Kun je zelf wespen bestrijden?

Ben je benieuwd of je zelf wespen kunt bestrijden? In dit artikel leggen we precies uit in welke situaties je wespen zelf kunt bestrijden. We vertellen waar je op moet letten en hoe je dit het beste aanpast. In het artikel ontdek je ook wanneer je beter een wespenbestrijder kunt laten komen. Tot slot geven we een aantal tips die je zelf kunt toepassen om een wespenplaag te voorkomen.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van wespen? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om zelf wespen te bestrijden.

Wanneer kun je overlast hebben van wespen?

Wanneer de zomer aanbreekt en de temperatuur stijgt komen de wespen weer tevoorschijn. Afhankelijk van de temperatuur en droogte kan het wespenseizoen soms al in april beginnen. In september is het wespenseizoen meestal weer afgelopen.

Wespen kunnen voor flinke overlast zorgen. Met name in juli en augustus is overlast soms enorm. Dit komt omdat het voedsel voor wespen dan schaarser begint te worden. Hierdoor komen de wespen sneller af op jouw eten en drinken.

Bij een groot wespennest kan er veel schade ontstaan. Zo kunnen wespen het isolatiemateriaal aantasten. Daarnaast kunnen wespen steken. Met name als wespen honger hebben, worden ze agressiever. Hierdoor is de kans dat wespen gaan steken. Sommige mensen zijn allergisch voor het gif. Hierdoor kun je ziek worden van een wespensteek.

Als je een klein groepje wespen hebt zien vliegen raden we aan om tijdig in actie te komen. Wespen planten zich namelijk snel voort. Hierdoor kan er in korte tijd een enorme wespenplaag ontstaan. Een beginnend wespennest kun je vaak zelf bestrijden en verwijderen. Bij een groot wespennest raden we aan om een professionele wespenbestrijder in te schakelen.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Hoe ziet een wespennest eruit?

Als je weet waar je op moet letten, dan is een wespennest vrij eenvoudig te herkennen. Een wespennest begint vaak al in de lente. We raden daarom aan om altijd in april, mei en juni al uit te kijken naar beginnende wespennesten.
Er zijn verschillende plekken waar wespen nesten kunnen bouwen. Buitenshuis komen wespennesten het meeste voor aan een dakrand of dakgoot, in de garage, onder een carport of overkapping, in de schuur of tuinhuis of in een (holle)boom, heg of struik. Daarnaast kunnen wespennesten ook binnenshuis zitten, zoals: in de spouwmuur, op zolder, in een kamer, in een dakkapel of in de schoorsteen.

In Nederland komen vooral gewone wespen, Duitse wespen en Hoornaars voor. De nesten van deze insectensoorten kunnen van uiterlijk verschillen. De gewone wespen zijn vaak geel tot roodbruin van kleur. De nesten van de Duitse wespen zijn te herkennen aan de grijze kleur. Hoornaars hebben een nest dat geel tot roodbruin is en is te herkennen aan de schelpvormige lagen.

Wespennesten zijn hoofdzakelijk gemaakt van hout. Duitse wespen maken deze vooral van droog hout. Andere wespensoorten gebruiken soms ook plantenvezels en andere houtachtige materialen om het nest mee te bouwen. Een beginnend wespennest is zo groot als een pingpongbal. Een volgroeid wespennest heeft een grootte van een basketbal of groter.

Wespennest onder dakgoot
Beginnend wespennest

Kun je zelf een wespennest verwijderen?

Een beginnend wespennest kun je in sommige gevallen zelf bestrijden. Wespennesten kleiner dan een tennisbal kun je zelf wegsnijden. Gebruik hiervoor een scherp mes. Verdrink het wespennest direct in een emmer met water. Zo zorg je ervoor dat de wespenkoningin sterft. De wespenkoningin kan namelijk weer een nieuw best beginnen.

Draag altijd beschermende kleding

Draag bij het verwijderen van een wespennest altijd beschermende kleding. Zo voorkom je dat je een wespensteek oploopt. Trek altijd een lange broek aan, een shirt met lange mouwen en handschoenen. Zorg er tevens voor dat je gezicht, hals en nek volledig is bedekt.

Het verwijderen van een wespennest kan gevaarlijk zijn. In de meeste situaties kun je een wespennest het beste laten weghalen door een professional. Met name op slecht bereikbare plekken adviseren we hulp in te schakelen van een gecertificeerde bestrijder.

Hoe kun je wespen zelf bestrijden?

Wanneer je last hebt van een kleine groep wespen of een beginnend wespennest kun je zelf wespen bestrijden. In alle andere situaties raden we aan om een gecertificeerde bestrijder te laten komen.

Om wespen zelf te bestrijden zijn er verschillende middelen die je kunt inzetten. Zo zijn er dodende, werende en verjagende bestrijdingsmethoden om een kleine wespenplaag mee te lijf te gaan.

Wespenval

Een wespenval is een effectieve manier om wespen te bestrijden. Een wespenpot of wespenvangzak kan worden gebruikt om de insecten eenvoudig mee te vangen.

Wespenvallen zijn met name geschikt om buiten het huis te gebruiken. Doorgaans wordt een insectenval opgehangen aan bijvoorbeeld de dakrand, veranda of overkapping.

Wespenvallen zijn voorzien van een zogenaamde ‘one-way-entry’. Dit wil zeggen dat ze wel naar binnen kunnen, maar vervolgens niet meer naar buiten kunnen komen. Eenmaal in de val zitten ze opgesloten en verdrinken ze in het lokstof.

We raden altijd aan om speciaal wespenlokstof te gebruiken. Deze formule is veelal voorzien van een natuurlijk feromoon. De zoete geur werkt zeer aanlokkelijk en heeft een aantrekkelijke werking op wespen.

Wespenspray

Wespenspray is een bestrijdingsmiddel die je zelf kunt gebruiken bij het bestrijden van wespen. Het middel wordt doorgaans verkocht in een spuitbus. De insecticide werkt veelal op basis van deltamethrin, petramethrin of tetramethrin. De werkzame stof zorgt ervoor dat de wespen snel sterven.

De spray tegen wespen kan worden gebruikt om in het wespennest te spuiten. De wespensprays hebben vaak een langdurige werking. Zo kan het gif tot wel 6 weken effectief zijn. Wespen die later in het nest gaan kunnen hierdoor alsnog sterven.

Wespenspray kan het beste in de avond worden ingezet. Wespen zijn overdag veelal actief waardoor ze niet in het nest zitten. Door het bestrijdingsmiddel in de avond te gebruiken is de kans op een effectieve bestrijding het grootst.

Wespenpoeder

Wespenpoeder heeft een vergelijkbare werking als wespenspray. Echter is wespenpoeder een insecticide in poedervorm. Het middel wordt met behulp van een hogedrukspuit in de ingang van het wespennest gespoten. Wespen die in aanraking komen met het poeder zullen uiteindelijk sterven.

Het gebruik van wespenpoeder is met name geschikt bij een groot wespennest. Sinds 2019 mag het middel uitsluitend worden ingezet door gecertificeerde bestrijders. Zij gebruiken professioneel wespenpoeder om het wespennest eerst uit te laten sterven. Vervolgens kan het wespennest worden verwijderd en indien nodig worden verdronken.

Hoe kun je wespen verjagen?

Het bestrijden van wespen is in veel gevallen noodzakelijk om een plaag te voorkomen. Als je last hebt van enkele wespen is het in sommige situaties al voldoende om de vliegende insecten op afstand te houden. Wespen kun je op verschillende manieren verjagen, namelijk met geur of met geluid.

Wespen verjagen met geur

Wespen hebben een goed reukvermogen. Deze kan worden gebruikt om de insecten aan te trekken maar ook zeker om de beesten te verjagen. In de regel geldt dat wespen niet van sterke geuren houden. Wespen houden niet van de geur van onder andere:

  • Alsem
  • Ammoniak
  • Azijn
  • Citronella
  • Koffie (gemalen)
  • Eucalyptus
  • Knoflook
  • Kruidnagel
  • Rozemarijn
  • Ui
  • Wierook

In de praktijk werken geurkaarsen ook vaak effectief om wespen te weren. De kaarsen zijn met name geschikt als je in de zomeravond nog even lekker in de tuin wilt zitten. De kaarsen zijn vaak voorzien van de geur van citroenen. Wespen en andere insecten zoals vliegen en muggen houden niet van deze geur.

Wespen verjagen met geluid

Het verjagen van wespen met geluid kan in sommige situaties erg effectief zijn. De insecten kunnen namelijk zeer hoge tonen waarnemen. Deze zijn voor mensen niet te horen. Een ultrasone insectenverjager is een apparaat welke hoge geluidstonen maakt. Deze kunnen worden ingezet om de omgeving aantrekkelijk te maken en de wespen te verjagen.

Hoe voorkom je een wespenplaag?

Voor een succesvolle aanpak tegen wespen is het altijd belangrijk om een aantal preventieve maatregelen te nemen. Zodoende voorkom je dat wespen in je huis of bedrijfspand komen of hier überhaupt een nest maken.

De onderstaande tips kun je direct zelf toepassen om een wespenplaag te voorkomen.

  • Sluit alle ventilatieopeningen af met bijenbekjes of stootvoegroosters. Zodoende blijft je woning of pand goed ventileren zonder dat wespen naar binnen kunnen.
  • Maak alle kieren, gaten en naden dicht. Gebruik hiervoor gaas of weringskit. Wespen zijn kleine insecten die via kleine kieren al kunnen binnendringen.
  • Voorzie de ramen (en deuren) van horren. Zo kun je op de warme dagen de ramen en deuren openzetten voor verkoeling zonder dat wespen en andere insecten vrij naar binnen kunnen vliegen.
  • Controleer in het voorjaar regelmatig op beginnende wespennesten. Zorg ervoor dat deze zo snel mogelijk worden weggehaald als je een wespennest hebt geconstateerd.
  • Zorg ervoor dat je huis of bedrijfspand schoon is. Laat geen etensresten liggen en plaats vaar direct in de vaatwasser. Een hygiënische omgeving is onaantrekkelijk voor wespen.
  • Leeg regelmatig de prullenbak. Sluit het afval zoveel mogelijk af in een bak of container. De geur van rottend afval trekt wespen en andere insecten aan.

Wat kost het laten bestrijden van wespen?

Het bestrijden van wespen kan in sommige gevallen tot gevaarlijke situaties leiden. Wanneer wespen zich bedreigd voelen kunnen ze steken. Hierdoor kun je het bestrijden van wespen ook aan een gecertificeerde bestrijder overlaten.

Een professionele bestrijder begint vrijwel altijd met een inspectie. Hierdoor kan een wespenbestrijder je ook helpen om het wespennest op te sporen. De behandelingsmethode is vrijwel altijd hetzelfde. De bestrijder spuit een giftig poeder in de ingang(en) van het wespennest. De wespen zullen het poeder in het nest verspreiden en sterven. Vervolgens wordt het wespennest verwijderd. Indien gewenst krijg je tevens advies om een nieuwe wespenplaag te voorkomen.

De kosten voor het bestrijden van wespen kunnen per situatie verschillen. Zo zijn de kosten afhankelijk van de grootte van het wespennest, de plek waar het nest zich bevindt en eventueel het aantal wespennesten dat verwijderd dient te worden.

In het weekend en avond kan er in sommige gevallen een toeslag worden berekend. Gemiddeld kost het laten bestrijden van wespen tussen de € 55,- en € 75,- euro. We raden aan om altijd vooraf een prijsindicatie aan te vragen.

Als je wespen wilt laten bestrijden kunnen wij je vrijblijvend met een wespenbestrijder in contact brengen. We beschikken over een landelijk netwerk van lokale bestrijders. Zodoende kennen we altijd een gecertificeerde bestrijder bij jou in de buurt.

Of bel direct naar: 085 – 013 86 68 (nu bereikbaar)

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 355 reviews.