Hoe kun je muizen in de tuin bestrijden?

Heb je een muis in de tuin zien lopen? Of zie je knaagsporen aan houten voorwerpen zoals de schutting, het tuinhuisje de schuur of de regenpijp? Dan heb je misschien wel een muizenplaag in de tuin. Wij leggen je precies uit wat de oorzaak is en hoe je de muizen uit de tuin kunt krijgen. We geven daarnaast een aantal praktische tips om te voorkomen dat muizen in jouw tuin schade kunnen aanrichten.

Liever direct in actie komen? In onze webshop vind je verschillende bestrijdingsmiddelen je die buiten kunt gebruiken.

Muizen in de tuin herkennen

Er zijn verschillende signalen waaraan je muizen in de tuin kunt herkennen. Als je weet waar je op moet letten is het herkennen van muizen in de tuin een gemakkelijke taak. Tekenen die duiden op muizen in de tuin zijn:

 • Stelsels van tunnels met verschillende kamers en uitgangen
 • Knaagsporen aan gewassen, houten of plastic voorwerpen
 • Klein fruit zoals bessen die onder planten liggen
 • Aangevreten dierenvoeding (voor bijv. konijnen, kippen of vogels)
 • Afgescheurd papier of aangevreten karton wat als nestmateriaal is gebruikt
 • Muizennesten onder het tuinafval, tuinhuisje of schuur

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Kunnen muizen in de tuin kwaad?

Een enkele muis in de tuin kan geen kwaad. Echter leven muizen voornamelijk in groepen. De kans is dus groot dat die ene muis een hele familie heeft meegebracht.

Het is daarom niet erg als je een keer een muis in de tuin ziet lopen. Mocht dit vaak gebeuren dan adviseren we om snel actie te ondernemen.

Muizen planten zich razendsnel voort. Ze kunnen tot wel 100 jongen per jaar krijgen. Zo kan één muizenpaar uitgroeien tot een gigantische plaag.

Welke schade richten muizen aan?

Muizen kunnen een hoop schade aanbrengen in de tuin. De schade ontstaat meestal doordat muizen voortdurend knagen. Muizen knagen vaak aan houten objecten zoals schuren, het hekwerk en houten tuinmeubelen. Daarnaast richten ze ook schade aan door te knagen aan bijvoorbeeld de regenpijpen, regentonnen, containers of buitenvolieres.

Muizen kunnen daarnaast schade aanbrengen aan moestuinen, grasvelden en boomgaarden. Met name woelmuizen, veldmuizen en bosmuizen kunnen een échte plaag vormen. Deze soorten muizen zijn dol op groenten en fruit. Ze eten graag aan de aardbeien, bessen en sla. Daarnaast knagen ze ook aan plantenwortels, boomwortels en knolgewassen.

Hulp nodig van een professionele bestrijder?

Wil je het bestrijden van ongedierte liever uitbesteden aan een professional? Wij kennen vrijwel altijd een bestrijder bij jouw in de buurt. Met gecertificeerde ongediertebestrijder ben je verzekerd van een snelle en effectieve aanpak.Schakel een professionele bestrijder in »

Wanneer komen muizen het meest voor?

Muizen komen in principe het gehele jaar voor. Echter is de overlast meestal in de koudere maanden het grootst. Het is dan koud en voedsel is meestal schaars. In de winter gaan muizen daarom op zoek naar plekken waar het warm en beschut is en waar ze makkelijk aan voedsel kunnen komen.

Zijn muizen in de tuin overdag actief?

Muizen zijn van nature nachtdieren. Dit betekent dat muizen voornamelijk ‘s nachts actief zijn. Ze zijn erg nieuwsgierig en gaan graag op onderzoek uit. Daarnaast zoeken ze voortdurend naar voedsel.

Overdag zul je niet zo snel een muis in de tuin aantreffen. Muizen zijn namelijk bang voor mensen. Gedurende de dag houden zich graag schuil op warme plekken zoals in huis, in de berging, in de schuur of in de garage.

Muis in de tuin

Muizen in de tuin bestrijden

Om muizen in de tuin te bestrijden kun je verschillende middelen inzetten. Het is mogelijk om een ouderwetse muizenval gebruiken. Wanneer een val gespannen is schiet de klem dicht. Zo kun heb je in één klap een dode muis.

Gebruik de muizenklem echter altijd op een veilige manier, bijvoorbeeld door deze in een muizenlokdoosje te zetten. Zo voorkom je dat huisdieren, zoals honden en katten, maar ook vogels het lokaas proberen te pakken.

Wat te doen tegen muizen in de tuin?

Het beste kun je een diervriendelijke muizenval inzetten om muizen in de tuin te bestrijden. De ideale plek is om een muizenval op looproutes te zetten. In het zand zijn vaak loopsporen (afdrukken van de staart en poten) zichtbaar. Wanneer je de val hier plaatst kun je plaagdieren snel in de val laten lopen. In de meeste vangkooien kun je meerdere muizen tegelijk vangen.

Bedenk altijd goed van te voren wat de beste muizenval is voor jouw situatie.

Muizen uit de tuin verjagen

Als je eenmaal muizen in de tuin hebt gehad is de kans aanwezig dat muizen alsnog terugkomen. Toch zijn de middelen om muizen blijvend uit de tuin te verjagen.

Hoe kan ik muizen uit de tuin houden?

Je kunt muizen uit de tuin houden door de omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Zorg ervoor dat het gras en struiken zo kort mogelijk zijn. Ruim daarnaast eventueel tuinafval zo veel mogelijk op.

Hoe verjaag je muizen in de tuin?

Er zijn verschillende manieren om muizen uit de tuin te verjagen. Muizen houden niet van sommige geuren. Zo kan de geur van onder andere pepermunt, eucalyptus en uien muizen afschrikken.

Muizen kunnen niet tegen hoge tonen. Met een ultrasone muizenverjager kun je muizen uit de tuin verjagen. Sommige frequenties (veelal tussen de 1 kHz en 90 kHz) zorgt ervoor dat muizen de benen nemen en op zoek gaan naar een andere schuilplaats. Let bij de aanschaf van een muizenverjager met geluid dat deze voldoende bereik heeft.

Muizen bestrijden met gif

Gebruik geen gif om muizen in de tuin bestrijden. Het gebruik van biocide buitenhuis is namelijk verboden. De chemische middelen hebben namelijk een nadelig effect op mens, dier en natuur. Als gif buitenhuis wordt gebruikt bestaat er namelijk de kans op doorvergiftiging.

Muizengif mag alleen binnenshuis worden gebruikt. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat ongeveer 40% van de consumenten chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. De overheid adviseert om alleen rodenticiden als het écht nodig is.

Tips om muizen te voorkomen

Je kunt zelf veel doen om muizen in de tuin te voorkomen. De onderstaande tips kunnen je helpen om muizen uit je tuin te weren.

 1. Houd de grasmat zo kort mogelijk
 2. Ruim tuinafval zoveel mogelijk op om nesteling tegen te gaan
 3. Bewaar tuinafval in afgesloten bakken
 4. Zet geen vuilniszakken in de tuin
 5. Voer geen vogels in de tuin (muizen zijn hier dol op zaden en vetbollen)
 6. Snoei regelmatig de struiken en planten
 7. Verwijder dichte begroeiing rondom je woning (zo voorkom je dat muizen over klimmen of springen)
 8. Ruim de schuur of het tuinhuisje op

Wie kan mij helpen bij muizen uit de tuin verjagen?

Is het niet gelukt om de muizen zelf uit de tuin te krijgen? Dan kun ervoor kiezen om een vakman in te schakelen. Je krijgt dan hulp om muizen in de tuin te bestrijden. Een professionele ongediertebestrijder weet precies wat er nodig is om snel muizen in de tuin te bestrijden.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 409 reviews.