Bijenbekje stootvoegroosters

Bijenbekje is een Nederlandse uitvinding als het gaat om het buiten de deur houden van ongedierte. Een bijenbekje kan eenvoudig in de stootvoeg van de spouwmuur worden geplaatst. Hulp nodig? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

Filter

Alles over Bijenbekjes

Een Bijenbekje is een roestvrijstalen stootvoegrooster. Onder deze merknaam worden de stootvoegroosters op de markt gebracht die ervoor zijn bedoeld om de ventilatieopeningen in de spouwmuur te verkleinen. Dit zorgt ervoor dat muizen, ratten, insecten en andere ongedierte niet via de spouwmuur naar binnen kunnen dringen. Door de effectieve werking en het innovatieve design is het Bijenbekje één van de meest populaire stootvoegroosters geworden.

Open stootvoegen in de spouwmuur

De spouwmuur is een muur die bestaat uit twee aparte muren die parallel aan elkaar zijn geplaatst. De tussenruimte wordt de spouw genoemd. De buitenmuur is veelal gemaakt van baksteen en metselwerk. De binnenmuur is in sommige gevallen van beton of zelfs houd. De spouw tussen beide muren is meestal enkele centimeters breed.

De spouw is vaak voorzien van isolatiemateriaal. Daarnaast zit er in de tussenruimte tussen beide muren een laag lucht. Dit zorgt ervoor dat de spouw geventileerd kan worden. Het ventileren van de spouw is erg belangrijk. Baksteen is poreus materiaal dat ervoor zorgt dat bij regenval de buitenmuur vochtig kan worden. Zonder de extra laag lucht dringt het vocht door tot in de binnenmuur. Daarnaast zorgt de ventilatieruimte dat de spouw sneller droogt door zonnewarmte.

Aan de bovenkant en onderkant wordt de spouwmuur vaak voorzien van ventilatieopeningen. Deze openingen worden ook wel stootvoegen genoemd. Dit is om te voorkomen dat de spouw zich vult met vocht of vuil. De ventilatieopeningen zorgen voor een continue luchtstroom waardoor de spouw voortdurend kan blijven ventileren en drogen. Als er geen ventilatieopeningen aanwezig zijn zorgt dit ervoor dat er vocht in de spouwmuur blijft zitten. Dit kan leiden tot schimmelvorming en andere vochtproblemen.

Woningen en panden die na 1920 zijn gebouwd hebben vaak een spouwmuur. Vanaf de jaren 1975 zijn deze spouwmuren meestal voorzien van isolatie. Als je twijfelt kun je aan de bouwtekeningen zien of je woning spouwmuren heeft. Daarnaast kun je ook kijken naar de dikte van de muur. Spouwmuren zijn over het algemeen dikker dan massieve muren, omdat deze feitelijk uit twee muren bestaat met een luchtspouw ertussen. Als de muur dikker dan 30 centimeter dik is, dan is de kans groot dat het een spouwmuur betreft. Daarnaast kun je ook zoeken naar ventilatieopeningen. Deze vind je tussen het metselwerk en zit vaak aan de onderkant en bovenkant van de muur. Een woning kan soms wel 100 open stootvoegen hebben.

Ongedierte in de spouwmuur

De openingen van de spouwmuur zorgen ervoor dat muizen, ratten, insecten en andere ongedierte eenvoudig via de spouwmuur naar binnen kunnen dringen. Een open stootvoeg is vaak 5 of 7 cm hoog en heeft een breedte van maximaal 2,5 cm.

Muizen beschikken over een flexibel skelet. Hiermee zijn ze in staat om door kieren van slechts 1,5 cm naar binnen te dringen. Voor ratten geldt dat een opening van 1,5 cm groot genoeg is om doorheen te kruipen. De open stootvoegen zorgen ervoor dat kleine knaagdieren eenvoudig in de spouwmuur kunnen komen. Via de spouwmuur hebben deze ongedierte toegang tot andere delen van de woning. Zo kunnen ze via de spouwmuur meestal in de woonkamer, keuken, slaapkamer, kelder, zolder en andere plekken in huis komen. De aanwezigheid van muizen en ratten in huis kan veel overlast opleveren. Zo kunnen de plaagdieren knagen aan het isolatiemateriaal en daarmee schade aan je woning veroorzaken.

Niet alleen muizen en ratten kunnen via de spouwmuur naar binnen dringen. Insecten zoals vliegen, mieren, muggen, zilvervisjes, kakkerlakken en spinnen kunnen via de stootvoeg ook een weg naar binnen vinden. De meeste problemen worden veroorzaakt door hommels, hoornaars en wespen. Voor deze insecten is de spouwmuur een ideale locatie om het nest in te bouwen. Als de buitenmuur in de zomer lekker is opgewarmd biedt dit een warme en veilige schuilplaats.

Een wespennest is een veelvoorkomend probleem in de spouwmuur. Bij volwassen wespennest kun je zelfs wespen in en uit de muur zien vliegen. Een wespennest in de spouwmuur kan gevaarlijk zijn als je in de buurt komt. De insecten kunnen namelijk agressief reageren als je in de buurt van het nest of de aanvliegroute komt. Ze kunnen gaan steken waardoor je uiteindelijk ziek kunt worden. Een wespennest in de spouwmuur is slecht bereikbaar. Hierdoor is het niet mogelijk om het nest in zijn geheel weg te halen. Het bestrijden van een nest is hierdoor alleen mogelijk met gif.

Met een Bijenbekje kan de opening in de stootvoeg worden verkleind. Dit zorgt ervoor dat muizen, ratten, insecten en andere plaagdieren niet meer via de open stootvoeg in de spouwmuur kunnen komen. Zodoende kan een overlast van plaagdieren voorkomen worden.

Overlast voorkomen met een Bijenbekje

Het Bijenbekje is een innovatieve oplossing om de ventilatieopeningen in de spouwmuur te verkleinen. De stootvoegrooster kan in een open stootvoeg worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de openingen kleiner worden. Zo kan de woning of het pand blijvend worden geventileerd zonder dat plaagdieren via de openingen in de spouw naar binnen kunnen komen. Met een Bijenbekje kun je eenvoudig de overlast van ongedierte voorkomen.

Een Bijenbekje is gemaakt van roestvrij staal. Dit is een duurzaam en slijtvast materiaal dat bestand is tegen verschillende weersinvloeden. Hierdoor gaat een Bijenbekje lang mee. Het voordeel van het Bijenbekje en opzichte van andere stootvoegroosters is dat deze is voorzien van kleine nokjes. Hierdoor is deze eenvoudig op de juiste diepte te plaatsen. Daarnaast is een Bijenbekje voorzien van weerhaken. Dit zorgt voor een goede borging in de muur. De achterkant van het Bijenbekje is verlaagd waardoor cementresten geen probleem zijn. Het Bijenbekje heeft een spleet van 2,5 mm en heeft hiermee een zeer kleine ventilatieopening. Deze is voldoende om de spouw te ventileren en knaagdieren en insecten af te houden.

Bijenbekje stootvoegrooster

Het Bijenbekje is eenvoudig zelf te plaatsen. Het ontwerp zorgt ervoor dat het roestvrijstalen stootvoegrooster perfect aansluit op vrijwel elke stootvoeg. De openingen zijn volledig geborgd waardoor er geen wespen, muizen of andere plaagdieren meer naar binnen kunnen. Stootvoegrooster van kunststof worden doorgaans tijdens het metselen geplaatst. Een Bijenbekje kan worden ingemetseld maar kan ook achteraf worden geplaatst. Hierdoor is het ook mogelijk om bestaande woningen en gebouwen te voorzien van een stootvoegrooster.

De mogelijkheid om het Bijenbekje achteraf te plaatsen zorgt ervoor dat de metselaar effectiever kan werken. De aannemer hoeft zich geen zorgen te maken dat er voldoende stootvoegroosters aanwezig zijn. Zo kun je extra kosten vermijden op het moment dat de metselaar niet verder kan. Door de Bijenbekjes naderhand te plaatsen kan de metselaar ten alle tijden door met het metselen van de spouwmuur.

Voor het plaatsen van een Bijenbekje is geen apart gereedschap nodig. Het Bijenbekje kan eenvoudig in de open stootvoeg worden geplaatst. Het rooster past zich vanzelf aan op de voegbreedte. Een Bijenbekje past op elke voeg tussen de 7 en 12 mm. Zelfs op scheve voegen kan het stootvoegrooster eenvoudig worden geplaatst. De borglippen zorgen ervoor dat het rooster niet kan worden verwijderd. Daarnaast stootlippen ervoor dat deze altijd op de juiste diepte zit.

Kort samengevat biedt het Bijenbekje diverse voordelen en is het één van de meest veelzijdige stootvoegroosters die er verkrijgbaar is.

  • Voorkomt ongedierte in de spouwmuur
  • Eenvoudig te plaatsen
  • Geen gereedschap nodig
  • Past zich aan elke stootvoeg aan
  • Klemt zich vast door de dubbele borging
  • Besparing op bouwkosten
  • Mooi & duurzaam alternatief voor staalwol

Een Bijenbekje voor elke soort stootvoeg

Voor elk type stootvoeg is er een geschikt Bijenbekje. Een baksteen kan verschillende formaten hebben.Afhankelijk van de baksteen heeft de open stootvoeg een hoogte van 5 of 7 cm. Het Bijenbekje is in beide formaten verkrijgbaar. Hiermee is het Bijenbekje geschikt voor onder andere het Waal formaat, Dünn formaat, Module M50, Duits Normaal formaat, Waaldikformaat, Euro normaal formaat en 2DF.

Het Bijenbekje is gemaakt van roestvrij staal. Standaard wordt het Bijenbekje in een zilveren kleur geleverd. Echter is het ook mogelijk om deze te poedercoaten. Hiermee kan het Bijenbekje worden geleverd in vrijwel elke denkbare kleur. Enkele populaire kleuren zijn: verkeerswit (RAL 9016), zilver grijs (7001), aluminium grijs (RAL 9007), antraciet (RAL 7016) en zwart (RAL 9005). Heb je een andere kleur gewenst? Neem dan gerust even contact op met onze klantenservice. Daarnaast kunnen wij je tevens helpen met de zakelijke afname van Bijenbekjes.

Niet wat je zocht?

Bij Pestor vind je alles wat je nodig hebt voor het bestrijden van muizen en ratten. Bekijk ook: