Wat eten wespen?

Ben je benieuwd wat wespen eten? In dit artikel leggen we uit waar wespen van houden en hoe je de insecten kunt aantrekken. Daarnaast vertellen we hoe je insecten kunt afweren. Tot slot geven we een aantal tips om wespen te bestrijden.

Heb jij last van wespen? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt om zelf wespen te bestrijden.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Wat eten wespen graag?

Over het algemeen hebben wespen een vrij gevarieerd dieet. Wespen eten graag voedsel met veel suikers. Deze suikers halen ze onder andere uit bessen, vruchten en soms honing. Daarnaast drinken ze de nectar van bloemen. Het suikerrijke voedsel zorgt er voor dat wespen de larven goed kunnen voeden.

Eten wespen insecten?

Wespen zijn naast suikerrijk voedsel ook dol op eiwitten. Deze eiwitten halen ze voornamelijk uit vlees. Wespen jagen op verschillende vliegende en kruipende insecten. Wespen eten onder andere muggen, vliegen en teken. Daarnaast voeden ze zich soms ook met de kadavers van andere kleine dieren.

Eten wespen vlees?

Wespen zijn ook dol op bewerkt vlees. Zo deinzen ze niet terug als je een stuk vlees op de barbecue laat liggen. Daarnaast zijn ze ook dol op de etensresten op borden.

Hoe lang leven wespen zonder eten?

Wespen kunnen niet lang zonder voedsel. Als een wesp geen eten krijgt, sterft het binnen enkele dagen. Hiervoor heeft vooral suikerrijk voedsel de voorkeur. Hier kan ze even op teren.

Wat eten wespen
Wesp eten

Hoe kun je wespen aantrekken?

Wespen hebben eten nodig om te kunnen overleven. Hierdoor kun je gebruik maken van voedsel om insecten aan te trekken. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken als lokaas in een wespenval. Met name zoetigheid werkt goed om insecten mee aan te trekken. Dit kan zowel eten, drinken als rottend fruit zijn.

Van nature zijn wespen erg nieuwsgierig. Hierdoor komen ze af verschillende geuren. Alhoewel ze niet van alle geuren houden werkt het vaak wel om ze mee aan te trekken. De insecten zijn toch benieuwd waar de geur precies vandaan komt. Met name zoete geuren doen het goed. Daarnaast komen insecten ook af op de geur van vlees.

Wespen kunnen ook worden aangetrokken door de geur van parfum. Zo kan zelfs deodorant worden gebruikt om de insecten te lokken. Wel dien je op te passen met sterk ruikende parfum. Wespen ervaren deze geuren als onnatuurlijk. Hierdoor worden ze in de war gebracht en gaan ze in aanvalsmodus. De kans dat je wordt gestoken is hierdoor ineens een stuk groter.

Voor het aantrekken van wespen raden we aan om gebruik te maken van speciaal lokstof. Het meest effectieve lokstof voor wespen is op basis van fructose. Dit is een niet chemisch middel die wespen en andere vliegende insecten aantrekt.

Kun je wespen weren met geur?

Geuren kunnen worden gebruikt om wespen op afstand te houden. Over het algemeen houden wespen niet van sterke geuren. Wespen houden ook niet van rook. Hierdoor zijn wierookstokjes uitermate geschikt om wespen weg te houden.

Er is onderzoek gedaan naar geuren waar wespen het liefst uit de buurt blijven. Wespen kun je weren met de geuren van onder ander:

 • Alsem
 • Ammoniak
 • Azijn
 • Citronella
 • Gemalen koffie
 • Eucalyptus
 • Knoflook
 • Koper
 • Kruidnagel
 • Rozemarijn
 • Ui

Geurkaarsen werken vaak ook effectief om wespen op afstand te houden. Insectenkaarsen met citronella verjaagt niet alleen wespen maar ook andere insecten, zoals vliegen en muggen.

Wat te doen tegen wespen?

Wespen kunnen erg vervelend zijn. De plaaginsecten maken een zoemend geluid die vaak als irritant wordt ervaren. Daarnaast kunnen wespen erg naar steken. Een wespensteek is vaak de oorzaak van een zwelling en een jeukende huid. Sommige mensen hebben zelfs een allergie tegen een wespensteek. Om de overlast te beperken is het verstandig om snel in actie te komen tegen wespen. Er zijn verschillende manieren om wespen te bestrijden.

Wespenverjagers

De meest populaire methode is om wespen te verjagen met geluid of geur. Zo worden met name in ze zomeravonden vaak citronella kaarsen ingezet om wespen op afstand te houden. Daarnaast kun je wespen ook verjagen met ultrasoon geluid. Deze hoge pieptonen zijn voor het menselijk gehoor niet waarneembaar maar voor wespen ander insecten erg vervelend.

Wespenvallen

Wespen laten zich tevens eenvoudig vangen. Hiervoor zijn verschillende soorten vallen verkrijgbaar. Een effectieve methode is de vliegenval in de vorm van een pot. Deze is voorzien van een natuurlijk lokmiddel welke actief kan worden gemaakt door water toe te voegen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van wespenvangzakken. Deze zijn met name geschikt om in de zomer in de tuin te hangen.

Wespenspray

Wanneer je een wespennest in huis hebt kun je wespenspray gebruiken om de wespen in het nest te bestrijden. De spray is meestal voorzien van permethrin of tetramethrin als werkzame stof. Deze middelen zijn giftig voor wespen en zorgen ervoor dat ze sterven. De insectenspray spuit je in de ingang van het wespennest. Zodoende kun je de wespenkolonie in één keer uitroeien.

Hoe kun je een wespenplaag voorkomen?

Om ervoor te zorgen dat de aanpak tegen wespen een blijvend effect heeft, is het belangrijk een aantal preventieve maatregelen te nemen. Zo voorkom je dat wespen opnieuw rondom je woning of bedrijfspand een wespennest maken. De onderstaande tips kun je direct toepassen en als richtlijn gebruiken om een wespenplaag te voorkomen.

 • Dicht alle kieren, naden en spleten in je woning of bedrijfspand. Gebruik hiervoor werende kit of anti-insectengaas.
 • Maak gebruik van stootvoegroosters of bijenbekjes om de ventilatieopeningen in de spouwmuur te verkleinen. Zo voorkom je dat wespen zich in de spouwmuur gaan nestelen.
 • Plaats horren voor de ramen en deuren om te voorkomen dat wespen en andere insecten binnen kunnen drinken.
 • Controleer in het voorjaar op beginnende wespennesten. Zodoende kun je deze op tijd (laten) weghalen.
 • Zorg voor een hygiënische omgeving. Laat geen rommel slingeren en maak regelmatig schoon. Zet de vaat direct in de vaatwasser en voorkom dat er etensresten (op het aanrecht) te vinden zijn.
 • Leeg regelmatig de prullenbak. Bewaar afval zoveel mogelijk in gesloten bakken of container. De geur van afval trekt namelijk wespen aan.

Professionele bestrijder inschakelen?

Als het niet lukt om wespen te bestrijden kun je de behandeling ook overlaten aan een professionele ongediertebestrijder. Een bestrijdingsbedrijf heeft vaak gedegen kennis en ervaring om te adviseren in de juiste behandeling tegen wespen. Zo weet je zeker dat je snel van je wespenplaag af bent.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 395 reviews.