Wat is de beste wespenvanger?

Heb jij last van wespen? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen. Een beginnend wespennest kan ik korte tijd uitgroeien tot een plaag van wespen waar je maar lastig vanaf komt. Een wespenvanger wordt ook wel een wespenval genoemd. Het is een effectief bestrijdingsmiddel om wespen te bestrijden.

In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over een wespenvanger. We vertellen welke wespenvanger je het beste kunt gebruiken in jouw situatie. Daarnaast leggen we uit wat je in een wespenval kunt doen en waar je deze het beste kan ophangen. Tot slot geven we een aantal tips om overlast van wespen te voorkomen.

Wil je direct aan de slag met het bestrijden van wespen? In onze webshop vind je vrijwel alles wat je nodig hebt voor een snelle en effectieve aanpak tegen wespen.

Wanneer zijn wespen actief?

Wespen zijn met name in de zomer actief. Doorgaans begint het wespenseizoen in april en eindigt het in september. Met name als het weer in het voorjaar warm, droog en zonnig is, dan kun je in de zomer veel wespen verwachten. Doordat de insecten in grote getale aanwezig zijn brengen ze vaak ook overlast met zich mee. Om een grote plaag te voorkomen raden we aan om snel in actie te komen.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Zijn wespen gevaarlijk?

Wespen vervullen een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze eten en doden allerlei insecten, zoals vliegen, muggen en dagen. Daarnaast bestuiven wespen bloemen en planten op zoek naar nectar en voedsel. Zo zorgen wespen ervoor dat de natuur in balans blijft.

Ondanks de nuttige rol van insecten kunnen de vliegende beesten ook gevaarlijk zijn. Zo kunnen wespen erg vervelend steken. In principe steken wespen alleen als ze zich bedreigd of als de aanvliegroute naar het nest wordt verstuurd. Hierdoor is het niet verstandig om in de buurt te komen van een wespennest of wespen van je af te slaan.

Wespensteek

Een wespensteek is in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Wel kunnen sommige mensen allergisch zijn voor een wespensteek. Wespen hebben geen weerhaken aan de angel. Hierdoor kunnen wespen meerdere keren steken. Bij een wespensteek kunnen er giftige stoffen worden geïnjecteerd in de huid waardoor zwellingen kunnen ontstaan.

Als je bent gestoken door een wesp raden we aan om de eventuele angel te verwijderen. Vervolgens is het raadzaam om de gestoken plek te koelen met ijs of een koud washandje. Als de wespensteek pijn doet, kun je ook pijnstillende zalf of een andere pijnstiller gebruiken.

Alhoewel wespensteken erg kunnen jeuken is het niet verstandig om te wrijven of te krabben. Hierdoor verspreidt het wespengif zich meestal verder in de huid. Als je veel last hebt van de wespensteek raden we aan om contact op te nemen met je huisarts.

Wespennest

Een wespennest kan in potentie gevaarlijk zijn. Met name als wespen zich bedreigd voelen zijn ze steek gevaarlijk. Wespennesten bevinden zich vaak op beschutte plaatsen. Veel voorkomende plekken zijn onder dakranden, op zolder, in schuren maar ook in de spouwmuur. Sommige soorten wespen maken het nest ook in bomen en struiken of onder de grond.

Om een wespenplaag bij de bron aan te pakken is het vaak verstandig om het wespennest te verwijderen. Een beginnend wespennest kun je in sommige gevallen zelf weghalen. Een wespennest kleiner dan een tennisbal kun je zelf wegsnijden. Maak hiervoor gebruik van een scherp mes. Laat het nest vervolgens in een emmer met water vallen. Dit zorgt ervoor dat de wespenkoningin sterft waardoor ze geen nieuw nest kan beginnen. Aangezien er gevaarlijke wespen uit het nest kunnen komen is het belangrijk om beschermende kleding te dragen.

Bij een groot wespennest of wespennesten die slecht bereikbaar zijn, raden we altijd aan om een professionele wespenbestrijder in te schakelen. Een gecertificeerde bestrijder beschikt over de juiste middelen en kennis om het wespennest op een veilige en verantwoorde manier te verwijderen.

Wat is de beste wespenval?

Het vangen van wespen is vaak een effectief middel om wespen te bestrijden. Door de wespen te vangen zorg je ervoor dat dezelfde wesp niet opnieuw tot overlast kan zijn. Alhoewel een wespenvanger voornamelijk in de tuin en op het terras wordt gebruikt, kan deze ook binnenshuis worden ingezet.

Om de keuze voor een wespenvanger eenvoudiger te maken hebben we een top 3 samengesteld van de beste wespenvallen.

1. KB Home Defense Wespenval

De KB Home Defense wespenval is een kant-en-klare wespenvanger die het hele seizoen lang werkt. Het eenvoudige ontwerp zorgt ervoor dat de wespenval eenvoudig kan worden opgehangen.

De wespenval is voorzien van een natuurlijk lokmiddel dat vrij is van pesticiden. De wespenvanger is eenvoudig te legen en kan eventueel met andere lokstof worden hergebruikt.

2. Luxan Wespenpot

Luxan heeft een effectieve wespenvanger die zowel binnen als buiten kan worden gebruikt. De wespenval is eenvoudig te legen en op te hangen. De Luxan Eco Wespenpot is voorzien van aantrekkelijk lokstof dat is gemaakt van milieubewuste stoffen. Het lokstof is tevens als navulling verkrijgbaar.

3. BSI Wasp Attract

BSI heeft verschillende wespenvallen ontwikkeld die geschikt zijn voor verschillende situaties. BSI Wasp Attract Wespenval is een wespenpot die effectief werkt bij het aantrekken van wespen. Deze val werkt effectief tegen wespen en trekt geen andere insecten aan. Daarnaast is eenvoudig te legen en opnieuw te gebruiken.

De wespenzak is met name geschikt in grote tuinen waar veel wespen zitten. De vangzak heeft een extra grote capaciteit. Daarnaast is de vangzak voorzien van ecologisch lokstof dat bestaat uit een mix van appelciderazijn en fructose. Dit trekt wespen en hoornaars aan.

Beide wespenvallen worden bij ons geleverd met gratis lokstof. Daarnaast is de pesticidevrije lokstof ook los verkrijgbaar.

Hoe gebruik je een wespenval?

Een wespenval of wespenvangzak is doorgaans eenvoudig in gebruik. De meeste wespenvangers zijn voorzien van een draaidop. Deze dien je eerst van de val te verwijderen. Vervolgens kun je de lokstof en eventueel bevestigingsmateriaal uit de val halen.

Zodra de val leeg is kun je het lokmiddel klaarmaken. Doe als eerste de lokstof in de val. Afhankelijk van het soort wespenval dien je deze te vullen met een kleine hoeveelheid met lauw water. Meestal staat er op de val een maatstreep aangegeven hoeveel dit moet zijn. Vervolgens draai je de dop er weer op. Door de val te schudden zorg je ervoor dat het lokstof mengt met het water en zijn aantrekkelijke werking krijgt.

Waar kun je een wespenval plaatsen?

Voor een effectieve werking is het belangrijk dat de wespenval op een strategische plek wordt geplaatst.

Veelal wordt een wespenval ingezet om wespen buiten op afstand te houden in de tuin. Bijvoorbeeld bij een barbecue of avond op het terras. Het beste kan de insectenvanger op 5 meter van menselijke activiteiten worden geplaatst.

Een wespenval kan ook strategisch worden geplaatst op potentiële aantrekkingspunten. Zo kan een wespenval ook worden geplaatst in de buurt van afvalbakken, fruitbomen en dakranden om het aantal insecten te verminderen.

Voor een hoge aantrekkingskracht kun je de wespenval het beste op een zichtbare plaats opgehangen. Idealiter is dit op ooghoogte of zelfs iets hoger. Zodoende kunnen de wespen de val goed zien en er gemakkelijk naartoe vliegen.

Wat werkt het best in een wespenvanger?

Een wespenvanger wordt veelal geleverd met een standaard lokstof. Het voordeel is dat hiervoor doorgaans milieuvriendelijke stoffen zijn gebruikt. Daarnaast wordt dergelijke lokstof gekenmerkt door een langdurige werking. Hierdoor weet je zeker dat de wespenval lang effectief blijft.

Als navulling is er van sommige merken professionele lokstof verkrijgbaar. Dit is veelal een geconcentreerd middel met een hoge aantrekkingskracht voor verschillende wespensoorten.

Als je een wespenval opnieuw wilt gebruiken kun je ook eigen lokstof in de val doen. Over het algemeen houden wespen van zoetigheid. Er zijn verschillende soorten middelen waarmee je insecten kunt aantrekken, waaronder: limonade, vruchtensap, frisdrank, bier, siroop, suikerwater en overrijp fruit (als appel, perzik of banaan).

Hoe kun je een wespenval leegmaken?

Een wespenvanger kan doorgaans opnieuw worden gebruikt. Als de wespenval vol is of niet meer effectief werkt dien je deze eerst leeg te maken. Zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat. Er kunnen namelijk nog levende wespen in de val zitten die kunnen gaan steken.

De wespenval kan worden leeggemaakt door de inhoud voorzichtig leeg te gieten. Spoel de val vervolgens uit met warm water. Gebruik eventueel zeep om de resten van het lokaas en de dode wespen te verwijderen. Zodra de val schoon is kun je deze nog naspoelen om zeepresten te verwijderen. Vervolgens kun je de val laten uitdrogen. Zodra deze droog is, kun je deze opnieuw gebruiken en vullen met lokstof.

Kun je zelf een wespenval maken?

Een wespenvanger is doorgaans kant-en-klaar aan te schaffen. Vaak wordt een wespenval geleverd met lokstof en de nodige bevestigingsmaterialen. Uiteraard kun je ook zelf een wespenval maken. Aangezien er vaak limonade als lokmiddel wordt gebruikt noemt men dit ook wel een limonadeval.

Voor het maken van een wespenval kun je een petfles gebruiken. Deze snij je iets boven het midden open. Vervolgens doe je het bovenste gedeelte van de fles omgekeerd in het onderste gedeelte van de fles. Hierdoor staat een brede ingang. Door de nauwe opening van de dop kunnen de wespen moeilijk ontsnappen.

Zelf een wespenval maken

Wespen kunnen met een zoet lokstof in de fles worden gelokt. Vaak helpt het om een druppeltje afwasmiddel toe te voegen. Hierdoor verliest het oppervlak van de siroop zijn sicrositeit waardoor de insecten niet blijven drijven.

De wespen sterven uiteindelijk door vermoeidheid en/of verdrinking. Een zelfgemaakte wespenval kan effectief werken maar kent ook een nadeel: meestal komt slechts een klein deel van de insecten daadwerkelijk in de val terecht.

Hoe kun je een wespenplaag voorkomen?

Het bestrijden van wespen is vaak alleen effectief als er ook preventieve maatregelen worden genomen. Zo zorg je ervoor dat de wespen niet nogmaals voor overlast zorgen. De onderstaande tips kun je als zichtlijn gebruiken om te voorkomen dat wespen zich bij jou in de buurt gaan nestelen.

  • Zorg ervoor dat alle kieren, spleten en naden van je woning of bedrijfspand dicht zijn. Hiervoor kun je een anti-insectengaas of werende kit gebruiken.
  • Plaats een Bijenbekje of stootvoegrooster in de ventilatieopeningen in de spouwmuur. Zo voorkom je dat wespen in de spouw kunnen komen en hier een nest kunnen maken.
  • Controleer in het voorjaar de beginnende wespennesten. Zorg ervoor dat deze tijdig worden weggehaald om een wespenplaag te voorkomen.
  • Zorg voor een hygiënische omgeving. Laat geen etensresten (of vloeistoffen) slingeren en maak regelmatig schoon. Maak het aanrecht schoon en zet vaat direct in de vaatwasser.
  • Leeg regelmatig de afvalbak. Gebruik bij voorkeur een afgesloten afvalbak.
  • Maak gebruik van ultrasoon geluid of geur zoals citroen of wierook om wespen te verjagen.
  • Gebruik een nep wespennest om wespen om de tuin te leiden.
Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 361 reviews.