Kun je muizen verjagen met geur?

Van alle zintuigen is het reukvermogen van muizen het beste ontwikkeld. Met de neus gaat de muis op zoek naar voedsel en kunnen andere muizen worden herkend. Daarnaast markeert de muis zijn weg met geurvlagen om het territorium van de muizengroep af te bakenen. Dit wordt gedaan met de geur van urine.

Dat het reukvermogen van de muis zo goed werkt, komt door een goed ontwikkeld reukslijmvlies. Deze is dan ook relatief groot en er eindigen veel zenuwuiteinden. Daarnaast is de neusspiegel onbehaard en meestal een beetje vochtig. Dit maakt dat de neus van muizen goed is ontwikkeld waardoor muizen enorm goed kunnen ruiken.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden of verjagen van muizen? In onze webshop vind je vrijwel alle bestrijdingsmiddelen je die nodig hebt bij het bestrijden van een muizen.

Effectief muizen verjagen

Het verjagen is een diervriendelijke manier om muizen te bestrijden. Voordat je kunt beginnen met muizenbestrijding dien je eerst vast te stellen waar de muizen zich schuil houden. Een muizenplaag is te herkennen aan de hand van diverse signalen. Zo kunnen muizenkeutels, knaagschade, loopsporen en geuren duiden op de aanwezigheid van muizen.

Als je een muizenprobleem hebt vastgesteld is het belangrijk om in kaart te brengen waar muizen zich nestelen en hoe de looproutes zijn. Dit kun je eenvoudig zelf onderzoeken door een laagje op bloem over de vloer te strooien. Meestal lopen muizen langs de muren. De poot- en staartafdrukken verraden vervolgens hoe de muizen zich bewegen. Zo kun je gericht aan de slag gaan en heb je een grotere kans om succesvol muizen te verjagen.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

De reukzin van muizen kan dan ook worden ingezet om muizen aan te trekken. Er zijn diverse geuren waar muizen op af komen. Daarnaast zijn er ook geuren die muizen onaantrekkelijke vinden en die zorgen voor een verjagende werking.

Werkt geur tegen muizen?

Het korte antwoord op deze vraag is: ja. Het is mogelijk om met geuren muizen te verdrijven. Er zijn verschillende geuren die werken om muizen te verjagen.

Muizen zijn erg nieuwsgierige dieren en gaan graag op ontdekkingstocht uit. Bij het navigeren wordt de neus volop gebruikt. Onderweg laat de muis zich door verschillende geuren graag verleiden. Geuren die voor muizen onaantrekkelijk zijn hebben een afschrikkende werking.

Nieuw: Shield Up Stay Away

Shield Up heeft 100% biologische geurzuilen ontwikkeld om muizen en andere plaagdieren mee te verjagen. De vloeistof is gemaakt van een mengsel van gedistilleerd water, zeep, kruiden, kruidnagel en etherische oliën. De geur doet muizen denken dat er natuurlijke vijanden aanwezig zijn. Door het onveilige gevoel dat wordt gecreëerd zullen de muizen op afstand blijven. De geurzuilen van Shield Up zijn onschadelijk voor mensen, huisdieren en het milieu.

Welke geuren werken tegen muizen?

Er zijn verschillende soorten geuren waar muizen niet van houden. Deze kun je gebruiken om muizen op afstand te houden. De geuren die werken om muizen te verjagen zijn:

Muizen kunnen deze geuren ook snel herkennen, waardoor ze gewend kunnen raken aan een bepaalde geur. Daarnaast verliezen sommige geuren hun sterkte. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde geur naar verloop van tijd niet meer het gewenste effect heeft. Het kan daarom helpen om van geur te verwisselen of deze te combineren.

Werkt geur tegen muizen?

Het korte antwoord op deze vraag is: ja. Met geuren is het mogelijk om muizen te verdrijven. Echter is er niet één specifieke geur die altijd werkt. Daarnaast zal een geur naar verloop van tijd niet meer het gewenste effect hebben. Soms werkt een geur soms helemaal niet meer tegen muizen.

Muizen zijn erg nieuwsgierige dieren en gaan graag op ontdekkingstocht uit. Bij het navigeren wordt de neus volop gebruikt. Onderweg laat de muis zich door verschillende geuren graag verleiden. Muizen kunnen deze geuren ook snel herkennen, waardoor ze gewend kunnen raken aan een bepaalde geur. Ook als dit een onprettig geurtje betreft zal het de muis dan niet meer afschrikken. Het werkt daarom vaak goed om verschillende geuren af te wisselen. Op deze manier kun je muizen blijvend verjagen door te niet te laten wennen aan één specifieke geur.

Er zijn verschillende soorten geuren waar muizen niet van houden, namelijk:

Muizen verjagen met peper

Muizen verjagen met de geur van peper

In veel huishoudens staat dit product standaard in het keukenkastje, namelijk: peper. Muizen zijn geen liefhebbers van de scherpe, houtachtige geur. Daarom kun je peper gebruiken bij het verjagen van muizen. Dit kun je doen door een beetje peper te strooien op plekken waar veel muizen komen. Je kunt hiervoor zowel zwarte peper als 5 seizoenen peper gebruiken. De laatste variant bestaat uit zowel witte, zwarte groene als roze peperbessen. Na een aantal dagen zul je merken dat er minder muizen zijn. Let wel op dat sterkte van de geur langzaam minder wordt. Je dient dus het peper regelmatig te vervangen voor een blijvend effect.

Muizen verjagen met chilipeper

Muizen verjagen met de geur van chilipeper

De chilipeper is een vrucht die valt onder dezelfde groep waartoe ook paprika’s de jalapeño en cayennepeper toe behoren. Echter is met name de rode chilipeper effectief tegen muizen. De rode chilipeper wordt ook wel een Spaanse peper genoemd. Wanneer deze wordt verwerkt in het voedsel kan het gerecht erg pittig worden.

Een hete peper heeft een scherpe geur. De zaadjes en de zaadlijsten zijn het meest aromatisch. Deze geuren vinden muizen onprettig. Door de peper in kleine stukjes te snijden komen er meer geuren vrij. De chilipeper droogt relatief snel uit, waardoor het gewenste effect slecht een korte duur heeft. Je dient de chilipeper dus regelmatig te vervangen als je deze wilt gebruiken bij het verdrijven van muizen.

Muizen verjagen met pepermuntolie

Muizen verjagen met de geur van pepermuntolie

Pepermuntolie is een etherische olie die wordt gemaakt van de bladeren van de pepermuntblad (mint). Meestal worden ook nog andere ingrediënten zoals amandelolie of olijfolie toegevoegd. Pepermuntolie heeft vrijwel dezelfde geur als het muntblad. De geur is licht prikkelend en fris. De menthol en menthon heeft vaak een overheersend karakter en kenmerkt de typische geur.

De geurolie van pepermunt kan worden gebruikt bij het verjagen van muizen. Muizen houden namelijk niet van de mentholgeur. Er kan kunnen ook pepermuntjes (de welbekende Wilhelmina pepermunt) worden gebruikt. Echter behoudt dit soort pepermunt zijn geur slechts een geringe tijd. Pepermunt olie is een extract waarvan de geur sterker is en doorgaans langer blijft hangen. Het is een natuurlijk middel waarmee je muizen op een diervriendelijke manier kunt verdrijven.

Pepermuntolie is doorgaans verkrijgbaar in een druppelfles of in capsules. Omdat de geur erg sterk is heb je maar een kleine hoeveelheid nodig. Doorgaans doe je dit door een watje in de olie te drenken. Deze leg je vervolgens op de plaats waar je muizen wilt verdrijven. Een bijkomend voordeel van pepermuntolie is dat het hele huis heerlijk zal ruiken.

Muizen verjagen met eucalyptus

Muizen verjagen met de geur van eucalyptus

De eucalyptus is een plant die zijn oorsprong vindt in Australië. De bladeren van de eucalyptus worden gekenmerkt door de zoete muntachtige geur. Uit deze bladeren kan een aromatische olie worden gehaald. Hiervan kan vervolgens eucalyptusolie worden gemaakt. Hoewel de meeste mensen deze geuren heerlijk vinden walgen muizen ervan. Muizen kunnen namelijk misselijk worden van deze geur. Ze blijven er daarom liever van uit de buurt. Om muizen met eucalyptus te verjagen kun je een beetje olie op een schaaltje leggen of laten opnemen door een spons of watje.

Muizen verjagen met theezakjes

Muizen verjagen met de geur van thee

Thee kent men voornamelijk als warme drank die wordt gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant. Wat veel mensen niet weten is dat thee ook kan worden gebruikt om muizen uit huis te verjagen. Thee bevat van nature erg veel geurstoffen.

Niet alle theesoorten zijn geschikt om muizen te verjagen. Met name muntthee en zwarte thee bevatten geuren die muizen niet lekker vinden. Het beste werkt als je meerdere theezakjes op dezelfde plek legt. De geur wordt hierdoor namelijk intenser. Theezakjes kun je gebruiken als milieuvriendelijke oplossing om muizen te verjagen. Omdat de thee in zakjes snel uitdroogt is het verdrijvende effect meestal van tijdelijke aard. Meestal dien je de theezakjes om de dag te vervangen.

Muizen verjagen met uien

Muizen verjagen met de geur van uien

Uien worden gekenmerkt door de typische en sterke geur. De uiengeur is met name een beetje zuur. De meeste mensen vinden dit net als muizen onprettig. Zowel de geur van een rode ui, gele uit als sjalot kan helpen bij het verjagen van muizen. Het beste kun je de schil eraf halen zodat er meer aroma vrij komt. Daarnaast kun je de ui ook in partjes snijden. Meestal werken verse uien beter dan uien die al een beetje bedorven zijn. Doordat de geur meestal lange tijd blijft hangen kun je uien voor een lagere periode inzetten voor het verjagen van muizen.

Muizen verjagen met chloor

Muizen verjagen met de geur van chloor

Chloor wordt ook wel chloride genoemd en is een mineraal. Chloride zit en veel voedingsmiddelen waaronder keukenzout. Chloor kan ook worden gebruikt als desinfectiemiddel en is in de volksmond ook wel bekend als bleek(middel).

Chloor is te herkennen aan de sterke en verstikkende geur. Muizen houden niet van deze lucht. Je kunt muizen verjagen door een paar druppels chloor te verspreiden op plekken waar muizen aanwezig zijn. Ze zullen deze plek dan snel verlaten.

Het is aan te raden om chloor als bestrijdingsmiddel alleen in te zetten in ruimtes waar je zelf niet vaak komt, zoals de zolder, kelder of berging. Het inademen van chloordampen kan namelijk een gezondheidsproblemen vooroorzaken aan de luchtwegen.

Muizen verjagen met azijn

Muizen verjagen met de geur van azijn

Azijn is een middel dat voor minimaal 4% uit azijnzuur bestaat. Er zijn twee soorten azijn, namelijk: natuurazijn en schoonmaakazijn. Natuurazijn is een natuurproduct wat ontstaat tijdens de gisting van wijn. Het alcohol wordt omgezet in natuurazijn wat veilig is om te consumeren. Schoonmaakazijn is niet geschikt voor consumptie. Dit middel wordt op synthetische wijze geproduceerd en wordt onder andere gebruik om geurtjes te bestrijden, als ontstoppingsmiddel of om kalkaanslag te verwijderen.

Met name van schoonmaakazijn geeft voor muizen een onprettige geur. De penetrante en zure lucht zorgt ervoor dat muizen liever de benen nemen. Hierdoor is azijn een zeer geschikt middel om muizen te verjagen. Je kunt het gebruiken door een kleine hoeveelheid azijn te sprenkelen op de plekken waar je last hebt van muizen. Wees altijd voorzichtig met het gebruik van azijn. Zelfs lage concentraties kunnen huid- en oogirritatie veroorzaken.

Muizen verjagen met wierook

Muizen verjagen met de geur van wierook

Wierook is een mengsel van aromatische organische stoffen. Deze kan worden aangestoken waardoor een geur wordt verspreid. De meeste bekende soort wierook zijn de wierookstaafjes die in huishoudelijke sferen kunnen worden gebruikt. Dit zijn houten stokjes met daaromheen brandbaar wierookmengsel gerold. Dit mengsel bestaat uit geurende stoffen gemaakt van fijn gemalen harsen, etherische olie en brandbare stoffen.

Wierook heeft niet een specifieke geur. Het kan uit één of meerdere geuren bestaan. Muizen gaan over het algemeen niet zo goed op mentholgeuren. Daarnaast is ook eucalyptus wierook een effectief middel om muizen te verjagen.

Alternatieven voor het verjagen van muizen met geur

Het gebruik van geur om muizen te verjagen kan om sommige gevallen zeer effectief werken. In de meeste gevallen heeft het slechts een tijdelijk effect. Voor sommige geuren moet je je afvragen of je deze überhaupt wilt gebruiken. Je wilt er toch niet aan denken dat je zelf ook voortdurend in de lucht zit van bijvoorbeeld chloor, azijn of uien. Naast geuren zijn er nog een aantal andere bestrijdingsmethoden voor het verdrijven van muizen. Zo kun je bijvoorbeeld ook geluid gebruiken om voor muizen een onaangename omgeving te creëren. Er zijn diverse apparaten die ultrasone geluiden maken. Voor mensen zijn deze geluiden niet hoorbaar. Muizen ervaren deze hoge tonen als irritant waardoor de op zoek gaan naar een andere plek.

Als het gebruik van muizengif of een muizenklem niet jouw voorkeur heeft kunnen ook andere bestrijdingsmiddelen helpen om je muizenprobleem te stoppen. Zo zijn er diverse muisvriendelijke bestrijdingsmethoden zoals een diervriendelijke muizenval of inloopval. Hiermee kun je muizen levend vangen en vervolgens uitzetten in de natuur. Daarnaast adviseren we altijd om gebruik te maken van muizenwerende middelen om te voorkomen dat muizen jouw woning of bedrijfspand binnen dringen.

Muizen lokken met geur

Met sommige geuren zijn muizen te verjagen. Daarnaast zijn er ook geuren die aantrekkelijk werken. Met deze geuren kun je muizen in de val lokken. Chocolade en pindakaas zijn veelgebruikte etenswaren om muizen aan te trekken. Kaas, spek en appel kan ook als lokmiddel worden ingezet. Daarnaast bestaan er ook ander lokaas die kan worden gebruikt om muizen aan te trekken. In de basis werken deze lokstoffen allemaal op basis van geur.

Zelf muizen bestrijden

Heb je last van muizen in huis? Of wordt je bedrijfspand geteisterd door een muizenplaag? In beide gevallen is het verstandig om er snel iets aan te doen. Muizen vermenigvuldigen zich snel waardoor er binnen de kortste keren en grote muizengroep kan ontstaan. De problemen stapelen zich dan in razend tempo op waardoor je genoodzaakt bent op professionele muizenbestrijding in te schakelen. Als je er snel bij bent kun je zelf de muizen bestrijden. Is het verjagen van muizen met geur niet gelukt? Neem dan eens een kijkje in onze webshop voor producten je je kunt gebruiken om zelf muizen te bestrijden.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 349 reviews.