Hoe herken je rattenkeutels?

Heb je keutels gevonden en denk je dat deze van ratten zijn? In dit artikel vertellen we je alles over rattenkeutels en hoe je deze kunt herkennen. Daarnaast leer je hoe je ze kunt onderscheiden van muizenkeutels én vertellen we je hoe je ervoor kunt zorgen dat de ratten snel weggaan.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van ratten? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt om ratten te bestrijden.

Rattenkeutels herkennen

Je hebt keutels gevonden in of rond je huis, dat is even schrikken. Voordat je het probleem kunt verhelpen dien je eerst te weten welk dier de keutels heeft achtergelaten. Als je last hebt van een rat kun je veel keutels vinden, ratten eten namelijk de hele dag door en produceren hierdoor tot wel 40 tot 50 keutels per dag.

Verschil verse en oude rattenkeutels

Door het verschil te kunnen zien tussen oude en verse rattenkeutels kun je inschatten of je te maken hebt met keutels van een oude rattenplaag, of dat je op dit moment last hebt van ratten.

Rattenkeutels die vers zijn zien er glanzend en donkerder uit. Oude rattenkeutels blijven helaas ook gewoon liggen, deze worden grijs en zien er wat uitgedroogd of stoffig uit.

Rattenkeutels onderscheiden

Zoals je misschien wel weet zijn er verschillende soorten ratten in Nederland, namelijk de bruine rat en de zwarte rat. Deze rattensoorten verschillen niet alleen qua uiterlijk, maar ook de keutels zijn anders. Door de keutels te bekijken kun je erachter komen of je te maken hebt met de bruine- of zwarte rat.

Keutels van de bruine rat

De bruine rat is in Nederland een beetje de ‘normale’ rat. Zijn vacht is lang en stug, zijn neus is kort en hij heeft een lange van 21 tot 29 centimeter. De vacht is grijsbruin, bruin, donkerbruin of roodbruin terwijl zijn buik wit of grijs van kleur is. Deze rattensoort produceert een kenmerkende keutel die je aan de volgende aspecten kunt herkennen.

rattenkeutels bruine rat

Kenmerken rattenkeutels bruine rat

  • Kleur: bruin of grijs
  • Grootte: ongeveer 2 centimeter lang en een halve centimeter dik
  • Plekken: liggen vaak bij elkaar, in hoopjes

Keutels van de zwarte rat

De zwarte rat is een relatief nieuwe rat in Nederland. Deze rattensoort is echter bezig aan een flinke opmars en de populatie blijft elk jaar toenemen. Je herkent de zwarte rat aan zijn stompe snuit, lange oren en ze hebben een lengte van ongeveer 16 tot 24 centimeter. De kleur van zijn vacht is vaak donkerder dan de bruine rat en soms zelfs zwart. Ook deze rattensoort kun je herkennen door de keutels te bekijken.

rattenkeutels zwarte rat

Kenmerken rattenkeutels bruine rat

  • Kleur: erg donker
  • Grootte: ongeveer 1 centimeter lang en maar 2 of 3 millimeter dik
  • Plekken: deze keutels liggen verspreid en niet in hoopjes bij elkaar

Het verschil tussen rattenkeutels en muizenkeutels

Naast de verschillen in keutel tussen de verschillende rattensoorten kun je ook nog twijfelen of je gevonden keutels misschien muizenkeutels zijn. Muizenkeutels verschillen aanzienlijk van rattenkeutels. Muizenkeutels zijn namelijk een stuk kleiner dan de keutels van ratten. Muizenkeutels lijken meer op rijstkorrels of hagelslag, terwijl de rattenkeutel begint bij 1 centimeter en tot wel 2 centimeter lang kan zijn.

Is rattenpoep gevaarlijk?

Ratten zijn onhygiënische dieren en kunnen veel ziektes en infecties met zich meedragen. Ziektes die ratten kunnen dragen zijn bijvoorbeeld salmonellose, Hantavirus, Ziekte van Weil en Rattenbeetziekte. Je zou misschien denken dat je deze ziektes alleen kunt krijgen door de rat aan te raken of gebeten te worden, maar deze ziektes kunnen zich ook verspreiden door middel van de uitwerpselen van de rat, zowel de keutels als de urine kunnen besmet zijn. Raak daarom deze uitwerpselen van ratten nooit met blote handen aan.

Rattenkeutels veilig opruimen

Omdat rattenkeutels ziektes kunnen bevatten is het nodig dat je deze snel opruimt. Hierdoor blijft je woning of pand ziektevrij en kun je daarnaast checken of er nieuwe keutels bijkomen.

Ruim de rattenkeutels altijd op met handschoenen aan. Gebruik daarnaast geen stofzuiger, stoffer en blik of bezem. Hierdoor kunnen namelijk stofdeeltjes in de lucht terecht komen waar je ziek van kunt worden. Ook kun je bijvoorbeeld een mondkapje of een stofmasker dragen om jezelf te beschermen.

Ga je de rattenkeutels opruimen? Lees dan onderstaande richtlijnen, dan maak je het zo veilig mogelijk voor jezelf:

  • Draag een mondkapje of een stofmasker
  • Gebruik geen bezem, stofzuiger of stoffer en blik
  • Draag altijd handschoenen bij het opruimen van de keutels
  • Deponeer de keutels in een afgesloten zak die je buiten in de container kunt weggooien
  • Ontsmet na het opruimen jezelf en de plek van de keutels goed

Andere signalen dat je last hebt van ratten

Naast rattenkeutels zijn er ook andere signalen die erop wijzen dat je last hebt van ratten. Ben je door de keutels nog niet overtuigd? Check dan of de volgende signalen ook bij jou aan de orde zijn.

Knaagschade

Ratten zijn echte knaagdieren en knagen om hun tanden kort te houden. Hierdoor zullen ze knagen aan van alles: isolatiemateriaal, hout, plastic, karton, aluminium en zelfs lood en beton zijn niet veilig voor ratten. Je meubilair of woning krijgt het zwaar te voortduren bij een rattenplaag. Herken jij je in bijvoorbeeld knaagsporen aan meubels, plinten, kabels of andere plekken? Grote kans dat je dan last hebt van ratten (of muizen).

Buiksmeer

Ratten lopen vaak via vaste routes door je woning of pand heen. Omdat deze dieren zo onhygiënisch zijn, zul je hier na verloop van tijd sporen van gaan zien. De vacht van de dieren komt namelijk tegen de vloer en de muur aan waarna je vieze plekken te zien krijgt. Deze plekken worden ook wel buiksmeer genoemd.

Voet- of staartafdrukken

Met name op stoffige plekken kun je soms voet- of staartafdrukken van ratten tegenkomen. Bijvoorbeeld wanneer je een meubelstuk van zijn plek haalt of op de zolder. Ook kun je zelf dit soort afdrukken verzorgen. Strooi hiervoor in de avond met wat meel. Ga slapen en check de volgende dag of er afdrukken in het meel staan. Dan weet je zeker dat de ratten op die plek rondlopen.

Stank

Ratten leggen tot wel 50 keutels per dag neer in hun leefomgeving. Daarnaast plassen ze regelmatig. Een rattenplaag kan dus heel erg gaan stinken als deze uitwerpselen niet opgeruimd worden. Heb je last van een onaangename geur in bijvoorbeeld kastjes, de zolder of kelder? Dat kan zeker wijzen op een rattenplaag.

Rattennesten

Deze nesten kun je vaak vinden op wat afgelegen, beschutte plekken. Deze nesten vind je bijvoorbeeld in de kelder, onder de woning, op de zolder of in de tuin.

Last van ratten? De oplossing in 3 stappen

Als je last hebt van ratten dien je snel in te grijpen. Ratten planten zich namelijk razendsnel voort en voordat je het doorhebt heb je een hele rattenplaag in je woning. Ratten bestrijden kan lastig zijn, in onderstaande stappen vertellen we je wat je kunt doen om de ratten te bestrijden!

Stap 1: Goed opruimen!

Ratten houden niet van schone, opgeruimde omgevingen. Hier vinden ze namelijk geen voedsel en kunnen ze zich niet verschuilen of een nest maken. Ruim hierom goed op en maak alles schoon met schoonmaakmiddel. Heb je last van ratten in de tuin? Ruim dan ook de tuin goed op. Veeg de bladeren op en maak de omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk voor de ratten om te leven.

Stap 2: Kies de juiste bestrijdingsmiddelen

Bestrijdingsmiddelen tegen ratten zijn er in veel soorten en maten. Zo zijn er diervriendelijke producten, maar ook producten waarmee je de ratten kunt doden. Daarnaast heb je nog de verjagers die de ratten middels geluidsgolven of elektromagnetische pulsen uit je woning jagen. Veel keuze dus, in onderstaande leggen we je kort uit wat de producten zijn en waarvoor je ze kunt gebruiken.

Rattenvallen

Rattenvallen zijn de vallen zoals je ze waarschijnlijk wel kent. De meest bekende is de rattenklem. In de rattenklem plaats je wat lokmiddel en zodra de rat dit wil pakken slaat de klem dicht en wordt de rat gedood. Maar ondertussen zijn er veel meer rattenvallen op de markt. Bijvoorbeeld onze favoriet: de diervriendelijke rattenval. Hierin worden de ratten levend gevangen waarna je ze weer rustig vrij kunt laten in de natuur. En wat dacht je van de Goodnature A24? Een volautomatische rattenval waar je zelf bijna geen omkijken naar hebt.

Rattenverjagers

Rattenverjagers zijn apparaten die de ratten verjagen middels geluid of elektromagnetische golven. Ultrasone rattenverjagers zenden een hele hoge pieptoon uit door voor mens en huisdier vrijwel nooit te horen is. Ratten storen zich hier echter mateloos aan. Daarnaast zijn er rattenverjagers die elektromagnetische golven via de elektrakabels door je woning sturen. Deze zijn ideaal wanneer je ratten in de muren, vloeren of plafonds hebt.

Ratten lokmiddelen

Hoewel ze in tekenfilms vaak een blokje kaas gebruiken, kun je in de praktijk beter wat anders gebruiken. Ratten houden van calorierijk voedsel en voelen zich sterk aangetrokken door bepaalde geuren. Wij raden onze klanten dan ook altijd aan om professioneel rattenlokmiddel aan te schaffen. Dit zijn bepaalde lokmiddelen in blok, gel of spray vorm die erg aantrekkelijk zijn voor ratten. Daarnaast hebben ze, anders dan voedsel, het voordeel dat ze niet gaan schimmelen en ze extra lang effectief blijven.

Stap 3: Maak je woning of pand ratproof

Misschien wel net zo belangrijk als ervoor zorgen dat de ratten weggaan: ervoor zorgen dat ze niet terug kunnen komen. Ratten kunnen net als ander ongedierte via veel verschillende plekken in je woning of pand naar binnen. Kieren, openstaande ramen, kattenluikjes en zelfs stootvoegen of andere gaten in de muur kunnen ratten een goede toegangsweg bieden. Om deze reden raden we je ten zeerste aan om deze gaten te dichten. Doe dit altijd wel op de juiste manier. Sommige gaten hebben namelijk een ventilatiefunctie of dienen om een andere reden niet dichtgemaakt te worden. In onze webshop vind je een ruim assortiment van rattenwering producten om je woning ongedierteproof te maken.

Professionele hulp bij rattenplaag

Lukt het je zelf niet om de ratten te bestrijden? Ook dan is er nog geen nood aan de man. Wij koppelen je namelijk gratis aan een professionele en betrouwbare bestrijder uit ons netwerk. Hiervan weet je zeker dat je een betrouwbare vakman of vakvrouw in huis haalt die jou het werk van bestrijden uit handen neemt.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 355 reviews.