Is muizengif gevaarlijk voor honden?

Heb je last van muizen? Dan wil je misschien wel muizengif inzetten om de muizenplaag te bestrijden. Als je honden hebt dien je voorzichtig te werk te gaan aangezien honden ziek kunnen worden van het vergif.

In dit artikel vertellen we precies waarom muizengif gevaarlijk is voor honden. Daarnaast vind je een overzicht van de symptomen die zich voort kunnen doen als honden gif hebben ingenomen. We vertellen ook wat je het beste kunt doen als je hond vergiftigt is. Tot slot vertellen we hoe je op een veilige manier muizen kunt bestrijden als je honden hebt.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van muizen? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om muizen te bestrijden.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Waarom is muizengif gevaarlijk voor honden?

Honden zijn vaak erg nieuwsgierig. Met name jonge honden willen de wereld graag ontdekken. Over het algemeen zijn honden niet de meest kieskeurige dieren als het gaat om eten. Ze eten vrijwel alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Jonge honden eten vaak van de straat en nemen ook niet-eetbare dingen tot zich. Hierdoor treedt ook vaak vergiftiging op bij honden die muizengif eten.

Honden kunnen erg ziek worden wanneer ze muizengif eten. Dit geldt ook voor rattengif. Bij een grote inname van een gif kan een hond zelfs overlijden. Dit hangt wel af van het gewicht en de grootte van de hond. Daarnaast hangt dit ook af van de tijd waarin het gif wordt opgenomen. Ook als dode, vergiftigde muizen opeten kunnen ze ziek worden. Dit wordt ook wel doorvergiftiging genoemd.

Over het algemeen kan er onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten muizengif, namelijk: anticoagulantia en alfachloralose. Aangezien het werkingsmechanisme van beide soorten muizengif aanzienlijk verschilt kan heeft dit ook effect in de mate waarin dit gevaarlijk is voor honden.

Muizengif met anticoagulantia

Er zijn veel soorten muizengif verkrijgbaar die een anticoagulans zijn. Dit zijn antistollingsmiddelen die de natuurlijke bloedstolling tegengaan. Vaak wordt anticoagulantia ook wel een bloedverdunner genoemd. In de praktijk wordt het bloed niet dunner, maar stolt het minder snel.

Anticoagulantia hebben over het algemeen een langzame werking. Vaak dienen dieren meerdere keren van het gif te eten voordat de bijwerkingen optreden. Bij honden duurt het vaak twee tot drie dagen voordat de eerste symptomen zichtbaar zijn. Het gif kan uit verschillende werkzame stoffen bestaan, waaronder:

Het werkingsmechanisme van anticoagulantia berust op het tegengaan van de werking van vitamine K. Deze vitamine zorgt ervoor dat het bloed stolt. Bij een tekort aan vitamine K zal de bloedstolling worden verstoord waardoor interne bloedingen kunnen ontstaan.

Muizengif met alfachloralose

Muizengif op basis van alfachloralose is sinds 2018 door Europese Commissie goedgekeurd voor het bestrijden van muizen. Deze biocide wordt dan ook steeds vaker gebruikt. In tegenstelling tot anticoagulantia werkt de stof alfachloralose in op het centraal zenuwstelsel.

Bij inname van een kleine hoeveelheid werkt het middel hypnotiserend. Wanneer er voldoende van het gif is opgenomen verliezen dieren het bewust zijn. De werkzame stof zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt. Dit zorgt er uiteindelijk voor een coma waardoor het dier overlijdt aan onderkoeling. Doordat de plaagdieren het bewustzijn verliezen wordt dit middel gezien als een diervriendelijke methode om muizen te bestrijden.

Wanneer honden muizengif met alfachloralose innamen zijn de symptomen na korte tijd al zichtbaar.

Wat zijn de symptomen van honden die vergiftigd zijn door muizengif?

De symptomen van vergiftiging kunnen bij honden per gifsoort verschillen. De ernst van de symptomen kan verschillen op basis van het gewicht, leeftijd en grootte van de hond. Daarnaast zijn over het algemeen bij een kleine inname van muizengif symptomen het minst.

Bij anticoagulantia duurt het meestal twee tot drie dagen voordat de eerste verschijnselen zichtbaar zijn. Doordat het bloedstollingsproces wordt verstoort kunnen vaak sneller blauwe plekken optreden. Daarnaast blijven wonden langer bloeden dan gemiddeld. Wanneer een grote hoeveelheid gif is ingenomen kan bloedverlies in de urine of ontlasting een symptoom zijn van vergiftiging met muizengif op basis van anticoagulantia.

Muizengif met alfachloralose werkt vaak sneller. Een korte tijd na inname zijn de symptomen al zichtbaar. Honden kunnen gaan beven of verward zijn. Daarnaast worden honden veelal overgevoelig voor prikkels zoals geluid en aanraking. Het gevold hiervan is de vergiftigde hond relatief agressief reageert. Inname van een grote hoeveelheid alfachloralose kan er voorzorgen dat een hond spiertrekkingen/stuipen krijgt of zelfs in coma raakt.

Wat moet ik doen als mijn hond muizengif heeft gegeten?

Als je het vermoeden hebt dat je hond vergiftigd is met muizengif raden we aan om direct contact op te nemen met de dierenarts. Ook bij twijfel of als je hond een kleine hoeveelheid gif heeft ingenomen is het verstandig om de dierenarts te raadplegen. Als je zelf vergif hebt ingezet is het handig om de verpakking mee te nemen. Zo kan de dierenarts snel vaststellen welke behandeling het beste kan worden ingezet.

De behandeling van een vergiftigde hond is afhankelijk van hoe lang het geleden is dat de hond het gif heeft binnen gekregen. Daarnaast is het soort muizengif belangrijk. Over het algemeen kunnen de onderstaande behandelingen door de dierenarts worden uitgevoerd:

  1. De hond laten braken om zodoende het gif uit het lichaam te verwijderen
  2. De maag leegspoelen om ervoor te zorgen dat er geen vergif meer in het lichaam zit
  3. Toedienen van actieve kool om de werking van het gif tegen te gaan.
  4. Toedienen van vitamine K om zodoende het bloedstollingsproces te versnellen.

Afhankelijk van de ernst van de vergiftiging kan de dierenarts tabletten of vloeistof voorschrijven die voor een periode van circa 4 weken toegediend dienen te worden.

Welk muizengif is niet schadelijk voor honden?

Biocide is per definitie giftig. Hierdoor is er geen enkele soort muizengif 100% veilig te gebruiken bij honden (of andere huisdieren). Wel kan de kans op een inname van het muizengif door honden aanzienlijk worden beperkt. Wil je toch graag muizengif gebruiken? Dan raden we aan om altijd gebruik te maken van een muizenlokdoosje als je huisdieren en/of kinderen hebt.

Een muizenlokaasdoos kan worden gebruikt om muizengif veilig te gebruiken. Een lokaasdepot is vaak voorzien van één of meerdere kleine ingangen die groot genoeg zijn voor een muis om doorheen te kruipen. Omdat een muizenlokdoosje verder afsluitbaar is kunnen honden, katten of andere dieren niet bij het gif komen.

Wat zijn de alternatieven voor muizengif?

Als je huisdieren zoals honden of katten hebt is het bestrijden van muizen met muizengif niet altijd de gewenste oplossing. Toch zijn er een aantal zeer effectieve alternatieven voor muizengif die je kunt inzetten tegen muizen.

Los van het feit dat muizengif gevaarlijk is voor honden, is geldt vanaf 2023 een verbod op muizengif. Rattengif mag al langer niet worden gebruikt. Alleen vergiften op basis van alfachloralose mogen nog binnenshuis worden gebruikt.

Muizenvallen

Van oudsher worden al muizenvallen gebruikt om muizen te bestrijden. De traditionele muizenval is een zeer effectief, en daardoor een veel gebruikte bestrijdingsmethode. Voor veilig gebruik is het aan te raden om gebruik te maken van een lokdoosje. Zo voorkom je dat huisdieren en/of kinderen de val kunnen triggeren.

Vandaag de dag zijn de technieken om muizen te bestrijden verder doorontwikkeld. Zo kunnen muizen naast de klassieke muizenklem ook worden gedood met een elektrische muizenval. Door een elektrische schok is de muis vrijwel direct dood, zonder dat deze een lange lijdensweg ondergaat.

Vangkooien

Een muizenvangkooi is een diervriendelijke methode om muizen te vangen. Door aantrekkelijk lokmiddel te gebruiken laten muizen zich vaak eenvoudig in de val lokken.

Vangkooien zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo zijn er vangkooien geschikt om één of meerdere muizen tegelijk mee te vangen. De levend gevangen muizen kunnen vervolgens op afstand weer worden uitgezet.

Muizenverjagers

Een goed alternatief voor muizengif is door gebruik te maken van muizenverjagers. Dit zijn elektrische apparaten die ultrasoon geluid of elektromagnetische velden uitzenden. Voor muizen is dit zeer irritant. Hierdoor zullen ze vaak snel op zoek gaan naar een alternatieve schuilplaats.

Het grote voordeel van muizenverjagers is deze geen invloed hebben op mensen en/of huisdieren. Zo merk je in de praktijk er niks van dat de muizenverjager actief is. Hierdoor is een verjager veilig te gebruiken in de buurt van mensen, honden, katten of andere huisdieren.

Kan ik het bestrijden van muizen laten doen door een vakman?

Heb je een hond en wil je het bestrijden van muizen liever overlaten aan een professional? Wij brengen je graag in contact met een lokale muizenbestrijder bij jou in de buurt.

Als je een gecertificeerde bestrijder inschakelt weet je zeker dat je muizen snel, effectief en op een veilige manier laat bestrijden. Een vakman weet precies welke bestrijdingsmiddelen het beste kunnen worden ingezet in jouw situatie. Zo kan een behandeling worden gedaan zonder muizengif die volledig veilig is voor honden.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 340 reviews.