Hoe kun je muizen in de voliere bestrijden?

Heb je het vermoeden dat er muizen komen in je voliere? De aanwezigheid van muizen kan stress bij vogels en andere problemen veroorzaken. Wij leggen precies uit hoe je de aanwezigheid van muizen kunt herkennen. Daarnaast vertellen we je wat je kunt doen om muizen rondom de voliere kunt bestrijden. Tot slot geven we nog een aantal tips om muizen te voorkomen.

Wil je direct in actie komen tegen muizen? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt om muizen in je voliere te bestrijden.

Hoe weet je dat je muizen hebt in de voliere?

Voordat je begint met het bestrijden van muizen is belangrijk dat je de omvang van het muizenprobleem vaststelt. Op basis hiervan kun je een goede keuze maken welke bestrijdingsmethode je het beste kunt inzetten.

Er zijn verschillende signalen om muizen te herkennen. In een vogelkooi, kippenren of buitenvoliere zul je veelal te maken hebben met tekenen zoals:

Muizenkeutels rondom de voliere

Een muis kan per dag tot wel 80 keutels produceren. Ze poepen de hele dag door tijdens het lopen. Hierdoor liggen muizenkeutels meestal overal verspreid. Zo kun je deze ook aantreffen in de voliere. De keutels zijn te herkennen aan de langwerpige vorm (van circa 3 tot 8 millimeter) welke lijkt op hagelslag of rijst. De keutels zijn donker van kleur en glanzend als ze vers zijn.

Knaagschade aan de voliere

Muizen zijn knaagdieren. Ze moeten voortdurend knagen om de tanden kort te houden. Zo knagen ze aan vrijwel alles wat ze onderweg tegenkomen. Karton, hout, rubber, plastic, kunststof en zelfs aluminium is niet veilig voor muizen. Als de voliere van deze materialen vervaardigd is bestaat de kans dat er knaagschade ontstaat als er muizen zijn.

Loopsporen

De aanwezigheid van muizen is ook te herkennen aan de loopsporen. Muizen zul je overdag niet zo snel zien. De afdrukken van de poten en de staart kunnen toch verraden dat ze ergens zijn geweest. Vaak zijn deze sporen goed te zien als je met een zaklamp in een hoek op het zand in voliere schijnt.

Tip: strooi zand langs de voliere om loopsporen in kaart te brengen

Het is eenvoudig om te achterhalen waar én of muizen de voliere binnendringen. Strooi rondom de voliere aan dun laagje zand. Controleer vervolgens op een later moment of er nieuwe afdrukken in het zand te vinden zijn.

Waarom komen muizen in de voliere?

Muizen zijn van nature erg nieuwsgierig en gaan graag op ontdekkingstocht. Als ware opportunisten eten ze vrijwel alles wat ze onderweg tegenkomen. Muizen eten in kleine hoeveelheden en eten soms wel tot 20 keer per dag.

Muizen zijn dol op vet, eiwitrijk voedsel met veel koolhydraten. In het wild eten ze veel noten, granen, zaden, peulvruchten, pinda’s, groente en fruit. Met name noten, granen en zaden zijn veel verwerkt in vogelvoer. Hierdoor is een voliere voor muizen een walhalla om aan voedsel te komen.

Een buitenvoliere geeft tevens onderdak. Met name in de koudere maanden biedt een voliere een fijne schuilplaats.

Zijn muizen in de voliere gevaarlijk?

In vrijwel alle tuinen komen muizen voor. Meestal doorkruisen ze de tuin in zoektocht naar voedsel. Dit kan in principe geen kwaad.

Muizen leven meestal in groepen. Doordat ze zich snel voortplanten kunnen enkele muizen al snel uitgroeien tot een ware muizenplaag.

Als je de voliere buiten in de tuin hebt staan kunnen hier muizen op af komen. Dit kan stress veroorzaken bij vogels. Daarnaast kan er knaagschade of zelfs gaten aan de voliere ontstaan waardoor de vogels kunnen ontsnappen. Ook kunnen muizen ziektes overbrengen. Deze kunnen gevaarlijk zijn voor zowel mensen als dieren.

Wanneer je muizen hebt in de voliere wil je hier het liefst iets aan doen. Door er vroegtijdig bij te zijn kun je veel problemen voorkomen.

Wat te doen tegen muizen in de voliere?

Als je veel muizen hebt is het aanbevolen muizenvallen in te zetten. Als je in kaart hebt gebracht waar de muizen zich bevinden kun je op deze strategische plekken een muizenval plaatsen. Een muizenval plaats je het beste op de looproutes van muizen.

Er zijn verschillende soorten muizenvallen die je kunt gebruiken. Eén van de meest bekende bestrijdingsmethodes is de traditionele klapval. Wanneer de slagveer door de muis wordt aangeraakt slaat de klem om. Doordat de nek of rug van de muis breekt is de muis meestal direct dood. Er zijn zowel plastic als houten muizenvallen verkrijgbaar.

Daarnaast zijn er ook moderne muizenvallen die je kunt gebruiken. Een voorbeeld hiervan is een elektrische muizenval. De meeste werken ook op batterijen, waardoor je een elektrische val ook buiten kunt inzetten. Door de elektrische schok sterft de muis een snelle en pijnlijke dood.

Plaats een klapval altijd in een daarvoor bestemd lokdoosje. Zo voorkom je dode vogels en andere dieren die per abuis de getroffen worden. Controleer daarnaast regelmatig of de val is afgegaan, zodat je deze kunt legen en opnieuw kunt inzetten.

Het is ook mogelijk om muizen te bestrijden op een diervriendelijke manier. Door een inloopval of muizenvangkooi in te zetten, kun je eenvoudig muizen vangen. De gevangen muizen kun je vervolgens weer uitzetten in de natuur. Wij raden het aan om dit enkele kilometers verderop te doen. Zo voorkom je dat muizen terugkomen.

Een diervriendelijke muizenval werkt zeer effectief wanneer je gebruik maakt van aantrekkelijk lokstof. Zo trek je muizen de val in, in plaats van de vogelvoliere.

Hoe kun je muizen verjagen uit de voliere?

Als muizen ergens niet van houden dan zijn het wel bepaalde hoge tonen. Muizen beschikken over een zeer goed gehoor. Sommige frequenties worden door muizen als irritant ervaren. Deze kun je inzetten om muizen te verjagen.

Een ultrasone muizenverjager is een apparaat dat ultrageluid produceert. Dit geluid heeft een frequentie tussen 20.000 hertz (20 kHz) en 800 miljoen hertz (800 MHz). Voor met menselijk gehoor zijn deze tonen niet hoorbaar. Muizen houden hier echter niet van en zullen daarom ook uit de buurt blijven.

Let bij de aanschaf van een muizenverjager op of deze geschikt is voor gebruik buitenshuis. Daarnaast verschilt het bereik en de frequentie per apparaat. Als je een grote tuin hebt dien je misschien meerdere muizenverjagers tegelijk in te zetten.

Muizen houden naast hoogfrequent geluid niet van bepaalde geuren. Zo kan de geur van onder andere peper, pepermunt, eucalyptus, thee en uien muizen afschrikken. Het gebruik van geur is vaak een oplossing die slechts tijdelijk werkt. Zo wennen muizen na verloop van tijd aan de geur waardoor het geen verjagende werking meer heeft.

Tips om muizen uit de voliere te houden

Als je muizen uit de voliere wilt houden, is het belangrijk dat je de omgeving rondom de voliere zo onaantrekkelijk mogelijk maakt. Wij geven je een drietal tips die je kunt gebruiken om het ongedierte bij de voliere vandaan te houden. Zo kun je de vogels beschermen en voorkom je stressreacties.

1. Maak het hok regelmatig schoon

Een van de makkelijkste manieren om voorkomen dat muizen in de voliere komen is door het hok zo schoon mogelijk te houden. Ruim met enige regelmaat voedselresten zoals gevallen zaden op. Laat daarnaast ‘s nachts geen groente of fruit in de kooi liggen.

Als de voliere op de grond staat het het advies om voederbakjes en waterbakjes op te hangen. Zo voorkom je dat muizen bij het voedsel van de vogels kunnen komen. Bij binnenvolieres die op een verhoging of onderstel staan kunnen deze wel op de grond worden gezet.

2. Bewaar vogelvoer in afgesloten blikken

Muizen zijn dol op het voedsel van vogels. Voorkom daarom dat er vogelvoer bij de voliere te vinden is. Bewaar het voer niet in de buurt van de vogelkooi. Daarnaast is het aanbevolen om het voedsel in afgesloten blikken te bewaren die gemaakt van van sterk kunststof of metaal.

3. Zorg ervoor dat muizen niet in de voliere naar binnen kunnen

Om te voorkomen dat muizen de voliere binnen kunnen dringen is het belangrijk om alle toegangswegen af te sluiten. Zorg er in eerste instantie voor dat de voliere goed afsluit.

Het skelet van muizen is flexibel. Hierdoor zijn ze in staat om door kiertjes van slechts 0,5 cm te kruipen. Door de voliere rondom te voorzien van speciaal muizengaas voorkom je dat muizen door het hekwerk naar binnen komen. Dubbelgaas is vaak niet voldoende. Het metaal in de muizengaas voorkomt dat muizen erdoorheen knagen en hierdoor een nieuwe opening creëren.

Muizen zijn enorm goede gravers. Ze kunnen daardoor een opening onder grond door graven. Plaats de voliere daarom nooit direct op de grond. Zorg ervoor dat de ondergrond is betegeld of gemaakt is van beton. Om te voorkomen dat muizen onder het hekwerk doorgraven kun je ook een fundering maken van circa 50 tot 60 centimeter waarin je rechtopstaande tegels plaatst.

Gebruik geen muizengif in de voliere

Hoewel muizengif werkt tegen muizen raden wij af om muizen in de voliere te gebruiken. Het is namelijk wettelijk verboden om buitenshuis biocide te gebruiken. Alleen professionele bestrijders mogen in hele specifieke situaties muizengif buiten inzetten.

Het gebruik van muizengif brengt diverse risico’s met zich mee. Zo kunnen ook andere dieren van het gif eten en dood gaan. Daarnaast bestaat er een kans dat dieren vergiftigde muizen opeten en ziek worden. In dat geval spreekt men van doorvergiftiging. Er zijn verschillende alternatieven voor muizengif die in de voliere ingezet kunnen worden.

Direct aan de slag met het bestrijden van muizen?

Wil jij direct aan de slag om muizen te bestrijden in de voliere? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve bestrijding.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 343 reviews.