Muizen onder de vloer

Denk je dat je last hebt van muizen onder de vloer? Dat merk je vaak aan krassende geluiden. Deze geluiden hoor je vaak in de avond omdat muizen echte nachtdieren zijn. Ook kun je een vreemde geur ruiken of knaagschade vinden. Dit zijn allerlei signalen die wijzen op muizen onder de vloer.

Omdat muizen nachtdieren zijn heb je vaak past op een laat moment door dat je muizen onder de vloer hebt. Voordat je de geluiden of de geur herkent kan het zijn dat je al weken verder bent. Gezien muizen zich erg snel voortplanten kan het al best zo zijn dat de muizen zich in je woning hebben vermenigvuldigd. Dit mondt zich dan al snel uit in een heuse muizenplaag.

Herken jij je in bovenstaande? Raak dan niet meteen in paniek. Vaak kun je zelf nog prima aan de slag om de muizen te bestrijden. Wij vertellen je precies hoe je dit aanpakt om erger te voorkomen!

Muizen in kruipruimte

Heb je last van muizen onder de vloer op de onderste verdieping? Grote kans dat ze dan in de kruipruimte zitten. Kruipruimtes hebben vaak verschillende toegangswegen die zorgen voor ventilatie. Hoe klein deze openingen ook zijn, dit zijn vaak goede ingangen voor muizen. Muizen kunnen zich namelijk erg klein maken en zo met gemak door een klein spleetje van slechts 0,5 cm heenkruipen.

De kruipruimte is vaak vochtig en koud. Muizen gebruiken deze ruimte dan ook vaak niet om lang in te wonen. Wel kunnen kruipruimtes met vloerisolatie een fijne plek zijn om even te schuilen. In de kruipruimte lopen vaak verschillende leidingen. Water, maar ook afvoerleidingen, bijvoorbeeld die van de keukenkastjes. Muizen kunnen zo via de kruipruimte, over een afvoerleiding, toegang krijgen tot je woning. Met een beetje mazzel gaan ze zo via de afvoerbuis van de keukenwasbak naar de keukenkastjes en kunnen daar hun maag vullen.

Naast dat de muizen toegang kunnen krijgen tot je woning zijn er nog vele andere nadelen van muizen onder de vloer. Muizen zijn knaagdieren en moeten de hele dag door knagen om hun tanden kort te houden. Hierdoor gaat je isolatiemateriaal al snel kapot als er muizen onder de vloer zitten. Ook lopen er vaak buizen met elektra door de kruipruimte. Ook deze kunnen slachtoffer worden van het geknaag van de muizen. Wanneer de muizen elektriciteitsdraden doorknagen kan er kortsluiting ontstaan. Dit kan in sommige gevallen uitdraaien op een woningbrand.

Muis in de kruipruimte

Muizen tussen de vloer en het plafond

Wanneer je last hebt van muizen tussen de vloer en het plafond spreek je van muizen in de verdiepingsvloer. Muizen zijn uitstekende klimmers en klimmen met gemak meters omhoog om een goede plek voor hun nest te vinden.

Wanneer je last hebt van muizen in het plafond komt dit waarschijnlijk door een opening van buitenaf. Je woning is voorzien van verschillende gaten die dienen ter ventilatie. Vaak zijn deze niet afgeschermd en voor muizen een makkelijke ingang tot de spouwmuur. Vanuit de spouwmuur hebben de muizen toegang tot de verdiepingsvloeren, de muren maar vaak ook een verbinding met de kruipruimte. Om deze reden is de manier van bestrijden vrijwel identiek als wanneer je muizen in de kruipruimte hebt.

Muizen in het plafond kunnen voor veel overlast, maar ook gevaren zorgen. Zo is je plafond, net als je kruipruimte, waarschijnlijk voorzien van elektriciteitsdraden en isolatiemateriaal. Omdat muizen de hele dag door knagen is de kans groot dat ze hier schade aan toebrengen. Schade aan je isolatiemateriaal is vervelend, maar schade aan je elektriciteitsdraden kunnen grote gevaren met zich meebrengen. Ingrijpen is dus echt nodig wanneer je last hebt van muizen tussen de vloer en het plafond.

Muizen onder de vloer bestrijden

Nu je alle nadelen van muizen in de vloer weet, is het belangrijk te leren hoe je muizen in de vloer kunt bestrijden. Wanneer je niet ingrijpt zullen het er namelijk alleen maar meer worden. Muizen leven namelijk altijd in groepen en planten zich razendsnel voort. Voordat je het weet heb je dus een hele muizenplaag in je woning. Ingrijpen is dus echt nodig want het gaat vaak niet vanzelf over. Wij vertellen je een aantal stappen die je kunt ondernemen om de muizen te bestrijden.

Stap 1: Opruimen

Dit klinkt misschien logisch, maar wanneer je huis goed opgeruimd is wordt het minder interessant voor de muizen. Zorg er dus voor dat je goed schoonmaakt, al het etenswaar in afgesloten potten doet en regelmatig stofzuigt. Iedere kruimel wil je meteen opruimen zodat de muizen geen kans hebben om voeding te vinden in je keukenkastjes of keuken. Hoe minder voedsel er aanwezig is: hoe minder aantrekkelijk het is voor de muizen om te blijven. Ook zijn er mensen die bepaalde voedselwaren in de kruipruimte bewaren. Je kunt het zelf wellicht al raden: maar dit wil je echt niet op het moment dat je muizen in de kruipruimte of een verdiepingsvloer hebt. Zo voer je de muizen als het ware waardoor ze waarschijnlijk nooit weggaan.

Stap 2: Afsluiten

Je wilt er als het ware voor zorgen dat de muizen niet van de vloer of kruipruimte in je woning kunnen komen. Hiervoor is het belangrijk je woning af te sluiten voor de kruipruimte en de spouwmuur. Zorg ervoor dat er geen spleten, gaten of andere openingen zijn naar de muur en maak deze zoveel mogelijk dicht met staalwol (bij gaten die dienen ter ventilatie), anti muizen kit of andere muizenwering. Andere opvullingsmiddelen zijn vaak niet voldoende omdat muizen er met gemak doorheen knagen..

Daarnaast wil je zorgen dat er niet nog meer muizen in de kruipruimte of spouwmuur kunnen komen. Hiervoor ga je ook de toegang tot de spouwmuur afsluiten. Veel woningen zijn voorzien van ventilatiegaten tussen bakstenen. Dit zijn stootvoegen. Muizen kunnen hier met gemak doorheen en hebben zo toegang tot de spouwmuur en de kruipruimte. Dit soort gaten wil je zoveel mogelijk opvullen. Zorg er ook voor dat je alle andere openingen die toegang bieden tot de muur of kruipruimte zoveel mogelijk afsluit. Let wel op: veel gaten (zoals stootvoegen) dienen ter ventilatie van de spouwmuur. Gebruik dus een opvulling die alsnog ventilatie doorlaat, zoals een stootvoegrooster of staalwol.

Stap 3: Doden of vangen (optioneel)

Om de muizen daarnaast te bestrijden kun je ervoor kiezen om bestrijdingsmiddelen in te zetten. Vaak is er via een luik in je woning toegang tot de kruipruimte mogelijk. Via dit luik kun je muizengif of (diervriendelijke) muizenvallen plaatsen in de kruipruimte. Zet deze het liefst zo verspreid mogelijk neer in de kruipruimte en vooral langs de wanden. Muizen zien slecht en gebruiken de muren en wanden om zich te oriënteren. Door je gif of je val langs de muur te zetten wordt de kans op succes dus groter.

Bij muizen tussen het plafond en de vloer wordt het lastiger om dit in te zetten. Hiervoor dien je een gat te maken in het plafond en zo gif of vallen te plaatsen. Vaak is er al ergens zo’n gat te vinden. Ook kun je bijvoorbeeld een potje uit je plafond halen om zo toegang te krijgen tot het plafond. Op deze manier kun je bestrijdingsmiddelen inzetten zonder dat je een gat hoeft te maken.

Stap 4: Je woning onaantrekkelijk maken (optioneel)

Naast de eerder genoemde stappen is er nog een maatregel die je kunt nemen bij muizen in de kruipruimte of het plafond. Zolang er geen voedsel aanwezig is in de kruipruimte of het plafond zullen muizen elders op zoek moeten naar voedsel. Vaak doen ze zit in je woning. Door je voedsel goed op te bergen en je woning goed schoon te maken ben je al goed op weg om de muizen weg te houden, maar je kunt ook nog een stap extra nemen.

In onze shop vind je ultrasone muizenverjagers. Deze apparaten zenden een hoge pieptoon uit die voor het menselijk oor vrijwel onhoorbaar is. Muizen storen zich hier echter mateloos aan. Door deze in je woning te hangen zorg je ervoor dat de muizen zich minder snel in je woning gaan vestigen. Hier horen ze namelijk een vreselijke pieptoon. Dit kan eraan bijdragen dat de muizen minder snel vanuit de kruipruimte of je plafond in je woning willen gaan vestigen.

Bespreek muizen in de vloer ook met de buren

Kruipruimtes en verdiepingsvloeren zijn vaak verbonden met de spouwmuur. Deze spouwmuur is een ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Bij rijtjeswoningen of appartementen is deze spouwmuur vaak verbonden met de woningen van de buren. Muizen lopen dus met gemak van jouw woning naar de woning van de buren. Bespreek een muizenplaag dus ook met de buren. Wanneer jij maatregelen neemt, en zij niet, is het vaak dweilen met de kraan open en verdwijnen de problemen minder snel.

Producten tegen muizen bestellen

Ben je klaar om aan de slag te gaan met de muizen in je vloer? Bestel dan alles wat je nodig hebt in onze shop. Hier vind je niet alleen de producten die je nodig hebt om de muizen te vangen, maar ook alle producten die je nodig hebt om je huis af te schermen voor muizen van buiten. Door bij Pestor te bestellen geniet je van snelle levering, goede retourvoorwaarden en discretie.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 409 reviews.