Hoe herken je een muizenplaag?

Heb jij het vermoeden dat er muizen aanwezig zijn in huis, in de tuin of in een bedrijfspand? Wellicht hoor je ‘s nachts krassende geluiden, heb je beschadigde verpakkingen van voedsel gevonden of hangt er een vreemde geur? Dan bestaat er een kans dat je last hebt van muizen.

Muizen zullen zich niet snel laten zien. Dit komt omdat muizen nachtdieren zijn. Overdag houden ze zich vaak schuil en zul je er doorgaans weinig van merken. ‘s nachts verlaten ze hun schuilplaats op zoek naar voedsel. Doordat je muizen in de praktijk niet direct ziek kan het soms weken duren voordat een muizenplaag opgemerkt wordt. Wij geven je graag een aantal tips waarmee je de aanwezigheid van muizen kunt herkennen.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Een muizenplaag herkennen

Een muizenplaag kun je herkennen aan signalen zoals: muizenkeutels, knaagschade, krassende geluiden, muizennesten, buiksmeer, loopsporen, dode muizen en stankoverlast.

Muizenkeutels

Muizenkeutels zijn in veel gevallen één van de eerste aanwijzingen op een muizenplaag. Eén muis kan op een dag ongeveer 50 tot 80 muizenkeutels produceren. Vaak zijn de keutels door het hele huis of pand te vinden. Muizen poepen namelijk tijdens het lopen. In de zoektocht naar eten komen ze op veel plaatsen in en om het het huis of bedrijfspand.

Het herkennen van muizenkeutels is vaak erg eenvoudig. De uitwerpselen zijn ongeveer 3 tot 8 millimeter groot en lijken op hagelslag of rijstkorrels. Muizenkeutels zijn donker van kleur. Als de keutels zacht en glanzend zijn dan is dit een teken dat het vers is. In dat geval spreken we van een actieve muizenplaag.

Muizenpoep dient niet in verwarring te worden gebracht met rattenkeutels. De keutels van ratten zijn met circa 10 millimeter iets groter. Daarnaast hebben ze een dikkere diameter en is de ontlasting vaak bruiner van kleur.

Het is belangrijk om de muizenkeutels op te ruimen. De uitwerpselen van muizen bevatten namelijk bacteriën en virussen waar je zoek van kunt worden. De ziektes die muizen op mensen kunnen overbrengen zijn onder andere: de ziekte van Weil, Salmonella, Muizenbeetziekte, Hentavirus, Leptospirose. Zorg er bij het opruimen van de keutels dat je deze zo min mogelijk aanraakt. Daarnaast is het aanbevolen om direct je handen te wassen als je klaar bent met het schoonmaken.

Muizenkeutels

Knaagschade

Knaagschade is vaak een belangrijke kenmerk van een muizenplaag. Muizen zijn knaagdieren en beschikken over enorm scherpe snijtanden. De tanden van muizen groeien altijd door met ongeveer 0,03 milimeter per dag. Muizen knagen daarom de hele dag door om de tanden kort te houden. Muizen knagen aan vrijwel alles wat ze onderweg tegen komen, zoals: karton, hout, beton, rubber, plastic, aluminium en lood. Maar ook elektriciteitskabels is geliefd knaagmateriaal, met als gevolg schade aan elektrische apparaten of in het ergste geval brand.

In de praktijk zijn de gevolgen van muizen vaak te herkennen aan knaagsporen aan plinten, meubels, kabels en andere voorwerken. Vaak zijn ook nog restanten van knaagschade te zien aan bijvoorbeeld dozen, zakken, tassen en kranten. Daarnaast zijn aangevreten voedselverpakkingen een kenmerk van de aanwezigheid van muizen.

Muizen knaagschade

Krassende geluiden

Muizen zijn van nature erg nieuwsgierig. Ze onderzoeken dan ook graag de omgeving, al dan niet op zoek naar voedsel. Omdat muizen nachtdieren zijn komen ze voornamelijk ‘s nachts te voorschijn. Muizen kunnen slecht zien, waardoor ze voornamelijk afhankelijk zijn van het reukvermogen, gehoor en testzin. Door het slechte gezichtsvermogen zijn deze zintuigen goed ontwikkeld.

Muizen hebben een flexibel skelet. Hiermee zijn ze in staat om door de kleinste gaatjes heen te komen. Een kier van 0,5 centimeter is al groot genoeg. Daarnaast zijn muizen enorm goede klimmers. Ruwe muren kunnen ze tot wel 2 meter hoogte beklimmen. Dunne koorden of snoeren zijn voor muizen geen probleem, hier balanceren ze gemakkelijk overheen. Muizen staat tevens bekend als goede springers. Zo kunnen muizen al springend een hoogte van 25 centimeter bereiken. Dit is veel hoger dan de eigen lichaamslengte van 3 tot 10 centimeter. 

Als muizen eropuit zijn getrokken zijn ze vaak te horen aan de krassende geluiden die ze maken. Veel mensen denken dat dit de communicatie tussen muizen is. Dit klopt echter niet. Om te communiceren gebruiken muizen ultrasone geluiden die voor mensen onhoorbaar zijn. Wel kun je muizen horen door het lopen tussen de spouwmuren, in de plafonds of op zolder. Deze geluiden zijn voornamelijk ‘s nachts hoorbaar.

Muizennesten

Muizen leven vaak in kleine groepen. Wanneer je één muis hebt gezien dan is de kans groot dat er meerdere muizen aanwezig zijn. Muizen maken hun nest bij voorkeur op een droge, rustige en beschutte plaats. De meeste muizennesten bevinden zich daarom op zolder, tussen het plafond, in de muur of onder/achter de koelkast.

Muizen hebben voedsel het liefst binnen een redelijk bereik. De schuil- en nestplaatsen bevinden zich doorgaans binnen 10 meter op de plaats waar ze voedsel vandaan halen. Muizen hebben niet persé water nodig. Het meeste vocht halen ze uit het voedsel. Als er toch water in de buurt beschikbaar is drinken ze ongeveer 3 milliliter per dag.

Voor het maken van een nest gebruiken muizen verschillende materialen die voor handen zijn. Papier, karton, isolatiemateriaal, takjes en blaadjes vormen ideale materialen om een nestje mee te maken. Hun vacht gebruiken ze om het nest zacht te maken. Muizen baren per nest ongeveer 4 tot 8 muisjes en hebben meestal 6 tot 10 nesten per jaar. Hierdoor kunnen enkele muizen snel uitbreiden tot een ware muizenplaag.

Muizennest

Buiksmeer

Als muizen ‘s nachts op onderzoek uitgaan lopen ze vaak via dezelfde routes door je woning of bedrijfspand. Omdat het gezichtsvermogen van muizen slecht verplaatsen ze zich vaak langs de muren en wanden. De snorharen fungeren als sensoren om zich te kunnen navigeren. Tijdens het lopen komt de vacht van de muis tegen de wand en grond aan. Hierdoor blijft er vuil en vet achter op de muur. Na verloop van tijd worden deze sporen zichtbaar. Dit noemen we buiksmeer. Bij een grote muizenplaag kunnen buiksmeer, stof en urine voor ophopingen zorgen. Deze ophopingen worden ook wel urinepilaren genoemd.

Loopsporen

Het verplaatsen van muizen zorgen er vaak voor dat er sporen zichtbaar zijn. Met name in stoffige ruimtes is dit het geval. De poot- en staartafdrukken kunnen de aanwezigheid van muizen verraden. De loopsporen zijn vaak goed te zien als je met een zaklamp in een schuine hoek op de vloer schijnt. De pootafdrukken van muizen zijn klein.

Aan de afdrukken van de poot- en staart is vaak niet te zien hoe oud deze sporen zijn. Het is daarom handig om de ruimte schoon te maken als je loopsporen hebt aangetroffen. Door vervolgens een dun laagje bloem of talkpoeder op deze plaatsen te strooien kun je zien of er nog steeds muizen aanwezig zijn. Controleer vervolgens regelmatig op nieuwe afdrukken.

Muizen loopsporen

Muizen

Het meest duidelijk bewijs van een muizenplaag die je kunt hebben is als je daadwerkelijk muizen ziet. In veel gevallen bevinden muizen zich overdag op de schuilplaatsen, bij voorkeur op warme plaatsen zoals in plafonds, op zolder of onder koelkasten. ‘s Nachts komen muizen in de zoektocht naar voedsel te voorschijn. Omdat muizen bang zijn voor mensen zul je niet snel levende muizen zien lopen.

Soms kun je ook dode muizen vinden, meestal rondom nestplaatsen. In veel gevallen sterven muizen in dat geval aan gebrek aan voedsel. Dode muizen zorgen vaak voor een onaangename geur.

Dode muis

Stankoverlast

Stankoverlast is het laatste kenmerk van een muizenplaag. Muizen kunnen een onaangename geur met zich meebrengen. Deze sterke geur is vooral te ruiken in afgesloten ruimtes zoals kastjes, zolders of de kelder. De geur wordt veroorzaakt door de urine van muizen. Muizenurine heeft een sterke ammoniakgeur.

De stank van muizen kan soms ook het gevolg zijn van een kadaver. Als muizen doodgaan kan het lichaam gaan rotten. Dit is afhankelijk van vocht, ventilatie, temperatuur en luchtcirculatie. De geur van dode muizen is erg onaangenaam en meestal liggen de lijken op onbereikbare plekken. De geur van dode muizen is vergelijkbaar met een rotte eierenlucht.

Heb jij last van muizen?

Als je last hebt van muizen is het belangrijk dat je hier snel iets tegen doet. Enkele muizen kunnen al snel uitgroeien tot een onbeheersbare muizenplaag. Muizen vermenigvuldigen zich razendsnel. In ongeveer zes weken is een muis volwassen en kan hij zich voortplanten. Een muizenpaar kan binnen één jaar wel 2.000 nakomelingen hebben. Als je er niks tegen doet heb je al snel een muizenplaag. En dat wil je niet, want muizen kunnen ziektes overbrengen en veel schade, viezigheid en stank veroorzaken.

In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor het bestrijden van muizen. Welke bestrijdingsmiddelen je het beste kunt gebruiken kan per situatie verschillen. We adviseren je hier graag over.

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 340 reviews.