Houten muizenval

Bij de term ‘muizenval’ is de houten muizenval waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt. En dat is natuurlijk niet voor niets. Muizenvallen van hout (ook wel traditionele muizenvallen genoemd) worden namelijk al vanaf het jaar 1880 gebruikt om muizen te bestrijden. Daarnaast wordt het houten plankje met daarop een sterke, ijzeren beugel vaak gebruikt in tekenfilms als Tom & Jerry. Iets waarmee velen van ons zijn opgegroeid.

Maar wat kenmerkt deze houten muizenval? Hoe gebruik je het en waarom zou je deze juist wél, of juist niet gebruiken? Wij geven je alle informatie die je nodig hebt om muizen te bestrijden, met of zonder houten muizenval.

Hoe werkt een houten muizenval?

Een houten muizenval bevat vrijwel altijd een sterke beugel en een triggerplateau wat je kunt verbinden aan de beugel. Op het triggerplateau plaats je het lokaas. Wanneer de muis vervolgens het lokaas wil pakken, zal het triggerplateau losschieten van de beugel. Hierdoor klapt de beugel met een noodgang dicht. Door deze harde klap is de muis vrijwel altijd meteen dood zonder langdurig leed.

Sommige muizenvallen hebben zelfs speciale punten aan de beugel die doen denken aan tanden. Dit ziet er dodelijk uit, maar in de praktijk is dit helemaal niet nodig. De muis sterft namelijk door de klap, hij breekt hierbij vaak zijn nek. Wanneer er ook nog punten aan de beugel bevestigd zitten leidt dit vaak juist tot beschadiging van de huid waardoor de muis gaat bloeden. Bij een houten muizenval is dit meestal niet het geval.

Hoe gebruik je een houten muizenval?

Het gebruiken van een houten muizenval is erg gemakkelijk. De muizenvallen zijn namelijk vaak erg gebruiksvriendelijk. Afhankelijk van het merk kan het zetten van de muizenval wel wat verschillen, maar de basisprincipes blijven hetzelfde.

Als eerste bepaal je welk lokaas je wil gebruiken, vervolgens plaats je het lokaas op de houten muizenval en zet je de val op scherp door de beugel naar achteren te duwen en het triggerplateau te verbinden aan de beugel. Vervolgens plaats je de houten muizenval op een strategische plek. Bijvoorbeeld waar je de muizen voor het laatst hebt gezien of voor het laatst sporen hebt gevonden. Plaats de houten muizenval altijd langs de muur omdat muizen vrijwel altijd langs de muur lopen.

Breng eventuele risico’s van te voren in kaart. Kunnen er ook huisdieren of kinderen bij de muizenval komen? Overweeg dan het gebruik van een muizenval in combinatie met een muizenlokdoosje. Hierin wordt de val afgeschermd waarna alleen nog hele kleine dieren in de buurt van de val kunnen komen. Check wel altijd goed van te voren of je houten muizenval in het betreffende lokdoosje past of dat je wellicht moet overstappen op een muizenval van kunststof.

Gebruikstip

Muizen herkennen de geur van mensen. Voor het beste resultaat zet je de val dus altijd met handschoenen aan zodat je geur niet op de val en het lokaas terecht komt.

Welk lokaas doe je in een houten muizenval?

Muizen hebben een veelzijdig dieet. Ze eten werkelijks van alles. Van koek tot snoep en van fruit tot pindakaas, een hongerige muis eet het gewoon op. Wel is het bekend dat muizen van nature op zoek zijn naar vettig en vezelrijk voedsel. Vooral lokaas met een sterke geur is een goed lokmiddel voor in een muizenval.

De beste tactiek om muizen in je muizenval te lokken is door verschillende soorten lokaas te testen. Lukt het niet met het eerste lokaas, dan stap je over naar de tweede. Het is van muizen bekend dat ze de geur van pindakaas erg aantrekkelijk vinden. We raden dan ook aan om hiermee te starten.

Ook zijn er diverse professionele lokmiddelen om muizen te lokken. Vooral professionele ongediertebestrijders gebruiken dit lokmiddel vaak. Deze lokmiddelen zijn bewezen effectief bij het lokken van muizen en zijn vaak samengesteld uit verschillende soorten voedsel die muizen aantrekkelijk vinden. Een ander bijkomend voordeel is dat het in tegenstelling tot voedsel nauwelijks gaat rotten.

Gebruikstip

Als je muizen in jouw houten muizenval wil lokken verwijder je alle andere voedselbronnen uit de ruimte. Als ze elders hun buik kunnen voleten wordt de kans dat ze in je val trappen aanzienlijk kleiner.

De voordelen en nadelen van een houten muizenval

Net als alle andere producten tegen muizen heeft ook de traditionele, houten muizenval voor- en nadelen. Daarnaast dien je te overwegen of een houten muizenval past bij jouw situatie.

Voordelen

  • Bewezen effectief: het is niet voor niets dat de houten muizenval al meer dan honderd jaar wordt toegepast. De techniek van de houten muizenval is gewoon extreem effectief gebleken bij het bestrijden van muizen.
  • Een snelle dood: anders dan bij bijvoorbeeld muizengif sterven de muizen in een houten muizenval vrijwel altijd direct. Dit is een stuk diervriendelijker dan de muis een trage dood te geven zoals bij veel muizengiffen het geval is.
  • Erg voordelig: houten muizenvallen zijn in vergelijking met bijvoorbeeld muizenvallen van kunststof of diervriendelijke muizenvallen vaak erg voordelig qua prijs.

Nadelen

  • Het hout: dit klinkt misschien gek, maar het hout bij een houten muizenval heeft nadelen. De geur van een dode muis trekt al snel in het hout, waardoor de val bij een volgende poging een stuk minder aantrekkelijk is geworden voor de andere muizen.
  • Risico’s: het gebruik van een houten muizenval brengt risico’s met zich mee. Vooral kinderen en huisdieren kunnen de val ook interessant vinden. Een oplossing hiervoor is een muizenlokdoosje, maar check dan wel altijd goed of de houten muizenval er goed in past en kies eventueel voor een muizenval van kunststof die zeker weten past.

Waar kun je een houten muizenval kopen?

Er zijn diverse soorten winkels en webwinkels die muizenvallen van hout in hun assortiment hebben opgenomen. Zo kun je vaak terecht in het tuincentrum, maar ook veel bouwmarkten en winkels als Blokker verkopen ze. In onze webshop vind je ook diverse soorten muizenvallen, waaronder de houten variant. Hier geniet je altijd van een snelle en discrete levering.

Wat zijn alternatieven voor de muizenval van hout?

Er zijn vele alternatieven voor houten muizenvallen die je kunnen helpen bij het bestrijden van muizen. Het is goed te bepalen welke methode bij jouw situatie past en welke factoren voor jou belangrijk zijn.

Alternatief 1: Muizenvallen van kunststof

Muizenvallen van kunststof gebruiken vaak de techniek van de traditionele muizenval. Echter hebben deze vallen een plankje van plastic in plaats van hout. Het grootste voordeel hiervan is dat ze makkelijk zijn schoon te maken en de geur van dode muizen er niet snel kan intrekken. Zo gebruik je deze muizenvallen gemakkelijker meerdere keren.

Alternatief 2: Diervriendelijke muizenvallen

Vind jij het belangrijk dat de muizen blijven leven? Dan zijn de diervriendelijke muizenvallen voor jou de oplossing. Deze vallen zijn vrijwel net zo effectief, alleen gun je hierbij de muis een tweede kans. Er zijn verschillende soorten diervriendelijke muizenvallen met elk hun eigen plus- en minpunten. Het idee is vrijwel altijd het zelfde, namelijk het het levend vangen van muizen. De gevangen muizen kunnen vervolgens weer worden uitgezet in de natuur. Doe dit vrijlaten echter altijd wel op ruime afstand van je huis om ervoor te zorgen dat de muizen niet terugkomen naar hun nest.

Alternatief 3: Muizen verjagen met geluid

Wist je dat je muizen kunt verjagen met geluid? In onze shop vind je diverse muizenverjagers die een ultrasoon piepgeluid fabriceren die de muizen zal irriteren. Hierdoor zullen ze na verloop van tijd uit je woning vertrekken. Dit geluid is op zo’n hoge frequentie dat het voor vrijwel alle mensen en huisdieren niet te horen is en zij er geen last van hebben. Het verjagen van muizen met ultrasoon geluid kan echter wel even tijd in beslag nemen. Het kan even duren voordat de muizen hun biezen pakken. Bedenk dus goed of dit de juiste methode is voor jou.

Alternatief 4: Muizengif

Muizengif is een van de meest gebruikte methodes om muizen te bestrijden. Het is dan ook vaak erg effectief. Bedenk echter wel of muizengif voor jou de manier is. Muizen dienen hier vaker van te eten dus het kan even duren totdat alle muizen dood zijn. Daarnaast mag je muizengif niet buitenshuis gebruiken en zal muizengif vanaf 2023 verboden worden voor consumenten. Vooral vanwege het langdurige leed voor de muizen en doorvergiftiging op andere dieren die de muizen eten.

Geen alternatief, maar wel noodzakelijk: muizenwering

Bij het bestrijden van muizen is het misschien wel net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat de muizen niet kunnen terugkomen. Je kunt diverse artikelen gebruiken om de muizen buitenshuis te houden.

Het belangrijkste is dat je gaten goed afsluit. Muizen kunnen zelfs door gaten en kieren van een halve centimeter kruipen, dus onderschat dit écht niet. Smeer echter niet zomaar alle gaten dicht. In de buitenmuur vind je bijvoorbeeld vaak stootvoegen, dit zijn ventilatiegaten voor de spouwmuur. Het is belangrijk dat de ventilatiefunctie van deze gaten behouden blijft. Hiervoor bestaan speciale stootvoegroosters die voorzien zijn van gaatjes waardoor de muizen niet naar binnen kunnen, maar de spouwmuur wel kan ventileren. Heb je al muizen in de spouwmuur? In onze kennisbank leggen we uit hoe je muizen in de spouwmuur kunt bestrijden.

Andere kleine gaten kun je afhankelijk van hoe dichtbij het bij een warmtebron is afdichten met weringspasta (een soort kit) of staalwol. Weringspasta kan echter niet goed tegen warmte en kan zelfs gevaarlijk zijn in de buurt van een hittebron. Gebruik voor de gaten bij bijvoorbeeld de radiatorbuizen dus altijd staalwol.

Houten muizenval bestellen?

Is de houten muizenval de oplossing voor jouw muizenprobleem? Bestel hem dan direct in onze webshop. Bij Pestor geniet je namelijk altijd van een snelle levering, betrouwbare service en discrete verzending.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 381 reviews.