Hoe kun je muizen in de slaapkamer bestrijden?

Heb je een muis in je slaapkamer gezien? We begrijpen dat je het niet graag hebt dat muizen in je bed komen. Of erger nog: over je heen kruipen als je ligt te slapen. We leggen precies uit waarom muizen in de slaapkamer gevaarlijk kunnen zijn. Daarnaast vertellen we je hoe je muizen het beste kunt bestrijden. 

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van muizen in de slaapkamer? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een effectieve behandeling tegen muizen. 

Zijn muizen in de slaapkamer gevaarlijk?

Als er muizen in de buurt zijn dan is de kans op gevaar vrijwel altijd aanwezig. Naast materieel schade kunnen muizen ook ziektes overdragen op mensen en dieren. Hierdoor zijn muizen per definitie gevaarlijk. 

Muizen van van nature onhygiënische dieren. Dit maakt dat ze tevens verschillende ziektekiemen zoals parasieten, virussen en bacteriën met zich mee kunnen dragen. Deze ziektekiemen zijn overdraagbaar voor de urine en de uitwerpselen. Daarnaast kan ook direct contact met een muis ervoor zorgen dat je ziek wordt. Hoewel muizen niet snel mensen zullen bijten kunnen ook muizenbeten ervoor zorgen dat je besmet raakt. 

De meest voorkomende ziektes die muizen kunnen overdragen zijn: salmonellose, leptospirose, ziekte van Weil, muizenbeetziekte en het hentavirus.

Als je ‘s nachts ligt te slapen en muizen kruipen in bed kun je in aanraking komen muizen. Het komt weliswaar zeer zelden voor, maar de kans is aanwezig.

Bij een grote muizenplaag zijn er soms uitwerpselen van muizen te vinden in bed, onder het bed of op het nachtkastje. Heb je muizenkeutels gevonden? Ga dan voorzichtig te werk. Opgedroogde muizenkeutels kunnen verstoffen, hierdoor je besmet kan raken van inademing van vergiftigde lucht.  Draag bij het opruimen van keutels altijd (rubber)handschoenen en bij voorkeur een mondmasker.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Komen muizen in je bed?

Onze bestrijdingsexperts krijgen vaak de vraag of muizen in je bed kunnen komen. Je moet er immers toch niet aan denken dat muizen in je bed kruipen?

In de praktijk komen muizen alleen in bed als er etensresten te vinden zijn. Muizen zijn dol op dezelfde snacks als mensen, denk aan kaas-chips, chocolade en nootjes. 

Muizen zijn voornamelijk ’s nachts actief. Veelal gaan ze dan op zoek naar voedsel. Door hun sterke reukvermogen zijn ze in staat om versnaperingen op te sporen. Daarnaast kunnen muizen erg goed klimmen en springen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk op bed komen. 

Kan een muis over je heen rennen als je slaapt?

Veel mesen zijn bang dat muizen ‘s nachts in bed zullen komen als je ligt te slapen. Om je gerust te stellen: muizen zijn bang voor mensen, ook als je slaapt. Hierdoor is de kans klein dat muizen over je heen lopen als je ligt te slapen.

Wat te doen tegen muizen in de slaapkamer?

Om te voorkomen dat muizen in je slaapkamer komen is goede hygiëne enorm belangrijk. Muizen komen alleen in de slaapkamer als er echt iets te halen valt. Primair hebben muizen behoefte aan een veilige schuilplaats en voedsel bronnen. Door deze behoeftes te ontnemen zullen muizen zich niet snel naar de slaapkamer begeven. 

Er zijn een aantal makkelijke manieren om muizen in de slaapkamer te voorkomen.

1. Regelmatig stofzuigen

Muizen zijn dol op rondslingerende voedselresten. De plaagdieren zijn alleseters en eten tot wel 20 keer per dag in kleine hoeveelheden.  Hierdoor hebben etensresten een aantrekkelijke werking op muizen. Als je een ontbijt op bed hebt gehad is het verstandig om alle restjes en kruimels op te zuigen. Door je slaapkamer met enige regelmaat te stofzuigen voorkom je dat er voedsel te vinden is. 

2. Zorg voor een dichte vuilnisbak

Sommige mensen hebben een kleine prullenbak op de slaapkamer staan. In veel gevallen is dit een open afvalemmer. Voor muizen is dit een walhalla omdat er vaak etensresten te vinden zijn. Daarnaast zit het vol spullen die als nestmateriaal kan dienen. Door een afgesloten pedaalemmer te gebruiken voorkom je dat muizen op het afval afkomen. 

3. Ruim regelmatig op

Muizen zijn gek op rommel en onoverzichtelijke omgevingen. Kleding en andere spullen op de grond zijn voor muizen de ideale plekken om te gebruiken als schuil- en rustplaats. Door je slaapkamer regelmatig op te ruimen voorkom je dat muizen zich in jouw slaapkamer gaan nestelen.

Hoe kun je muizen bestrijden in huis?

Als je last hebt van muizen in de slaapkamer of elders in huis is het belangrijk om snel in actie te komen. Muizen zijn zelden alleen. Hierdoor is de kans groot dat je met meerdere muizen te maken hebt. Bovendien planten muizen zich snel voort. Zodoende kun je in een korte tijd te maken hebben met een ware muizenplaag.

Welke bestrijdingsmiddelen je het beste kunt gebruiken verschilt per situatie. In de slaapkamer zijn muizenverjagers en muizenvangkooien vaak effectieve middelen tegen muizen.

Muizenverjagers

Een effectieve manier om muizen uit de slaapkamer te krijgen is door muizen te verjagen. Er zijn verschillende geuren waar muizen niet van houden, zoals: eucalyptus, uiten, pepermunt, chloor en azijn.

Sommige sterke geuren zijn niet altijd even prettig om in de slaapkamer te hebben. Daarom kun je ook gebruik maken van geluid om muizen te verjagen. Muizen beschikken namelijk over een ultrasoon gehoor. Hierdoor kunnen ze tonen waarnemen die voor mensen niet te horen zijn. Sommige frequenties zijn zo irritant dat muizen de benen nemen.

Muizenvangkooien

Wil je muizen liever vangen? Dan raden wij aan om gebruik te maken van een muizenval of muizenvangkooi. Door aantrekkelijk lokaas te gebruiken kun je muizen eenvoudig in de val lokken.

Muizen zoeken vaak beschutting. Hierdoor lopen muizen vaak langs grote objecten, zoals kasten en muren. Een vangkooi kun je daardoor het beste langs de muurzetten in de looprichting van de muizen. Om de pakkans te vergroten kun je het beste meerdere vangkooien tegelijk inzetten.

Muizenwering

Het afhouden van muizen in de slaapkamer alleen is vaak niet voldoende. Als je niets doet is de kans groot dat muizen ook toegang hebben tot de rest van het huis. 

Muizen kunnen door gaten en kieren van slechts 0,5 cm kruipen. Het is daarom belangrijk om goede muizenwering in te zetten om de toegang voor muizen te blokkeren. Muizen kunnen vaak op verschillende plekken naar binnen komen, bijv. via gaten in de spouwmuur, kieren tussen de dieren en ramen of via klimop tegen de gevel. 

Professionele bestrijding inschakelen?

In veel gevallen kun je muizen in de slaapkamer zelf bestrijden. Wil je de behandeling toch liever uitbesteden aan een gecertificeerde bestrijder? Dan brengen wij je graag in contact met een lokale bestrijder bij jou in de buurt.

Een professionele ongediertebestrijder weet precies hoe je een muizenplaag herkent. Daarnaast weet hij precies welke bestrijdingsmiddelen het beste kunnen worden ingezet in jouw situatie. Zo weet je zeker dat je jouw muizenprobleem snel onder controle hebt.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 354 reviews.