Hoe kun je muizen verjagen met geluid?

Heb jij last van een muizenplaag en wil je muizen zo snel mogelijk verjagen? Door gebruik te maken van een apparaat dat geluid maakt kun je muizen wegjagen. Het geluid hoor je zelf niet, maar kunnen door muizen wel worden waargenomen. Muizen ervaren deze hoge tonen als vervelend en zullen daardoor op zoek gaan naar een andere verblijfplaats.

Wil jij direct aan de slag met het verjagen van muizen met geluid? In onze webshop vind je verschillende ultrasone muizenverjagers.

Hoe werkt het verjagen met geluid?

Geluidsprikkels ontstaan door trillingen door de lucht of via het water. Als deze trillingen het trommelvlies bereiken kan er geluid worden waargenomen. Deze trillingen hebben een frequentie, amplitude en een fase.

De frequentie geeft aan hoe vaak iets voorkomt in een bepaalde tijd. Dit wordt uitgedrukt in hertz (Hz) en het aantal gebeurtenissen per seconde (s). De amplitude zegt iets over de uitslag van de trilling. Oftewel grootste afwijking ten opzichte van de evenwichtsstand. De fase wordt ook wel de golflengte of trillingstijd genoemd. Het bepaald de lengte van de geluidsgolf.

Geluidsgolven

De mate waarin geluid waarneembaar is, is afhankelijk van de geluidsdrempel. Dit is het geluidsniveau welke wordt uitgedrukt in decibel (dB). De geluidsdrempel stijgt naarmate de frequentie hoger wordt.

Voor het menselijk gehoor zijn geluiden tussen de 20 hertz (Hz) en 20.000 hertz (Hz) waarneembaar. Het daadwerkelijke frequentiebereik kan per persoon verschillen. Zo is het gehoor afhankelijk van de leeftijd, gezondheid en mogelijke gehoorbeschadigingen.

Sommige mensen kunnen tonen waarnemen tot 22.000 hertz (22 kHz) waar andere personen tot slechts 18.000 hertz (18 kHz) kunnen horen. Men spreekt van hoogfrequent geluid tussen de 8000 hertz (8 kHz) en 20.000 hertz (20 kHz).

Frequenties die het menselijk gehoor te boven gaan wordt ultrasoon geluid genoemd. Het ultrageluid heeft een frequentie tussen de er 20.000 hertz (20 kHz) tot 800 miljoen hertz (800 MHz). Muizen kunnen geluiden horen tussen 1000 hertz en 90.000 hertz (90 kHz).

Het gehoor van muizen is zeer goed ontwikkeld. Muizen kunnen ultrasone geluiden horen tot ongeveer 90 kHz. Muizen communiceren onderling dan ook rond deze frequentie. Soms kunnen muizen ook lagere geluidstonen maken. Misschien heb je zelf wel eens muizengeluid gehoord. Muizen zijn te herkennen aan de typische piepende en krijsende geluiden.

Wanneer gebruik geluid om muizen te bestrijden?

Als je last hebt van muizen kun je een ultrasone muizenverjager inzetten om muizen te bestrijden. Voordat je begint raden wij aan om eerst te onderzoeken waar de muizen zich precies bevinden. Zo kun jij de muizenverjager gericht inzetten en vergroot je de kans op succes. In een ander artikel schreven we aan welke signalen je een muizenplaag kunt herkennen. Deze tips kun je gebruiken bij het vaststellen van een muizenprobleem.

Een muizenverjager kun je naast het bestrijden van een muizenplaag tevens inzetten om de komst van muizen te voorkomen. Ultrasone geluiden worden door muizen als storend ervaren. Als in jouw omgeving deze geluidssignalen aanwezig zijn is de kans aanzienlijk kleiner dat een muizenfamilie zich bij jou komt nestelen. Bij het creëren van een onaangename omgeving voor muizen is goede hygiëne tevens van belang. Als er geen etensresten en rommel te vinden is zullen muizen zich niet snel in jouw omgeving begeven.

Hoe gebruik je een muizenverjager met geluid?

Voor het beste resultaat is het belangrijk dat een ultrasone muizenverjager op de juiste manier wordt gebruikt. Hierbij kunnen de onderstaande richtlijnen worden gehanteerd:

  • Plaats de muizenverjager in de ruimte of omgeving waar je muizen wilt verdrijven;
  • Maak de omgeving waar je de verjager plaatst zo vrij mogelijk;
  • Plaats de muizenverjager bij voorkeur op één meter boven de vloer.

Meestal duurt het ongeveer 10 dagen voordat de muizen definitief zijn verdreven. Mochten er na deze periode toch nog muizen aanwezig zijn dan kun je proberen om de frequentie, de toonhoogte en het volume aan te passen.

Welke muizenverjager kun je het beste gebruiken?

De muizenverjager die je het beste kunt gebruiken verschilt per situatie. Allereerst dien je te bepalen of je muizen binnenshuis of buitenshuis wilt verjagen. Als je in huis muizen wilt verdrijven heb je voor elke ruimte een aparte verjager nodig. Het ultrasone geluid dringt namelijk niet door de muren heen.

Als je buiten muizen wilt verjagen heb je meestal een muizenverjager nodig met een groter bereik. Afhankelijk van de grootte van je tuin neem je een apparaat die gehele omgeving kan bereiken. Zo zijn er muizenverjagers verkrijgbaar voor buiten met een bereik van 100 m² tot 400 m².

In ons assortiment vind je verschillende muizenverdrijvers die je kunt gebruiken bij het verjagen van muizen. Zo hebben we muizenverjagende apparaten van bekende merken zoals BSI, KB Home Defense en Pest-Stop.

Muizenverjagers van BSI

BSI is één van de meest bekende merken als het gaat om ongediertebestrijding. In het assortiment heeft BSI een aantal betrouwbare muizenverjagers. De BSI MultiStop serie is onder andere ontwikkeld voor het verjagen van muizen. Deze apparaten kunnen worden ingezet om zowel in huis als om het huis plaagdieren te verjagen.

Muizenverjagers van KB Home Defense

KB Home Defense heeft verschillende apparaten die gebruikt kunnen worden voor het verjagen van muizen. Het merk heeft zowel muizenverjagers op geluid. Daarnaast levert KB Home Defense ook elektronische muizenverjagers. Dit type muizenverjager zendt in plaats van geluid elektromagnetische golven. Muizen storen zich aan deze pulsen, waardoor ze snel vertrekken.

Muizenverjagers van Pest-Stop

De muizenverjagers van Pest-Stop zijn erg in trek. De verjagers werken namelijk erg effectief tegen zowel muizen als ratten. Dit komt omdat het apparaat naast ultrasoon geluid tevens elektromagnetische pulsen produceert. Deze worden door het stroomnetwerk door het huis gezonden. Deze gaan afhankelijk van het bereik het hele huis door. De verjagers van Pest-Stop zijn verkrijgbaar in verschillende bereik-sterktes.

Benieuwd naar de verschillende tussen de verschillende (merken) muizenverjagers. In onze webshop kun je alle verjagers met elkaar vergelijken.

Kun je met geluid ook andere ongedierte bestrijden?

De gehoordrempel bepaald in welke mate een toon waarneembaar is. De meeste dieren, waaronder honden, hebben een lagere gehoordrempel dan mensen. Zo kunnen honden bijvoorbeeld bij hoge frequenties beter horen. De gehoordrempel kan van dier tot dier verschillen.

Ultrasone muizenverjagers hebben doorgaans een frequentie boven de 20 kHz. Afhankelijk van de daadwerkelijke frequentie kunnen deze tonen hoorbaar zijn voor honden, katten, konijnen, muizen, ratten, roofdieren, vogels, spinnen, vliegende insecten en kruipende insecten.

Is ultrasoon geluid schadelijk voor mensen?

Ultrasoon geluid is niet direct schadelijk voor mensen. Wel kunnen sommige tonen gezondheidseffecten bij mensen teweeg brengen. Zo kan hoogfrequent geluid bij voldoende sterkte en langdurige blootstelling leiden tot gehoorverlies. Geluidshinder kan al optreden vanaf een geluidsniveau van 75 decibel (dB). Korte termijn effecten van hoogfrequent geluid kunnen zijn: hoofdpijn, oorsuizen, vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid.

Het hoogfrequent heeft een frequentiegebied van 8 kHz tot 20 kHz. Bij het gebruik van een ultrasone muizenverjager adviseren we daarom om gebruik te maken van een frequentie hoger dan de 20 kHz. Deze tonen zijn voor mensen onhoorbaar en hebben geen schadelijk effect op de gezondheid.

Wat zijn de alternatieven voor een muizenverjager met geluid?

Muizenverjagers zijn verkrijgbaar in diverse technologieën. Naast verjagers op ultrasoon geluid zijn er ook verjagers met een elektromagnetische of ioniserende werking. Het voordeel van dit soort apparaten is dat ze ook door de muren heen kunnen gaan. Er ontstaat namelijk een elektromagnetisch veld die via elektrische kabels die door het huis of gebouw heenlopen. De pulserende en wisselende vibraties vinden muizen onprettig waardoor ze snel verjaagd worden.

Het gebruik van een elektromagnetische, ioniserende of muizenverjager op hoogfrequent geluid is niet in alle situaties wenselijk. Als je huisdier bijvoorbeeld aanslaat op ultrageluid kun je soms beter een andere bestrijdingsmethode gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld ook muizen verjagen met geur. Zo is bijvoorbeeld de geur van azijn, chloor en uien onaantrekkelijk voor muizen.

Er zijn legio alternatieven voor het bestrijden van muizen als een verjager op geluid in jouw situatie niet wenselijk is. Eén van de meest gebruikte bestrijdingsmethode is het vangen van muizen. Die kan met een diervriendelijke muizenval zoals een inloopval of kantelval. Daarnaast is het ook mogelijk om muizen direct te doden met bijvoorbeeld vergif of met een traditioneel muizenklem.

Waar kun je een muizenverjager bestellen?

Heb jij last van muizen en wil je muizen verjagen uit je woning of bedrijfspand? Dan kun je kiezen om voor een muizenverjager in te zetten. In onze webshop vind je diverse apparaten waarmee je muizen kunt verjagen met ultrasoon geluid.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 395 reviews.