Hoe kun je wespen bestrijden in de spouwmuur?

Een wespennest in de spouwmuur komt vaak voor. Het is een vervelende plek om een wespennest te hebben. Het nest is doorgaans slecht zichtbaar en tevens lastig te bereiken. Wanneer je niet tijdig in actie komt kan dit resulteren in een wespenplaag met alle gevolgen van dien.

In dit artikel leggen we precies uit hoe je wespen in de spouwmuur kunt bestrijden. We vertellen je hoe je een wespennest kunt herkennen en hoe wespen in de spouwmuur terecht komen. Tot slot geven we een aantal tips om wespen in de spouwmuur te voorkomen.

Heb je last van wespen in de spouwmuur? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om zelf wespen in de spouwmuur te bestrijden.

Hoe vind je een wespennest in de spouwmuur?

Voordat je kunt beginnen met het bestrijden is het belangrijk om vast te stellen dat er zich wespen in de spouwmuur bevinden. Zodoende weet je zeker dat je juist te werk gaat.

Wespen herkennen

Wespen zijn vaak eenvoudig te herkennen. In Nederland zijn er drie wespensoorten die het meeste voorkomen, namelijk: de gewone wesp, de Duitse wesp en de hoornaar. Alle wespensoorten hebben vleugels en twee antennes op de kop.

De gewone wesp en Duitse wesp zijn doorgaans tussen de 1 en 1,5 cm lang. Beide soorten wespen zijn zwart-geel gestreept. De gewone wesp heeft op de kop een ankerachtige tekening. De kop van de Duitse wesp is vaak voorzien van drie stippen. De hoornaar is met 1,7 tot 2,4 vaak wat groter. Daarnaast is deze wesp veelal roodbruin van kleur.

Wespen leven in kolonies. In het voorjaar bouwt de wespenkoningin het nest. De spouwmuur is een van de meest voorkomende plekken hiervoor. Afhankelijk van de wespensoort kunnen er 2000 tot 7000 wespen uit een wespennest voorkomen. Hierdoor kan er in een korte tijd een enorme wespenplaag ontstaan.

Wespennest herkennen

Een beginnend wespennest is te herkennen aan een raat met een aantal openstellen. Het nest ziet er uit als een open kom met allemaal gaatjes aan de buitenkant. Voor de bouw van het nest gebruikt de koningin doorgaans kleine stukjes hout of andere materiaal. Een wespennest wordt doorgaans gebouw in een holle donkere ruimte. Hierdoor zijn holle bomen en spouwmuren geschikte plekken voor een nieuw nest.

Een wespennest in de muur is vaak slecht te zien. Als het een actief wespennest is zie je vaak wespen rondom de muur vliegen. Wanneer de wespen daadwerkelijk in en uit ventilatieopeningen in de spouwmuur komen is de kans groot dat er een wespennest zit.

Wespennest
Wesp

Hoe komt een wespennest in de spouwmuur terecht?

In het voorjaar gaat de wespenkoningin op zoek naar een goede plek om een wespennest te starten. De voorwaarde is dat deze plek beschut en veilig is. Het wespennest dient bestand te zijn tegen kou, regenval en wind. Daarnaast dient het nest een uitvliegopening te hebben. Deze kunnen de werksters gebruiken om bij binnenkomst de larven te voeden.

Er zijn verschillende plekken in die erg geschikt zijn voor wespennesten. Zo kunnen wespennesten worden gemaakt onder dakranden of kozijnen, zolders, schuren en zelfs in spouwmuren. Wespennesten kunnen ook in de tuin voorkomen. Zo kunnen de nesten zich bevinden in struiken, in de grond of in het tuin- of vogelhuisje.

Veroorzaken wespen schade in de spouwmuur?

Een wespennest in de spouwmuur kan voor allerlei problemen zorgen. Enkele wespen zijn nog niet per se schadelijk. Echter wanneer een wespennest groeit en er meerdere wespen zijn kunnen er grote problemen ontstaan.

Schade aan het isolatiemateriaal

Wespen vreten het isolatiemateriaal aan. Vaak doen ze dit om meer ruimte te maken voor het nest. Met name als de isolatie bestaat uit balletjes of vlokken dan is de spouwmuur vaak snel leeg. Wanneer het isolatiemateriaal bestaat uit glaswol of steenwol kan dit worden aangetast door het speeksel van wespen. Het wol kan zelfs verweven raken met het wespennest. Dit zorgt vaak voor vlekken in de gipsplaten of het houtwerk.

Wanneer het isolatiemateriaal wordt aangetast kunnen er vochtproblemen ontstaan. Het wespennest kan er tevens voor zorgen dat ventilatie wordt geblokkeerd. Dit leidt vaak tot schimmelvorming en en rond de muur.

Knaagschade aan hout- en stucwerk

Wespen gebruiken verschillende materialen om het wespennest te maken. De meeste wespennesten zijn gemaakt van hout. Deze worden fijn gemaakt en aan elkaar geplakt met speeksel. Hierdoor kan er schade ontstaan aan het houtwerk in huis.

Wanneer het wespennest in de muur te druk wordt is de uitvliegopening niet altijd goed meer bereikbaar. Hierdoor zijn wespen vaak op zoek naar andere uitgangen. Hierbij kunnen ze soms het stucwerk beschadigen door eraan te knagen.

Wespensteken

De spouwmuur zorgt ervoor dat woningen en panden kunnen worden geventileerd. De stootvoegen zorgen voor een constante luchtstroom. Dit voorkomt schimmelvorming. De spouwmuur is voorzien van verschillende ventilatieopeningen door het gebouw heen. Hierdoor hebben wespen via de spouwmuur vaak toegang tot andere delen in het huis. Zo kunnen wespen via de spouwmuur vaak in de woonkamer, keuken, slaapkamer, kelder en zolder komen.

Wanneer het wespennest vol raakt gaan de plaaginsecten op zoek naar andere uitgangen. Dit zorgt ervoor dat ze soms gedwongen worden om via een andere uitweg het nest te verlaten. Ze kunnen dan eenvoudig in je woning komen door de ventilatieopeningen.

Wanneer wespen zich bedreigd voelen kunnen ze gaan steken. Voor de meeste mensen is een wespensteek niet gevaarlijk. Wel kan een steek van een wesp pijn doen en gaan jeuken. Meestal gaat dit na enkele dagen weer over. Bij een wespensteek spuit de wesp een klein beetje gif onder de huid. Sommige mensen zijn hier allergisch voor en kunnen er zelfs aan overlijden.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Wanneer moet ik het wespennest in de spouwmuur bestrijden?

Het bestrijden van een wespennest in de spouwmuur is in vrijwel alle gevallen noodzakelijk. Een wespennest kan namelijk in een mum van tijd zorgen voor een wespenplaag. Dit kan meerdere problemen veroorzaken waaronder schade de muren en het isolatiemateriaal.

Het beste is om het wespennest in een vroeg stadium te ontdekken. Wees daarom in het voorjaar extra alert op vliegende insecten rondom de muren. Als je het wespennest hebt ontdekt dien je deze zo snel mogelijk te bestrijden.

Rooster in de spouwmuur

Zelf een wespennest bestrijden

In de meeste gevallen kun je zelf een wespennest in de spouwmuur bestrijden. Zorg er wel altijd voor dat je goed voorbereid te werk gaat. Draag altijd beschermende kleding. Zo voorkom je dat je wordt gestoken tijdens de behandeling.

Wespen in de spouwmuur kun je het beste bestrijden met wespenspray. Dit bestrijdingsmiddel bevat meestal permethrin of tetramethrin en is giftig voor wespen. Wanneer je dit in het wespennest spuit zorgt dit ervoor dat de wespen sterven aan het gif.

Wespenspray gebruik je het beste in de avond. De wespen bevinden zich dan meestal in het nest. Pas bij het gebruik van wespenspray altijd op dat je niet in de vliegroute gaat staan. Bij de spuitbus wordt vaak een rietje meegeleverd. Doe deze zo ver mogelijk in de opening van de spouwmuur en begin direct met spuiten.

Blokkeer nooit de vliegopening

Maak de stootvoegen van de spouwmuur nooit dicht. De wespen komen hierdoor in het nauw te zitten en zullen een andere uitgang zoeken. In veel gevallen knagen ze door het isolatiemateriaal en het houtwerk. Hierdoor komen ze vaak het huis in. Daarnaast raken de wespen hierdoor geïrriteerd en worden ze erg agressief. Hierdoor is de kans groot dat ze zullen steken.

Wespennest weg laten halen

Wanneer het niet lukt om het wespennest zelf te bestrijden kun je er ook voor kiezen om het wespennest weg te laten halen. Een professionele bestrijder kan je hierbij helpen. Wij beschikken over een landelijk netwerk aan gecertificeerde ongediertebestrijders. Hiermee kunnen we je vrijblijvend in contact brengen met een lokale wespenbestrijder.

De kosten voor het weghalen van een wespennest variëren van € 55,- tot € 75,-. Bespreek van te voren altijd een prijs met de bestrijder. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.

Hoe voorkom je een wespennest in de spouwmuur?

Om ervoor te zorgen dat de bestrijding van wespen een blijvend effect heeft is het belangrijk om een aantal preventieve maatregelen te nemen. Zo voorkom je dat wespen nog een keer een wespennest gaan bouwen in de spouwmuur.

Om wespen in de spouwmuur te voorkomen is het belangrijk om de ventilatieopeningen te verkleinen. Zodoende kunnen de wespen niet meer door de stootvoegen naar binnen dringen. Om de openingen te verkleinen kunnen stootvoegroosters of bijenbekjes worden gebruikt. Deze kunnen eenvoudig in de stootvoegen worden geplaatst. Ze zorgen ervoor dat kleine insecten er niet meer doorheen kunnen. Daarnaast zorgt het ervoor dat het huis of pand via de spouwmuur kan worden geventileerd.

De stootvoegroosters zorgen ervoor dat de wespen niet meer via de muur naar binnen kunnen dringen. Toch zijn er nog een aantal andere toegangswegen tot de spouwmuur. Zo kunnen insecten ook binnendringen via de kruipruimte of dakaansluiting. We raden daarom aan om ook eventuele kieren en gaten achter boeidelen, erkers en andere aansluitingen dicht te maken. Hiervoor kan werende kit worden gebruikt.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 350 reviews.