Stootvoegrooster

Heb je last van muizen, ratten, insecten of andere plaagdieren? In zowel woningen als bedrijfspanden komt dit vaak voor. Plaagdieren kunnen vaak eenvoudig binnendringen door de ventilatieopeningen in de spouwmuur.

Wij leggen precies uit waarom de ventilatieopeningen in de spouwmuur belangrijk zijn. Daarnaast vertellen we hoe je stootvoegroosters het beste kunt gebruiken en wat de alternatieven zijn. Tot slot geven we nog een aantal tips om ongedierte buiten de deur te houden.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van plaagdieren? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt. Van verjagende bestrijdingsmiddelen tot plaagdier werende artikelen.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Wat is een stootvoegrooster?

Een stootvoegrooster is een ventilatierooster dat in een open stootvoeg tussen een spouwmuur kan worden geplaatst. De spouw is de ruimte tussen de buiten en binnenmuur. Deze zorgt ervoor dat de binnenmuur droog blijft. Het is als het ware een buffer tegen vocht die zorgt voor ventilatie. De spouw wordt vaak tevens deels opgevuld met isolatiemateriaal. De ruimte tussen twee bakstenen welke en open ruimte laat tussen het metselwerk wordt een open stootvoeg genoemd. Deze stootvoeg is een opening in de spouwmuur die ervoor zorgt dat de spouw geventileerd kan worden. 

Rooster in de spouwmuur

Plaagdieren zoals muizen en ratten zijn erg flexibel. Muizen kunnen zelfs door kieren van 0,5 cm kruipen. De opening in de spouwmuur is hierdoor de ideale toegangsweg tot een woning of bedrijfspand. Via de spouwmuur kunnen muizen vaak onder de vloeren en plafonds komen. Hier vinden ze vaak een droog onderkomen. Het aanwezige isolatiemateriaal is bovendien ideaal nestmateriaal. Wespen kunnen zich tevens nestelen in de spouw. Daarnaast kunnen ook andere insecten zoals hommels, hoornaars, spinnen en muggen via de open stootvoeg binnendringen. Een nest is vrijwel niet meer uit een spouw te verwijderen omdat je hier niet bij kunt.

Om te voorkomen dat plaagdieren via de spouwmuur toegang verschaffen kun je stootvoegroosters in de ventilatieopeningen plaatsen. Hierdoor verklein je de ingang van de open stootvoeg waardoor plaagdieren niet meer kunnen binnendringen. Een stootvoegrooster werkt teven onder andere: muizen, ratten, spinnen, vogels, marters, muggen, wespen, slakken en bladeren. De stootvoegrooster zorgt ervoor dat er voldoende opening in de spouw overblijft. Dit zorgt ervoor dat de spouwmuur nog steeds voldoende kan worden geventileerd.

Welke stootvoegrooster heb ik nodig?

Stootvoegroosters kunnen afhankelijk van de bakstenen en het metselwerk meerdere maten hebben. De meeste voorkomende stootvoegen zijn doorgaans 5 cm of 7 cm hoog. Het is verstandig om deze van te voren op te meten, zodat je de juiste maat stootvoegrooster kunt aanschaffen.

Een stootvoegrooster kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Sommige woningen zijn standaard voorzien van een kunststof stootvoegrooster. Het nadeel van dit materiaal is dat dit door de weersinvloeden bros wordt en kan scheuren of breken. Daarnaast kunnen muizen en ratten door dit materiaal heen knagen. Daarom raden wij altijd aan om te kiezen voor een stootvoegrooster van roestvrijstaal (RVS). Deze gaat over het algemeen langer mee. Een RVS stootvoegrooster kan voorzien zijn van een coating in verschillende kleuren, zoals: wit, zilver, grijs of zwart. 

Het aantal stootvoegen verschilt per pand. Doorgaans is er per 1 tot 1,5 meter een stootvoeg aan zowel de boven- als onderzijde van de spouwmuur. Zodoende kan er voldoende geventileerd worden. Daarnaast zijn er boven brede ramen ook vaak stootvoegen te vinden. Deze dienen voornamelijk om overtollig water af te voeren. Als je woning of bedrijfspand meerdere stootvoegen heeft is het aan te raden om alle openingen te voorzien van een stootvoegrooster. 

Spouwsafe stootvoegrooster

Een Spouwsafe stootvoegrooster is een universle oplossing om de gevel te beschermen tegen plaagdieren. Deze stootvoegrooster is speciaal ontwikkeld voor spouwmuren, zodat deze eenvoudig in de ventilatieopeningen te bevestigen is. Een Spouwsafe stootvoegrooster is verkrijgbaar in verschillende maten.De meeste woningen en bedrijfspanden hebben een ventilatie opening van 5 cm of 7 cm. Daarnaast is er ook een variant van 24 cm welke eenvoudig op maat te knippen is.

Unpest stootvoegrooster

Het stootvoegrooster van Unpest is geschikt voor de standaard stootvoeg. Het rooster is geschikt om open stootvoegen tussen de bakstenen te verkleinen. Zo voorkom je dat plaagdieren en vuil via de spouwmuur de woning in kan komen. Het stootvoegroosters is vervaardigd van RVS. Hierdoor is het rooster duurzaam gaat het rooster lang mee. Het Unpest stootvoegrooster is per stuk en als 6-pack verkrijgbaar in een hoogte van 5 cm of 7 cm.

KB Home Defense stootvoegrooster

De stootvoegroosters van KB Home Defense bieden bescherming tegen ongedierte (zoals muizen, ratten en wespen), blad en vuil. De openingen zijn dusdanig ontworpen dat er nog voldoende geventileerd kan worden. Het stootvoegrooster is gemaakt van sterk RVS verenstaal. Daarnaast is het stootvoegrooster flexibel en geschikt voor zowel rechte als scheve stootvoegen. De KB Home Defense stootvoegroosters zijn per 10 stuks verkrijgbaar in een hoogte van 5 cm en 7 cm.

Bijenbekje stootvoegrooster

Een populaire soort stootvoegrooster is het Bijenbekje. Deze stootvoegroosters zijn vervaardigd van roestvrijstaal. Hierdoor heb je geen last van oxidatie en gaat het rooster lang mee. Bovendien is het Bijenbekje eenvoudig te plaatsen en voorkomt deze dat zelfs de kleine soorten ongedierte, zoals spinnen en muggen door de stootvoeg kunnen kruipen.

Wat zijn de alternatieven voor een stootvoegrooster?

Om de ventilatieopeningen in de spouwmuur te verkleinen is een stootvoegrooster of bijenbekje vaak de meest gekozen oplossing. Daarnaast zijn er nog een aantal alternatieven die je kunt inzetten om de toegang tot de spouwmuur te verkleinen.

Belangrijk is dat de alternatieven voldoende ventilatieruimte openlaten. Zodoende kan de spouw voldoende ventileren en blijft de binnenmuur droog. Daarnaast raden we aan om gebruik te maken van werkingsmateriaal gemaakt van metaal. Muizen en ratten beschikken namelijk over zeer scherpte tanden. Hierdoor zijn ze in staat om door verschillende materialen zoals hout, kunststof en karton heen te knagen. Harde materialen zoals aluminium en roestvrijstaal (RVS) zijn doorgaan sterk genoeg.

Muizengaas of rattengaas is vaak een goed alternatief. Wel dient het gaas doorgaans op maat geknipt worden. Daarnaast is gaas vaak lastig te bevestigen en blijft het niet altijd goed zitten. Staalwol wordt tevens vaak gebruikt als alternatief voor een stootvoegrooster of bijenbekje. Belangrijk is dat het staalwol voldoende dik is. Zo voorkom je dat muizen en/of ratten door het materiaal heen knagen.

Voorzetrooster of renovatierooster

De meeste woningen zijn voorzien van een kruipruimte. Deze bufferruimte onder de vloer zorgt ervoor dat de woning niet direct op de ondergrond staat. Dit zorgt voor een isolerende werking. Om vocht en schimmelvorming te voorkomen dient de kruipruimte geventileerd te worden.

De ventilatie van de kruipruimte gaat doorgaans via speciale ventilatiekanalen. Dit ventilatiekanaal eindigt aan de gevelwijze. Op de buitenmuur is daardoor vaak een rooster geplaatst om takken, bladeren en ander vuil tegen te houden. De voorzetroosters zijn standaard gemaakt van kunststof. Deze kunnen door de jaren heen scheuren of breken. Dit doet het aanzicht niet ten goede. Door een renovatierooster of voorzet rooster te gebruiken kan de gevelmuur eenvoudig worden opgeknapt.

Hoe kan ik muizen en ratten weren?

Een goed plan van aanpak is essentieel om muizen en/of ratten voorgoed buiten de deur te houden. Allereerst is het belangrijk om voldoende werende materialen in te zetten. Zorgt ervoor dat in je woning of bedrijfspand geen gaten en kieren te vinden zin. Gebruik bijvoorbeeld deurstips om toegangswegen onder de deur te blokkeren.

In de kozijnen en ramen kunnen door houtrot vaak gaten zitten. Deze kunnen worden dichtgemaakt met speciaal weringskit. Deze kit is voorzien van metaaldelen, waardoor muizen en ratten er niet doorheen kunnen knagen.

Om muizen en ratten buiten te houden is het tevens belangrijk om de omgeving onaantrekkelijk te maken. Een goede hygiene is vaak de basis. Zorg ervoor dat er geen etensresten te vinden zijn. Daarnaast is het belangrijk om goed schoon te maken. Leeg regelmatig de prullenbak en houdt de keuken goed schoon. Zorg er tevens voor dat er geen rommel te vinden is. Dit kan namelijk worden gebruikt om een nest mee te maken. 

Hoe kan ik muizen en ratten bestrijden?

Als je last heb van muizen en/of ratten in je woning of bedrijfspand is het belangrijk om snel in actie te komen. Deze plaagdieren baren snel jongen waardoor een koppeltje in een hum van tijd kan uitgroeien tot een ware plaag. Het bestrijden wordt hierdoor steeds lastiger. Door gelijk een behandeling te starten kun je grotere problemen voorkomen.

Om plaagdieren te bestrijden zijn er verschillende middelen die je kunt inzetten. Een populaire bestrijdingsmethode zijn de traditionele ratten- en muizenklemmen. Met aantrekkelijk lokstof zoals pindakaas of chocoladepasta werkt dit erg effectief. Daarnaast kun je in een woning of bedrijfspand ook muizengif gebruiken op plekken die lastiger bereikbaar zijn. Bij muizen en/of ratten in de spouwmuur is dit vaak een geschikte oplossing.

Als je liever op een diervriendelijke manier muizen en/of ratten wilt bestrijden kun je ook gebruik maken van levende vallen. Vaak kunne hierin meerdere plaagdieren tegelijk worden gevangen die je vervolgens elders weer kunt vrijlaten. Daarnaast behoort ook het verjagen van ongedierte tot een diervriendelijke bestrijdingsmethode. Met een ongedierteverjager maak je de omgeving onaantrekkelijk waardoor de plaagdieren uiteindelijk de benen nemen.

Professionele ongediertebestrijder nodig?

Lukt het niet om de plaagdieren zelf te bestrijden? Of wil je de behandeling liever overlaten aan een vakman? Wij brengen je graag in contact met een professionele bestrijder bij jou in de buurt. Voor elk soort ongedierte kennen wij een geschikte ongediertebestrijder. Alle bestrijders hebben tevens ervaring met werende middelen en kunnen indien gewenst tevens stootvoegroosters aanbrengen.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 409 reviews.