Welk muizengif werkt het beste?

Ben je van plan om muizengif in te zetten om muizen te bestrijden? Wij leggen je precies uit welke soort muizengif je het beste kunt gebruiken in jouw situatie. We vertellen tevens over het verbod op muizengif en welke soorten nog wel gebruikt morgen worden.

Om het je makkelijk te maken hebben we tevens een top 5 gemaakt met het beste muizengif van 2024. Tot slot geven we nog een aantal praktische tips om rodenticiden veilig te gebruiken.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van muizen? In onze webshop vind je diverse soorten muizengif.

Update (juli 2023)

Er geldt een wettelijk verbod op de verkoop van muizengif op basis van anticoagulantia. Alleen muizengif op basis van alfachloralose mag nog worden verkocht.Bekijk de alternatieven »

Hoe werkt muizengif?

In de regel kan er onderscheid gemaakt tussen twee soorten muizengif. Beide soorten hebben een eigen werkingsmechanisme.

Anticoagulantia

Een populaire soort muizengif is op basis van anticoagulantia. Dit is een biocide die bloedstolling veroorzaakt. Hierdoor ontstaan interne bloedingen, waaraan de muis zal overlijden. De werkzame stof kan per soort muizengif verschillen, bekende stoffen zijn:

De bovenstaande werkzame stoffen worden zogeheten multi-dosis vergiften genoemd. Dit betekent dat muizen meerdere malen van het gif moeten eten alvorens ze sterven. Hierdoor hebben anticoagulantia een langzame werking.

Vanaf 1 januari 2023 wordt muizengif op basis van anticoagulantia niet meer toegelaten. Afhankelijk van de werkzame stof mag alleen de voorraad nog worden uitverkocht. Voor de meeste soorten muizengif is dit tot 29 juni 2023. Voor particulieren geldt dat anticoagulantia nog tot 26 december 2023 mogen worden ingezet. In 2024 geldt dat uitsluitend muizengif op basis van alfachloralose mag worden verkocht.

Alfachloralose

Er zijn ook gifsoorten die werken op basis van alfachloralose. Deze werkzame stof heeft invloed op het zenuwstelsel van de muis. Na opname verliest de muis het bewust zijn, waarna de lichaamstemperatuur dusdanig wordt verlaagd waardoor de muis zal doodgaan. Dit type muizengif kan al na slechts één opname fataal zijn. Door de snelle werking is deze gifsoort een diervriendelijke(re) manier van muizen bestrijden. Muizengif op basis van alfachloralose mag nog wel worden verkocht en gebruikt.

Pluspunten van muizengif

 • Eenvoudig te gebruiken
 • Werkt effectief tegen muizen
 • Geschikt om meerdere muizen tegelijk te bestrijden

Minpunten van muizengif

 • Mag niet buitenshuis worden ingezet
 • Het is niet duidelijk waar muizen precies doodgaan

Welke soorten muizengif zijn er?

Muizengif kunnen diverse werkzame stoffen bevatten. Daarnaast zijn rodenticiden in verschillende vormen verkrijgbaar. Elke gifvorm heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Het soort muizengif dat je het beste kunt gebruiken verschilt per situatie. De meest voorkomende soorten muizengif zijn: muizenkorrels, muizenpasta en muizengif in blokvorm.

Muizenkorrels

Muizenkorrels worden ook wel muizengraan of -haver genoemd. Doorgaans bestaat dit soort vergif uit verschillende graansoorten die zijn geïmpregneerd met muizengif.

De muizengranen zijn klein, waardoor muizen het vergif kunnen meenemen naar het nest. De keerzijde hiervan is dat de korrels ook elders terecht kunnen komen. Bijvoorbeeld in het bereik van kinderen en/of huisdieren.

Met name in droge ruimtes zijn muizenkorrels goed inzetbaar. Het gif droogt, in tegenstelling tot andere soorten muizengif, niet snel uit. Muizenkorrels worden meestal in zakjes geleverd, zodat je het vergif niet hoeft aan te raken.

 • Geschikt voor het gebruik in droge omgevingen
 • Dient regelmatig ververst te worden voor optimale werking
 • Muizen kunnen de korrels meenemen naar het nest
 • Het is lastig om te zien of muizen ervan hebben gegeten

Muizenpasta

Muizenpasta is vaak één van de meest effectieve soorten muizengif. De deegachtige substantie heeft een hoge aantrekkingskracht.

De gif in pastavorm wordt doorgaans verpakt in losse sachets. De muizen knagen hier doorheen, je hoeft de verpakking dus niet open te maken. Dit zorgt er tevens voor dat het gif niet snel uitdroogt en lang goed blijft.

Sommige gifpasta’s zijn voorzien van zogeheten FLUO-NP. Deze technologie maakt het mogelijk om aan de ontlasting te zien of muizen van het gif gegeten. Het middel licht namelijk op wanneer je hier met een UV-lamp op schijnt.

 • Geschikt voor zowel droge als vochtige ruimtes
 • Eenvoudig om te zien of muizen ervan gegeten hebben
 • Gemakkelijk in de juiste hoeveelheid te doseren
 • Blijft lang houdbaar door verpakking in sachets

Muizengif in blokvorm

Deze gifvorm is gemaakt van samengeperste blokken. De substantie wordt nauwelijks aangetast door schimmel en vocht. Hierdoor is muizengif in blokvorm ideaal voor gebruik in vochtige ruimtes. Bijkomend voordeel is dat de blokken vaak zijn voorzien van een gaatje. Hiermee kunnen de muizenblokken worden vastgemaakt in een muizenlokdoosje.

 • Geschikt voor het gebruik in vochtige ruimtes
 • Eenvoudig te plaatsen door het gat in de blokken
 • Knaagsporen zijn eenvoudig te herkennen
 • Het is bestand tegen vocht en schimmel

Wat is de beste muizengif?

Het kiezen van het juiste gif is soms erg lastig. Het gif dat je het beste kunt gebruiken verschilt namelijk per situatie. Om deze reden hebben we een top 5 samengesteld van het beste muizengif van 2024.

Anticoagulantia niet het hele jaar verkocht mag worden. Daarom hebben we in de top 5 alleen muizengif op basis van alfachloralose opgenomen.

1. BSI Flash Grain

BSI Flash Grain is erg geschikt voor gebruik in droge ruimtes. De gifkorrels werken op basis van de werkzame stof alfachloralose. Het muizengif heeft een zeer snelle werking en is vrijwel direct fataal.

Het muizengif is direct klaar voor gebruik. BSI Flash Grain wordt geleverd met een tweetal muizenlokdoosjes.

2. KB Home Defense Magik Grain

Deze muizengranen van KB Home Defense werken zeer effectief tegen muizen. De rodenticide is zeer dodelijk. Daarnaast heeft KB Home Defense Magik Grain een aantrekkelijke werking. Het muizengif is met name geschikt voor gebruik in droge ruimtes.

3. BSI Flash Paste

BSI Flash Pasta is een aantrekkelijk lokaas in pastavorm. Een eenmalige consumptie kan al fataal zijn. De zakjes bevatten de juiste dosering en zijn kant-en-klaar voor gebruik. De BSI Flash Paste wordt geleverd met een muizenlokdoos. Hiermee heb je alles in huis om direct aan de slag te gaan met het bestrijden van muizen.

4. KB Home Defense Magik Pasta

KB Home Defense Magik Pasta is geschikt voor zowel droge als vochtige ruimtes. De muizenpasta is verpakt in kant-en-klare cachets. Hierdoor is het bestrijdingsmiddel eenvoudig te gebruiken. Deze biocide is zo krachtig dat een enkele opname al fataal kan zijn.

5. Luxan Tomorin muizengranen

Een nieuw binnenkomer in 2024 is de Luxan Tomorin muizengranen. Dit muizengif werkt perfect in droge ruimtes en is daarom geschikt om in te zetten in woningen, garages, schuren en kantoren. Het middel werkt snel en doorgaans is één consumptie al fataal.

Wat zijn de beste merken muizengif?

Op dit moment zijn er verschillende merken op de markt die muizengif produceren. Van vrijwel alle merken is vergif verkrijgbaar in blokvorm, korrels als muizenpasta. In sommige gevallen worden de lokaasdoosjes meegeleverd, maar vaak is het muizengif ook los verkrijgbaar.

Voor professioneel muizengif geldt dat de werking vaak hetzelfde is als het muizengif dat aan consumenten mag worden verkocht. Echter is professioneel muizengif verkrijgbaar in grotere hoeveelheden. Grootverpakkingen mogen alleen worden verkocht met licentie KBA door professionele bestrijders en agrarische bedrijven. Een consumentenverpakking mag maximaal 200 gram muizengif bevatten.

Om een eerlijk vergelijk te maken tussen verschillende soorten merken muizengif hebben we enkel gekeken consumentenverpakkingen. De top beste merken muizengif is als volgt:

 1. BSI
 2. KB Home Defense
 3. Luxan
 4. Protect Home

Hoe kun je muizengif veilig gebruiken?

Het gebruik van biocide voor het bestrijden van muizen brengt risico’s met zich mee. Zorg er daarom voor dat je deze bestrijdingsmiddelen zo veilig mogelijk gebruikt. Met de onderstaande tips kun je muizengif veilig gebruiken.

1. Gebruik muizengif alleen binnenshuis

Het is verboden om een muizengif buitenshuis te gebruiken. Er bestaat namelijk een grote kans op doorvergiftiging wanneer andere dieren het gif of dode muizen eten. Gebruik muizengif dus alleen binnen, in de schuur of in de garage.

2. Pas op met huisdieren en/of kinderen

Biocide kunnen ook giftig zijn voor huisdieren en kinderen. Zorg er dus voor dat je muizengif alleen inzet op plaatsen waar geen huisdieren en/of kinderen kunnen komen.

3. Maak gebruik van een muizenlokdoosje

Door het muizengif in een muizenlokdoosje te doen voorkom je dat andere dieren slachtoffer worden van het vergif. In een lokdepot zijn meestal één of twee ingangen gemaakt waar muizen in kunnen lopen.

Vrijwel alle lokaasdoosjes worden geleverd met een sleutel. Hiermee kan het voerdoosje netjes worden afgesloten. Dit zorgt ervoor dat kinderen het doosje niet kunnen openmaken.

4. Plaats het lokdoosje op de juiste plaats

Door het lokdoosje op de juiste plaats te zetten vergroot je de kans op succesvolle bestrijding. Onderzoek waar de muizen zich bevinden. Door het lokdoosje in de looproutes te plaatsen zullen muizen het vergif sneller aantreffen. Meestal lopen muizen langs de muren of grote objecten.

5. Raak de muizen en het gif niet met de blote handen aan

Muizen kunnen ziektekiemen zoals parasieten, virussen en bacteriën met zich meedragen. Deze kunnen door onder andere aanraking op mensen worden overgebracht. Hierdoor kunnen ook mensen ziek worden. Voorkom dus dat je de muizen met je blote handen aanraakt. Maak altijd gebruik van (rubber)handschoenen.

Het vergif zelf kun je ook beter niet aanraken. Hierdoor kan mensengeur op het gif terecht komen. Dit kan muizen ervan weerhouden om van het gif te eten. Daarnaast is het natuurlijk gevaarlijk om met je blote handen met giffen in aanraking te komen.

6. Controleer het gif regelmatig

Controleer regelmatig of er van het vergif wordt gegeten. Indien nodig dien je het vergif bij te vullen. Wanneer muizen een aantal dagen niet van het gif eten kan dit betekenen dat muizen resistent zijn geworden voor het muizengif. Stap dan over op gif met een andere werkzame stof om de muizen alsnog aan te pakken.

7. Lees altijd eerst de verpakking en/of bijsluiter

Op de bijsluiter en de verpakking staat altijd de meest accurate informatie over het gebruik van het muizengif. Lees voor het gebruik alle informatie over de veiligheid en risico’s goed door om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Op de website van het CTGB vind je meer informatie over het bestrijden van chemische bestrijdingsmiddelen tegen muizen en ratten.

Is muizengif toegestaan?

De laatste jaren is er veel gewijzigd in de (Europese) wetgeving omtrent het gebruik van biocide. Sinds 2015 is het voor particuliere verboden om muizengif buitenshuis te gebruiken. Alleen professionele ongediertebestrijders mogen in hele specifieke situaties rodenticide inzetten.

Rattengif mag niet meer worden verkocht. Echter zitten er in rattengif dezelfde werkzame stoffen als in muizengif. Ratten dienen er echter meer van te eten om te sterven aan het bestrijdingsmiddel.

Vanaf 2023 geldt er een verbod op muizengif op basis van anticoagulantia. Dit betekent dat er geen nieuwe anticoagulantia meer wordt toegelaten. De voorraad mag afhankelijk van de werkzame stof nog worden verkocht tot 29 juni 2023. Als consument mag je het middel nog tot 26 december 2023 gebruiken.

Voor professionele bestrijders en bedrijven geldt vanaf 1 januari 2023 het nieuwe IPM-systeem. Integrated Pest Management (IPM) is gericht op een geïntegreerde aanpak tegen plaagdieren. Zo mogen alleen gecertificeerde bestrijders muizengif op basis van anticoagulantia als laatste redmiddel.

Muizengif met als werkzame stof anticoagulantia veroorzaakt bloedstolling, waardoor de muis sterft aan interne bloedingen. De trage werking veroorzaakt langdurig leed bij muizen. Muizengif op basis van alfachloralose mag in 2024 nog wel worden gebruikt. Dit middel heeft namelijk na één inname al invloed op het zenuwstelsel. Hierdoor wordt met deze gifvorm minder dierenleed veroorzaakt.

Alternatieven voor muizengif

Als muizengif geen geschikte methode is voor het bestrijden zijn er nog legio alternatieven die je kunt inzetten. Voor het bestrijden van muizen kun je verschillende middelen inzetten, zoals: muizenklemmen, diervriendelijke muizenvallen, vangkooien en muizenverjagers.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 354 reviews.