Diervriendelijke muizenval

De laatste jaren wordt de diervriendelijke muizenval steeds populairder. Daar zijn genoeg redenen voor te bedenken. Want niet alleen werken deze muizenvallen bij het juiste gebruik vrijwel net zo goed als de niet-diervriendelijke varianten, ook lijden de muizen er een stuk minder door. Dat is niet alleen goed voor de muizen, ook levert het als mens een voldaan gevoel op wanneer je de muizen terug vrijlaat in de natuur.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van muizen? In onze webshop vind je verschillende soorten diervriendelijke muizenvallen.

Wat is een diervriendelijke muizenval?

Een diervriendelijke muizenval is een muizenval waarin muizen worden gevangen zonder dat ze gedood of zelfs verwond worden. De diervriendelijke muizenval wordt ook wel een muisvriendelijke muizenval genoemd. Het grote voordeel is van deze methode is dat de muizen geen leed ondergaan en weer vrij uitgezet kunnen worden in de natuur, terwijl jouw huis of pand weer vrij van ongedierte wordt. Diervriendelijke muizenvallen werken vrijwel altijd door de muizen tijdelijk op te sluiten in een kooi of koker.

Ook zijn er diervriendelijke methodes om de muizen weg te houden van je huis, denk aan door je huis te isoleren met bijvoorbeeld weringspasta of stootvoegroosters. Ook wanneer de muizen al binnen zijn kun je deze op een diervriendelijke manier wegjagen door gebruik te maken van een muizenverjager.

Waarom kiezen voor een diervriendelijke muizenval?

Er zijn uiteenlopende redenen om te kiezen voor een diervriendelijke muizenval. Veel mensen kiezen deze methode van muizenbestrijding vanwege het morele aspect, maar er zijn ook andere redenen te bedenken om een diervriendelijke muizenval te gebruiken.

Methodes als muizengif en muizenklemmen brengen risico’s met zich mee. Vooral wanneer je deze middelen inzet in een huishouden waar ook huisdieren en kinderen wonen. Je moet er toch niet aan denken dat een kindje met zijn hand in je muizenklem terecht komt of dat je hond per ongeluk van je muizengif heeft gegeten. Met een diervriendelijke muizenval hoef je je hier niet druk om te maken.

In sommige omgevingen kun je beter geen muizengif inzetten. Denk aan een gevoelige omgeving als een fabriek in voedingsmiddelen of de farmaceutische industrie, maar ook bakkerijen, restaurants en andere horecabedrijven. Voor deze omgevingen is het inzetten van een diervriendelijke val perfect.

Het voorkomen van dierenleed is de meest genoemde reden om te kiezen voor een diervriendelijke muizenval. Een muizenprobleem in je woning of pand is erg vervelend, toch hebben veel mensen er moeite mee om de muizen pijn te doen of te doden.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Welke soorten diervriendelijke muizenvallen zijn er?

Er zijn verschillende soorten diervriendelijke muizenvallen beschikbaar. Elke soort heeft zijn eigen plus- en minpunten. Om te bepalen welke val in jouw geval het meest geschikt is om muizen te vangen lichten we de meest voorkomende muisvriendelijke vallen uit.

Muizenvangkooi

De muizenkooi doet precies wat de naam al zegt. Het is een kooi, vaak gemaakt van metaal, waarin je muizen kunt vangen. Een muizenkooi is vaak voorzien van een pinnetje waar je het lokaas achter, of aan kunt plaatsen. Wanneer in de muis vervolgens deze pin aanraakt klapt de deur dicht en zit de muis opgesloten. Deze kooi kun je vervolgens meenemen naar de natuur en de muis vrijlaten.

Pluspunten van de muizenvangkooi

 • Vaak goedkoop: muizenvangkooien zijn in vergelijking tot andere diervriendelijke bestrijdingsmiddelen vaak een stuk goedkoper.
 • Past goed langs de muur: het is van muizen bekend dat ze vooral langs de muur lopen omdat ze slecht kunnen zien. De gebruiken de muur dus om zich te navigeren. Door je muizenvangkooi in hun looproute te plaatsen wordt de pakkans dus een stuk groter.
 • Erg effectief: muizenvangkooien worden al jaren gebruikt en zijn erg effectief gebleken bij het levend vangen van muizen.

Minpunten van de muizenvangkooi

 • Staart kan klem komen te zitten: sommige muizenvangkooien zijn niet erg diep, waardoor de staart van de muis zich nog buiten de kooi kan bevinden op het moment dat de deur dichtklapt. Met als gevolg dat de staart klem kan komen te zitten tussen de deur en de vangkooi.
 • Lastig schoonmaken: een muizenvangkooi is relatief lastig schoon te maken. Vooral wanneer deze deels van hout is gemaakt. De laatste jaren worden de meeste vangkooien gelukkig wel geheel van metaal gemaakt waardoor dit deels is opgelost.
 • Slechts plek voor 1 muis: muizen zijn vrijwel nooit alleen. Doordat de deur van een muizenvangkooi direct gesloten is wanneer er een muis in zit, kunnen de andere muizen nog vrij rondlopen. Dit kun je oplossen door meerdere vangkooien te plaatsen of een muizenvangkooi te kiezen met meerdere ingangen en dus ruimtes voor muizen.

Inloopval

Inloopvallen zijn er in verschillende soorten en maten. Zo heb je de ‘gewone’ inloopval, vaak in de vorm van een rechthoek, waarin meerdere muizen kunnen. Ook heb je de laatste jaren steeds meer kokervallen, met een zelfde soort werking, maar waarin vaak maar ruimte is voor slechts één muis.

Wat de inloopvallen met elkaar gemeen hebben is dat er gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde ‘one-way-door’. Dit is een deur waardoor muizen wel naar binnen kunnen, maar vervolgens niet meer naar buiten kunnen. De one-way-door werkt vaak door middel van het gewicht van de muis, waardoor bijvoorbeeld een dichtslaande deur wordt geactiveerd of de ingang wordt afgesloten door een plateau.

Pluspunten van de inloopval

 • Vorm vaak goed voor langs de muur: inloopvallen hebben vaak een uitstekende vorm om deze langs de muur of in de hoek van de kamer te plaatsen, plekken waarvan bekend is dat muizen er vaak langslopen.
 • Meerdere muizen: veel inloopvallen hebben plek voor meerdere muizen, zo is je val niet direct bezet wanneer je een muis hebt gevangen. Heb je een inloopval met slechts plek voor één muis? Gebruik dan altijd meerdere vallen.
 • Staart komt niet klem te zitten: waar je bij een muizenvangkooi soms nog hebt dat de staart van de muis klem kan komen te zitten is dat bij de meeste inloopvallen niet het geval.

Minpunten van de inloopval

 • Moeilijk schoonmaken: inloopvallen in kokervorm zijn vaak lastig schoon te maken.
 • Slechte werking bij kleine muisjes: gezien de one-way-door werkt door middel van het gewicht van de muis kun je bij jonge en kleine muizen tegen het probleem aanlopen dat ze te licht zijn. Merk je dat er wel van het lokaas wordt gegeten, maar dat je geen muis hebt gevangen? Plak dan eens een muntje op de one-way-door, hierdoor hoeft de muis minder zwaar te zijn om de deur te activeren.

Kantelval

Een kantelval werkt net als de inloopval ook door middel van het gewicht van de muis. Echter werkt een kantelval niet middels een one-way-door maar door te kantelen wanneer de muis naar het lokaas wil. Doordat de val wordt gekanteld slaat de deur dicht waarna de muis is opgesloten in de val.

Pluspunten van de kantelval

 • Makkelijk in gebruik: de kantelval is erg makkelijk in gebruik, het enige wat je hoeft te doen is je lokaas erin te plaatsen en de kantelval op een strategische plek te zetten. Wanneer de val is gekanteld weet je bijna zeker dat je een muis hebt gevangen en laat je deze gemakkelijk vrij.
 • Achterkant is los te halen: bij veel kantelvallen is de achterkant los te halen, waardoor je de muizen makkelijk vrijlaat in de natuur zonder dat je ermee in aanraking hoeft te komen.

Minpunten van de kantelval

 • Maar een muis per keer: muizen zijn vrijwel nooit alleen, maar in een kantelval is slechts maar ruimte voor één muis. Dit zorgt ervoor dat je ten allen tijden meerdere kantelvallen dient te plaatsen om ervoor te zorgen dat je de muizen kunt vangen.
 • Vals alarm: sommige kantelvallen zijn vrij licht waardoor ze gemakkelijk kantelen door de wind of tocht. Zo lijkt het alsof je een muis hebt gevangen terwijl het vals alarm is. We raden dan ook aan om niet teveel lokaas in de kantelval te plaatsen.

Hoe gebruik je een diervriendelijke muizenval?

Doordat er verschillende soorten diervriendelijke muizenvallen beschikbaar zijn raden we je aan om voor de meest specifieke informatie de productomschrijving op onze website goed door te nemen. Toch zijn er een paar punten die voor alle diervriendelijke muizenvallen gelden.

Gebruik handschoenen

Muizen hebben een goede neus en herkennen mensengeur met gemak. Door gebruik te maken van handschoenen bij het zetten van je diervriendelijke muizenval zorg je ervoor dat er geen mensengeur op de val terecht komt. Zo wordt de kans op succes bij het vangen van muizen een stuk groter.

Plaats meerdere diervriendelijke muizenvallen

Over het algemeen geldt, hoe meer vallen je plaatst, hoe groter de kans wordt dat je muizen gaat vangen. Daarnaast zijn muizen vrijwel nooit alleen. Je wil niet dat wanneer jouw muizenval bezet is, de andere muizen nog vrij rond kunnen lopen.

Bedenk een goede plaats om de val te plaatsen

Of je succesvol muizen gaat vangen hangt voor een groot gedeelte af van de plaats waar je de muizenval zet. Het is van muizen bekend dat ze zich vooral langs muren bewegen. De belangrijkste reden hiervoor is dat ze slechte ogen hebben en de muur gebruiken om zich te oriënteren. Door je muizenval langs de muur te plaatsen wordt de pakkans dus een stuk groter. Wij raden aan om de muizenval langs de muur of in de hoek te plaatsen in de buurt van de besmetting. Benieuwd hoe je een muizenbesmetting herkent?

Controleer de val regelmatig

Het is voor de muizen stressvol om opgesloten te zijn in een diervriendelijke muizenval. Controleer om deze reden de vallen regelmatig op nieuwe muizen en laat deze zo snel mogelijk vrij. Daarnaast wil je natuurlijk niet dat de muizen een hongerdood sterven in je diervriendelijke muizenval.

Verwijder alle andere voedselbronnen

Als de muizen al elders hun buik kunnen voleten, wordt de kans dat ze jouw lokaas willen pakken een stuk kleiner. Voor de beste effectiviteit zorg je er dus voor dat de andere voedselbronnen niet te bereiken zijn voor muizen, waardoor ze honger krijgen en jouw lokaas willen pakken.

Gebruik professioneel lokaas

Dit is niet ‘Wij van WC Eend, adviseren WC Eend‘, maar professioneel lokaas werkt vaak écht beter dan voedsel. Bij voedsel is het nog maar zien waar de muizen trek in hebben. Zo kun je al weken verder zijn voordat je eindelijk eens een muis hebt gevangen, waardoor je de muizen ook nog de tijd geeft om zich voort te planten. Niet doen dus. Met professioneel lokaas haal je top producten in huis waarvan is bewezen dat ze effectief zijn bij het lokken van muizen. Deze lokazen zijn ook nog eens vrij van gif, waardoor je ze perfect kunt gebruiken bij diervriendelijke muizenbestrijding.

Niets gevangen? Verplaats je diervriendelijke muizenval

Als je muisvriendelijke val al enkele dagen staat en je hebt nog niets gevangen kun je eens proberen om deze te verplaatsen naar een andere plek. Het kan namelijk zo maar zijn dat je zo meer succes gaat krijgen bij het vangen van muizen.

Laat de muizen enkele kilometers van je huis vrij

Heb je muizen gevangen? Laat deze dan altijd minimaal enkele kilometers van je huis weer vrij in de natuur. Zo voorkom je dat ze terugkomen naar je huis met alle gevolgen van dien.

Kun je alle soorten muizen vangen in een diervriendelijke muizenval?

Er zijn veel verschillende soorten muizen. Al deze muizen zijn prima te vangen in een diervriendelijke muizenval. Wel kunnen er aanzienlijke verschillen zijn in het lokaas wat je dient te gebruiken. Zo laten huismuizen zich makkelijk aantrekken door noten, pindakaas en chocolade. Bosmuizen en dwergmuizen zijn dol op vruchten zoals bessen, vijgen en aardbeien.

Welke muizenvallen zijn niet diervriendelijk?

Nog niet alle muizenvallen tegen muizen zijn diervriendelijk. Wel probeert de regering middels verschillende wetgevingen de consument steeds meer de kant van diervriendelijke methodes op te sturen. Zo is de muizenlijmplank al verboden te gebruiken voor consumenten, en wordt het muizengif ook op korte termijn verboden te gebruiken voor consumenten.

Muizenklem

De muizenklem zorgt voor een fatale afloop en kan dus niet geschaard worden onder de diervriendelijke muizenvallen. De muizenklem is misschien wel de meest gebruikte methode bij het bestrijden van muizen. Vooral de hoge effectiviteit van deze vallen zorgen ervoor dat ze erg geliefd zijn bij de consument.

Muizengif

Een andere niet diervriendelijke bestrijdingsmethode is het inzetten van muizengif. Een groot voordeel is dat je niet in aanraking hoeft te komen met levende muizen en je alleen het gif hoeft bij te vullen. Het grote nadeel is dat deze methode veel dierenleed met zich meebrengt. Muizen dienen vaak meerdere keren van het gif te eten voordat zij sterven.

Ook is het inzetten van gif gevaarlijk voor dieren die muizen eten, zoals katten. Wanneer de muis recentelijk gif heeft gegeten en de kat eet de muis op, kan de kat ook vergiftigd worden door het muizengif. Het inzetten van muizengif buitenshuis is dus al lange tijd verboden.

Muizenlijmplank

De muizenlijmplank is een plankje, vaak gemaakt van karton, die is voorzien van een lijmlaag. In het midden van de lijmplank plaats je het lokaas. Muizen die van het lokaas willen eten, zullen vastplakken aan de lijmplank. De lijmplank is een erg omstreden middel om muizen te bestrijden vanwege het langdurige en ernstige dierenleed dat het met zich meebrengt. De lijmplank is zelfs al jaren verboden te gebruiken voor consumenten, toch zijn er nog veel shops die het middel aanbieden en er zelfs actief mee adverteren. Vanwege het ernstige dierenleed dat hiermee gepaard gaat, hebben wij besloten om onze shop lijmplankvrij te houden en het middel niet te verkopen.

De meest diervriendelijke methode: muizenwering

De meest diervriendelijke methode om muizen te bestrijden is nog wel door de muizen buitenshuis te houden. In onze shop vind je verschillende artikelen die je hierbij kunnen helpen. Denk aan weringskit, stootvoegroosters en staalwol om de muizen buiten de deur te houden.

Diervriendelijke muizenval bestellen

Heb je de keuze gemaakt om diervriendelijk muizen te gaan bestrijden? In onze shop vind je verschillende producten die je hierbij kunnen helpen. Weet je nog niet helemaal zeker hoe je jouw muizenprobleem het beste kunt aanpassen? Neem contact op met onze bestrijdingsexperts, we helpen je graag.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 409 reviews.