Welke ziektes kunnen muizen overdragen?

Muizen lijken op het eerste oog op onschuldige dieren. Toch kunnen muizen veel problemen veroorzaken. Ze komen meestal in grote groepen waardoor de schade soms niet valt te overzien. Muizen zijn van nature erg nieuwsgierig en gaan graag op verkenning uit. Als ze dit doen laten ze overhal hun sporen achter. De uitwerpselen zoals keutels en urine kunnen voor een penetrante geur zorgen.

Muizen moeten knagen om hun tanden kort te houden. Ze knagen daarom aan alles wat los en vast zit. Meubels, isolatiemateriaal, elektriciteitskabels, waterleidingen, gaskabels en kartonnen dozen behoren vaak tot het doelwit. Een muizenplaag is niet alleen vervelend, maar ook slecht voor je gezondheid. Muizen komen op veel plekken en zijn erg onhygiënisch.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Kun je ziek worden van muizen?

Muizen zijn dragers van ziektekiemen zoals parasieten, virussen en bacteriën. Als muizen ziektes bij zich dragen dan zijn deze overdraagbaar op mensen. Op deze manier kunnen mensen besmet raken en ziek worden. Muizen verspreiden de hele dag door urine en leggen tot 80 keutels per dag. Door met de uitwerpselen of muizen zelf in contact te komen kun je erg ziek worden. Hierdoor zijn muizen gevaarlijk en ontstaat er risico voor de gezondheid.

 

Hoe kunnen ziektes worden overgedragen?

Als je in aanraking bent geweest met muizen of de uitwerpselen kun je ziek worden. Bij direct contact is er een kleine kans aanwezig om ook besmet te raken. Daarom kun je muizen beter niet aanraken. Muizen kunnen immers bijten of krabben waardoor ook ziektes overgedragen kunnen worden. Dode muizen kunnen ook ziektes overdragen. Daarnaast kun je ook ziek worden door het inademen van besmette lucht of het eten van besmet voedsel.

Inademen

Als je last hebt van muizen dan kenmerkt dit zich vaak door een grote hoeveelheid keutels en urine. Met name de keutels drogen uit en verstoffen. Door het inademen van deze stof of een grote hoeveelheid urinelucht kun je ziek worden.

Inslikken

Wanneer je muizen hebt in huis dan kunnen ziektekiemen worden verspreid. In veel gevallen gebeurt dit door besmet voedsel. Muizen kunnen urineren op bijvoorbeeld voedsel of in het water. Als je dit tot je neemt kun je ziek worden. Aangevreten etensverpakkingen kun je daarom beter weggooien. Er is namelijk een kans dat het eten besmet is geraakt.

Direct contact

Als je direct in contact komt met de uitwerpselen van muizen kun je besmet raken. De urine en keutels zijn namelijk een bron van bacteriën. Voorkom dus een directe aanraking en draag altijd (rubber)handschoenen als je de ontlasting op wil ruimen. Daarnaast kun je ook besmet raken als je direct in contact komt met een muis. Voornamelijk dode muizen zijn een risico als het gaat om besmetting. Wees altijd voorzichtig met het aanreken en opruimen van dode muizen.

Bijten en krabben

Muizen zijn in veel gevallen bang voor mensen. Daardoor is de kans dat je direct met een levende muis in contact komt minimaal. Toch kun je worden gekrabd of gebeten door een muis. Als je ziek wordt van een muizenbeet dan komt dit meestal door het speeksel omdat deze ziektes kan bevatten die in je lichaam terecht kan komen. Daarnaast kan ook het krabben van een muis een besmetting veroorzaken. Door het wondje kunnen virussen en bacteriën je lichaam binnendringen.

Huisdieren

Als je huisdieren hebt dien je ook voorzichtig te zijn met muizen. Ook zij kunnen namelijk ziektes van muizen oplopen. Zo kunnen honden ziek worden door het drinken van besmet water of het zwemmen erin. Daarnaast kunnen ook katten ziek worden als ze een muis hebben gevangen.

Welke ziektes kunnen muizen bij zich dragen?

Muizen kunnen verschillende ziektekiemen bij zich dragen, namelijk: salmonellose, leptospirose, Ziekte van Weil, Muizenbeetziekte en het Hantavirus.

Salmonellose

Salmonellose is een infectie die wordt veroorzaakt door de salmonellabacterie. Als je besmet bent met salmonella hoef je niet altijd ziek te worden. Mensen met een slechte weerstand krijgen meestal buikkrampen, worden misselijk, moeten braken en hebben diaree. De salmonellabacterie veroorzaakt een voedselvergiftiging met darmklachten. Salmonellose kan ook gepaard gaan met hoofdpijn, koorts en spierpijn. De eerste klachten komen meestal na 6 tot 72 uur na besmetting. Meestal duren de darmklachten 3 tot 7 dagen. Een behandeling is meestal niet nodig, tenzij je uitdroogt.

Op de website van het RIVM vind je meer informatie over salmonella.

Leptospirose

Leptospirose is een ziekte die wordt veroorzaakt door leptospiren. Dit is een verzamelnaam voor 22 soorten ziekteverwekkers. Leptospiren kunnen door muizen worden verspreid doorzat ze op veel plaatsen urineren. Besmet water of aarde kan via contact met open wondjes of via de slijmvliezen in de mond of neus het menselijk lichaam binnendringen. Huisdieren kunnen ook met de ziekte besmet raken en deze weer overdragen op mensen.

In veel gevallen gaat leptospirose gepaard met hoge koorts, nefritis, leverontsteking, spierpijn in de kuiten en rode ogen. Hoewel het ziektebeeld per mens kan verschillen kan het soms fataal zijn. Als de klachten verergeren is er vaak sprake van de Ziekte van Weil. De behandeling van een infectie bestaat uit gebruik van antibiotica.

Op de website van het RIVM vind je meer informatie over leptospirose.

Ziekte van Weil

Ziekte van Weil (voorheen bekend als typhus hepaticus) kan het gevolg zijn van de ontwikkelingen van leptospirose. De klachten beginnen meestal met hoge koorts, koude rillingen, braken, spierpijn en hoofdpijn. Daarna kunnen er bloedingen in de huid ontstaan, komen er soms rode vlekken op de benen en krijgt de huid en gele kleur. Soms kan iemand ook ernstig ziek worden door nierontsteking of leverontsteking.

De Ziekte van Weil kan worden behandeld met medicijnen. In sommige gevallen is opname in het ziekenhuis nodig. De meeste mensen worden weer helemaal beter na enkele weken. Daarna kan iemand tot nog enkele maanden last hebben van moeheid.

De ziekte van Weil kan ook worden overgedragen op honden. Katten kunnen de ziekte niet krijgen.

Muizenbeetziekte

De muizenbeetziekte wordt eigenlijk rattenbeetkoorts of rattenbeetziekte genoemd. De ziekte wordt veroorzaakt door de streptobacillus moniliformis bacterie. Deze kunnen door knaagdieren (muizen, ratten en hamsters) worden overgedragen aan de mensen. De dieren zelf worden er niet ziek van. De bacterie kan ook worden verspreid door de inname van besmet voedsel. We spreken in dat geval van de “haverhill fever“.

Als je bent gebeten door een muis kun je tot 3 weken later nog ziek worden. Zelfs als de wond al is genezen. De infectie gaat gepaard met koorts, hoofdpijn en braken. Soms ook met huiduitslag en gewrichtsontsteking. De behandeling gaat meestel van antibiotica.

Hantavirus

Het hantavirus is een verzamelnaam voor meerdere virussen. In Nederland komen het puumalavirus, seoulvirus en tulavirus voor. Muizen én ratten kunnen het hantavirus bij zich dragen en zo mensen besmetten. De virussen zijn niet van mens op mens overdraagbaar. Muizen zelf worden niet ziek van het virus.

In Nederland komt het hantavirus relatief weinig voor. Als je bent besmet krijg je meestal milde griepklachten. Daarnaast zijn nier- en leverklachten veel voorkomende symptomen. De besmetting komt meestal door de urine, ontlasting of speeksel. Daarnaast kunnen ook ingedroogde stofdeeltjes zorgen voor verspreiding van de virusdeeltjes. De klachten gaan meestal van zelf weer over.

Op de website van het RIVM vind je meer informatie over het hantavirus.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van de ziektes die muizen kunnen overdragen kunnen per besmetting verschillen. Vaak beginnen de ziektes met griepachtige klachten. Soms gaan deze vanzelf na enkele dagen weer over. De klachten kunnen ook aanhouden of soms zelfs verergeren. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is meestal 1 tot 3 weken. De klachten zelf kunnen soms tot 3 weken duren.

De onderstaande symptomen zijn meestal van toepassing bij ziektes die muizen kunnen veroorzaken:

  • hoge koorts;
  • hoesten;
  • misselijkheid of overgeven;
  • buikpijn of buikkrampen;
  • hoofdpijn;
  • spierpijn of gewrichtspijn;
  • uitslag op de huid;
  • pijn op de borst, buik of zij.

Mocht je in aanraking zijn geweest met muizen of de uitwerpselen dan adviseren wij om contact op te nemen met je huisarts. De arts kan je eventueel doorverwijzen naar het ziekenhuis en eventueel de juiste medicijnen voorschrijven.

Hoe voorkom je dat je ziek wordt van muizen?

Om te voorkomen dat je ziek wordt van muizen is in eerste instantie een goede hygiëne van belang. Een goed opgeruimde woning of bedrijfspand is onaantrekkelijk voor muizen. Maak daarom regelmatig schoon. Zorg er voor dat er geen voedselresten aanwezig zijn. Daarnaast is het van belangrijk om voedsel goed op te bergen. Door de scherpe tanden kunnen muizen eenvoudig door plastic en kartonnen voedselverpakkingen heen knagen. Daarom is het aanbevolen om voedsel te bewaren in afgesloten kastjes. Een goede hygiëne is de basis om muizenoverlast te voorkomen.

Dode muizen opruimen

Als je een dode muis hebt aangetroffen is het belangrijk om deze zo snel mogelijk op te ruimen. Hiermee voorkom je dat het kadaver gaat rotten en voor een enorme stank zorgt. Bij het opruimen van dode muizen is het belangrijk dat je aanraking vermijd. Doe daarom bij voorkeur (rubber)handschoenen aan zodat je niet direct in aanraking komt. Dode muizen kun je het beste in een afgesloten zak bij het huisvuil gooien. Maak ook de plek waar je de dode muis hebt aangetroffen goed schoon. Dit kun je doen met zeepsop en bleekwater. Als je het kadaver binnen hebt gevonden adviseren we tevens om voor minimaal 30 minuten te ventileren door de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.

Uitwerpselen en nesten opruimen

De uitwerpselen zoals urine en keutels kunnen opdrogen. Als dit is opgedroogd kunnen eventuele virusdeeltjes verstoffen waardoor ze kunnen worden ingeademd. Het is daarom belangrijk om uitwerpselen (en nesten) direct op te ruimen. Gebruik geen stofzuiger of bezem om nesten en uitwerpselen op te ruimen. Hiermee kan kunnen bacteriën juist worden verspreid.

De uitwerpselen en nesten kun je het beste opruimen met een vochtig doekje. Voorkom aanraking met de blote handen en draag hierbij altijd (rubber)handschoenen. Muizenkeutels en nesten kunnen in een dichtgeknoopte afvalzak bij het vuil worden gezet. Maak ook altijd de vloer goed schoon. Hiervoor kun je een zeepsop gebruiken. Daarnaast adviseren we om de plaats een aantal keer schoon te maken met bleekwater. Het beste kun je dit even (ongeveer 5 minuten) laten intrekken om vervolgens weer weg te spoelen. Verder is het aan te raden om de ruimte even te ventileren.

Muizenwering

Om te voorkomen dat je ziek wordt van muizen kun je het probleem het beste bij de bron aanpakken. De eerste stap hierin is om ervoor te zorgen dat je woning of bedrijfspand onaantrekkelijk is voor muizen. Dit doe je door goed schoon te maken en op te ruimen. Als dit op orde is kun je alle kieren en gaten dichten. Zo voorkom je dat muizen binnen kunnen treden.

Muizen hebben een flexibel skelet. Dit zorgt er voor dat kieren van slechts 0,5 centimeter groot genoeg zijn om doorheen te kruipen. Meestal komen ze niet door de voordeur naar binnen maar via bijvoorbeeld de ventilatiegaten in de buitenmuur, het dak, de kruipruimte en kieren onder ramen en deuren. Deze toegangswegen zijn eenvoudig te blokkeren met bijvoorbeeld weringsstrips, deurborstels, staalwol, weringskit, bijenbekjes of stootvoegroosters. In onze webshop vind je diverse weringsmiddelen die je kunt gebruiken.

Heb jij last van muizen?

Het is belangrijk dat je weet hoe je muizen kunt herkennen. Muizen zijn meestal ‘s nachts actief en laten zich niet graag zien. Het is daarom niet duidelijk of je echt last hebt van muizen.

Tekenen van muizen zijn onder andere knaagschade, stankoverlast, piepende geluiden, loopsporen of buiksmeer. Soms zijn er ook duidelijkere aanwijzigingen die je kunt vinden zoals urine, keutels of zelfs dode muizen.

Als je de aanwezigheid van muizen hebt vastgesteld is het belangrijk om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Muizen planten zich namelijk snel voort waardoor een kleine groep muizen in korte tijd kan uitgroeien tot een ware muizenplaag.

In onze webshop vind je vrijwel alles wat je kunt gebruiken om muizen te bestrijden. Zo hebben we diverse middelen om muizen te weren, vangen, doden of verjagen. Onze adviseurs helpen je graag bij het kiezen van de juiste bestrijdingsmiddelen. Weet je al wat je nodig hebt? Plaats dan een bestelling in onze webshop.

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 354 reviews.