Hoe vang je een muis in huis?

Heb je last van muizen in huis? Wij leggen je precies uit hoe je een muis in huis kunt vangen. Er zijn namelijk verschillende manieren om muizen te bestrijden. Het vangen van muizen is één van de meest effectieve methodes. Daarnaast kun je ook muizen verjagen door onaantrekkelijke geuren of een muizenverjager met ultrasoon geluid. In onze webshop vind je diverse bestrijdingsmiddelen tegen muizen.

Een muizenplaag herkennen

Muizen bestrijden begint met kennis. Als je weet waar de plaagdieren zich schuilhouden kun je op een effectieve manier je muizenprobleem aanpakken. Er zijn verschillende signalen waaraan je muizen kunt herkennen. Zo kunnen ontlasting, knaagschade, muizennesten, loopsporen of een sterke geur erop duiden dat je een muizenplaag hebt.

Muizen houden zich graag schuil op warme plekken. Bij voorkeur op plaatsen waar veel voedsel te vinden is bijvoorbeeld onder de koelkast of in keukenkastjes. Daarnaast is ook de zolder een van de favoriete plekken voor muizen omdat hier doorgaans weinig mensen komen. Met name op zolders en bergingen ontstaat vaak een indringende geur als je lange tijd muizen op visite hebt.

Muis in huis

Tips om muizen te vangen

De aanwezigheid van muizen gaat vaak gepaard met overlast. We geven graag een viertal praktische tips om muizen te vangen. Zo kun je zelf op de makkelijkste manier aan de slag gaan om muizen in huis te bestrijden.

1. Zorg voor aantrekkelijk lokaas

De meeste soorten muizen laten zich gemakkelijk in de val lokken. Door het juiste lokaas te gebruiken kun je de muizen aantrekken. In veel gevallen kun je voedsel als lokaas gebruiken. Muizen zijn namelijk dol op kaas, pindakaas, noten en chocolade. Daarnaast kun je ook professioneel muizen lokmiddel inzetten. Dit lokstof heeft een sterke lokwerking waar muizen op af komen.

2. Beperk het aantal voedselbronnen

Probeer alternatieve voedselbronnen zo veel mogelijk weg te halen. Ruim eventuele etensresten, afval en andere zaken die muizen lekker vinden zo veel mogelijk op. Op deze manier is de kans groter dat de muizen afgaan op het nieuwe lokaas. Dit vergroot de kan op een succesvolle vangst enorm.

3. Gebruik meerdere muizenvallen

Muizen leven vrijwel altijd in groepen. De kans is dus groot dat je meerdere muizen in huis hebt. Om de pakkans te vergroten is het aanbevolen om meerdere muizenvallen tegelijk te gebruiken. Op deze manier kun je soms meerdere muizen per dag vangen.

4. Zet de muizenvallen op een goede plaats

Het is belangrijk om de vallen op de juiste plaats te zetten. Onderzoek dus van te voren waar de muizen lopen. Dit kun je doen door bloem of poeder te strooien. Vervolgens kun je de loopsporen ontdekken door afdrukken van de poten en staart.

Meestal lopen muizen langs de muren en plinten. Dit zijn meestal geschikte plekken om de vallen neer te zetten.

Zelf plaagdieren bestrijden?

In het gratis stappenplan leggen we precies uit hoe je zelf snel & effectief plaagdieren kunt bestrijden.Download het stappenplan »

Hoe vang je een muis in huis?

Ben je benieuwd hoe je het beste een muis kunt vangen? Er zijn verschillende manieren om een muis te vangen. De meest diervriendelijke methode is om gebruik te maken van een inloopval of vangkooi. Op deze manier kun je de plaagdieren levend vangen. Wil je liever een dodende bestrijdingmethode? Dan kun je ook gebruik maken van een klapval of elektronische muizenval om muizen te vangen.

Muizen vangen met klapvallen

De traditionele muizenval is de bekendste muizenval ter wereld. Voorheen sprak men voornamelijk van een houten muizenval. Echter worden klapvallen om muizen te vangen ook wel gemaakt van kunststof. Dit soort val is hygiënischer en makkelijker schoon te maken.

Een klapval is een dodelijke muizenval waarmee muizen kunnen worden gevangen. Muizen zijn vrijwel in één klap dood waardoor een muis niet onnodig hoeft te lijden.

Er zijn ook dodelijke muizenvallen dit werken door middel van elektrocutie. In een elektrische muizenval krijgen muizen een elektrische schok zodra ze in de val lopen.

Muizen levend vangen

Het vangen van muizen in een inloopval is een diervriendelijke manier van muizenbestrijding. In de meeste van dit soort diervriendelijke muizenvallen kunnen meerdere beestjes tegelijk worden gevangen. Dit zorgt ervoor dat een muizenvangkooi een effectieve manier is om muizen te bestrijden.

Het levend vangen wordt vaak gezien als een milieuvriendelijke manier van bestrijding. De muizen kunnen namelijk weer in de natuur worden vrijgelaten. We adviseren om dit enkele kilometers van de plek waar de muis is gevangen te doen. Zo voorkom je dat de plaagdieren weer terugkomen.

Muizengif om muizen te bestrijden

Als een muizenval niet werkt kun je ook gebruik maken van muizengif om muizen te bestrijden. Wij raden aan om alleen muizengif te gebruiken als het echt nodig is.

Er zijn diverse soorten muizengif die verschillende werkzame stoffen bevatten. Muizengif met bloedverdunners zijn zogeheten multidosis vergiften. Muizen dienen hier meerdere malen van te eten voordat ze sterven. Gebruik biocide altijd veilig. Het middel van muizengif kan namelijk ook andere dieren doden.

Het meest bekende type muizengif zijn de muizenkorrels. Daarnaast zijn er ook vergiften verkrijgbaar in blokvorm of pasta. Het CTGB geeft meer informatie over het gebruik van rodenticiden.

Voorkom een muizenplaag

Het vangen van muizen is een effectieve oplossing tegen een muizenprobleem. Echter is het vaak beter om het probleem bij de bron aan te pakken. Door je huis zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voorkom je dat muizen een plekje in jouw woning vinden om te nestelen.

Een goede hygiëne is belangrijk tegen muizen. Met name onder de koelkast, naast het fornuis en in de keukenkastjes zijn vaak etensresten te vinden. Zorg ervoor dat je hier regelmatig schoonmaakt. Berg voedsel ook goed op. Doe dit bij voorkeur in afgesloten bussen of potten.

We adviseren tevens om alle kieren en gaten in je woning dicht te maken. Hiermee voorkom je dat muizen je huis binnen dringen. Een muis is een zeer flexibel beestje waardoor het in staat is om door een kier van slechts 0,5 cm te kruipen. Met speciaal kit tegen muizen kun je gaten en kieren dichten. Muizen kunnen niet tegen de substantie wat voorkom dat ze er doorheen knagen.

Er zijn verschillende muizenwerende materialen die je kunt inzetten om ongedierte buiten de deur te houden. Voor in de spouwmuur kun je bijvoorbeeld een stootvoegrooster gebruiken. Daarnaast helpt ook staalwol tegen muizen. Om te voorkomen dat muizen onder de deur door kruipen zijn er speciale deurstrips verkrijgbaar.

Het onderstaande product is toegevoegd aan je winkelwagen:

De waardering van pestor.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.5/10 gebaseerd op 409 reviews.