis het lokaas probeert te pakken slaat de klem om. Door de klap wordt de muis in één keer gedood.

Tegenwoordig zijn er ook elektrische muizenvallen verkrijgbaar. Dit type muizenval zorgt ervoor dat muizen een schok krijgen zodra ze de val in lopen. Hierdoor sterft de muis vrijwel direct. Een elektrische muizenval is erg betrouwbaar.

Diervriendelijke muizenvallen

Het gebruik van diervriendelijke muizenvallen wordt steeds populairder. Deze soorten bestrijdingsmethodes zijn een diervriendelijk alternatief voor muizengif omdat muizen niet worden gedood. In plaats daarvan worden muizen levend gevangen.

De muizen die zijn gevangen kunnen vervolgens weer worden vrijgelaten in de natuur. Wij raden aan om dit enkele kilometers te doen van de plek waar de muis gevangen is. Zo voorkom je dat de muis weer terugkomt.

Er zijn verschillende diervriendelijke muizenvallen verkrijgbaar. Eén van de meest gebruikte methodes is een inloopval. Hierin kunnen meestal meerdere muizen tegelijk worden gevangen. Daarnaast kunnen ook kantelvallen en metalen vangkooien worden gebruikt als alternatief voor muizengif.

Bij het gebruik van een muizenval is het belangrijk om aantrekkelijk lokaas te gebruiken. Pindakaas, chocolade, spek en kaas werken vaak effectief. Daarnaast kun je ook kiezen voor professioneel lokmiddel. Deze lokstoffen hebben een aantrekkende werking op muizen.

Kun je muizen verjagen met geluid?

Muizen kunnen worden bestreden door ze te doden of te vangen. Daarnaast is het ook mogelijk om muizen te verjagen. Muizen kunnen namelijk niet tegen sommige geuren. Daarnaast houden muizen niet van hoogfrequente geluiden.

Met een ultrasone muizenverjager kunnen hoge geluiden worden geproduceerd. Deze geluiden hebben een dusdanig hoge frequentie dat deze voor mensen nauwelijks hoorbaar zijn. Muizen horen deze tonen echter wel. Het ultrageluid vinden ze vervelend, waardoor ze snel de benen zullen nemen. Zodoende kun je hiermee muizen verjagen.

Veelgestelde vragen over muizengif

Onze bestrijdingsexperts krijgen met enige regelmaat vragen over het bestrijden van muizen met muizengif. We hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Muizengif kan worden gebruikt om muizen te bestrijden. Vaak werkt muizengif erg goed bij een grotere muizenplaag. Door vergif te gebruiken is het mogelijk om meerdere muizen in een korte tijd te doden. Dit is anders dan een muizenval of inloopval die na elke vangst handmatig geleegd dient te worden.

Wij raden aan om alleen gebruik te maken van muizengif als het echt niet anders kan. Aan het gebruik van biocide om muizen te bestrijden zitten namelijk altijd risico’s. Het middel is per definitie giftig en kan schadelijk zijn voor de gezondheid van zowel mens als dier.

Muizengif mag alleen binnenshuis worden ingezet. Bij het gebruik van muizengif dien je altijd voorzichtig te werk gegaan. Wij raden aan om altijd gebruik te maken van een muizengifdoosje. Zo voorkom je dat kinderen en/of huisdieren in aanraking kunnen komen met het gif.

Het gebruik van muizengif werkt het effectiefst in ruimtes waar veel muizen lopen. Onderzoek daarom eerst waar de muizen zich bevinden. Plaats het lokaasdepot vervolgens op de looproutes van muizen. Gebruik bij het prepareren altijd (rubber)handschoenen om te voorkomen dat er menselijke geur op het gif terecht komt.

Controleer vervolgens regelmatig of er van het muizengif gegeten is. Wanneer het gif op is dien je deze weer bij te vullen. Dit doe je net zolang tot er geen muizen meer aanwezig zijn.

Bij het gebruik van biocide dien je altijd voorzichtig te werk te gaan. Muizengif brengt namelijk altijd risico’s met zich mee. Het bestrijdingsmiddel is namelijk altijd giftig. Hierdoor kunnen niet alleen muizen, maar ook andere dieren vergiftigd raken.

Wanneer ander dieren zoals honden, vogels of andere roofdieren een vergiftigde muis opeten kunnen zij ziek worden en dood gaan. Bij het gebruik van muizengif bestaat er een risico op doorvergiftiging.

Hoe snel muizengif werkt is afhankelijk van de gifvorm die je gebruikt. Anticoagulantia heeft een relatief langzame werking. Daarnaast speelt ook de hoeveelheid opgenomen muizengif een belangrijke rol. Meestal sterft een muis na 3 tot 5 dagen nadat een muis van het gif heeft gegeten.

Muizengif op basis van alfachloralose werkt veel sneller. Muizen raken vrijwel direct het bewustzijn kwijt. Vervolgens wordt de lichaamstemperatuur dusdanig laag waaraan de muis sterft. Dit gebeurt vrijwel direct. Hierdoor wordt deze soort muizengif vaak als diervriendelijk bestempeld.

Het gif dat je het beste kunt gebruiken verschilt per situatie. Meestal kan muizengif worden ingezet in zowel vochtige als droge ruimtes. Dit is wel afhankelijk van het soort muizengif dat wordt gebruikt. In de regel kan er onderscheid worden gemaakt tussen verschillende soorten muizengif, namelijk: muizenkorrels, muizenpasta muizengif in blokken.

In muizengif kunnen verschillende werkzame stoffen zijn verwerkt. Deze kunnen worden onderverdeeld in de groepen anticoagulantia en alfachloralose. Beide stoffen hebben een ander werkingsmechanisme. Soms kan er resistentie optreden. Muizen eten dan niet meer van het gif of gaan niet dood. In dat geval is het aanbevolen om over te stappen op een muizengif met een andere werkzame stof.

Muizen laten bestrijden met professioneel muizengif?

Zijn er in jouw omgeving veel muizen en wil je hier wat aan doen? Een gecertificeerde ongediertebestrijder mag professioneel muizengif inzetten bij het bestrijden van muizen. Een echte vakman weet precies hoe muizen herkent kunnen worden. Daarnaast kan een professional de juiste middelen inzetten om de muizenplaag snel en effectief te bestrijden.

Wil je het bestrijden van muizen toch liever zelf doen? In onze webshop vind je vrijwel alle bestrijdingsmiddelen die je nodig hebt om zelf muizen te bestrijden.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.7/10 gebaseerd op 73 reviews.