Waar moet je een dode muis weggooien?

Heb je een dode muis gevonden? Pas dan goed op! Dode muizen kunnen gevaarlijk zijn. In dit artikel leggen we precies uit hoe je een dode muis het beste kunt opruimen.

Een dode muis is vaak een teken van een muizenplaag. We vertellen daarom ook wat je kunt doen om muizen te bestrijden. Tot slot geven we een aantal tips om een muizenplaag in die toekomst te voorkomen.

Wil je direct zelf aan de slag met het bestrijden van muizen? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je hiervoor nodig hebt.

Zijn dode muizen gevaarlijk?

Dode muizen zijn gevaarlijk. De plaagdieren zijn dragers van ziektekiemen zoals parasieten, virussen en bacteriën. Door de urine en keutels van muizen kun je besmet raken. Daarnaast kan ook de aanraking met een dode muis of het inademen van giftige lucht voor besmetting zorgen. Hierdoor vormen dode muizen een risico voor de gezondheid.

Als je een dode muis hebt aangetroffen dien je altijd voorzichtig te werk te gaan. Voorkom ten alle tijden dat je met je blote handen de muis aanraakt. Dit zorgt namelijk in veel gevallen voor een besmetting.

Kun je ziek worden van dode muizen?

Muizen kunnen op verschillende manieren ziektes overdragen. Mensen kunnen hiervan ook ziek worden. De meeste voorkomende ziektes via muizen zijn:

  • Salmonellose
  • Leptospirose
  • Ziekte van Weil
  • Muizenbeetziekte
  • Hantavirus

De symptomen van de ziektes kunnen per besmetting verschillen. Vaak gaan de ziektes gepaard met griepachtige klachten. Meestal gaan deze klachten na enkele dagen weer over. Bij aanhoudende of zelfs verergerde klachten adviseren we om contact op te nemen met een huisarts.

Hulp nodig van een professionele bestrijder?

Wil je het bestrijden van ongedierte liever uitbesteden aan een professional? Wij kennen vrijwel altijd een bestrijder bij jouw in de buurt. Met gecertificeerde ongediertebestrijder ben je verzekerd van een snelle en effectieve aanpak.Schakel een professionele bestrijder in »

Hoelang duurt de ontbinding van een muis?

Als een muis dood is, gaat het kadaver vaak rotten. Met name in vochtige omgevingen gaat dit gepaard met een sterke kadavergeur. Het natuurlijke proces van ontbinding kan twee tot drie weken duren voordat het overschot in zijn geheel is afgebroken. In warme omgevingen gaat het ontbindingsproces vaak sneller.

Hoe kun je een dode muis opruimen?

Een dode muis is gevaarlijk en kan ervoor zorgen dat je besmet raakt en ziek wordt. Daarom is het belangrijk om de dode muis zo snel mogelijk op te ruimen. Zo voorkom je tevens dat het kadaver gaat rotten en voor een stanklucht zorgt.

Bij het opruimen van een dode muis dien je altijd te voorkomen dat je hiermee direct in aanraking komt. Draag daarom altijd (rubber)handschoenen om direct contact te vermijden.

Een dode muis kun je het beste weggooien in een afgesloten vuilniszak. Deze kan bij het huisvuil of restafval container worden gedeponeerd.

De plek waar je een dode muis hebt gevonden dien je ook goed schoon te maken en te ontsmetten. Hiervoor kun je zeepsop met bleekwater gebruiken. Boen de plaats waar je het muizenlijk hebt gevonden goed schoon. Daarnaast adviseren we om minimaal 30 minuten te ventileren door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.

Hoe krijg je de geur van een dode muis weg?

Een dode muis kan erg stinken. De kadavergeur is vergelijkbaar met de geur van rauw vlees waarvan de houdsbaarheidsdatum verstreken is. Wanneer een dode muis is opgeruimd zal de geur al snel minder worden. Om de geur volledig weg te krijgen is het belangrijk om zo goed mogelijk te ventileren.

In sommige gevallen is het muizenlijk niet te vinden. Als de geur uit de wandcontactdoos komt dan ligt er vaak een dode muis tussen de muren. Daarnaast kunnen muizen ook in de vloer tussen het plafond zitten. Op dergelijke lastig bereikbare plekken kun je de muis niet opruimen. In dat geval zul je moeten wachten totdat het lijkje in zijn geheel is vergaan.

Pas op bij een rotte eierenlucht

Als de geur van een dode muis veranderd in de geur van rotte eieren dien je alert te blijven. Door het rottingsproces kan er waterstofsulfide of zwafelwaterstof vrijkomen. Deze giftige stoffen kunnen irritaties aan de ogen veroorzaken. In hoge concentraties kan de zwafelgeur zelfs dodelijk zijn. Bij een rotte eierenlucht dien je altijd extra goed te ventileren.

Hoe kun je muizen bestrijden?

Als je een dode muis hebt gevonden, kun je de klok erop gelijk zetten dat er meerdere muizen zijn. Muizen leven namelijk vrijwel nooit alleen. Vaak leven ze in groepen. Bovendien planten muizen zich razendsnel voort. Hierdoor kunnen een paar muizen zich in een rap tempo uitmonden in een ware muizenplaag.

Om een grote plaag te voorkomen is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen als je een dode (of levende) muis hebt gezien. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen die je hiervoor kunt gebruiken. Hoe je muizen het beste kunt bestrijden verschilt per situatie.

In de regel wordt er onderscheid gemaakt tussen dodende, vangende, verjagende of werende bestrijdingsmethodes.

Een populaire methode om muizen te bestrijden is de traditionele muizenklem. In combinatie met het juiste lokstof (zoals pindakaas of chocolade) werkt dit zeer effectief. Daarnaast wordt er ook vaak muizengif ingezet. Beide bestrijdingsmethodes hebben een fatale afloop.

Wil je liever op een diervriendelijke manier muizen bestrijden? Er zijn ook muizenvallen waarmee je muizen levend kunt vangen. Een voorbeeld is een kantelval of muizenvangkooi. De gevangen muizen kun je vervolgens in de natuur weer vrijlaten.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Hoe voorkom je een muizenplaag?

Een behandeling tegen een muizenplaag is vaak zinloos zonder preventieve maatregelen te nemen. Door de omgeving onaantrekkelijk te maken en de toegangswegen af te sluiten kun je een muizenplaag voorkomen. De onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

1. Zorg voor een goede hygiene

Sterke geuren hebben een aantrekkende werking op muizen. Deze geuren komen vaak door afval. Ruim afval daarom goed op en laat geen rommel slingeren. Voorkom ook dat er afvalzakken open en bloot staan en doe deze in een afgesloten container.

2. Berg voedsel goed op

Muizen komen af op voedsel. Zorg er daarom voor dat er geen voedsel te vinden is. De eerste stap is om geen etensresten te laten slingeren. Daarnaast is het belangrijk om voedsel goed op te bergen. Dit doe je bij voorkeur in afgesloten bussen of potten van metaal of hard plastic. Zo voorkom je dat muizen door de verpakkingen knagen.

3. Maak kieren en pleten dicht

Een gaatje van 0,5 cm is voor een muis groot genoeg om doorheen te kruipen. Vaak komen muizen binnen door kieren onder de deuren of spleten in de muren. Door deze toegangswegen dicht te komen voorkom je dat muizen kunnen binnendringen.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 358 reviews.