Hoe voorkom je muizenoverlast?

Wil je voorkomen dat muizen jouw huis, tuin, schuur, garage, opslag of bedrijfspand binnendringen? Wij geven je graag een aantal praktische tips waarmee je een muizenplaag kunt voorkomen.

Het voorkomen van een muizenprobleem beter dan het bestrijden. Als je eenmaal last hebt van muizen kom je er namelijk vaak lastig vanaf. Toch is het mogelijk om zelf de muizenplaag tegen te gaan. In onze webshop vind je verschillende producten die je hiervoor kunt gebruiken. We adviseren je graag over hoe je een muizenplaag kunt herkennen. Want als je de aanwezigheid van muizen in een vroeg stadium weet te signaleren voorkom je het uitgroeit tot een ware muizenplaag. Mocht je toch last hebben van muizen dan helpen we je graag bij het kiezen van de producten die voor jouw situatie het meest geschikt zijn.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Zo voorkom je een muizenplaag

Veel mensen hebben last van muizen. In de meeste gevallen had het probleem voorkomen kunnen worden. Door jouw omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor muizen voorkom je dat muizen zich toch gaan nestelen in de omgeving van jouw huis of bedrijfspand.

Een van de voornaamste redenen waarom de komst van muizen ongewenst is, is omdat muizen ziektes bij zich kunnen dragen. De uitwerpselen kunnen bacteriën en virussen bevatten die overdraagbaar zijn op mensen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: de ziekte van Weil, salmonella, muizenbeetziekte, hentavirus en leptospirose. Daarnaast geven muizen stankoverlast en kunnen ze knaagschade veroorzaken.

Er zijn een aantal preventieve maatregelen die je tegen muizen kunt nemen, namelijk:

Zorg voor een goede hygiëne

Een muizenplaag kan het gevolg zijn van een slechte hygiëne. Muizen zijn, voornamelijk ‘s nachts, voortdurend op zoek naar voedsel. Normaliter eten muizen ongeveer 3-5 gram per dag verdeeld over 20-30 verschillende plekken. Een muis is een omnivoor wat betekent dat ze bijna alles eten wat ze tegenkomen. Wel hebben muizen de voorkeur voor o.a. granen, noten, peulvruchten, zoet, maar ook vetrijk voedsel zoals kaas, spek en boterproducten. Wanneer deze voedselresten rond slingeren is de kans groot dat er muizen op afkomen. Vaak ontstaat zo het muizenprobleem.

Het is belangrijk om voedsel goed op te slaan. Muizen zijn knaagdieren en knagen daardoor makkelijk door plastic en kartonnen verpakkingen heen. Het beste kun je voedsel bewaren in een afgesloten kast. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw omgeving goed schoonmaakt. Niet alleen de eetkamer maar ook de keuken is vaak een bron van etensresten. Zorg er voor dat de koelkast, het fornuis, de keukenkastjes en de voorraadkast schoon zijn. Ruim afval op en doe deze in een gesloten afvalbak. Leeg deze ook regelmatig.

Wanneer je huisdieren hebt dien je het dierenvoer ook goed op te bergen. Muizen zijn dol op honden- en kattenbrokken. Daarnaast vinden ze ook vogelzaad en vetbollen heerlijk. Door goede hygiene maatregelen te nemen voorkom je de kans dat muizen zich bij jou gaan nestelen.

Ruim je rommel op

Het opruimen is één van de acties die je kunt ondernemen om te voorkomen dat je last krijgt van muizen. Met name zolders, schuren, garages en andere opslagplaatsen zijn de ideale schuil- en nestplaats voor muizen. Muizen gaan bij voorkeur op zoek naar een plaats waar nauwelijks mensen komen om zich overdag schuil te houden. Daarnaast geven ze de voorkeur aan droge en warme plaatsen.

Veel mensen gebruiken de zolder, schuur en garage als opslagplaats. Vaak staan deze vol met dozen en andere rommel. Voor muizen is dit uitermate geschikt om hun nesten in te maken. Op deze plaatsen zijn nestmateriaal zoals papier, karton, maar ook isolatiemateriaal in overvloed aanwezig. Het gevolg is vaak merkbaar aan aangevreten kleding, papier en dozen. Om dit te voorkomen is het aanbevolen om de ruimte zoveel mogelijk vrij te maken en op te ruimen.

Dicht alle kieren en gaten

De eerste stap is ervoor te zorgen dat jouw huis of bedrijfspand onaantrekkelijk is voor muizen. Als je dit gedaan hebt is het zaak om te kijken naar hoe muizen mogelijk binnenkomen. De meest voorkomende toegangswegen zijn via de spouwmuur, de kruipruimte, kieren onder ramen en deuren, de aangrenzende garage, het dak en in het geval van een appartement of flat de liftschacht. Controleer deze plaatsen dan ook goed om mogelijke kieren en gaten.

Als je alle mogelijke toegangen in kaart hebt gebracht is het van belang om deze dicht te maken. Muizen kunnen zich door hele nauwe gaten en kieren wringen. Als je niet wilt dat muizen jouw huis of bedrijfspand binnendringen dan dien je deze toegangswegen te blokkeren. Hiervoor kun je verschillende producten gebruiken, zoals: weringsstrips, deurborstels, staalwol, weringskit, bijenbekjes of stootvoegroosters. Al deze producten hebben vrijwel hetzelfde gemeen: muizen kunnen er niet doorheen knagen.

Hoe voorkom je buiten muizen?

Muizenoverlast begint vaak van buitenaf. Zo zijn er eigenlijk altijd muizen aanwezig in de nabije omgeving van je woning of bedrijfspand. Muizen zijn van nature erg nieuwsgierig. Ze gaan er dan ook graag op uit om de buurt te verkennen. Omdat muizen nachtdieren zijn doen ze dit vooral ‘s nachts, waardoor je muizen overdag niet snel zult zien. In de ontdekkingstocht gaan ze op zoek naar nieuwe schuilplaatsen en voedsel. Om te voorkomen dat muizen zich in jouw omgeving, tuin of boomgaard schuil gaan houden kun je een aantal maatregelen nemen, namelijk:

 • Ruim de tuin goed op, laat geen tuinafval liggen.
 • Ruim je schuur en/of tuinhuisje op. Dit is voor muizen de ideale schuil- en nestplaats omdat het doorgaans droog en warm is.
 • Houd je grasmat, beplanting en begroeiing kort.
 • Beperk het gebruik van vetbolletjes voor vogels.
 • Strooi geen kruimels of broodkorsten in de tuin.
 • Vermijd langdurige opslag van goederen in je schuur of garage.
 • Plaats geen goederen tegen muren, muizen zijn namelijk erg goede klimmers.

Heb je huisdieren in de tuin zoals konijnen of kippen? Zorg er dan voor dat het voer goed is afgesloten. Muizen zijn namelijk dol op dierenvoer. Zorg er daarnaast tevens voor dat je het hok regelmatig schoonmaakt. Maak bij voorkeur gebruik van afgesloten voer- en drinkbakken en afgesloten voertonnen.

Heb je toch last van muizen in de tuin? Dan zijn er verschillende bestrijdingsmethodes die je kunt inzetten om muizen te verjagen of te doden. Muizenverjagers die werken met ultrasoon geluid zijn een diervriendelijke manier om. Mocht dit in jouw situatie niet helpen? Dan kun je ook gebruik maken van levende muizenvallen en/of muizenklemmen of in het ergste geval: vergif.

Bekijk alle producten om muizen te bestrijden in de tuin

Hoe voorkom je binnen muizen?

Om te voorkomen dat muizen jouw huis of bedrijfspand gebruiken als schuilplaats is het belangrijk om de hygiene op orde te hebben. Dit betekent dat er geen voedsel aanwezig is. Daarnaast dient alles goed opgeruimd te zijn. Muizen zijn namelijk dol op rommel, omdat dit de ideale nestplaatsen zijn.

 • Laat geen etensrechten achter op de tafel, in de keuken of op het aanrecht.
 • Berg voedsel goed op; bij voorkeur op afgesloten plaatsen van hard plastic of metaal.
 • Zorg ervoor dat ook dierenvoer goed is geborgen.
 • Leeg regelmatig de afvalbakken en zorg dat deze goed afsluiten.
 • Zorg ervoor dat de vloer vrij is van kruimels.
 • Zorg dat muizen niet naar binnen kunnen komen.

Om een muizenplaag te voorkomen is effectieve muizenwering eveneens van belang. Zorg ervoor dat muizen geen kans krijgen om binnen te treden. Muizen hebben flexibel skelet, waardoor ze met gemak door gaatjes van slechts 0,5 centimeter kunnen kruipen.

Muizen komen doorgaans niet door de voordeur naar binnen. De ventilatiegaten in de buitenmuur zijn echter wel een populaire toegangsweg. Vanuit hier kunnen ze in de spouwmuur andere ruimtes in het huis bereiken, zoals de kruipruimte, tussenvloeren en zolder. Door deze gaten de dichten verklein je de komst van muizen aanzienlijk. Met goede stootvoegroosters voorkom je dat muizen via de spouwmuur naar binnen komen. Daarnaast kun je staalwol en muizenkit gebruiken om gaten de dichten. Deze middelen zijn duurzaam en werken effectief, omdat muizen hier niet graag knagen.

Bekijk alle producten om muizen te bestrijden in de huis of bedrijfspand

Effectieve muizenbestrijding

Heb je ondanks de preventieve maatregelen toch last van muizen? Dan is belangrijk om deze zo snel en zo effectief mogelijk te bestrijden. Muizen vermenigvuldigen zich namelijk enorm snel. Een stel muizen kan in een jaar tot wel 2.000 nakomelingen krijgen. Doe je niks dan heb je al snel last enorme muizenplaag. Door muizen in een vroeg stadium te bestrijden voorkom je dat het probleem groot en onbeheersbaar wordt. In onze webshop vind je verschillende producten waarmee je muizen kunt bestrijden én verjagen, zoals:

Last van keuzestress en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Onze bestrijdingsexperts staan klaar voor al je vragen.

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 381 reviews.