Hoe kun je een muizenval schoonmaken?

Heb je een muis gevangen? En wil je de val die je hiervoor hebt gebruikt nog een keer inzetten? Door de muizenval goed schoon te maken kun je deze hergebruiken. In dit artikel leggen we precies uit hoe je de muizenklem schoon kunt maken na de vangst van een muis.

Heb je nog een muizenval nodig of andere bestrijdingsmiddelen? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om muizen te bestrijden.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Hoe kun je een muizenval na vangst schoonmaken?

Als je een muis hebt gevangen dien je deze vaak schoon te maken alvorens je de val weer kunt inzetten. Met name als er ontlasting of bloed op de val ligt is het schoonmaken een noodzakelijke taak. Het bloed kan een afschrikkende werking hebben op andere muizen. Hierdoor zullen ze mogelijk niet meer in de val lopen.

Als je de muizenval of muizenklem opnieuw wilt gebruiken kun je deze na de vangst schoonmaken. De beste manier is om hiervoor waterstofperoxide (ook wel zuurstofwater) te gebruiken. Dit chemische middel is verkrijgbaar bij de drogist en wordt in lage concentraties ook gebruikt in mondspoeling. Het gebruik van waterstofperoxide is niet persé noodzakelijk. Je kunt namelijk ook ongeparfumeerde zeep en heet water gebruiken om de val schoon te maken.

Een traditionele muizenklem is meestal gemaakt van hout. De klem is vaak zo krachtig dat de muis gaat bloeden. Als de muis een lange tijd in de val ligt kan het bloed in het hout trekken. Als dit gebeurt is de val vaak niet meer te gebruiken omdat andere muizen niet meer bij de val durfen te komen. Een muizenklem die is gemaakt van kunststof is daarentegen gemakkelijker schoon te maken.

Gebruik altijd (rubber)handschoenen

Gebruik bij het schoonmaken van neerzetten van een muizenval altijd (rubber)handschoenen. Zo is de kans kleiner dat je ziek wordt. Daarnaast voorkom je dat jouw geur op de val aanwezig is, waardoor muizen uit de buurt van de val blijven.

Muizen kunnen goed ruiken

Muizen hebben een zeer goede reukzin. Hierdoor zijn ze in staat om heel eenvoudig de menselijke geur te detecteren. Zo herkennen de ze geur van mensen zelfs als je de val net hebt neergezet. Als jouw geur op de vak aanwezig is kan dit argwaan wekken bij muizen. Hierdoor zullen ze minder snel in de val lopen.

Muizen zijn onhygiënisch

Muizen zijn zeer onhygiënische plaagdieren. De urine en muizenkeutels zijn vaak overal te vinden omdat ze de ontlasting laten lopen. De muizen lopen hier vervolgens weer doorheen. De vacht van muizen zit hierdoor vaak vol met ziektekiemen. Door aanraking met een (dode) muis of de uitwerpselen kunnen deze ziekteverwekkende bacteriën en virussen worden overgedragen op mensen. Hier kun je ernstig ziek van worden. Voorkom daarom dat je met je blote handen de muis aanraakt.

Hoe kun je een elektronische muizenval schoonmaken?

Het schoonmaken van een elektronische muizenval werkt net even anders dan een traditionele muizenklem. De muizenval dien je eerst uit te zetten. Om er zeker van te zijn dat deze niet meer op spanning staat kun je de adapter eruit halen en/of de batterijen verwijderen. Haal vervolgens de deksel eraf om bij de kamer waar de dode muis zich bevindt te komen.

Voor het schoonmaken van een elektrische muizenval kun je tevens waterstofperoxide of ongeparfumeerde zeep gebruiken. Door een oude tandenborstel te gebruiken kun je de binnenkant goed schoon maken.

Controleer de elektronische val tevens op corrosie (ook wel roest of oxidatie). Met een staalborstel kan dit eenvoudig worden schoongemaakt. Pas wel op dat je niet te hard borstelt, want hierdoor kan de zinklaag worden aangetast.

Voordat je de elektronische muizenval weer in elkaar zet dien je ervoor te zorgen dat zowel de binnen- als buitenkant goed droog is. Zo voorkom je dat de val (opnieuw) gaat oxideren. Als de val droog is kun je de batterijen en/of adapter weer terugplaatsen. De schoongemaakte val is weer klaar voor gebruik.

Hoe kun je een muizenvangkooi schoonmaken?

Een diervriendelijke muizenval heeft vaak geen fatale afloop. De gevangen muis gaat immers niet dood. Als er geen bloed of ontlasting in de val aanwezig is kun je deze beter niet schoonmaken. De geur van soortgenoten zorgt ervoor dat muizen zich sneller vertrouwd voelen. Hierdoor is de kans groter dat ze in de val lopen.

Wat doe je in een muizenval?

Heb je de muizenval schoongemaakt en wil je deze weer opnieuw inzetten? Door het juiste lokaas in de muizenval te gebruiken kun je de pakkans vergroten. Het gebruik van pindakaas en chocolade werkt vaak erg aantrekkelijk. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om professioneel lokstof te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat de speciale formule zeer aantrekkelijk werkt. Bovendien gaat het lokaas niet rotten en is het geschikt om te gebruiken in vochtige ruimtes.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 409 reviews.