Hoe kies je de beste muizenval?

Wat voor muizenval je het beste kunt gebruiken verschilt erg per situatie. Je kunt je wellicht voorstellen dat je buiten een andere muizenval gebruikt dan binnen. Daarnaast zijn er nog de verschillende manieren van muizen bestrijden. Wil je de muizen levend vangen om ze vervolgens vrij te laten? Of ga je voor bestrijding met een fatale afloop? Om te bepalen welke muizenval in jouw situatie het beste is kun je diverse factoren overwegen.

In dit artikel leggen we precies uit welke soorten muizenvallen er zijn. We vertellen je welke muizenval je het beste kunt inzetten in welke situatie. Tot slot geven we nog een top 5 met de beste muizenvallen.

Welke soorten muizenvallen zijn er?

Muizenvallen zijn de laatste jaren flink doorontwikkeld. Waar je bij een muizenval waarschijnlijk denkt aan een houten plankje met een beugel erop, is de keuze vandaag de dag enorm. De belangrijkste verschillen zitten in het type bestrijding, dodend of levend.

Muizenvallen met fatale afloop

Waar de laatste jaren vooral de diervriendelijke muizenvallen in populariteit winnen, zijn ook de fatale muizenvallen nog altijd erg populair. Dat is niet voor niets, deze vallen zijn namelijk nog altijd erg effectief en niet alle mensen zien het zitten om een muis vrij te laten. De kans bestaat namelijk dat hij terugkomt naar je woning of pand en gewoon verder gaat alsof er niets gebeurd is. Er zijn verschillende muizenvallen in de omloop voor fatale bestrijding.

Traditionele muizenval

De traditionele muizenval is de muizenval zoals je deze je waarschijnlijk voorstelt. De muizenval bestaat uit een plateau met daarop een sterke beugel die dichtslaat wanneer de muis van het lokaas wil eten. Ook wordt de traditionele muizenval vaak een muizenklem genoemd en zijn er diverse varianten van deze val op de markt gekomen.

Het beste verschil met de moderne varianten en de traditionele variant is het materiaal waarvan de vallen gemaakt worden. Waar vroeger echt een houten muizenval was, is dit tegenwoordig veelal kunststof. Het kunststof brengt diverse voordelen met zich mee. Het is namelijk een stuk makkelijker schoon te maken. Daarnaast trekt de geur van een dode muis gemakkelijk in hout, waardoor een houten muizenval vaak niet meerdere keren te gebruiken is omdat de geur afschrikkend werkt voor andere muizen. Met een muizenval gemaakt van kunststof heb je dit probleem niet.

In welke situatie gebruik je de traditionele muizenval?

De traditionele muizenval is in veel situaties een geschikte oplossing. Je kunt deze muizenval zowel binnen als buiten gebruiken. Maak echter wel altijd gebruik van een muizenlokdoosje als je buiten wil gaan bestrijden. Zo is de muizenval goed afgesloten voor andere dieren zoals vogels, katten en honden. Heb je zelf huisdieren of kleine kinderen in huis? Gebruik dan ook altijd een muizenlokdoosje om de risico’s te beperken. Het grootste voordeel van de traditionele muizenval is wel de prijs. In vergelijking met bijvoorbeeld een elektrische muizenval ben je een stuk voordeliger uit.

Elektrische muizenval

De elektrische muizenval is innovatie ten top. De elektrische muizenval is een compact apparaat met daarin een opening. In de opening plaats je lokaas. Wanneer de muizen van het lokaas willen eten worden ze geëlektrocuteerd met vrijwel altijd een directe fatale afloop. Veel elektrische muizenvallen geven voor de zekerheid nog een tweede schok, zodat de kans op overleving écht minimaal is geworden.

Elektrische muizenvallen zijn vaak voorzien van diverse indicator lampjes waardoor je kan zien of de val nog actief is. Daarnaast zijn er modellen waarbij de indicator lampjes aangeven of je al een muis in de val hebt. De meeste elektrische muizenvallen werken op batterijen maar er zijn ook varianten die zijn aan te sluiten op netstroom.

In welke situatie gebruik je de elektrische muizenval?

De elektrische muizenval is een geschikte manier van muizenbestrijding voor wanneer je de muizen niet levend wil vangen. De elektrische muizenval is vanwege het elektronische aspect enkel geschikt voor binnenshuis. Het grootste voordeel van de elektrische muizenval is het gemak. Het enige wat je hoeft te doen is lokaas te plaatsen, de val te zetten en te wachten tot je indicatorlampje aangeeft dat er een muis in de val zit. Vervolgens leeg je de val, maak je deze een beetje schoon en zet je deze gewoon weer terug. Anders dan bij een muizenklem of klapval zullen de muizen niet gaan bloeden waardoor de val niet zo vies zal worden.

Lijmval

De muizen lijmval is een erg omstreden middel van ongediertebestrijding. De lijmval wordt ook wel een lijmplank genoemd.  De val bestaat vaak uit een kartonnen plaat met daarop een sterke lijmlaag. In het midden van de plaat plaats je wat lokaas. Wanneer de muizen vervolgens naar het lokaas willen gaan, plakken zij vast aan de plaat waarna je ze zelf zult moeten doden, of de muizen een hongerdood zullen sterven. Daarnaast zullen de muizen proberen om los te komen door hun eigen poten af te knagen.

Het inzetten van muizenlijmplanken is voor consumenten al langere tijd verboden. Dat is niet zonder reden. Het is voor muizen echt geen pretje om vastgelijmd te worden. Het geluid dat een vastgeplakte muis begint te maken na het vastplakken aan een lijmplank gaat door merg en been. En daar begint het pas, je zult dan zelf de muis moeten doodmaken of de muis aan een gruwelijke hongerdood moeten overlaten, als hij al niet sterf aan de verwondingen die hij zichzelf toebrengt.

In welke situatie gebruik je een lijmplank?

Naar onze mening gebruik je de muizen lijmplank in geen enkele situatie. Niet voor niets is het gebruik van deze muizenval al langere tijd verboden door de regering. Wel is het verkopen van lijmplanken toegestaan en worden deze ruim aangeboden door verschillende online aanbieders. Wij hebben in onze shop de keuze gemaakt om deze producten niet te verkopen omdat wij niet willen meewerken aan het in stand houden van dit gruwelijke leed voor muizen. 

Muizenvallen voor levend vangen

De laatste jaren worden de diervriendelijke muizenvallen steeds populairder. Dit is niet alleen fijn voor de muizen, ook levert het als mens een voldaan gevoel op als je de gevangen muizen weer vrijlaat in de natuur. Diervriendelijk muizen bestrijden bespaart een hoop leed, ook zijn deze muizenvallen vrijwel net zo effectief als de dodelijke varianten. Het levend vangen van muizen kan met verschillende diervriendelijke muizenvallen.

Inloopval

De inloopval doet wat de naam al zegt. De val is vaak voorzien van een of meerdere ingangen waardoor de muizen wel naar binnen kunnen lopen, maar er vervolgens niet meer uit kunnen. Dit gebeurt door middel van een ‘one-way-door’ die vaak wordt geactiveerd door het gewicht van de muis. In veel gevallen wordt een dichtslaande deur geactiveerd doordat de muis met zijn gewicht een soort wip activeert.

Veel inloopvallen hebben ruimte voor meerdere muizen. Dit betekent niet dat je niet regelmatig moet controleren of je muizen hebt gevangen. Het opgesloten zitten kan namelijk erg stressvol zijn. Door dagelijks even te checken of je muizen hebt gevangen voorkom je dit. 

In welke situatie gebruik je een inloopval?

De inloopval is in vrijwel elke situatie te gebruiken. Binnen of buiten maakt voor deze muizenval niet uit. Wel zijn er veel varianten inloopvallen waarbij je de ene beter buiten kunt gebruiken dan de ander. Als je buiten muizen wil bestrijden raden we je aan om een RVS inloopval te gebruiken zodat hij niet gaat roesten. Met een kunststof inloopval loop je buiten het risico dat hij wegwaait of andere dieren ermee aan de haal gaan vanwege het lokaas. Een RVS inloopval is vaak wat zwaarder en dus minder makkelijk mee te nemen door andere dieren of de wind. 

Muizenvangkooi

Een muizenvangkooi is een soort inloopval, maar dan met een ander mechanisme. Muizen lopen de vangkooi binnen en raken vaak een bepaald onderdeel aan, zoals een pin, waardoor de beugel waaraan de deur bevestigd is los schiet en de deur dichtvalt. Een muizenvangkooi is vaak gemaakt van RVS, maar kan ook gemaakt zijn van kunststof of zelfs hout. 

Doordat de deur dichtklapt als een muis een bepaald onderdeel heeft geactiveerd, is een muizenvangkooi geschikt voor slechts één muis. Wel zijn er varianten waarbij er meerdere ingangen zijn zodat je meerdere muizen kunt vangen. 

In welke situatie gebruik je een muizenvangkooi?

Een muizenvangkooi is in vrijwel elke situatie in te zetten, zowel binnen als buiten. Controleer wel altijd even of het materiaal geschikt is om buiten te gebruiken. Controleer daarnaast dagelijks de vangkooi op nieuwe vangsten zodat de muizen niet langdurig lijden door stress of zelfs omkomen van de honger. 

Kantelval

Een kantelval is een diervriendelijke muizenval die net als de inloopval werkt op basis van het gewicht van de muis. Achterin de kantelval wordt het lokaas geplaatst. Wanneer de muis vervolgens in de val loopt en naar het lokaas wil gaan maakt de val een kantelbeweging waarna de toegangsdeur sluit. 

Wanneer je de val dus gekanteld ziet staan met een gesloten deur weet je bijna zeker dat je een muis hebt gevangen. Gebruik echter niet teveel lokaas, dan heb je namelijk kans dat de val kantelt door het gewicht van je lokaas en heb je vals alarm. 

In welke situatie gebruik je een kantelval?

Een kantelval is net als de andere diervriendelijke muizenvallen in veel situaties een goede oplossing. Echter raden we niet aan om deze buiten te gebruiken. De belangrijkste reden hiervoor is dat een kantelval vrij gevoelig is en de wind de val kan doen laten kantelen. Zo denk je dat je een muis hebt gevangen maar blijkt de praktijk anders.

Hoe kies je de beste muizenval?

Door de voor- en nadelen van elke val met elkaar te vergelijken kun je bepalen welke muizenval in jouw situatie de beste oplossing is. Denk hierbij goed na of je wil gaan voor levend vangen of kiest voor een muizenval met dodelijke afloop. Daarnaast bepaal je de risico’s. Heb je bijvoorbeeld kleine kinderen of huisdieren? Kies dan geen muizenklem of gebruik er een lokdoos bij. Daarnaast is de plek een belangrijke factor voor het bepalen van jouw muizenval. Sommige varianten zijn minder geschikt voor buiten dan andere.

Bepaal de beste muizenval
Traditionele muizenval
Elektrische muizenval
Lijmplank
Inloopval
Muizenvangkooi
Kantelval
Fataal
Levend
Binnen
Buiten *

* maak bij gebruik buitenshuis áltijd gebruik van een muizenlokdoosje om je muizenval in te plaatsen.

Welk lokaas moet ik gebruiken in een muizenval?

Ben je van plan om een muizenval in te zetten? Dan ben je vast benieuwd welke lokaas je het beste kunt gebruiken. Het lokaas wat je het beste kunt gebruiken verschilt per situatie. Vaak is het testen van verschillend aas de beste manier om erachter te komen wat het beste werkt. Over het algemeen kun je de volgende etenswagen als lokaas gebruiken in een muizenval: pindakaas, chocolade, vet, boter, spek, granen, noten en zaden.Meer over het beste lokaas voor een muizenval »

Top 5 beste muizenvallen van 2024

Het kiezen van de juiste muizenval kan soms erg lastig zijn. Daarom helpen we je er graag bij. We hebben een handig overzicht gemaakt met de beste muizenvallen welke op dit moment verkrijgbaar zijn.

1. Unpest muizenval/muizenklem

De Unpest muizenval/muizenklem is de beste muizenval die er op dit moment verkrijgbaar is. De muizenval wordt gekenmerkt door de ijzersterke klem en zijn extreem gevoelige triggerplaat. De val is gemaakt van kunststof, hierdoor is de val eenvoudig schoon te maken. Daarnaast is de val voorzien van een aasbakje waarin het lokstof kan worden geplaatst.

2. BSI muizenvangkooi metaal 2 ingangen

De BSI muizenvangkooi metaal 2 ingangen is de ideale muizenval om meerdere muizen tegelijk mee te vangen. De muizenval is voorzien van twee ingangen, waardoor de kapkans wordt vergroot. Zodra de muis de trigger raakt sluit de ingang, waardoor de muis gevangen zit. De inloopval is voorzien van gegalvaniseerd metaal.

3. Goodnature A24 automatische muizenval

Goodnature heeft een innovatief product ontwikkeld om muizen mee te vangen, namelijk de Goodnature A24. Dit is een muizenval waarmee automatisch muizen gevangen kunnen worden, zonder je hier omkijken naar hebt. De muizenval wordt op spanning gezet door een CO2 patroon. Hiermee kan de val tot 24 keer worden getriggerd. Op het moment dat er een muis in de val is gelopen reset deze zich automatisch, zodat deze weer klaar is voor gebruik.

4. Unpest diervriendelijke muizen inloopval

Deze inloopval is een diervriendelijke manier om muizen levend te vangen. De val is eenvoudig op te zetten en is voorzien van een speciaal bakje voor het lokaas. Doordat de muizenval doorzichtig is kun je eenvoudig zien of er een muis in de val is gelopen. De gevangen muis is tevens eenvoudig weer vrij te laten.

5. Luna klassieke muizenval/muizenklem hout

De klassieke muizenval werkt nog steeds zeer effectief. In combinatie met aantrekkelijk lokaas, zoals pindakaas, chocolade of professioneel lokaas is deze muizenval de ideale methode om een muizenplaag aan te pakken. Kenmerkend aan deze muizenval is de houten onderplaat met daarop een metalen slagveer bevestigd. De traditionele muizenval is gemakkelijk op spanning te brengen en veilig in gebruik.

Direct een muizenval bestellen?

Heb je bepaald welke muizenval in jouw situatie de beste is? Bestel deze dan snel in onze webshop. Alle verzendingen bij Pestor genieten van discrete verzending. Dat wil zeggen dat nergens op de doos te zien is dat je een muizenval hebt besteld.

Weet je nog niet helemaal welke muizenval in jouw situatie de beste is? Neem gerust contact op met onze professionals, we helpen je graag.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 395 reviews.