Het Integrated Pest Management (IPM) uitgelegd

Terug naar Blog

De overlast van muizen, ratten en andere plaagdieren neemt al jaren toe. Bestrijders en meldpunten ontvangen steeds meer meldingen van overlast. De oorzaak hiervan ligt deels bij de invoering van het IPM-systeem. Bestrijders worden hierdoor ingeperkt in de mogelijkheden die ze hebben om overlast van plaagdieren aan te pakken. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het IPM-systeem.

Geïntegreerd plaagdierbeheer

Integrated Pest Management (IPM) is een methode om plaagdieren aan te pakken. Het IPM-systeem (letterlijk vertaald: geïntegreerd plaagdierbeheer) is ontwikkeld in de jaren ‘70. Het is een integrale aanpak die erop is gericht om overlast van plaagdieren te voorkomen, in plaats van te bestrijden.

Bestrijders werken al sinds 2017 volgens het IPM-systeem voor de beheersing van overlast van ratten buiten. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) beoordeelt welke chemische bestrijdingsmiddelen mogen worden ingezet bij de bestrijding van plaagdieren. Het Ctgb heeft diverse voorwaarden gesteld aan het gebruik van biocide.

In 2023 is het IPM-systeem verder aangescherpt. Zo is het systeem van kracht voor het beheersen van muizen en ratten, zowel binnen als buiten. Alle rodenticiden op basis van de aangewezen stoffen mogen uitsluitend worden ingezet als laatste redmiddel. Daarnaast mogen deze enkel worden gebruikt door gecertificeerde bedrijven en professionals.

Chemische middelen op basis van anticoagulantia (bloedverdunners) kunnen giftig zijn voor vogels, roofdieren en huisdieren. Bovendien blijven de stoffen lang in het milieu. Bij veelvuldig gebruik kunnen plaagdieren resistent worden, waardoor de middelen niet langer effectief zijn.

De werkzame stoffen brodifacoum, bromadiolon, chlorophacinon, coumatetralyl, difenacoum, difethialon, flocoumafen en cholecalciferol vallen onder het IPM-systeem. Alfachloralose is géén aangewezen stof en mag daarom zowel door bedrijven als particulieren worden ingezet bij het bestrijden van plaagdieren.

Werking van het IPM-systeem

Het IPM-systeem is een continu proces. Met name binnen bedrijven wordt erop gelet hoe problemen met muizen, ratten en andere plaagdieren kunnen worden voorkomen. Dit kan worden gedaan door goede hygiëne en het nemen van preventieve maatregelen, zoals het aanbrengen van werende middelen. Door de omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk te maken, zullen plaagdieren zich minder snel vestigen.

Bij het IPM-systeem start de bestrijding van plaagdieren pas op het moment dat de preventieve maatregelen niet werken. De bestrijding begint bij niet-chemische bestrijdingsmiddelen, zoals klemmen en vangkooien. Pas wanneer deze middelen niet werken of de problemen een risico vormen voor de gezondheid, mogen chemische bestrijdingsmiddelen worden ingezet. De inzet van biocide mag nooit preventief of continu zijn.

Integrated pest management (IPM)

Het IPM-systeem beperkt het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor is de kans kleiner dat plaagdieren resistent worden en er doorvergiftiging plaatsvindt. De chemische bestrijdingsmiddelen mogen onder de nieuwe wetgeving alleen worden ingezet door gecertificeerde bestrijders.

Voor consumenten geldt er een verbod op het gebruik van zowel muizengif als rattengif. De verkoop van gif op basis van anticoagulantia is wettelijk verboden. Alleen muizengif op basis van alfachloralose mag nog worden verkocht.

Plaagdieren bestrijden

Bij overlast van muizen en ratten kun je ook zelf een behandeling starten. Plaagdieren planten zich over het algemeen snel voort. Hierdoor is het van belang om zo snel mogelijk te starten met de behandeling, om grotere problemen te voorkomen. Door zelf te bestrijden kun je vrijwel direct beginnen met het inzetten van de juiste bestrijdingsmiddelen. In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor het bestrijden van plaagdieren, zoals muizen en ratten.

Lukt het niet om de plaagdieren te bestrijden? Dan kun je er ook voor kiezen om een gecertificeerde bestrijder in te schakelen. Wij beschikken over een landelijk netwerk aan bestrijders. Hiermee kunnen we je geheel vrijblijvend in contact brengen met een bestrijder bij jou in de buurt. De bestrijders werken volgens het IPM-systeem en kunnen zowel consumenten als bedrijven helpen bij het aanpakken van de plaagdieren.

Terug naar Blog
De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 394 reviews.