Ben je benieuwd wanneer wespen sterven? In dit artikel vertellen we je alles over de levenscyclus van wespen. We leggen precies uit wanneer wespen dood gaan. Tot slot geven we je tips om een wespennest en wespenplaag te bestrijden.
Heb je last van wespen? In onze webshop vind je verschillende bestrijdingsmiddelen die je kunt inzetten om wespen te bestrijden.
Wat is de levenscyclus van een wesp?
Om te weten wanneer wespen sterven is het belangrijk om te begrijpen hoe de levenscyclus van wespen eruit ziet. Zo bestaat het wespenseizoen uit verschillende stadia.
Het wespenseizoen begint in het voorjaar. De jonge koningin komt dan uit haar winterslaap. De rest van de wespenkolonie overleeft de winter doorgaans niet. Dit komt niet door de kou maar door het gebrek aan voedsel. Alleen bevruchte koninginnen overleven de winter.
Begin april begint de wespenkoningin met het bouwen aan het wespennest. Deze worden vaak gemaakt onder dakranden, op zolders, in schuren of in spouwmuren. In de eerste cellen worden de eitjes gelegd. Na circa 7 tot 10 dagen komen de eitjes uit. De larven van wespen zijn wit en hebben geen poten.
Eind april/begin mei verpoppen de larven zich. Na circa 14 dagen zijn de larve volwassen wespen. Dit zijn de eerste werksters. Deze wespen helpen de koningin met het verder bouwen aan het nest. Ze verzamelen voedsel en verdedigen het wespennest. De koningin blijft doorgaan met het leggen van eitjes. De werksters zijn onvruchtbaar en leggen zelf geen eitjes.
In mei en augustus komt er een moment dat de wespenkoningin voor het eerst onbevruchte eitjes legt. Uit deze eitjes komen de mannelijke wespen (darre). Daarnaast legt de koningin gedurende deze periode ook de eitjes die nieuwe koninginnen bevatten.
Eind augustus/begin september verpoppen de darren en jonge koninginnen zich. Wanneer ze volgroeid zijn verlaten ze het nest om te paren met wespen uit andere kolonies. Na de paring sterven de mannen. De bevruchte koninginnen hebben de taak om de winter te overleven. Hiervoor gaan ze op zoek naar beschutte plekken, zoals een holle boom of in een gebouw.
In september staat de familie van de jonge koningin langzaam uit door toenemende kou en voedselschaarste. De oude koningin wordt niet meer verzorgd door haar werksters. Hierdoor overlijdt de koningin. Bij een nachtelijke vorst kan voor het hele nest fataal zijn.
Hoe gaan wespen dood?
Wespen sterven na de zomer. Zodra het weer kouder wordt is voedsel minder goed verkrijgbaar. Wespen sterven meestal niet door de kou. De voedselschaarste leidt vaak tot uithongering waardoor een wespennest in snel tempo kan uitsterven.
Als een wespennest stervende is negeren ze de koningin. Hierdoor sterft de wespenkoniging doorgaans aan uithongering. Vervolgens hongeren de werksters één voor voedsel uit. Soms eten de wespen elkaar op om in leven te blijven.
Wanneer het echt koud wordt en de temperaturen onder het vriespunt komen kan een heel wespennest tegelijk uitsterven. Temperaturen onder de 0 °C worden doorgaans bereikt in oktober. Veelal zijn de wespen dan al gestorven door de honger.
Hoe lang leeft een wesp?
Een wesp heeft niet lang te leven. Afhankelijk van de wespensoort leeft een wesp tussen de 12 en 22 dagen. Wespenkoninginnen leven altijd langer. Zo kan een koningin ongeveer een jaar oud worden. Een wespennest wordt daarom ook maar één jaar gebruikt.
Wanneer is het wespenseizoen?
Het wespenseizoen is tussen april en september. De koningin wordt na de winter actief en begint dan aan de bouw van het wespennest. In de regel geldt: als het in april droog, warm en zonnig is zijn er gedurende de zomer meer wespen.
Gaan wespen dood nadat ze steken?
Nee, wespen gaan niet dood nadat ze hebben gestoken. Wespen kunnen meerdere malen steken. Nadat een wesp heeft gestoken blijft de angel niet achter in de huid. De angel van een wesp is glas en komt hierdoor onbeschadigd uit de huid. Doordat de angel heel blijft gaan wespen niet dood nadat ze hebben gestoken.
Wanneer sterft een wespennest?
Een wespennest sterft doorgaans in september. Op dat moment wordt voedsel schaars. Daarnaast treedt de kou in. Wanneer het s’ nachts vriest kan een heel wespennest in één keer uitsterven. De jonge koningin overleeft vaak de winter door de winterslaap.
Gaat een wespennest vanzelf weg?
Nee, een wespennest gaan niet vanzelf weg. Een nest blijft namelijk in leven zolang het zacht weer blijft en er veel voedsel in de omgeving te vinden is. Een wespennest wordt één jaar gebruikt. Nieuwe wespenkoninginnen maken het nest op een andere plek.
Kun je een wespennest laten zitten?
Als een wespennest op een veilige plek zit kun je deze laten zitten. Het is belangrijk dat de opening niet op een gevaarlijke plek zit. Als er voldoende ruimte is kun je de wespenkolonie zijn gang laten gaan. Wanneer een wespennest in je tuin of huis zit raden we aan om actie te ondernemen.
Hoe lang kan een wesp zonder eten?
Een wesp kan niet lang zonder eten. Wanneer een wesp geen eten krijgt, sterft deze binnen enkele dagen. Hierdoor sterft een wespennest snel uit wanneer er geen voedsel meer verkrijgbaar is. Het eten van wespen bestaat doorgaans uit suikerrijk voedsel. Deze halen ze onder andere uit nectar. Op suikers kunnen wespen langer teren. Daarnaast heeft een wesp eiwitten nodig. Deze krijgt ze binnen door andere insecten te eten.
Zijn wespen gevaarlijk?
Wespen zijn erg nuttige insecten. Ze zorgen ervoor dat de natuur in balans blijft. Zo eten en doden wespen allerlei schadelijke insecten. Daarnaast bestuiven ze bloemen en planten in de zoektocht naar nectar. Daarnaast eten insecten ook kadavers en vangen ze vliegen, muggen en dazen. Zo helpen wespen om een insectenplaag te voorkomen.
Alhoewel wespen een belangrijke rol vervullen in het ecosysteem kunnen wespen ook gevaarlijk zijn. Als je het wespennest aanraakt of probeert weg te halen kunnen ze gaan steken.
Een enkele wespensteek doet vooral pijn maar is nog niet direct zorgwekkend. Als je meerdere keren gestoken wordt dan kan dit wel gevaarlijk zijn. Soms kan een wespensteek zelfs een fatale afloop hebben. Als je wordt gestoken door een wespenzwerm rondom de mond, nek, hals of luchtwegen kunnen zwellingen zorgen voor verstikking.
Sommige mensen zijn tevens allergisch voor een wespensteek. De wespenangel brengt kan een giftige stof in de huid spuiten. Zonder behandeling kun je hieraan overlijden. Hierdoor dient het gif er zo snel mogelijk uitgezogen te worden om erger te voorkomen.
Wat kun je doen tegen wespen?
Wanneer er een wespennest in je tuin of je woning hebt raden we aan om snel in actie te komen. Zodoende voorkom je dat de wespenkolonie groeit en voor overlast zorgt.
Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen die je kunt inzetten tegen wespen. Een effectief bestrijdingsmiddel om wespen te doden is wespenspray. Dit middel bevat permethrin of tetramethrin en is giftig voor wespen. Daarnaast kun je wespen ook levend vangen wespenvanger of verjagen met ultrasoon geluid.
Lukt het niet om de wespen zelf te bestrijden? Of wil je de behandeling liever overlaten aan een professional? Wij beschikken over een landelijk netwerk aan bestrijders. We kunnen je vrijblijvend in contact brengen met een gecertificeerde bestrijder bij jou in de buurt. Zo weet je zeker dat je dat je snel af bent van de wespenplaag en dat het wespennest veilig wordt verwijderd.