Zijn muizen gevaarlijk?

Heb je last van muizen? Kom dan zo snel mogelijk in actie en ga voorzichtig te werk. Muizen kunnen namelijk erg gevaarlijk zijn. In dit artikel leggen we precies uit welke risico’s muizen met zich meebrengen. Daarnaast vertellen we je wat je kunt doen om muizen veilig te bestrijden.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van muizen? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Zijn muizen in huis gevaarlijk?

Muizen in huis kunnen soms erg vervelend zijn. Vaak zijn muizen ‘s nachts actief. Hierdoor kunnen ze je van slaap ontnemen. Soms komen muizen in de slaapkamer. Daarnaast kun je ze ook horen rondlopen onder de vloeren, tussen de plafonds of in de spouwmuren. Daarnaast kun je ze ook herkennen door de krijsende geluiden.

In eerste instantie lijken muizen onschuldige dieren. Toch kunnen muizen erg gevaarlijk zijn. Er zijn verschillende risico’s die muizen met zich meebrengen. Zo vormen muizen een risico voor de gezondheid. Daarnaast kunnen muizen schade aanrichten in en om het huis.

Muizen zijn gevaarlijk voor de gezondheid

Muizen zijn onhygiënisch en vormen een niet te onderschatten gezondheidsrisico. De plaagdieren zijn dragers en verspreiders van ziektekiemen zoals parasieten, virussen en bacteriën. Deze zijn eenvoudig overdraagbaar op mensen waardoor je ziek kunt worden.

Hoe kun je besmet raken?

Er zijn verschillende manieren om besmet te raken door muizen. Als je veel muizen hebt is de kans groot dat uitwerpselen zoals de urine en muizenkeutels door het gehele huis te vinden zijn. Als je hiermee in aanraking komt kun je besmet raken. Daarnaast kunnen ook dode muizen ziektes overdragen. De meeste besmettingen ontstaan door:

  • Inademen van besmette lucht door ingedroogde keutels en urine
  • Inslikken van muizenkeutels of besmet voedsel
  • Direct contact met een (dode) muis of de uitwerpselen
  • Bijten of krabben van een muis
  • Contact met huisdieren die door een muis zijn besmet
Muizenkeutels
Dode muis

Welke ziektes kunnen muizen overdragen?

Er zijn verschillende soorten ziektes die je kunt krijgen als muizen hebt. De meestvoorkomende ziektes die muizen met zich kunnen meedragen zijn:

  • Salmonellose (ook wel salmonellabacterie)
  • Leptospirose
  • Ziekte van Weil
  • Muizenbeetziekte
  • Hantavirus

Welke gezondheidsklachten kunnen muizen veroorzaken?

Als je besmet bent geraakt door een muis kun je ziek worden. Meestal gaat een besmetting gepaard met griepachtige klachten, zoals:

  • Koorts
  • Hoesten
  • Misselijkheid
  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Huiduitslag
  • Pijn op de borst

Wat moet je doen als je klachten hebt?

Als je muizen hebt én je hebt de bovenstaande klachten dan raden we aan om direct contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan je indien nodig doorverwijzen of medicijnen voorschrijven.

Muizen kunnen schade veroorzaken

Muizen kunnen naast gezondheidsrisico’s ook materiële schade aanrichten. Muizen beschikken over snelgroeiende tanden. Om deze kort te houden moeten de plaagdieren veel knagen. Als de muizen in huis zijn zorgt dit er vaak voor dat er knaagsporen te vinden zijn.

Van nature zijn muizen erg nieuwsgierig. De plaagdieren gaan dan ook graag op ontdekkingstocht. Hierdoor komen ze op veel plekken in het huis. Onderweg knagen ze aan vrijwel alles wat ze tegenkomen, zoals: karton, hout, beton, rubber, plastic, aluminium en lood. Ze kunnen hierdoor een spoor van vernielingen aanrichten.

Het knaaggedrag van muizen schade aanrichten aan huisraad, meubels en isolatiemateriaal. Daarnaast zijn ook elektriciteitskabels is geliefd knaagmateriaal. Dit kan erg gevaarlijk zijn, aangezien hierdoor eenvoudig kortsluiting kan ontstaan. Dit kan vervolgens brand veroorzaken.

Zijn muizen in de tuin gevaarlijk?

Muizen in de tuin kunnen in sommige gevallen net zo hinderlijk zijn als binnenshuis. Vaak knagen muizen aan voorwerpen in de tuin, zoals een schuttingen, hekwerk, tuinmeubelen, regenpijpen, watertonnen, containers en tuinhuisjes. Daarnaast kunnen muizen vernieling aanrichten aan bomen, planten en gewassen.

Sommige muizensoorten, zoals de bosmuis en woelmuis kunnen erg goed graven. Hierdoor kunnen ze tunnels en gangenstelsels maken in de tuin. Het gazon kan hierdoor worden beschadigd.

Muizen in de tuin zijn vaak minder (snel) gevaarlijk dan muizen in huis. Toch is het belangrijk om goed op te blijven letten. Muizen leven vaak in groepen. De kans is vaak groot dat je meerdere muizen in de buurt hebt als je één muis hebt gezien.

Veelgestelde vragen over muizen

Muizen zullen niet erg snel aanvallen. Van nature zijn muizen bang voor mensen. Hierdoor zullen ze je eerder ontwijken en wegrennen. Alleen als muizen in het nauw gedreven worden en zich bedreigd voelen kunnen ze aanvallen. In dat val kan een muis proberen je te bijten. Blijf daarom altijd zo veel mogelijk uit de buurt van muizen.

In de meeste gevallen kun je vaak makkelijk ontdekken of je te maken hebt met muizen. Er zijn verschillende signalen waaraan je een muizenplaag kunt herkennen, namelijk:  muizenkeutels, knaagschade, krassende geluiden, muizennesten, buiksmeer, loopsporen, dode muizen en stankoverlast.

Het bestrijden van muizen kun je in de meeste gevallen zelf. Een effectieve aanpak begin met het in kaart brengen van de muizenplaag. Vervolgens kun je bepalen welke middelen je wilt inzetten. Zo kun je kiezen voor verjagende, dodende of vangende bestrijdingsmethodes.

Heb je een grote muizenplaag of wil je het bestrijden liever overlaten aan een ervaren vakman? Dan kun je er ook voor kiezen om een gecertificeerde ongediertebestrijder in te schakelen.

Het bestrijdingsmiddel die je het beste kunt inzetten kan per situatie verschillen. Plekken in huis zoals de zolder, keuken of slaapkamer zijn vaak goed bereikbaar. In deze ruimtes werkt het vaak goed om muizengif of muizenvallen in te zetten.

Soms verstoppen muizen zich ook op lastig bereikbare plaatsen, zoals in het plafond, onder de vloer of tussen de spouwmuur. Verjagende middelen zoals een ultrasone muizenverjager kunnen dan de beste oplossing zijn.

Als muizen zich buitenshuis schuil houden, zoals in de tuin, in de schuur of op het balkon werkt het vaak het beste om vangkooien en goede muizenwering in te zetten.

Muizen laten zich soms lastig bestrijden. Daarom is het vaak beter om een muizenplaag op voorhand te voorkomen. Met een aantal gemakkelijke voorzorgsmaatregelen tegen muizen voorkom je dat muizen bij je binnendringen.

Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een goede hygiëne. Ruim je rommel op en zorg er vooral voor dat er geen etensresten rondslingeren. Zo maak je je woning of (bedrijfs)pand onaantrekkelijk voor muizen. Zorg er tevens voor dat muizen niet binnen kunnen komen door alle kieren en gaten te dichten. Goede muizenwerende middelen zijn hiervoor essentieel.

Professionele hulp bij een muizenplaag

Lukt het niet om het muizenprobleem zelf aan te pakken? Geen nood aan de man. Wij brengen je graag in contact met een lokale ongediertebestrijder bij jou in de buurt.

Een gecertificeerde muizenbestrijder neemt het bestrijden van muizen uit handen. Een ervaren bestrijder weet precies welke bestrijdingsmiddelen het beste kunnen worden ingezet. Zo weet je zeker dat je snel van je muizenprobleem af bent.

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 343 reviews.