Wat te doen bij een wespensteek?

Ben je gestoken door een wesp? Een wespensteek kan pijn doen en nare gevolgen hebben. Door een allergische reactie kan er een zwelling ontstaan. Wij vertellen je precies wat je kunt doen bij een wespensteek.

In dit artikel ontdek je hoe je een wespensteek kunt herkennen. Daarnaast leggen we uit hoe je een wespensteek het beste kunt behandelen. Tot slot geven we een aantal tips om een wespensteek te voorkomen.

In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt tegen wespen. Met deze bestrijdingsmiddelen kun je zelf aan de slag om wespen te bestrijden.

Hoe ziet een wespensteek eruit?

Voordat je kunt beginnen met het behandelen van een wespensteek is het belangrijk om vast te stellen dat je daadwerkelijk bent gestoken door een wesp. Een wespensteek kun je vaak makkelijk herkennen.

Wanneer een wesp je gestoken hebt, zie je een klein rood puntje in de huid. Na een paar minuten begint de huid eromheen op te zwellen. Vaak wordt de huid waar je bent gestoken rood. Daarnaast kan een wespensteek een branderige en zeurende pijn veroorzaken.

Een wesp heeft geen weerhaken aan zijn angel. Hierdoor blijft de angel van een wesp niet zitten nadat deze heeft gestoken. Als je een angel in de huid hebt dan is de kans groot dat je door een bij gestoken bent.

Wespensteek
Wespensteek zwelling

Wat zijn de symptomen van een wespensteek?

Een wespensteek kan erg vervelend aanvoelen. Over het algemeen gaat een wespensteek gepaard met een branderig en jeukend gevoel. De gloeiende huid kan heet aanvoelen. Daarnaast heb je door de jeuk vaak de neiging om te krabben. Het is belangrijk om juist niet te krabben, want hierdoor kunnen de symptomen heftiger worden.

Een van de meest voorkomende symptomen na een wespensteek is een zwelling van de huid. Daarnaast kunnen de allergische symptomen van een wespensteek optreden in het gehele lichaam.

Als je allergisch bent voor een wespensteek kunnen hieruit verschillende symptomen voortkomen. Door een wespensteek kunnen verschillende allergische reacties ontstaan, waaronder:

  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Benauwdheid
  • Jeuk;
  • Zwelling
  • Hoofdpijn
  • Lichte verhoging
  • Maag- en darmklachten
  • Bloeddrukdaling
  • Diarree
  • Shock.

Is een wespensteek gevaarlijk?

Over het algemeen is een wespensteek niet direct gevaarlijk. Het natuurlijke afweersysteem probeert het gif in het lichaam tegen te gaan. Hierdoor ervaren de meeste mensen slechts lokale symptomen, zoals pijn, roodheid en zwelling.

Als je allergisch bent voor histamine dan kan een wespensteek wel gevaarlijk zijn. Daarnaast kan een wespensteek wel gevaarlijk zijn als je wordt gestoken rondom de mond, keel, hals of luchtwegen. De zwellingen kunnen namelijk zorgen voor verstikking. In uitzonderlijke gevallen kan een wespensteek zelfs dodelijk zijn. Wanneer je door een wesp wordt gestoken bij een allergie of rondom risicogebieden dan raden we aan om direct medische hulp in te schakelen.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Hoe vaak kan een wesp steken?

In tegenstelling tot bijen hebben wespen geen weerhaken aan de angel. Hierdoor behoudt de wesp zijn angel wanneer hij gestoken heeft. Hierdoor kan één wesp meerdere keren steken. Een wesp sterft dan ook niet wanneer hij gestoken heeft. Het kan dus voorkomen dat je meerdere keren wordt gestoken door één wesp. Hierdoor kun je soms meerdere rode plekken en zwellingen zien die het gevolg zijn van de wespensteken.

Wanneer steken wespen?

In de regel geldt dat wespen niet zomaar zullen steken. Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen. Het is daarom belangrijk om uit de buurt van een wespennest te blijven. Als je de aanvliegroute hindert dan kunnen de wespen gaan steken. Daarnaast is het ook af te raden om wespen van je af te slaan. Hierdoor kunnen de wespen agressief worden en gaan steken.

Hoe kun je een wespensteek behandelen?

Ben je onverhoopt toch gestoken door een wesp? Dan zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om de wespensteek te behandelen.

1. Verwijder de angel

Alhoewel de angel van een wesp over het algemeen niet in de huid blijft zitten, kan het soms toch zijn dat er een angel aanwezig is. Aangezien de angel gif kan afgeven is het belangrijk om deze te verwijderen. Dit kun je doen met je nagel of de botte zijde van een mes. Probeer niet in de huid te knijpen om te voorkomen dat het gif uit de angel komt.

2. Maak de huid schoon

Om het risico op infectie te voorkomen is het aanbevolen om de huid rondom de wespensteek eerst te reinigen. Gebruik hiervoor koud water en eventueel milde zeep.

3. Koel de gestoken plek

Door de wespensteek te koelen kan de zwelling worden tegengegaan. Doe ijsblokjes in een washandje en houd deze tegen de plek waar je gestoken bent. Je kunt ook een koud kompres aanbrengen. Koel circa 10 minuten en herhaal indien dit nodig is.

4. Gebruik en pijnstiller

Een wespensteek kan in sommige gevallen pijnlijk aanvoelen. Met name wanneer je wordt gestoken door een hoornaar, kun je enorme pijn ervaren. Door paracetamol of pijnstillende crème te gebruiken kun je de pijn verwachten.

Bel de huisarts

In een aantal situaties raden we aan om na een wespensteek contact op te nemen met de huisarts, namelijk:

  • Bij van jeuk of huiduitslag over het gehele lichaam
  • Bij zwellingen op andere plekken dan waar je gestoken bent
  • Bij zwellingen rondom je mond, neus, hals of keel
  • Bij overgevoeligheid voor wespensteken
  • Bij benauwdheid
  • Bij schok verschijnselen

Moet een wespensteek uitgezogen worden?

Wanneer een wesp je eenmaal gestoken heeft, dan kun je het gif er niet meer uitzuigen. Het gif is dan al opgenomen in het bindweefsel waardoor de zenuwen al zijn geactiveerd. Door het uitzuigen van de wespensteek wordt ook de huid rondom de steek kapotgemaakt. Hierdoor kan het gif zich verder verspreiden waardoor de zwelling groter wordt. Als de angel toch is achtergebleven in de huid dan is het wel belangrijk om deze te verwijderen. De angel kan namelijk nog gif afgeven.

Hoe lang heb je last van een wespensteek?

De duur van de symptomen als gevolg van een wespensteek varieert van persoon tot persoon. De pijn neemt doorgaans in de uren nadat je bent gestoken langzaam af. Circa 24 uur na de wespensteek zal de zwelling ook afnemen. Doorgaans kan het een week duren voordat alle gevolgen volledig zijn verdwenen. Mocht je na 1 week na de wespensteek nog steeds veel last ervaren van de zwellingen, dan is het aanbevolen om de huisarts te bellen.

Wat helpt tegen een wespensteek?

Een wespensteek zorgt ervoor dat de huid branderig aanvoelt. Daarnaast kun je een enorme jeuk ervaren. Vaak ben je geneigd om de jeuk weg te krabben. Echter is het belangrijk om juist niet te krabben. Hierdoor kun je de huid beschadigen waardoor het gif zich verder kan verspreiden. De symptomen zullen hierdoor verergeren waardoor je langer last kunt houden van de wespensteek.

Na het behandelen van de wespensteek met ijsblokjes of een coolpack kan de plek waar je gestoken bent nog steeds jeuken. Er zijn een aantal middelen die je kunt inzetten om de jeuk te verminderen, namelijk:

  • Anti-histamine: bij een wespensteek maakt je lichaam histamine aan om het wespengif te bestrijden. Als gevolg hiervan ervaar je een jeukend gevoel. Antihistamine beperkt de natuurlijke aanmaak van histamine waardoor het er goed helpt tegen een wespensteek.
  • Corticosteroïden: dit is een geneesmiddel dat zorgt dat het afweersysteem van de huid wordt onderdrukt. Hierdoor komt er geen lichaamsreactie, waardoor je minder last van de wespensteek ervaart. Corticosteroïden zijn verkrijgbaar als zalf en spray.
  • Calendulan: dit middel heeft een vergelijkbaar effect als corticosteroïden. Het middel is geschikt voor verschillende huidaandoeningen.
  • Menthol: een zalf of spray met menthol zorgt voor verkoeling. Hiermee stollen de eiwitten, waardoor de jeuk en pijnklachten verminderen.
  • Aloë vera: door gel te gebruiken met aloë vera creëer je een verkoelend effect. Hierdoor ervaar je minder zwelling en helpt het jeuk te beperken.
  • Azijn: dit middel heeft vrijwel iedereen in het keukenkastje staan. Azijn is behoorlijk zuur en helpt erg goed tegen een wespensteek. Het zorgt ervoor dat het basische wespengif wordt geneutraliseerd. Zowel natuurazijn als keukenazijn kan worden aangebracht op de huid om de pijn te verminderen.

Hoe kun je een wespensteek voorkomen?

Een wespensteek kan erg vervelend zijn. De zwelling en jeuk kunnen soms dagen aanhouden. Als je dit een keer is overkomen, dan wil je dit liever geen tweede keer. Daarom geven we een aantal tips om te voorkomen dat wespen gaan steken.

  • Controleer in het voorjaar de aanwezigheid van (beginnende) wespennesten. Schakel een gecertificeerde wespenbestrijder in om het wespennest veilig weg te laten halen.
  • Blijf uit de buurt van wespennesten. Wanneer wespen zich bedreigd voelen kunnen ze gaan steken.
  • Sla geen wespen van je af. Hierdoor kunnen ze agressief worden. Stap rustig opzij of blaas de wesp weg.
  • Loop niet met blote voeten door het gras. Wespennesten kunnen verborgen zitten onder de grond.
  • Vermijd het gebruik van sterk geurende stoffen zoals parfum. Wespen komen af op zoete en fruitige geuren.
  • Draag geen kleren met felle kleuren. Wespen worden hierdoor aangetrokken.
  • Laat geen zoete hapjes of drankjes staan. Wespen zijn dol op zoetigheid en komen hier graag op af.
  • Ruim dode wespen zo snel mogelijk op. Dode wespen verspreiden een feromoon. Dit trekt soortgenoten aan.
De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 360 reviews.