Hoe kun je muizen in het plafond bestrijden?

Muizen in het plafond zijn erg lastig om te bestrijden. Doordat het plafond vaak een afgesloten ruimte is van gipsplaten, board of hout zijn de muizen lastig om te bereiken. Wat doe je in zo’n geval? In dit artikel vertellen we je alles over de opties die je hebt en wat je in jouw situatie het beste kunt doen om de muizen in het plafond te bestrijden.

Hoe herken je muizen in het plafond?

Heb ik muizen in het plafond? Dit is waarschijnlijk het eerste dat je jezelf vraagt als je geluiden in het plafond hoort. Je herkent de muizen in het plafond door geluid van tippelende voetjes, het gesleep met voedsel of spullen en knaaggeluiden aan isolatiemateriaal, hout of leidingwerk. Als het een hele erge besmetting is kun je de muizenplaag zelfs gaan merken aan de geur. Urine van muizen stinkt namelijk heel erg. Dit zorgt voor een sterke, ammoniak achtige geur in je woning. Niet erg prettig dus!

Muis in het plafond

Hoe komen muizen in het plafond?

Hoewel je het misschien niet op het eerste ook zou zeggen zijn muizen erg goede klimmers. Vooral wanneer het kouder wordt gaan ze op zoek naar een warme en droge plek om een nest te maken. Kleine openingen in je dak, muur of zelfs via het huis van de buren kunnen geschikte toegangswegen voor muizen zijn.

De meeste woningen hebben kleine ventilatiegaatjes in de buitenmuur. Deze spleetjes waarin geen cement is aangebracht heten stootvoegen. Deze stootvoegen dienen als ventilatiegaatjes voor de spouwmuren. De spouwmuur is een soort opening tussen de binnenmuur en de buitenmuur dat voor extra isolatie zorgt. De stootvoegen dienen echter voor muizen als ideale toegangsweg tot jouw spouwmuur, en daarna tot je woning of plafond. Het andere nadeel van de spouwmuur is dat deze vaak toegang geeft tot het hele huizenblok. De beesten lopen met gemak van de ene woning naar de andere woning en voordat je het weet heb je last van muizen in de spouwmuur.

Gevolgen van muizen in het plafond

De gevolgen van muizen in het plafond kunnen desastreus zijn. Naast dat de muizen voor vervelende geluiden zorgen, eten muizen de hele dag door laten ze overal uitwerpselen achter. De stank van een flinke muizenplaag is ongekend.

Muizen zijn knaagdieren en moeten de hele dag door knagen om hun tanden kort te houden. Hierdoor gaat al je isolatiemateriaal, hout, leidingen en zelfs elektrowerk eraan. Er zijn zelfs verhalen bekend van muizen die door elektriciteitskabels heen knagen en zo kortsluiting en brand veroorzaken.

Tot overmaat van ramp planten muizen zich razendsnel voort. Een vrouwtjesmuis kan vijf tot tien keer per jaar kinderen krijgen. Per keer werpt zij drie tot twaalf kleine muizen. Na zes tot twaalf weken zijn de nieuwe baby muizen ook geslachtsrijp. Een kleine muizenbesmetting wordt dus al in een korte tijd een onwijze muizenplaag.

Muizen in het plafond bestrijden

Wil je de muizen in het plafond bestrijden? Dat is zeker niet makkelijk. Gelukkig kun je onze adviezen raadplegen om het jezelf makkelijker te maken. Als eerste dien je na te denken over of je het zelf wil aanpakken of de hulp van een professional wil inschakelen. Wij vertellen je de voor- en nadelen van allebei de opties.

Optie 1: Professionele hulp inschakelen

De hulp inschakelen van een professionele ongediertebestrijder is altijd een goed idee. Deze vakman of vakvrouw weet precies wat er moet gebeuren om jouw probleem op te lossen. Let er altijd echter wel goed op dat je een betrouwbaar persoon laat komen. Helaas zijn er ook een hoop (spoed) bestrijders die onnodige hoge kosten vragen.

Wil je zeker zijn dat je een betrouwbaar persoon in huis haalt? Vraag je ongediertebestrijder dan aan via ons netwerk van bestrijders. Zo weet je zeker dat je goed geholpen wordt voor de juiste prijs. Middels onderstaande button neem je contact op en word je doorverbonden met een betrouwbare professional in jouw regio!

Voordelen van professionele hulp

  • Een professional die precies weet hoe jouw muizenprobleem wordt opgelost
  • Het kost jou zelf geen pijn en moeite
  • Je komt zelf niet met de muizen in aanraking

Nadelen van professionele hulp

  • Professionele bestrijding is vaak duurder dan wanneer je het zelf probeert op te lossen

Optie 2: Zelf muizen in het plafond bestrijden (stappenplan)

Wil je zelf de strijd aan gaan met de muizen in het plafond? Wij vertellen je stap voor stap hoe je aan de slag kunt gaan.

Stap 1: Bestrijd de muizen

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de muizen de zolder verlaten. De eerste methode waar je waarschijnlijk aan denkt is middels muizengif of een muizenval. Dit is zeker een effectieve methode, maar dit vraagt wel dat je in het plafond moet komen.

Muizen in het plafond bestrijden met muizengif

Om het muizengif in het plafond te plaatsen zul je waarschijnlijk een gat moeten boren. Ook zou je een spotje of een lamp uit het plafond kunnen halen en dit gat gebruiken als toegang tot het plafond. Let er in dit geval natuurlijk wel altijd goed op dat je het stroom eraf haalt voordat je begint met het loshalen van de lamp.

Is er geen mogelijkheid om de lamp los te halen? Dan zul je een gat moeten boren om bij de muizen te komen. Zoek de plek waar je de muizen vaak hoort lopen of knagen en maak hier je gat. Maak het gat groot genoeg zodat je muizengif (en het liefst ook een muizenlokdoosje) doorheen past. Houd rekening met dat muizen vrijwel altijd langs de muur lopen omdat ze slecht kunnen zien. Door je muizengif dicht langs de muur te plaatsen wordt de pakkans dus stukken groter.

Welk muizengif heb je nodig?

Welk muizengif je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van de luchtvochtigheid. Meestal is een plafond een erg droge ruimte en kun je muizengif in de vorm van granen gebruiken. Muizengif in graanvorm is voor veel muizen erg aantrekkelijk en het grote voordeel is dat je het relatief langdurig kunt inzetten. Doordat het graan al erg droog is droogt het niet uit en laat je het met gemak voor lange tijd liggen.

Omdat het waarschijnlijk lastig wordt om de dode muizen uit het plafond te verwijderen raden we je aan muizengif te gebruiken met de werkzame stof difethialon. Dit gif zorgt ervoor dat de muis van binnenuit uitdroogt en hierdoor minder zal gaan stinken.

Gebruik bij voorkeur een muizenlokdoosje

Een muizenlokdoosje heeft verschillende voordelen. Enerzijds worden hierdoor risico’s beperkt doordat kinderen en huisdieren nauwelijks bij het muizengif kunnen komen. Anderzijds voelen muizen zich veel meer op hun gemak in een kleine, afgesloten ruimte. De kans dat ze van het muizengif eten wordt hierdoor stukken groter.

Muizen in het plafond bestrijden met een muizenval

Naast muizengif kun je ook een muizenval gebruiken om de muizen in het plafond te vangen of te doden. Ook hiervoor dien je een gat in het plafond te vinden of te maken. Maak het gat groot genoeg om je muizenval er doorheen te kunnen doen. Plaats de muizenval langs de muur om ervoor te zorgen dat de muizen er langslopen als ze zich verplaatsen in het plafond.

Gebruik altijd handschoenen bij het zetten van je muizenval. Zo voorkom je dat je geur erop terecht komt en de muizen argwaan krijgen. Denk daarnaast goed na over het lokaas dat je gebruikt. Professioneel muizenlokaas is bewezen effectief bij het lokken van muizen, maar ook pindakaas en chocopasta werkt vaak goed om de muizen in de val te lokken.

Controleer vervolgens regelmatig of je muizenvallen bezet zijn. De meeste muizenvallen zijn gemaakt voor slechts 1 muis. Je wil natuurlijk dat terwijl jouw muizenval bezet is alle andere muizen vrij spel hebben. Gebruik bij voorkeur dan ook meerdere muizenvallen, verspreid over de zolder.

De muizen uit het plafond verjagen

De laatste jaren worden elektronische muizenverjagers steeds populairder. De meeste muizenverjagers gebruiken hiervoor ultrasoon geluid. Dit is erg effectief bij het verjagen van muizen, echter komen deze golfen slecht door muren en plafonds heen. Een oplossing hiervoor is elektromagnetisme.

Een muizenverjagers die werkt middels elektromagnetisme beïnvloedt de leefomgeving van muizen. Je steekt de muizenverjager in het stopcontact, en deze zendt vervolgens elektromagnetische pulsen uit door de elektriciteitskabels. In het plafond lopen ook vaak dit soort kabels om bijvoorbeeld je lampen stroom te geven.

De elektromagnetische pulsen verstoort het magnetisch veld in de buurt van de elektriciteitsdraden waardoor het bioritme van de muizen (maar ook ratten) wordt verstoord. De muizen zullen hierdoor na verloop van tijd de zolder verlaten.

Lopen in jouw plafond ook elektriciteitskabels? Probeer dan eens een muizenverjager met elektromagnetisme. Houd er wel rekening mee dat het even kan duren voor de muizen zich dusdanig geïrriteerd voelen door de pulsen dat zij hun biezen pakken. Geduld is ook bij deze methode van muizenverjagen een schone zaak.

Stap 2: Muizen weren

Heb je de muizen bestreden? Heel goed. Nu wil je natuurlijk voorkomen dat de muizen terugkomen naar jouw plafond. Om dit te voorkomen kun je muizenwering inzetten. Muizenwering omvat diverse producten om jouw woning en plafond goed dicht te maken zodat muizen geen toegangsweg kunnen vinden.

Stootvoegen

Veel buitenmuren in Nederland zijn voorzien van stootvoegen. Deze stootvoegen dienen als ventilatiegaten voor de spouwmuur. In de praktijk zien we dat muizen deze stootvoegen gebruiken om toegang te krijgen tot woningen.

Om ervoor te zorgen dat muizen geen toegang tot de spouwmuur krijgen kun je een stootvoegrooster gebruiken. Deze zorgt ervoor dat de muizen niet naar binnen kunnen komen, maar behoudt de ventilerende functie van de stootvoeg wel.

Weringskit

Naden, gaten en kieren die geen ventilerende functie hebben kun je afdichten met zogenaamde weringskit. Deze kit breng je gemakkelijk aan door middel van een normale kitspuit.

De weringskit is anders dan normale siliconenkit. Normale siliconenkit werkt namelijk niet om muizen en ratten buitenshuis te houden. Hier knagen ze gewoon doorheen. De weringskit bestaat uit een speciale substantie die aan de buitenkant opdroogt, maar aan de binnenkant zacht blijft. Muizen en ratten vinden het hierdoor erg vervelend om eraan te knagen en zullen zich er niet doorheen bijten.

Gaat het om gaten of kieren langs een element dat warm kan worden? Zoals een radiatorbuis? Gebruik dan geen weringskit maar staalwol. Weringskit kan niet goed tegen warmte.

Staalwol

Wil je gaten afdichten en is weringskit niet geschikt? Gebruik dan staalwol. Dit is een iets minder nette en mooie oplossing dan weringskit, maar ook erg effectief tegen muizen. Doordat het staalwol is gemaakt van staal zullen muizen zich er niet doorheen knagen.

Een groot voordeel van staalwol is dat je het makkelijk zelf kunt bijknippen zoals jij het wil hebben. Vul het gat op, knip het uitstekende staalwol eraf en zo heb je toch een vrij strakke afwerking terwijl je de muizen buiten houdt.

Alles om muizen in het plafond te bestrijden bestel je bij Pestor

Ben je klaar om de muizen in het plafond aan te pakken? Bestel alle producten die je nodig hebt dan bij Pestor. Hier geniet je van een altijd snelle levering, goede retourvoorwaarden en altijd een scherpe prijs.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 343 reviews.