Hoe kun je muizenkeutels herkennen?

Heb je keutels gevonden? En heb je het vermoeden dat deze van muizen zijn? In dit artikel leggen we precies uit hoe je muizenkeutels kunt herkennen. We vertellen je hoe de keutels van muizen eruit zien. Daarnaast leren we je hoe je de keutels veilig kunt opruimen. Tot slot geven we je tips hoe zelf muizen kunt bestrijden.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van muizen? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om zelf muizen te bestrijden.

Heb ik last van muizen?

Muizenkeutels zijn vaak een teken dat er muizen aanwezig zijn. Eén enkele muis produceert tussen de 50 en 80 keutels per dag. Hierdoor zijn er bij een muizenplaag vaak meerdere (groepjes) keutels te vinden.

Muizen zijn meestal ‘s nachts actief waarbij ze op zoek gaan naar voedsel. Ze eten op meerdere plekken en lopen rond in verschillende ruimtes. Muizen poepen tijdens het lopen. Hierdoor zijn de keutels vaak door het hele huis of pand te vinden.

Als je keutels in hebt gevonden kun je door deze te bestuderen, vaststellen of je last hebt van muizen. Bij overlast van muizen is het altijd belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen om een grotere plaag te voorkomen.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Hoe zien muizenkeutels eruit?

Muizenkeutels herkennen is vaak erg gemakkelijk. De uitwerpselen lijken vaak erg op hagelslag of rijstkorrels. De keutels van muizen hebben een donkere zwart-bruine kleur en zijn 3 tot 8 millimeter lang. De dikte van muizenpoep is gemiddeld 2 tot 5 millimeter.

Als de keutels vers zijn, dan zijn deze licht brui, zacht en glanzend. Zodra de muizenpoep indroogt wordt deze hard, droog en donkerder van kleur. Als de keutels er al een tijdje liggen worden ze grijs.

Muizenkeutels

Wat is het verschil tussen muizenkeutels en rattenkeutels?

Het verschil tussen de keutels van muizen en ratten zijn eenvoudig te herkennen. De uitwerpselen van de bruine rat dikker en groter. Daarnaast zijn rattenkeutels vaak bruiner van kleur. De keutels van een zwarte rat zijn vaak dun en lang en hebben de vorm van een banaan. Een rattenkeutel is doorgaans tussen de 12 tot 15 millimeter lang en heeft een dikte van circa 5 tot 7 millimeter.

Kun je de ontlasting van muizen ruiken?

De keutels van muizen hebben geen specifieke geur. Daarom kun je op basis van de geur niet bepalen of de keutels van muizen zijn.

Wanneer je wel eens last hebt gehad van muizen zul je de typische muizengeur vast herkennen. Deze geur komt niet van de muizenpoep maar meestal van de urine. Muizenurine heeft namelijk een zeer penetrante en sterke geur. Deze geur lijkt het meeste op ammoniak.

Muizen verspreiden de urinegeur doordat urine aan de buik blijft hangen. Zo vegen ze met hun vacht over de vloer en langs wanden. Dit levert niet alleen vieze vegen (00kwel buiksmeer genoemd) op, maar ook een stinkend spoor van muizenurine.

Waar kun je muizenkeutels aantreffen?

Wanneer je muizen in huis of je pand hebt kun je de keutels op verschillende plaatsen aantreffen. Vaak zijn de keutels in meerdere ruimtes te vinden.

Veelvoorkomende plekken waar muizenkeutels te vinden zijn:

  • Achter de verwarming of radiator
  • Langs plinten
  • Op werkbladen of het aanrecht
  • In lades
  • In of onder (keuken)kastjes
  • Onder de gootsteen
  • In of achter de koelkast
  • In de spouwmuren
  • In de garage of schuur
  • In kruipruimtes

Zijn muizenkeutels gevaarlijk?

Muizen zijn dragers van ziektekiemen zoals parasieten, virussen en bacteriën. Hierdoor kunnen ziektes met zich meedragen, zoals: salmonellose, leptospirose, Ziekte van Weil, Muizenbeetziekte en het Hantavirus. Deze muizenziektes kunnen door direct contact worden overgedragen, maar ook via de uitwerpselen zoals keutels en urine. Muizenkeutels kunnen hierdoor gevaarlijk zijn. Raak de keutels daarom nooit met de blote handen aan. Wees ook voorzichtig met opgedroogde keutels. Deze kunnen verstoffen waardoor je via inademing besmet kunt raken.

Hulp nodig van een professionele bestrijder?

Wil je het bestrijden van ongedierte liever uitbesteden aan een professional? Wij kennen vrijwel altijd een bestrijder bij jouw in de buurt. Met gecertificeerde ongediertebestrijder ben je verzekerd van een snelle en effectieve aanpak.Schakel een professionele bestrijder in »

Hoe kun je muizenkeutels veilig opruimen?

Als je muizenkeutels hebt gevonden is het belangrijk om deze zo snel mogelijk op te ruimen. Zo beperk je niet alleen de gezondheidsrisico’s, maar kun je de volgende dag ook controleren of er weer nieuwe keutels liggen.

De muizenkeutels kun je het beste niet met de blote handen aanraken. Hierdoor bestaat er namelijk kans op een infectie. Ook het gebruik van een stofzuiger of bezem is af te raden. Hierdoor komen de besmette stofdeeltjes in de lucht terecht.

De beste manier is om met (rubber)handschoenen de keutels in een plastic zak te doen. Draag hierbij tevens een mondmasker om te voorkomen dat je geïnfecteerde stofdeeltjes inademt. De plastic zak kan vervolgens afgesloten in de vuilcontainer worden geplaatst. Schrob de plek die je hebt gevonden vervolgens goed met reinigingsmiddel.

Neem de onderstaande richtlijnen in acht om de muizenkeutels veilig te verwijderen:

  • Gebruik altijd (rubber) handschoenen
  • Draag een stofmasker of mondkapje
  • Gebruik geen stofzuiger of bezem
  • Gooi de keutels in een afgesloten zak (buiten) in de afvalcontainer weg
  • Ontsmet jezelf en de plek waar de muizenkeutels lagen

Hoe kun je een muizenplaag bestrijden?

Muizenkeutels zijn vaak een teken dat je last hebt van een muizenplaag. Omdat muizen zich in een zeer hoog tempo voortplanten is het noodzakelijk om direct in actie te komen. Zo voorkom je een grotere muizenplaag.

De onderstaande tips kun je gebruiken bij het bestrijden van muizen.

Zorg voor een goede hygiene

Door de omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voorkom je dat muizen zich gaan nestelen. Maak daarom regelmatig schoon en laat geen rommel slingeren.

Berg voedsel op

Muizen maken vaak een nest in de buurt van een voedsel. Door de voedselbronnen te ontnemen is de kans kleiner dat muizen zich gaan nestelen in jouw huis of pand. Bewaar voedsel in afgesloten bussen en potten een hard materiaal (zoals metaal of hard plastic) om te voorkomen dat muizen erdoorheen kunnen knagen.

Maak kieren dicht

Een muis heeft een flexibel skelet. Hierdoor kan hij door kieren een gaatjes kruipen van slechts 0,5 centimeter. Door eventuele kieren onder deuren, ramen en muren dicht te maken zorg je dat muizen niet meer kunnen binnendringen.

Zet een muizenval

Bestrijden van muizen kun je in veel gevallen zelf door gebruik te maken van een muizenval. Het bestrijdingsmiddel dat je het beste kunt inzetten verschilt per situatie. In de meeste situaties werkt een traditionele muizenklem of diervriendelijke inloopval het beste. Door aantrekkelijk lokstof (bijvoorbeeld pindakaas of chocolade) te gebruiken laat je muizen eenvoudig in de val lopen.

Vermijd muizengif

We raden het gebruik van muizengif af, tenzij het echt niet ander kan. Het gebruik van biocide brengt namelijk risico’s met zich mee. Bovendien zijn er verschillende alternatieven voor muizengif die vaak nog eens beter werken ook.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 354 reviews.